Коментари - Германия и Франция разработиха свой релсотрон | IT.dir.bg
назад

Германия и Франция разработиха свой релсотрон

Френско-германския изследователски институт (ISL) е разработил прототип на електромагнитно оръдие, известно като релсотрон.

Обратно в новината

Коментари - Германия и Франция разработиха свой релсотрон | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Последния път когато четох за краварския релсотрон който трябваше да сложат на краварската барака за 10 милиарда долара Земволт, същия който едва не потъна в Панамския канал..Даваха цена на снаряд, близа до тази на краварските крилати ракети Томахоук!!! Само дето Томахоука има обсег от 2-3000км, и е управляема!!! А снаряда от релсотрона-НЕ!!!!

мноу спец тук брях брях...ми да се съберат че под мъдрото научно ръководство на "доктор" Борисов да вземат нещо да конструират ...глеам много са навътре с материала....кат са на диваня....хих

целият ресурс, който се отделя за въоръжаване се пренасочи към здравеопазване, образование, соц. осигуряване, екология... култура, изкуство...

"Учените са използвали материали ,които на практика провеждат електрически ток без загуба." - това ще да е същността на технологията, която пък се базира на големи количества спейс кейк и спейс браунис достѝавени от най-добрите производители в Амстердам.

Измислил си хипер-психотропно оръжие! Поразената страна изпада в напушалски купон! :) :) :)

Поредното изобретение за избиване на хора. Не направят нещо, което ще е полезно на човечеството, а само се чудят как да се избиват.

гледаш чернобяло на нещата искаш ли списък на "военни" изобретения след това намерили приложение за невоенни цели? ако го зачеркнем тоя списък ще се върнем почти в каменната ера

Да не би да е обратно - откритията да се използват с приоритет от военните.

Пък ние ще летим със самолети тип Врабче за да умира противника ....от смях

няколко ракетки Топол-М и приключваме с европата .Топол-М тежи 47 тона и е дълга 23 метра. Способна е да порази цел на разстояние 10 000 километра. Може да носи до 10 ядрени заряда с общо тегло 4,4 тона. Според данните Топол-М трудно може да бъде прихваната и свалена от вражески установки, защото набира изключително бързо свръхзвукова скорост и се движи с променлива траектория може да излиза в открития космос и да се връща обратно в атмосферата. Айде честито.

И кво общо имат "Топол"-ите с рейлгъна? Пак сравнявате несравними неща. Все едно статията да е за най-новия Калашник, а ти да обясняваш колко лошо удрят F-16.

Русия стига да каже, може да превземе Украйна за един ден. Но не това им е политиката. Като в Сирия - свършиха си работата и си тръгват.

и това какво отношение има към френско/германските нови оръжия?

Аха, те и в Сирия за един ден свършиха работата - докато организират Ислямска държава, после мъка с един Алепо повече от година.

Вие глупавите русофилистици само за някакви ракети говорите, но не ви стига акъла, че ще пукнете и вие, защото на ВВП едва ли му пука за някакви нискоинтелигентни незнайни предатели.

С тази разлика че ядрените оръжия се създават за да не се използват никога. Щатите имат Трайдънт 2, а руснаците - жалката Булава..

ми кта е жалък Боздуганя що реднеците не го нападнат ...или тпчиците им са нещо малечки а?

Сравнението с интерконтинентална балистична ракета е изключително неудачно. Проблема на Топол М, както на всяка друга балистична ракета е, че няма практическо приложение без ядрен/термоядрен заряд. Така наречения полезен товар на Топол е малко над 1 тон. Ако се използва конвенционален заряд, изстрелването на 50 тонна ICBM за да достави 1 тон експлозив е като да убиеш муха с 155мм гаубица. Цената на самата ракета ще е по-висока от разрушението което може да причини. Защо не е добре да се използва атомно оръжие, мисля да не се опитвам да коментирам. Релсотрона (електромагнитното оръдие) има съвсем друго приложение - ясно е, че нищо не може да се доближи по унищожителния си потенциал на термоядрено оръжие, но пък с напредването на технологията, релсотрона се предполага да има някои уникални предимства - ниска цена на произведен изстрел, компактни муниции, които са и инертни, практическа неуязвимост към зенитни артилерийски системи за близка защита като AK-630, Phalanx, Type 730 и съответни еквиваленти и др.

Проблема на това на пръв поглед е, че няма да има точността на ракета. Тоест става за масов бой. При гаубиците например се цели от втори опит, като някой следи целта и казва колко настрани, и накъде пада, и по разни таблици изчисляват с как да се насочи. Не е ясно как се презарежда? Така че дори само от тази гледна точка вече имаш няколко недостатъка. Не става за нацелване от първи опит, да не говорим за подвижна цел тип танк. Малко ще е на случайност. Става при масов бой. След първият изстрел ще са предупредени, ако някой има на целта.

Хора, бе разберете, че това са още начални разработки, сега се тества само концепцията. За детайлите - по-нататък. Звучиш като оня френски генерал, дето преди 100 години обяснявал как самолетите нямали практическо военно приложение...

В заглавието пише "разработиха". Не разработват, разглеждат или оценяват. Руснаците вече си правят танкове с ракети. Очевидно е предимството на ракети за точна стрелба - 1 цел, 1 изстрелване, 1 поражение. Гаубиците вършат работа за например Северна Корея да срине Сеул. Но това е при масов бой или да накарат някой да бяга от сграда, ако се е бил разкрил и е бил цел.

Това с таблиците е чалъмът от световните войни, защото тогава е нямало бърза изчислителна мощ и затова резултатите са били предварително пресметнати и само е трябвало да ги намериш по таблични параметри. В днешно време изчисляването на балистични траектории е елементарно, става за секунди и отчита един куп допълнителни фактори, спрямо едновремешните таблични. Към днешна дата нещата са други и това без да има акитвно управление по траекторията пак е изключително точно. Предназначението на кинетичните, т.е. бронебойни, а не осколъчни или фугасни снаряди са бронирани, т.е. малки цели, а не обстрел, та няма как да не е точно. Напиши в youtube MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact) да видиш за какви сметки става дума, в технология отпреди десетилетия.

Абе ти си в 19 век бе или в найдобрия случай средата на 20-ти. Вече талици изобщо не са нужни и от раз се цели целта има си прицел и компютър за пресмятане със всякакви параметри и това сатава моментално.

Не е точно така - табличните данни просто са систематизирани крайни резултати за цял диапазон от входящи параметри. Вместо да правиш сметките в реално време, търсиш из страниците първо по един параметър, после в рамките на неговите резултати по втори и така докато стигнеш до крайния резултат, като с цел бързодействие, броят на входните параметри е намален и затова резултатът е апроксимиран накрая. Това се е ползвало поне до 70-те години от всички, защото никой още не се беше компютъризирал достатъчно. Още се учи, защото артилерията трябва дае в състояние да стреля чисто механично, ако някой EMP изпържи електрониката. Интересното е, че съвременните системи правят част от сметките в реално време, но част от междинните резултати отнова са в табличен вид, само че в паметта. Разликата е, че стойност от многомерен масив се вади веднага, за разлика от разгръщането на хартиени страници.

Гаубиците нямат пряка видимост с целта, а стрелят примерно зад хълм. Както е с гранатометите. Даже ако са на равно поле първо се прави изкоп с взривове, за да се прикрие в него. За да се определи къде е попаднал взрива, трябва външно наблюдение. Няма как да се прави от мястото на гаубиците.

СПАЗМОТРОНИТЕ СКОРО ЩЕ ХОДЯТ С ЧАЛМИ ... ТВА ИМ Е ПРОБЛЕМА :))

Нещо като съвременен катапулт. Ма то и човечеството не е мръднало етически от средновековието насам. Да не кажа, че е регресирало. Кой викаше, маймуна с ядрена сопа.

релсотрона изтрелва малки влакчета.... добре че не са го превели железопътна пушка...

Кинетичната енергия на това нещо принципно е като на локомотивче, движещо се с 200 км/ч. Повечето ги слагат на кораби, за да издържат отката. Това щом е на камион, ще е бая по-слабо, за да не го катурне при изстрела.

не е заради отката , то почти няма :)) ... най-вече е заради електрическия заряд и от чисто тактически причини ...

Съществуват противооткатни у-ва, които се ползват за точно такива цели (бойната установка се монтира с линеен лагер в/у система с газови бутала). Такова се ползва примерно в самоходната минохвъргачка "Тунджа".

мдам отката на това нещо е чудовищен...

всичко това се обезмисля, като ти Бльокнат една ракетка от 2500 км.

2км/сек е твърде ниска начална скорост за да изпратиш нещо на 200 км освен ако то самото няма двигатели.

Отчитайки и забавянето това са около 20 секунди полет-напълно е възможно.

исках да напиша 2 минути полет .извинявам се.

Балистичната дистанция не е функция на началната скорост, а на кинетичната енергия. В нея участва масата, освен квадратът на скоросттта. За не много масивни тела 200 км наистина идва множко, но сегашната корабна артилерия спокойно блъска на 100 км, а тежките гаубици на 60. Снарядът лети повече от минута, а големите калибри даже се виждат и чуват от земята. Грешката е друга - 2000 m/s не е истинската скорост на railgun-а. Танковите оръдия по правило имат прав изстрел равен на началната им скорост, т.е. дистаницията му е тази, която е достига за 1 секунда. Гладкоцивните оръдия в момента са с V0 над 1400 m/s. При тях снарядите са подкалибрени и леки, та началната енергия не е като на тези електромагнитните. При тях се цели дулна енергия в диапазона десетки MJ, а това се постига със скорости между 2000 и 3500 m/s. В тази статия е тюрлю гювеч между скорост, сила, мощност и т.н.

Това са Соник танковете от Dune II

Това камионче на снимката изглежда като пластмасова играчка.

То е пластмасова играчка или макет, ако искаш да изкараш играчката не за деца.

Точно след като американците се ОТКАЗАХА от прототипите :) п.п. Много тъпо звучи преведено на бг - "релсотрон".

Кой те излъга? Не само че не са се отказали а 2 компании се състезават с проектите си - BAE и General Atomics

"... това е енергия, която би стигнала да снабди с ток половинмилионен град" - а за колко време?

За хилядни от секунда.

Se taia

Просто редактора не прави разлика между електирическа мощност и енергия. Типично за жалост...

Сега очаквайте "спеца"гогов да напише какво ЩЕ направят руснаците през близкия век

Ще са виновни за още повече неставащи малки буби ?

Тия с катетрите стават ли?

НАТО кога ли ще стигне ЩЕ-тата на руснаците, които вече са излезнали?

Излезнали са през устата на руснаците, след като са им влезли отзад тези ЩЕ-та