Сателитните снимки на Google - на 13 години

Ha 5 aпpил 2005 гoдинa Gооglе aнoнcиpa нoвa oпция в Gооglе Марѕ – caтeлитни cнимĸи на Земята

Обратно в новината

Коментари - Сателитните снимки на Google - на 13 години | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 1981г от Байконур беше изстрелян спътникът "1300 години България". Не знам колко е Българското участие в изработването на корпуса и летателната част, но електрониката вътре беше изцяло Българска. Една от програмите, обслужвани от тази електроника беше за издирване на тракийски могили, като монтираната за целта електроника виждаше до около 30 метра под земята. (Естествено виждаше и военни подземни обекти, но нека не издребняваме) Проектът на Google проходи 2003г, стана достъпен за потребители 2005г, но и до сега ( 37 години след 1981) не вижда и два пръста под земята...

По него време Бългрия имаше институт за космически изследвания. Контактувал съм с негов филиал в Шумен през 1989. Български физик патентова високочувствителните камери, които сега използват спътнковите наблюдения ( но не знам дали патентът е на България или на САЩ, където работи), Българска апаратура за астрономиеск изследвания на рентгенови звезди напрви сериозен пробив в тази насока ( друг въпрос е, че е виждала и ядрените бойни глави в силозите, ако се насочи от космоса към земята. Това можеше тогава Българската наука. На уважително настроените бих предложил да потърсят в търсачката СПЪТНИК 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ и да се осведомят подробно за апаратурата в него.

спътник с предимно военно приложение, коментираната услуга е достъпна безплатно(!) за всички. Нещата са в съвсем различна цел и плоскост.

Всичко е точно само дето снимките не са сателитни, а самолетни, ама това са подробности..

снимки и навигация. А мрънкачите - като не им харесва, да ползват руската такава, ха,ха!

преди следващия мрънкалник да се намеси, се пак си дайте сметка какво прави google обработва безумни количества сателитни снимки (коства маса пачки) а уличните снимки? как се случват според вас? ми нека обясня кола с камера във всички посоки (струва пари), карана от шофьор (без пари не бачка), кара и снима всяка уличка на тоя свят (бензина май не беше безплатен, ако греша поправете ме), от всяка снимка трябва да се изтрият всички реклами, номера на коли, лица ... от оператор (и пак без пари не бачка, баси наглия), и цялото това нещо да се монтира заедно пак от оператор и пак за пари. всяка стъпка поставена в контекста на цялата ни планетка струва множество милиони. крайния резултат стотици милиони инвестиция в google maps, който ви се дава на готово само трябва да имате комп и интернет. няма цена, няма такси, няма абонамент, няма нищо аз мога да кажа само едно "Мерси Гугъл супер си!"

Знаеш ли колко самолета има едновременно във въздуха? В пиковите часове достигат петнайсет хиляди. Като отвориш флайт радара на Ескай за всеки самолет ще видиш кога е излетял, на каква височина и с каква скорост лети, кога трябва да кацне, къде точно се намира в момента, и още куп друга информация. Това се обработва в реално време и ти се дава безплатно. Една работа или я можеш, или не. Като не можеш не се захващай. Тия от Гугъл много не ги мисли. Не са станали милиардери защото си харчат парите да ти дават безплатна услуга. Голяма част от снимките им не искат кой знае колко честа актуализация. Пустини, планини и морета няма много да се променят за десет години, докато една улица за десет години може да стане неузнаваема. Като имаш в предвид и че много държави не разрешиха да им заснемат улиците инфото което трябва да се актуализира не е кой знае колко много.

Основополагащ въпрос при създаването на каквото и да е за какво го правиш. Пътувам някъде далеко един, два пъти в годината. Не виждам причина да инвестирам няколко стотин лева в добра навигация. Преглеждам маршрута на картата, отварям Street view за да видя как изглежда възлово кръстовище на което трябва да завия. Виждам че там има двуетажна къща с двор. След това се оказва че къщата отдавна я няма и на нейно място стърчи огромен мол. Google maps има претенциите да помага на хората. Тоест не е създаден за развлечение. В този ред на мисли с какво ще ми помогне сателитна снимка с пет, а на някои места и повече годишна давност?

Това за което говорите, отнесено към базата за цялата Земя - може да се приеме като мнооооого рядък частен случай... Просто помислете за какви обеми информация става въпрос и как се набавят, съхраняват, актуализират и предоставят за ползване. Бих казал, че услугата е гениална.

ми не я ползвай услугата бе. Аман от мрънкалници.

чист подарък прави гугъл на целия свят с googlemaps ама пак се намира някой да мрънка никой не иска нищо от него нит пари и нит нещо да прави и пак е недоволен от подаръка ко са? ако му подаря стотачка сигурно ше заплаче "ма що толкоз едри ми даваш?"

Имаш безплатна навигация на телефона с гласов асистент. За какво ти е да помниш къщата, като асистента постоянно ти казва кога и къде трябва да завиеш? Мрънкалник.

Да, супер услугя сяма дя буше актуална. В момента сателитната снимка на София е от преди 2-3г. няма северната тангента, няма цели блокове и други сгради по кварталите. За "стреет вю" да не говорим.

Поредния мрънкалник.

Ходи снимай, като не ти харесва.