Коментари - Задават се нови ”совалки” | IT.dir.bg
назад

Задават се нови ”совалки”

В най-скоро време НАСА може да обяви сключването на нов договор с американска фирма за конструирането на нов космически кораб.

Обратно в новината

Коментари - Задават се нови ”совалки” | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

123456, питам се какво общо имат совалките с МКС, че ако не били те, МКС нямало да я има или да изглежда така.МКС е просто продължение на орбиталните космически комплекси от типа МИР и САЛЮТ, но следващо поколение.Обективно погледнато, САЩ също имат програма за подобна орбитална станция, но поради причини (преполагам търговско-финансови) се отказва отдавна.Визирам SKYLAB.Но совалките в случая нямат нищо общо.Мисля, че те са и причината за отказ от орбитален комплекс.

Spasex обещава догодина да извърши полет с Falcon Heavy 53 тона на ниска орбита, 45 тона на ниска орбита без кроссфадинг, 67 тона на ниска орбита с 300 тонен метанов двигател за последната степен, вероqтно над 70 тона с 450 тонен метанов двигател. 135 милиона долара цена за 53 (45) тонната версия. Метанниqт двигател е на четожната маса , но иначе другите са на по - малко от година от първи полет. Това е без многокраqтно използуване на ускорителите и има 11 последователни успешни полета с Фалкон 9. Та ако тази традиция се запази, чисто теоретично няма причина един по - голям "Дреам Часер" да лети на ниска орбита. Като метановият двигател дава възможност за конкурентна на SLS версия (70 тона). Всичко това е малко вероятно да се случи, защото "УЛА" ("Боинг и Лоцкхеед Мартин") са много силни.

с 450 тонен метанов фойерверк

Двигателят на совалката е stage combusion. Та американците също имат традиции във високоефективни двигатели. Няма причина да смятаме че не може да бъде конструиран такъв двигател на течен метан и течен кислород. Освен това там нещата са ясни що се отнася до двигател stage combusion. Всичко е въпрос на време и пари. Когато става дума за метанов двигател се отбелязва, че механичното пренасяне на високоефективни метанови двигатели във Falkon Heavy и Фалкон 9 не носи никаква полза , освен ако е за втората степен. Като се замислих , зашо е така , открих че всъщност се получава умален Сатурн 5 , където двигателите на течен водород и кислород успешно са заменени с метановия двигател. При ISP 380 срещу 421 , 0.8 относително тегло на метановото гориво срещу 0.368 на течния водород и кислород се получава, точно компенсациq като се има в предвид , че става дума за "2.75"(cross fading) степенна "метанова ракета" срещу 2 степенната Сатурн 5 до ниска орбита. Все пак всичко е въпрос на конкуренция и "Spacex" се бори с монопол.

Тези янкита кефят. Продължават упорито да правят всичко свързано с официалните космически полети по възможно най-скъпия, неефективен и опасен начин...

Дир-а, кога ще напишете за новата АМЕРИКАНСКА ракета дето се взриви вчера :)

Та става дума за многобройни тестове на прототип на ускорител за многократно използуване. Характерно е че аеродинамичните процеси са толкова сложни, че не могат да се решат с компютър и се провеждат многобройни тестове, резултатът от които е непредвидим и неизбежно има аварии. Юрналистите пишат когато има сензация или голяма авария. В случая няма такова нещо. И аз например го научих от една специализирана електронна медия. Голяма авария имаше с руската ракета Протон - два пъти в последно време и всички медии писаха. В миналото по - голяма авариq имаше с една руска ракета Н1 за пилотиран полет към Луната - четери пъти, но ние не разбрахме тогава , защото това беше политика. Възможно е някои хора да са си създали комплекси от това време и сега да смятат, че има нещо подобно.

Проблемът не е в аеродинамичните процеси а в технологията на химическите двигатели. Те просто нямат мощност да регулират стабилно траекторията при сложни движения и загубване на част от импулса. Единственото доказано нещо за което ги бива е да дадат ускорение за напускане на атмосферата. Не може да се завладява космоса с апарати окичени с дюзи и сопла, харчещи гориво като динозаври и бълващи отрови, колкото цял завод. :)

Добре, защо всичко смесвате с политика? Вместо да се карате, псувате и спорите кой е русофил и кой е русофоб погледнете на нещата от хубавата им страна. Космическите совалки бяха уникални машини, често неефктивни, да, ни ако не бяха те, МКС нямаше да е нищо подобно на това което е сега. Наистина е много жалко, че се случиха двете трагедии в програмата, но и двете бяха породени от човешка "грешка" и немърливост.(Challenger STS-51-L - изстрелване в неблагоприятни метеорологични условия заради финансови причини; Columbia (STS-107) - очакване, че парчето стиропор, ударило водещия ръб на крилото, не е причинило щети на orbiter-а.) В момента НАСА отчаяно се нуждае от космически кораб за транспортиране на астронавти до МКС и обратно, но не им харесва да плащат на Роскосмос, не защото са руснаци, ами защото е много неефктивно за тях. В крайна сметка, разработването на нов космически кораб започна много преди конфликта в Украйна, а абревиатурата МКС е МЕЖДУНАРОДНА Космическа Станция, като в това число е и Русия. Затова ви съветвам да гледате на живота от хубвата му страна, защото той е твърде кратък, за да гледаме лошата му страна. :) Поздрави!

Всъщност, совалките не бяха много ефективни. Да, вдигаха товари, служеха за платформа за ремонт на спътниците. Ама бяха разработени като ЕВТИНИ системи. А реално всеки старт на совалка струваше около 1 милиард долара (неофициално). НАСА с орязания годишен бюджет нямаше как да ги поддържа - със 17-20 милиарда кое по-напред ?

Колега, само хора с изключително късогледство не виждат простият факт - НАСА ще сключи нов многомилиарден договор, защото не иска да харчи 70 милиона на година. Каква е целта? - Да се доставят космонавти на борда на станцията, която, докато се разработи новата американска система, най-вероятно ще е отработила ресурса си и ще се намира на дъното на океана. Само ти ли не виждаш, че става дума за политика, а не за икономика????

Таз статия е пълна глупост. СпейсХ отдажна имат контрацт и работя по него- през 2015 ще има тест полет на капсулата им от МКС, през 2017 ще е първия полет с хора... Друг е въпросът че МКС остарява и след 5 години ще е опасна за ползване... А НАСА представи отдавна новия си пилотиран кораб, които ще лети то астероид след няколко години

Глупост, глупост, ама вчера им гръмна ракетата на SpaceX.

Не мисля , че е глупост. Относно Spacex, става дума за тест на прототип на ускорител за многократно използуване, не е ракета серийно производство. Може само да се гадае за новата совалка. Но аз имам две предположения. Американците си обичат комфорта и Dream Chaser на Сиера Нежада, трябваше да лети с помощта на Атлас 5. Сега Делта 4 , щяла да поеме задачите на Атлас 5 в бъдеще. И понеже е доста скъпа, вероятно са решили да минат изцяло на нова сожалка. Една мини совалка с двигател от сожалката и два ускоритела на твъдо гориво, захванати към един по - малък резервоар с гориво , би могло да бъде следващият носител за многократно използуване. Два ускорителя за многократно използуване , един резевоар, една степен еквивалент на старата совалка за многократно използуване на двигателя и цялата електоника и и една втора степен с мини совалката. Ако това е идеята, тя би могла за в бъдеще да оптимизира и SLS, ако се окаже икономически ефективна, защото е за многократно използуване , с кросфадинг.

Аман от инженери.

ANISHAR

пак ли ще има фойерверки в небето

Хаха, горките хамериканци! И те май като нас първо си разрушават текезесето, а после се чудят що се налага да внасят домати.

Когато направят като на Дарт Вейдър совалката, тогава да свирнат. Да врътна едно кръгче до Дегоба и обратно...

Да подарим един батут на насата, да могат да се качват на МКС, а не да подсмърчат за Союз-ите. Че с тия дългове и безпаричие скоро совалка няма да имат.

да им подарим боб и кисело зеле за ракетно гориво!:)

я как са се загрижили за американците нашите русофили като сте толкова загрижени ходете да миете фаровете на ровърите на марс!!!

Всеки, който не е пълен идиот е "русофил" според теб. Бахти му и кретена си. Дано поне да ти плащат, че ако си само ентусиаст, ще си уникален случай.

Обратното е: Всеки пълен идиот е русофилистик. И сред непълните идиоти има, ама сравнително малко

Я виж ти Путинка кви неща измислял! Ряпа да ядът хъмериканците!

В най-скоро време, НАСА може да обяви... Ключовата дума е "може". "най-скоро" също е важен деТерминатор. Изобщо яка работа. Бе тая пропаганда да не им подготвят в Киев. Стилът е направо идентичен. Или да е обратно...

Oткъде се задават? Не ги виждам. От запад, или ...? Или утре ще се зададат? От рутинна процедура се ражда гръмко заглавие, но кухо.

това че наса ще си избира мезду наколко предлозеня незначи че те са чертаят моментално.. наи напред е спасе х.. пред месеци показа модула за хората, и казаха че до година ще го пробват - без да имат този договор от наса.. докато боинг има само чертези а прототип на модула, сиерра нема нищо.. спасе х има вече построено а и ще му прави изпитаня.. но както всичко на запад се прави с конкурз - и при този кадето е вече почти предрешено че победиталя е спасе х..

По принцип не пиша на хората колко са неграмотни ама ти си МНОГО НЕГРАМОТЕН БЕ БАТЕ. да не си ром.

извинаваи моето момче ама несум учил балгарски вав училище.. затова че сум се го научил сам си е доста добре.. и като вземеш че на моита клавятура нема блгарски букви..

TИPAMИCУ

Явно не разбираш кога един човек пише от чужбина. Наблегни на темата и мнението което е дал този колега макар да не е на правилен Български.

Както го е написал автора на статията излиза че всеки момент ще полетят американските совалки... Май им идва в повече срама от ползването на руски ракети и руски двигатели за техни ракети. Ама не е работа за два дни да я свършиш. Години ще минат и ще е по-достойно да погледнат разумно, а не "задават се нови совалки"... Кога ще се зададат и кога ще литнат - ще видим. Аман от политика!

Интересно ми е, тия дето възхваляват руския технически гений. Каква руска техника ползват? Най-вероятно, никаква. Прежалили са се със западните боклуци. Същото беше по времето на комунизма, другарите караха западни коли и пращаха децата си да учат на запад. Дори сега, палячото от Северна Корея се изучи в загнилия капитализъм.

Чакай бе американос не измряха ли при жалките си опити с една такава совалка. И оттогава плащат на руский человек да ги кара до космоса, че по-евтино и по-сигурно май било.

Руснаците стават само за таксита!!!

"Союз е такси" - последният бастион на русофобите. Ама в момента има само две таксита - руско и китайско, що тъй? Велика Хамерика що тепърва ще се опитва да построи някой космически кадилак, и то без да е ясно дали резултатът ще е успешен. Щото "шовалките" бяха пълен провал!

На това мястото му не е в раздел "Наука". Трябва да е в раздела "Новините, такива каквито някой ден може и да бъдат".

русколизците отново доказват че живеят с десетилетия назад в техния свят човека все още не е кацал на луната сигурно и марсоходи няма в момента пъплещи от години сигурно няма сонда на границата на слънчевата система работеща над 35 г. в открития космос.... светът ви става все по-малък :)

моята кола има повече технологии от тази тенекия дето уж кацнала на луната .

Твоята кола има повече технологии и от кораба на Колумб, но това не му е попречило да намери америка. За сметка на това, не съществува технология която може да ти открие мозъка.

Лошо Русия пак отива в трета глуа. Нищо ще си партнират с Китай. Те успешно иведоха маймуна в орбита и си я прибраха жива и здрава

А-а-а, не така! Американците бяха първи с маймуните! И в Космоса, и в Белия дом!

В Белия дом даже и говори!

Никой не може да настичне руските Космически сонди и марсоходи. Ако ще кво ще да а Тъпаци Сороси

Руски марсоход не е имало скоро, няма да има.Не бъркай марсоход със сонда. Стига лъга хората. Марс 2 - съветска космическа мисия изстреляна през 1971 г. Мисията се проваля при кацането на Марс. Марс 2 и Марс 3 са носили със себе си идентични 4,5 kg марсоходи Проп-М. За този тип марсоходи е било предвидено да се привиджва на ски докато е свързан посредством кабел със спускаемия модул.[2] Марс 3 - съветска космическа мисия. 20 секунди след кацане на марсианската повърхност наземния екип губи комуникация с апарата.[2] Подобно на предшестващата мисия Марс 3 носи със себе си марсоход Проп-М. Т.е. типично по руско-съветски нищо не работи като хората.

Така е за руските марсоходи, но през 70-те техниката глобално е била една, сега е друга. Факт е че руската совалка Буран е първия летателен апарат отишъл в космоса и върнал се в изцяло автоматичен режим. И ккво от това, целия отзи цирк и дразги ги правят политиците и военните за да си пазят топлите уютни местенца, иначе ако на света настане мир ще им орежат бюджета сериозно... токувиж от това останали пари и за новите американски совалки да литнат, а не да просто гръмка новина от бъдеще време.

оооо 2 мисии на година ???? Малееее астронавтите ще измрат за вода и папкане ... защо пишете такива небивалици ? какво трябва да правим ? да изпадаме в екстаз пред американския гений ?

Не ти си поклонник на руския гений.Там имат обичай да си държат снимка на вожда на стената и бюрата си.

Напоследък гледам само на вожда боко тиквата слагат портрети по стените

Руският гений има едно качество - да създава НАДЕЖДНИ технологии. За разлика от тези, които се пръсват малко след излитане или се разпадат на Тексас.

няма такава новина ... много скоро НАСА МОЖАЛА (?!) де предложи не някой си още неизвестен да построи нещо което още не съществува дори на чертожна дъска ... в същата категория новини с високо ниво на информативност - след като нероденият ми син спечели от тотото, ще купя на снаха си еднорог ...

Ситуацията беше същата, при първата мисия до луната. Истината е проста, и тя е, че ако се усигори финансиране, совалките ще литнат до няколко години.

Почти позна 1. Мисия до луната може и да не е имало, а само една голяма холивудска измама, питай гуглето 2. При очертаващата се нова световна финансова криза не знам как ще ОСИГУРЯТ тия милиарди за совалка дето ще лети 2 (два) пъти в годината. Това все едно да си построиш много скъп самолет дето ще лети максимум 20-тина пъти до края на експлоатационния си срок