Коментари - ЕК предлага премахване на роуминга | IT.dir.bg
назад

ЕК предлага премахване на роуминга

Еврокомисарят по новите технологии Нели Крус предлага плащането на роуминг в страните от Европейския съюз да отпадне от 2014 г.

Обратно в новината

Коментари - ЕК предлага премахване на роуминга | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Евала ако го приемат ще е екстра, стига са ни драли тези гъзове мобилните оператори

Ползвам фирмен бизнес план и всичко ми е почти на безценица - разговори, 1 GB интернет и т.н. ДДС си го възстановявам, така, че още 20% надолу. Скайп и Вайбър ми спестяват международната телефония. Не е това важното. Когато махнат роуминга, действително ще е по-лесно да се ползват услуги на чуждестранни оператори. А това, предполагам няма да се хареса на българските оператори. То не че има български оператори вече... Но все пак са регистрирани в България, плащат си тук данъците и имат разкрити работни места.

така ли щото пък моя фирмен бизнесплан ми е съвсем безплатен смешник!!! Я си го плащай ти да те видим отворко!

А знаеш ли колко работни места са осигурили? Я има 200 на мобилен оператор, я няма. А до 2004-та в БТК работеха 25, 000 човека. А знаеш ли колко пари са излапали, изпрали, препрали и изнесли извън граница?

It's ABOUT TIME,mate!!!

Не само роуминга, но и тарифите за разговори към всички страни в ЕС(мобилни и стационарни) трябва да се уеднаквят. Това би бил един реален знак, че ЕС действа.

два оператора, маи искаш да кажеш, две мрежи ми се вижда трудничко, да не се сбърка телефона у коя мрея да оди?... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дядо, не само ти си работил, подчертавам миналото време - работил, в телекомуникации. Някои от нас работим (сегашно време) и знаем, че огромните печалби се правят от договори за терминиране между операторите и... роуминг. Обяснимо е, че операторите няма да са щастливи от намаляването размера на тези печалби. Все пак време е малко да се намалят кинтите на акционерите и да се поинвестира малко в подобряване на инфраструктура. След като повечето оператори така или иначе не желаят да го направят, поне потребителите да плащат по-малко, изразено в отпадане на роуминг тарифите. Между другото, поне тук във Великобритания повечето роуминг тарифи така или иначе паднаха драстично. Не визирам цената за минута, а цената за интернет и всичко в пакет. Следващата стъпка е логична, особено като се има предвид, че със стартирането на 4G платформите, операторите се очаква да представят "нови" цени за тези, които желаят да използват 4G... а по "съвпадение" 3G скоростите вече започнаха значително да падат, покритието става все по "patchy" и в един момент всички ще сме принудени да използваме 4G за малко повече пари. Та тия филми за това кой кого обслужва може да ги разказваш на внуците си, дядо...

човек, що се правиш на "дръж ми шапката". Щом работиш в такава фирма ти е пределно ясно, че "подобряване на инфраструктурата" е забранена дума (всъщност няколко). Също трябва да ти е пределно ясно, че благодарение на таксите за терминиране получаваш пари всеки месец. Не е от продадените телефони и излъгани клиенти. Резултатът от махането на роуминга ще е окрупняване на европейският пазар и изчезването на малките и може би средно-големите мобилни оператори. Което автоматично отговаря на въпроса в чий отбор играе комисарката Крус. Прочее "роуминга" не може да се забрани, защото това е неизменна функционална характеристика на GSM мрежите (в това число 3G и 4G). Но може административно да се изключи, при което абонат от една мрежа, няма да може да ползва апарата си в друга, което е еквивалентно на това ако автомобилът ти има 6 степенна скоростна кутия да ползваш само скорости 1-5.

Коментаторе, Мисля, че дадох да се разбере, че горе-долу ми е ясно как функционира системата. Не е нужно да повтаряш моите думи от къде идват големите пари. Това няма да те направи страна с теза в този разговор. Относно роуминга: роумингът в технически смисъл е повече от ясно, че няма да изчезне. Разводняваш дискусията, в която явно нямаш ясна теза. В случая се говори за премахване на тарифиране по отделен начин, т.е. въвеждане на механизъм, в който свободно да може да се използват телефони от други ЕС мрежи, без да се утежнява сметката на клиента. Сега остава да ми кажеш, че не е възможно... а това напълно е възможно, защото имаме много примери за национален роуминг. В много държави (особено големите федерални държави), дефакто в рамките на един бранд се извършва национален роуминг от щат в щат... за да не кажеш, че ти давам мейнстрийм примери, ще ти дам по-"екзотичен" пример - Индия. Там е на клъстъри и всичко е обвързано в система на национален роуминг. Ето ти и относително пресен европейски пример (5-6 години) - Теле2 в Хърватска тръгнаха благодарение на споразумение за национален роуминг с Т-ком и т.н. и т.н. Тук никой не ти говори за изключване на роуминга, а за премахване на тарифната норма (ако мога така да се изразя) "роуминг". Тук във Великобритания, много преди да се говори за продажбата на Т-Мобайл и Ориндж, тъй като и 2-те компании имаха огромни проблеми с покритието водеха разговори и достигнаха до споразумение за национален роуминг, което дефакто функционира и днес, защото макар да са част от новата EE, дефакто GSM и UMTS мрежите им са абсолютно отделни инфраструктури.

...може и нещо добро да дойде евентуално от ЕС...някой други път обаче...

Оттам може и да дойде, може и да не дойде. Но от "скептици" със сигурност нищо няма да дойде. Аман от мрънкачи на тази територия.

Супер. Ако стане това директно минавам на някой немски оператор и ползвам техните промоции за телефони и тарифи. Също така трябва да отпаднат и таксите за международен превод между банките в ЕС. Въздушните такси ако ги махнат цените на самолетните билети в рамките на ЕС ще паднат драстично. Освен това и трябва да задължат мамалигарите да махнат такса Дунав мост.

Защо реши, че при тях е много евтино и изгодно ? Имам на абонаментен план немска и холандска карта и сравнено с доходите в БГ, минутите и мобилния интернет тук е поне 2-пъти по-евтин.

Ами не знам при кой оператор си ти и с каква тирифа си, но аз в Германия съм към о2. Плащам 20 евро и в това се вклучва-- о2 към о2 неограничени разговори безплатно, неограничено смси към всички оператори безплатно, неограничен интернет, към домашните стационарни абонати безплатно, 100 безплатни минути към всички други абонати и като студент мога да избера още един оператор към който да имам безплатни минути, но самата терифа не е за студенти, а само последното. Вярно, че 40лв не са малко, но мисля, че за тях получавам най- малко 10 пъти повече отколкото в България!!

Таксите отдавна са 1 евро в "старите" страни членки. Питайте българските банки защо тарифират повече. Наскоро получих превод от Словения до британската ми банкова сметка, клиентът ми е платил точно 1 евро.

Първо да уеднаквят и средната заплата в ЕС.И не забравяй да си направиш банкова сметка,че те сметките се плащат само с директ дебит.

Аз предлагам да спрете малко филмите...

Да се готвят банките! Уникредит оперира от Италия до Скандинавия, а дере зверски такси за "международни" преводи в рамките на ЕС.

"Уникредит" начисляват такса и за вътрешно банков превод.

Ако превеждаш евро, парите трябва да минат през централна банка за държавите извън еврозоната. Демек, ако България въведе евро като национална валута, няма да има допълнителни такси. С други думи - банката не е виновна.

Тъпанар си ти! Как се оправят в Щатите или в Русия при по-големи рзстояния и непо-малко оператори. Аз мога да пътувам от Гърция до Швеция без да сменям оператора - все ще е Т-Мобайл напр. За какъв ще му плащам т.нар. "роуминг" - на границата с Гърция или Румъния да няма бариера за радиовълните или елктроните?!

Идеята му е, ако оператора ти няма собствена мрежа в дадената страна, тогава вълните няма да стигат до твоето ГСМ и ще трябва да се свържеш към чужда мрежа, която да препраща разговорите ти към твоя оператор или както там вече са си го решили вътрешно да става.

Как се оправят в Щатите, бе младеж? От Кий Уест до Аляска (и цяла Канада) говориш за 1 цент/мин. Сигурно трупат огромни загуби тия глупаци! Ами Русия - 7 часови пояса!

А под мошеници визираш тройката от мобилния картел, нали? Ментел, Виваком, Злобул. Добре, че Теленор и техните 120 милиона абоната купиха Злобул, та може да видим малко качествени услуги.

Днес в Сърбия цени на теленор в роуминг: 1 МВ трафик - 25лв 1мин разговор до България - 6лв...

Ще видим как ще е в България. Надали ще е по-лошо от сегашното. Може само да се надяваме, че ще е по-добро. Времето ще покаже. Злобул сме ги видяли що за стока са вече. А и Сърбия не са добър пример, защото са доста по-назад от България в телекомуникациите.

Тази цена зависи не от Теленор, а от нашите мошеници - най вероятно си при ментел...такъв им е роуминга в Сърбия...

Комуникациите са чиста печалба почти от въздуха(ефира). Ще има и за двете мрежи достатъчно пари. Искате държавите да ви пазят честотите, ще играете по свирката им.

Да, иначе всеки си пуска по един 20W предавател на една от трите честоти и да видим какво ще стане с ГСМ-тата.

еко-защитници, ще започнат да протестират пред вас, че ги облъчваш - това ще стане ;)

Dimitar Todorov

По-скоро ще дойдат от една специална държавна агенция и такава глоба ще ти тръснат, че свят ще ти се завие

Хаха, честотите са много повече от три. Колко елементарно си представяте нещата.

Дедка, от роуминга губят само мини операторите, където вероятно ти е стажа. По света има оператори с по 500 милиона клиента, дето операрират в цял свят и практически техните абонати нямат роуминг. Когато ЕС наложат с закон, че роуминга отпада или ще бъде под някаква по-облекчена форма, то тогава няма да има какво да се дели. Всичко е въпрос на регулации.

Супер дано...

"Крус ще предложи през юли или най-късно в началото на 2013 г. законодателен пакет..." само дето началото на 2013 г. мина преди 4 месеца, ама карай, тва да е проблема :)

Добре че има Европейски управляващи! Ако разчитахме на нашите ощи щяхме да сме на 2лв/мин.

Това е извънредно тъпо, и когато стане, ще разберете защо е тъпо. Накратко, тези, които не са в роуминг, ще плащат сметките на тези, които са в роуминг. Айде честито на тези, които рядко пътуват в чужбина.

Падне ли таксата за роумиг ще се вдигне потреблението. Изплащането на услугата ще е за сметка на по-високото потребление а не върху джоба на тези които не пътуват. Това е реална пазарна икономика а не бг-монополна и картелна смрад.

Я у лево бе, лешояд!

Поне в европа има политици който работят за интереса на хората.

Виж по-горе - ще се получи нещо като с парното :)

Невероятно! Явно толкова са се охранили еврочиновниците, че операторите вече не смогват да ги подкупв... пардон стимулират. Иначе, а дано!