AMD води пред Intel в настолните процесори

Чиповете на AMD се продават повече, заради по-добрите им характеристики

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Засилването на конкуренцията между производителите винаги е добре за клиента. Така че, дали AMD или Intel, все тая. По-добрият ще се радва на оборот и печалби... До сега лично съм ползвал само Intel, но ако AMD ги задминат технологично и ценово, следващия път ще ползвам техния продукт. Не трябва да се робува на марки. Преди покупка, потребителя трябва да седне и да попрочете малко информация и да се запознае с предлаганите продукти, за да може адекватно да избере оптималния за него вариант. Това е валидно не само за компютрите, но за всеки друг тип техника.

Нека води, нека се учи... Не може само да е втора или трета ... :)

Води ама по греене, винаги втори ама никога първи

съм на Правец 8

Хладен процесор , ниска консумация и висока производителност. Копа крипто с алгоритъм random x много по добре от ксеона , райзен изпревари интел много здраво в сегмента десктоп.

Аз винаги съм бил фен на интел и до сега близо 10 11 процесора са ми били техни, посленото ми амд беше 3200+ някъде 2006-та ако не се лъжа. Последните години обаче интел подържаха изкуствено високи цени за общо взето сходни като производителност процесори, визирам различните поколонения на i5, тъй като тях ползвах. Сегашния билд го направих с Ryzen 5 3600 и съм доста доволен от това което дава като възможност спрямо сходните като цена i5-тици. Продължавам да съм ден на Nvidia и сега заложих на тяхна карта Asus 1660 super, въпреки че и те подържат от много време на сам доста високи цени, но за сега предпочитам техните карти. AMD с тази си ценова политика и перформънса на новите им процесори определено заслужават добрата си оценка, за разлика от предишните им процесори, които бяха доста под интелските.

Ай успех... Аз ще позадържа още 10-ина години на Интел i7 & i9...

Тези анализи неотчитат, че АМД е фаблес (нямат фабрика за кристал под 32 nm), или такива като Интел им правят кристалите (в бъдеще може и Самсунг). А ако незнаете ферификазията на част от процесорите се прави в Пловдив в Сайбис Бродком БГ!!!!

Apple дълги години бяха лидери без да са произвела и един процесор. Няма как Intel да се бори с компании, които произвеждат милиарди процесори на години (за мобилни телефони). Тези компании вече са лидери в технологичен аспект.

Ми тези дето непроизвеждат процесори плащат на тези които произвежда, или част от тези милиарди отиват при призводителите. А конкретно за AMD, част от спечелените милярди оттиват в Intel за да им произведе кристалите, или интел не губи нищо а също печели от процесорите на AMD.

Никой не отчита фактът, че IBM, Canon, Apple , Intel са трите компании с най-сериозни разрабващи отдели и всяка година са в TOP-5 на новорегистриращите патенти... Та сещате ли се колко пари смъкват от права? - Прочетете...

Ами нормално. Не са като интел, един същ процесор му турят едно число отпред на името и тр'а да го и разместят крачката на процесора, че да трябва да го инсталираш на различен сокет. Държат си АМ4 сокета и няма да го сменят за цялата поредица, които ще избълват със "zen" архитектурата и ти гарантират, че утре ако решиш да смениш процесора, няма нужда да хвърляш и дъното.....

Прав си, но АМ4 беше до тука. Сега ще минат на нов сокет със следващите процесори, но и него също ще го държат няколко поколения, за разлика от Интел.

Е от всеки произведен процесор на AMD отиват долари и в Intel, защото той произвежа критала и то спечалба!!!!

Доста елементарен поглед... Сокетите на Интел се задържат едни и същи в рамките на около 3 поколения, казано по друг начин на около 5 години. Като цяло за тези 5 години подмяната на сокетите на процесорите е най-малката промяна, която се прави по дънните платки, подмянет се чипсети, подменят се слотове за памет... ето пример.. В края на тази година се очаква DDR5. До 2 години се очаква да се спре производството на нови дънни платки с подръжка на DDR4. Към момента се коментира, че не си заслужава да се купува 11-то поколение на Intel и ZEN3 na AMD, именно заради очакваната нова памет и съмненията, че процесорите, в момента ще осигурят подръжка на новата памет... Сокета ти е същия, ама не можеш да ползваш стария процесор, защото той или не може изобщо даползва новата памет, или ще го прави не ефектвино, дори в момента се забелязват затруднения на работата на AMD с високоростните DDR4, въпреки че официално се води, че ги подържа.... Процесора е една малка и като цяло сравнително евтина част от компютъра. Цялостния капацитет на компютъра се разгръща от дънната платка и .. как да кажа ... балансираността на системата.... Какъв е смисъла да сложим супер мега як процесор.. на слота... когато дъното може да го захрани на 30%, или да сложиш съкат на процесор на .. нека кажа периферия, коята може да работи 5 пъти по-бързо.... Идеята на билдването, е да се направи балансирана система, в която компонентите работят синхронно без се налага да се изчакват един друг и при това да се направи за минимални пари.... Като цяло от около седмица-две насам е много по-изгодно да се правят системи на 10-то поколение интел от колкото на които и да е AMD от гледна точка на това, че интел намалиха цените около 15%, с което потребителите получват същата производителност, на по-ниска цена (както казах вече , 11-то поколение на интел не се разглежда като опция следващите месеци....) Като цяло пазара изчаква DDR5, Alder Lake (Intel), Zen4 (AMD)... които както казах се очакват края на тази година.. и без това в момента видеокарти няма, така че.... спокойно може да се изчака с покупката на нова машина!

Така ли било за интел, незнаех! Не като да речем през две години, щото за последните 10 години мисля, че само 1151 се задържа четири години. Не че не е оправдано, като нямаш конкуренция сам си правиш. Слагаш едно краче повече и айде на пазара. Аз не се вълнувам от хай енд билдове в които ще загубя 2 фрейма за секунда, понеже някъде, нещо не бачка "синхронно". Т'ва с ДДР е същата тъпотия, разлика между ддр3 И дд4, средностатистическия юзър никога няма да усети. Щом цена около 300-400 лева за процесор е като цяло сравнително евтина част за теб, то е ясно че си хай-енд юзър, но повечето хора не сме такива. Аз когато усетя нуждата от повече процесрона мощ, трябва да закупувам нов компютър или да търся хай енд компоненти на старо, което за мен обезсмисля десктоп идеята като цяло, то по-добре през пет години да взимам лаптоп.

Глупости на търкалета! Първо на този Свят има много по-различно от "FPS". Има хора, които си изкарват хляба с компютри и повярвай ми , разлика межди DDR3 и DDR4 има огромна. Да, съгласен съм че за един обикновен офисен компютър или за обичайно сърфиране в интернет разликата е трудно доловима, или по-скоро е .... приемлива, но това не са хора, които ще тръгнат да си сменят процесора! Обикновенно такива потребители сменят системата като цяло.... Освен това..... АМ4 е платформа, която AMD представи преди 5 или 6 години.. именно във връзка с DDR4 и сега на прага на DDR5 ще сменят платформата... И пак.. ако не гониш повишение на производителност... за какво ти е смяна на процесора??? Да, 300-400 лв. за процесор са сравнително евтина част! Видеокартите с в пъти по скъпи! Цените на останалите компоненти са съизмерими с цените на процесорите.... една кутия с прилично захранване с лекота минава 300 лв., 2х4G RAM са си 150 лв... от където и да ги погледнеш... Че то по-евтино дъно, което да си заслужава парите от 200 лв. няма! Ето ... пример любител на АМД, добре.. за около 400 лв. сега може да се купи R5-3600.... За този процесор, адекватна дънна платка с чипсет B550 стува около 270-300 лв., памет 2х8 (3600GHz) 250 лв. Този процесор на това дъно и с тази памет, с лекота "захранва" 3060Ti или 6800 на цени в момента от около 1000-1200 , достигащи до 1600+ лв. И продължаваш да твърдиш, че процесора не е сравнително евтин елемент в системата???

Решаваме че тръгваш да правиш ъпгрейд.... Ако искаш повече памет, още 250 лв... Искаш по -мощен процесор - още 300 лв и минаваш на R7-3700X.... И сега... ако останеш на старата видеокарта и предположим че ще играеш (каквото се прави на 80% от домашните компютри) особенна производителност... няма да усетиш... трябва си нова видеокарта... сега вече става интересно... така, системата се балансирва с 3070 с цени от 1700 лв стигащи до 2500+... Пак го казвам към момента, ZEN3 и 11-та генерация Intel не си заслужават парите и не си заслужава да се купуват. Просто пазара е в застой. От една страна, това, което предлагат едните неможете да го използвате,от друга страна, това, което предлагат другите е по-скоро печелене на време преди появата на новия тип памет. Към момента ъпгрейд на процесора, няма да даде никакво повишение на производителността (за обичаен домашен или офисен компютър)