Коментари - Слънчева батерия с рекордна ефективност от Sharp | IT.dir.bg
назад

Слънчева батерия с рекордна ефективност от Sharp

Японската корпорация Sharp е разработила технология, която позволява да бъде постигната рекордна ефективност от слънчевите батерии.

Обратно в новината

Коментари - Слънчева батерия с рекордна ефективност от Sharp | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съединенията не са на "индия" и "галия" с "арсена", а на "индий" и "галий" с "арсен"... И имената на хим. елементи се превеждат от руски ;)

само не разбрах разработили са соларен панел , или батерия . защото досега не съм чул за слънчева батария !?

Това и смъртна присъда за атомната енергетика, също и на въглищарската! След 5-6 години 90% от електроенергията ще е от слънцето! С това идва края и на Белене и на БСП!

Абе може ли толко да не четеш и да не знаеш бе??? Айде отвори си гуглето и виж колко енергия трябва за производството на едно такова панелче??? Втори въпрос, това панелче докато е живо дали ще успее да върне тази енергия?????? Ей то бива бива прос народ ама земете четете малко бе. Сега поне има къде да се чете.

Не прос , а проз, а има ли поне един що годе умен сред тиквунеците. Аз незнам и не съм чувал за такъв.

Тука спектри и незнам си какво не се брои. Слънчевата енергия е около 11хх и незнам си колко W/кв.м. Заради разни му там загуби ( вече не си спомням всичките) го зануляват на 1000 W/кв.м. В идеални условия(лабораторни-т.е. 1000W/кв.м., 25 С на клетката, 2m/s вятър) изкарва 44.4%. В реални условия тури 20%-25% загуби от системата и получаваш колко произвежда.

80% от това което си написал е ... не знам ...

Дори не знае и как се пише, ама ръси мозък...

Измислил го руснака, ей!!!!

Те в Русия изобщо търговците на соларни системи си умират от глад. А сега познай защо ;)

КГБ са откраднали слънцето за векове напред? Или подло са сложили някакъв чадър над Русия от космоса, та да убият всяка частнопредприемаческа инициатива? Или Путин е заповядал да се убива всеки, който мисли да сложи слънчев панел? Говори, не ни мъчи, разкрий пред нас тайната!

Галиеви и арсенови съединения.. Следващият път що не пробват с плутонии ;)?

Трите са обичайните използвани в полупроводници. Плутоният не е.

само в специализираната електроника, щото са много скъпи материали. Но са и с най-добри параметри.

Наистина ли 1% подобрение е толкова голямо постижение?

Средното общо количество енергия, произвеждано от 30-те най-големи слънчеви елекроцентрали в света е 2400МВтч на година. Ако дори само 75% от тези централи при планови ремонти минат на новите клетки, този 1% ще се равнява на допълнители минимум 15-17МВтч или все едно да се построи още една централа от по-малките (за сравнение по мощност - ТЕЦ Казанлък).

44 процента от какво обаче ? Слънчевата светлина е с много широк спектър и едва ли го улавя клетката. Ако обаче е от тестов източник е друго. В реални условия ще е доста по-малко.

Поне това е казано ясно в статията - "44% от енергията", където енергията на светлинния поток по дефиниция се определя за целия спектър на потока. Т.е., "спектралната плътност на мощността на излъчването се умножава по величината на относителната сректрална светлинна ефективност на монохроматичното излъчване V и се интегрира в границите на изследвания диапазон от дължини на вълните. Полученият резултат, измерван във ватове се умножава по константата Km (фотометрическия еквивалент на излъчването)" :)

Ако е за мен моля те не ми обеснявай, знам какво е енергия вектор на Поинтинг и т.н. Все пак произвеждаме такива системи ;) Единственно което не ства ясно дали е тествана в релани или лабираторни условия. Това ми е въпроса ако знаеш нещо кажи. Лабораторните източници са с по-тесен енергиен спректър, както и фотоефекта е в тесен енергиен спектър. Така че кпд-то е нормално да е по-голямо. ПП мога да ти демонстрирам и с по-голямо КПД с тесен спектрален източник.

44% от 1200 вата на квадрат.

Де да беше толкова просто.

Тези 1200 вата на квадрат са средно годишна стойност, средна за светлата част на деня или някаква пикова? Наистина ми е интересно да знам. А проблема е как ще се съхрани получената енергия докато ни потрябва. Проблема на слънчевите инсталации е този, че когато е топло, ясно и слънчево обикновено не ни трябва много енергия.

44% от тази мощност за която казват, че пада на 1 кв.м за даден район. Какво общо има спектъра в случая, след като сравняват изходна мощност с падащата по учебник.

3евзек

Полупроводниците са чувствителни в определен диапазон на спектъра. Инфрачервената светлина под определена честота не би могла да изкара смислено количество електрони, които да преминат бариерата на прехода в полупроводника и в резултат има само топло. За UV лъчи пък може материалът да се окаже прозрачен, т.е. да не взаимодейства с тях. Затова се правят многослойни - всеки слой е за различен спектър. Както се сещаш слънцето не излъчва равномерно, дори повече - атмосферата не поглъща по различен начин за различните географски ширини. Максималната ефективност би била при прозрачност на всеки слой за спектъра, с който не взаимодейства. Така максимално количество ще го премине и то ще попадне в следващия, предназначен за него слой.

Супер. Но проблемът е повече липса на сериозни иновации в батериите.

Сериозна марка е Шарп...

Напълно съм съгласен. Направят ли пробив с капацитета нещата ще се променят коренно. Американците четох преди 6 месеца, че са направили батерия с размер на стандартен койнтейнер, която има капацитет 1MWh. Успеят ли да развият тази технология...

3евзек

Електрохимичните елементи са ограничени. Най-много да изкараш 2-3 електрона от атом, което като енергия не е много. Неслучайно батериите с най-голям капацитет са литиевите, тъй като литият е с много малко масово число и от единица маса мож да изкара в пъти повече от оловото.