Коментари - Край на совалките. Русия става монополист | IT.dir.bg
назад

Край на совалките. Русия става монополист

С изстрелването за последен път на "Атлантис" миналия петък САЩ не само сложиха край на програмата за космически совалки, но и превърнаха Русия в монополист при извеждането на хора в орбита и отвъд.

Обратно в новината

Коментари - Край на совалките. Русия става монополист | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всяко прекалено сложно и скъпо нещо, като совалките в случая, е обречено. Още древните са казали, че простите неща са гениални, а не обратното. Затова и братята руснаци, с няколко прости и дуракоустойчиви апарата (образно казано буре с гориво и плюс капсула за екипажа) се оказват по-напред с материала.

Използването на каруци, теглени от волове не е особено широко разпроетранено в Европа. Но виж, в Индия в някои райони това е основния транспорт. използването на автомобили Лада модел 1964 г. (като прототип се използва фиат 124), не е особено популярно в Германия (пък и в цяла Европа), но е доста широко разпространено в някои части на бившия СССР. Какво пък, може да се придвижиш. използването на технологии от края на 19 и началото на 20 век не е особено разпространено в страните от ЕС, САЩ, Япония и на още много места. Но внякои райони на Африка това е масова практика. В този смисъл, използването на космически апарат модел 1963 г. може да се приеме като анахронизъм, но върши някаква работа. Но яко някой седне да ми доказва че именно това е върхът на сладоледа, най-добре да си ходи в Русия и там да ги разправя тези глупости.

link все пак руснаците изпращат нещо без да се молят на никого

Доколкото разбрах, м/у САЩ и Русия не е имабо "война" за монополно летене със совалки-летели са американските совалки, което е подпомагало поддръжката на руската МИР-справка-изказването на Алексей Краснов

Батеее спри да гледаш телевизия и си използвай собствения мозък да оцениш и прецениш определени действия и ще видиш "мааааалко" разминаване с това което се казва официално!

Не че е повод за особена гордост и признак за технологично превъзходство да останеш единствения космически превозвач-тираджия.

Щом американците прекратяват полетите си и ще използват руснаците за транспорт, значи имат някаква изгода от тязи работа, направили сас си сметките и най-вероятно руснаците ще се усетят за какво става въпрос, ама късно и пак ще са прецакани. Янките не правят нещо без някакъв добре измислен план,а на руснаците управленците им наподобяват нашите, така че не очаквайте от Русия някакъв космически възход и предимство в космоса!

че те го имат възхода, все пак всеки се стреми да стане монополист, а руснаците го постигнаха

Руските управленци или поне тези, които аз познавам, са на светлинни години напред във всяко едно отношение спрямо бъллгарските, дори без да визирам разликата в мащабите с които работят едните и другите.

Нема се плашите - Китайците ще направят МЕНТЕ совалка - само за 2 мил. EUR е няма да може да се връща на Земята и може да не излита всеки път, но на тази цена .. на кой му пука!

И за още по-евтино китайското менте няма да предвижда връщане от космоса. Човешки материал бол!

Па я ги тея руснаци,от подбиват тарифата :)

САЩ просто решиха че няма голяма полза да се тъпче на едно и също място, вече толкова полети има и те не носят много допълнителна полза---така че те търсят следващата стъпка и инвестиция. НАСА ако забелязвате никой не ги закрива!!!

Ах, но това е ужасно, что Руссия може в нещо да стане световен лидер и монополист. Та нали не й е разрешено.

Няма нищо лошо в това, но когато го правят братята може, а като го правят братовчедите са мръсни империалисти мислещи само за големите печалби. Това дали е двоен аршин или така ми се струва? И не твърдя, че го няма, има го и винаги ще го има, просто привържениците на Путин все плачат, че се използва срещу тях ;)

То имаше един виц навремето. В условия на безтегловност обикновените писалки не можели да пишат понеже се разтичали, за това американците отпуснали 2 млрд. долара за разработването на високотехнологична писалка, която да може да пише в условията на безтегловност.А руснаците решили проблема като пишели с моливи.

Момко, беше 2 милиона на времето... след още някой и друга година това ще е нещото разорило американците сигурно. Само се чудя като са толкова хитри руснаците защо нямат същият механичен прираст като глупавите американци...

човек, жив дявол.

Това е абсолютна лъжа, американските писалки са задължително оборудване на всеки космонавт не зависимо дали е руснак китаец или американец. Нали не си представяш как пияния бляд си остри моливчето в условия на безтегловност. Тия два милиона дето са инвестирали в тази разработка са избити още преди десетилетия, а руснаците са си на ниво моливи.

Не е виц и не са 2 млд, а 1 млн.

Хахах, и както бюджета на наса е едва няколкостотин МИЛИОНА, на фона на ТРИЛИОНИТЕ, не МИЛИАРДИТЕ, които се дават за АРМИЯТА, САЩ има да го духат.

През цялото време на конкурентно развитие и двете страни правеха грешки и глупости но искам да припомня един факт: Американците похарчиха милиони долари за разработването на химикалка която да пише успешно в условията на безтегловност ,а руснаците пишеха в космоса с молив !!! За това още летят!!

Те затова руснаците до края на света ще си пишат само с моливи, само да те попитам - ти от създадения и произведен от руснаци PC ли си пишеш мненията тук?!

Извинявай много, но явно нещо не си разбрал, предлагат услугата превоз... тия 61 полета дето си ги е запазила НАСА... дали ще излетят и толкова руснаци между временно? А и ако го погледнем реално, американците плащат с един хартийки дето ги печатат самите те и им определят цената... пак ли руснаците ти се струват много хитри? :)

ми все още ако искаш да си купиш нефт можеш да го направиш само с тези хартийки, нали за това сащ нападнаха ирак защото садам поиска да плаща с евро

Молив -> графит -> отделен графитен прах при писане -> безтегловност - > случайно попадане на праха в електрониката или филтрите за въздух -> аварийни ситуации :-) Не се опитвай да изкарваш американците за по тъпи, отколкото са, причината да не гонят подобни разработки руснаците е, че при тях човешкия живот е значително по евтин :)

А кой ти каза че молива е графитен? има и химически ако си ги спомняш

Милиони долари за нещо, което струва 15 долара. Това, ако не е било якото източване....

Интересна ситуация. Добре че поне в това отношение руснаците не се поддадоха на общия принцип по време на кризата "няма нужда от това, дайте го закрием". Както бяха закрити маса заводи в БГ и соц блока.

Една корекция - и китайците пращат хора в космоса. Не че им е много отработена технологията, но все пак с техните амбиции скоро ще са много по-напред.

Дрън дрън пращат. Изпратиха 1 с 300 зора. Смяташ ли че някой американец ще се съгласи да пробват да го изпратят китайците? Отделно че трябва да се скачат с МКС, а не просто да го вдигнат на дадена височина.

Китайците работят много упорито и както е тръгнало след 10 години ще са изпреварили и американците и руснаците в космическите технологии. Нека не забравяме факта, че китайската космическа програма се базира на съветски технологии както за ракети така и за скафандри, но те не просто копират, а и доразвиват. При руснаците прогресът сякаш е спрял след Коральов и Челомей.

Когато човек прави стъпка назад, не означава че отстъпва, може да се засилва :)

ей да каже човек че взимате пари от Русия да скачате, ама сигурно сте се сврели в някоя дупка и чаткате на дъртия си американски компютър произведен в Китай. Това е днешният свят, нищо радостно няма за вас русонагъзите. Дрехите са ни от Бангладеш, доматите от Гърция, Турция, Испания, ракетите са от Русия, нефта е от Саудитска Арабия, техниката е от Китай, парите са от САЩ, колкото и да се дървите и аз не ги обичам ама съм обективен. Когато богатите евреи обеднеят, тогава САЩ ке падне, т.е. невър.

земльофиломарсофоб !!! този ник ми взе дъха. Удобрявам.

Ето това е проблема! САЩ издъхват финансово и икономически !! Кредит рейтинга им скоро ще е като на Ирландия и Португалия казаха Амерканските кредитни Агенции !? САЩ изпадат в ситуацията на СССР от преди 25 години,но нямат малко природни ресурси и са Зависими от Китай . След още 20 г.САЩ ще са държава с международното и стопанско влияние на Италия ,Испания . А до Космоса-Само с Руски билет !

"Имат Малко природни ресурси"

Ще ти се.... Да се отписва USA от надпреварата е малко прибързано

Да не забравяме и Ариана - Европейската ракета ...

Щом специалист като тебе ги отписа мисля, че няма защо да се тревожим за тях...

Докато САЩ са в криза, Русия е обявила,че има (официално) 500млрд долара резерв! За природни богатства даже не се говори. Те имат територии където още човек не е стъпвал.

Русия може да има всичко, но с тези кумуняги на власт нищо няма да постигне....

А сега де? Какво ще кажат американофилите и русофобите?

Ще кажат че руската мафия затрива България Ама това едва ли ти пука

Че всъщност американците са водачи в науката и в близките 1000 години нито Индия, нито Китай, нито Русия ще ги настигне. И други такива ГЛУПОСТИ! САЩ загива. Водачите им го знаят, но още баламосват простите американци, че са най-великите и ще властват още векове.