17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Батута работи, мочно изпразване в устата на Рогозин Прощай космос. Илон Маск ставит крест на российском космосе. youtube.com/watch?v=bcqmxMHwCIo&list=PLWivHMkiM4HDcflWqXeYGQNkFQy7oV9NJ&index=8&t=0s

Абе забравяте, че Тръм че създаде Космически сили, няма как да летят с руска техника

Американците направиха над 130 успешни мисии със совалките, построиха с тях МКС, извеждайки в орбита най-големите модули. На цена около $1 милиард на мисия... Руснаците направиха един тестов полет на Буран и фалираха. Сега Space X предлагат на руснаците да изпращат техни космонавти на цена, по-ниска от тази, която в момента американците плащат на Роскосмос.

Ало,тук сме!Я кажи чувал ли си за числото 14 (четиринайсет) и защо се прекрати програмата "совалка" макар да я рекламирала като "вечната" програма за многократни полети?Сега пък други "многократни" таксита!?!?!?Никой не казва защо катастрофират "многократните",а то е защото след всеки полет неизвесно количество детайли в ракетите и корабите АВАРИРАТ, но не могат всички да се открият за новия полет.

да биеш тъпана за нещо направено през 60 години.Смях.На всичкото отгоре програмата на Мълскпродължава с покупка на руски двигатели -за ракетата ускорител, а Боинг /т.н. др.конкурент/ също си купува руски двигатели.

Незнам какво копуват, но двигателите им са си изработени от техни инжинери, вече имат 4 семейства: Merlin, Kestrel, Draco and SuperDraco и сега разработват Raptor. А руските двигатели може да ги копуват за метала в тях, като наще мотокари едно време... Хахах

кУпуват

Обяснява ми "Коко", че това било първото изстрелване с живи хора. Преди това обаче, тази конфигурация е била изстрелвана около 80 пъти. Тоест, всичко е проверено и по отношение на надеждността всичко е О, Кей. Възражението е толкова просто, че няма накъде. Ето го. АКО БЕШЕ ТАКА И НАДЕЖДНОСТТА И СИГУРНОСТТА НА ИЗСТРЕЛВАНЕТО БЕШЕ ГОЛЯМА, ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ТОВА ИЗСТРЕЛВАНЕ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ, А НЕ СЕГА!!! НЕ Е ЕДНО И СЪЩО ДА ИЗСТРЕЛЯШ КОРАБ В АВТОМАТИЧЕН РЕЖИМ/БЕЗ ЕКИПАЖ/ И С КОСМОНАВТИ НА БОРДА! Продължавам да твърдя, че за да се постигне надеждност и сигурност са необходими стартове. Един не е достатъчен! Не казвам, че няма да стане. Казвам просто, че е необходимо време. Още не е станало!

бай Иване!И ти казваш за като Вуте кога гледал жирафата: Е па такова животно нема..е па нема такова животно...

Сега този период свърши и всеки ще си лети със своята машинка към космоса. Казано с други думи очевидно сащ придобиха временно предимство, на което рогоЗката му вика батут! Към така наречените соросоиди...колеги не злорадствайте...идва 24 06. Ще бъде парад за чудо и приказ, празнувАне на девети май за втори път. Един месец по късно предстои празнуване на девети май за теети път...патад на избития полк-снимки на пръчки, музика, с президента начело. Ще се сгрее руската душа при вида на танкове и самолети, ще си повтарят шепнешком “победа будет за нами”.

За тия 9 години Русия има стотина пилотирани старта, срещу един американски! За какво предимство става дума, че не разбрах?!

"Досега сащ плащаха, щото така им е по-евтино" Не се опитвай да учиш комунист на капитализъм. Няма да те разбере. Остави го да си мисли че е монопол и голяма работа. До вчера бяха най-великите. Днеска лапат мухи и мигат на парцали и пак не разбраха какво им се случи на икономиката. Поне китайците са една идея по-хитри от Руснаците и осъзнават че американските фабрики са в Китай защото така им е по-евтино на американците, а не защото в америка на могат да произведът дадена стока, както биха си помислили Чибурашките ако имаха американски завод на тяхна територия.

Край с доларовите инжекции за руските чиновници. А статията е bullshit-бошлаф. Защото в това е предимството на САЩ, че икономиката работи независимо кой е президент. Мъкс работи по проекта "Дракон" още при президента Обама. И ще работи и след като Тръмп напусне Белия дом.

,,Защото в това е предимството на САЩ, че икономиката работи независимо кой е президент." ... коя икономика ?

САЩ -ти пиян ли си бе. 90%-балони и деривати/ фарилари борси/ ,10 % беше шистова индустия която руснаците им потопиха чрез отказ от виксока цена на петрола още 02/2020., 25 трлн.дълг,1 трилион месечно търговски дефицит, 33 мл. безработни за 2 месе.а ,102 млн. без зранни осигуловки , 60 млн на купони ежегодно -на това в САЩ му викат бананаво колос без банани.

Schilo

Голямо изхвърляне. Дано този програма да не последва совалките, че....

0

Че какво? Ще построи МКС ли?

МКС започва с руски модул Заря (19 323 кг). После идва по-малък американски Юните Възел (11 612 кг) и после пак голям руски Звезда (19 050 кг). Тези два руски модула, са най-големите на МКС. Прави се по знанията им от станция Мир.

Не - по 7 на куп в огъня .

Дано този програма да не последва совалките, че.... Другарьо комунистов, да ти обясним. Тази програма с сигурност ще последва сувалките и някой ден ще бъде затворена. На това му се вика технологично развитие. Много по лошо е ако тая програма остане същата и без развитие 80 години... долу горе като вашия Съюз - Ладате на космическите ракети. Заради това да си го кажем направо: Дано този програма да последва совалките, а не Съюз.

САЩ хвърляха по някой милиард на комунягите на година, но вече всичко свърши.

когато Мексико и Канада бъдат с обща граница тъпунгер

САЩ, Канада и Мексико са ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ДЪРЖАВА с физическа граница между Мексико и САЩ за да няма нелегална имиграция. В случай, че в САЩ има масови безредици и местната администрация не може да ги поглтуши....влиза КАНАДСКАТА НАЦИОНАЛНА ГВАРДИЯ в помощ.

0

За качването на само един астронавт САЩ плащаха толкова, колкото струваше цялото изстрелване, барабар с руския самовар. Вече няма, обаче. Идва краят на още едни руски спекуланти, защото китайците вече са независими и само тъпанар ще продължи да им плаща да застрашават живота на астронавтите му в допотопните си руски консерви.

Така е ... абе колко совалки оцеляха ?

_stankow

Пази боже сляпо да прогледа !

Низкоорбиталното американско такси се скачи с Руската МКС е ? Двамата руснаци ще се оттаковат на гмо говежди зцадници.....

МКС е 80% собственост на САЩ. Русия е само бачкатор там. Русия няма пари за нищо. Ако не бяха САЩ нямаше да има МКС.

точно безказармен педал ще дава космически характеристики.

САЩ купуват сумати модули, но не те са производителите им. Само от Италия са купили 5 модула.

Руска е бабинта ти! На руснаците им предстои шут от МКС барабар с чемаданите. Ще ходят да копат на Луната за Рогозинските фабрики че немножка апаздали ;)

Ти ли ще го биеш бе ОРЪФЛЯК?

На тъпите русофили да обясня ,че СПЕЙС Х не ползва никаква руска технология и двигатели!! Руски двигатели има Боинг в една от техните ракети. И до колко са руски е друг въпрос, защото тия двигатели всичките са създадени от Фон Браун, немец. Туй че руснаците са ги преписали ,не означава че са техни двигателите. Първата руска ракета Р-1 е пълно колие на Фау 2. Нищо не са измислили руснаците. Крали са като невидяли немски технологии. И още ползват стругове от Фашистка Германия.

не ползват руски технологии , ама ползват български мозъци

Хубаво

кретен

Schilo

А бе, глупак, фон Браун след ВСВ е попаднал в САЩ, бе! Кви разработки е правил в СССР?

0

къв Фон Браун 2020-та, бе, я се събудете малко

10 години реално САЩ плащаха на 100% цената на руската ракета и руските космонавти ходиха безплатно.

Но това вече свърши! Кой ще плаща сега?

На НАСА кой плаща?

Е нали пазарна икономика ? Има търсене , има и предлагане - щом ги урежда цената ...

Той си конския руснак ама те се бият по гърдите въртолетите тяхните

"До момента "Спейс Екс" е изпълнила над половината от своите обещания "... това би било вярно ако не броим че фирмата никога не спазва договорените срокове, дори когато ползва опита на НАСА;)

И Рускомикс да е направил нещо за последните 18 години? НАСА ползва СпейсХ , не обратното.

тйът, бълнуваш ли? Какво обратно? напред, назад или настрани?

Пренастроиха се да си правят ядрени ракети. За другото си имат, а и за какво са им? За ядрени изпреварват САЩ с десетилетия.

С какво се е придвижили САЩ? С това,че сега на края използвали принцип на руски учен Циалковски.Но за тях все пак това е успех.САЩ използват орбиталната санкция, която е руска технология споделена от руснаците с САЩ и сега се използва съвместно, иначе това е скъпо удоволствие.

скоро ще се възползват и от много други санкции

Грешката според Фрейд. Вместо “станции” написах “санкции”. Не иначе как да им се върне същото.Има време, И Китай ще подпомогне. Макар,че руснаците не са отмъстителните, ако не прекаляваш.Тогава ...

МКС НЕ Е руска технолигия. 2/3 от финансирането на МКС се плаща от САЩ и така ще е до 2024г. После парите спират.

но разработката проектирането и доставянето на модулите е почти изцяло руски проект на базата на МИР.

Дебил и селяндурин проЗд, ти си с образование 3 класа? Думата “технология” разбираш ли какво означава? Защо говориш за пари. Колко насекоми са се налазили в интернет.

Бъркате.САЩ ПЛАЩА на Русия за двигателите,които САЩ използват за изпращане на своите космонавти. Космонавтите излитат от Байконур.Приказвате на вятър и неясно за какво.

До 222: ........САЩ ПЛАЩА на Русия за двигателите,които САЩ използват за изпращане на своите космонавти. Космонавтите излитат от Байконур....... 222 нещо съвсем я оплете! САЩ плаща за двигателите РД-180, които използва за ракетите си Атлас, за непилотирани полети, сттартиращи от САЩ. До сега американските астронавти "пътуваха" на руските Союз-ТМА с руски двигатели от Байконур.

135,Ало, 9 години кой изпращал в космоса американски космонавни. Какви двигатели исползвали те.Свои или руски? Да не би има спор по въпроса? Освен сред лудите в форума .

До 222: Абе руски, съвсем се "захласна"! Знаеш ли какво означава тази дума? Нали това съм ти написал, че американците са летяли със Союз-ТМА с РУСКИ ДВИГАТЕЛИ ОТ БАЙКОНУР. На руски ли да ти го напиша!

О, Боже, пак ли тази велика тема? Социалистическата пропаганда едно време си беше направо шега в сравнение с това, което се случва днес.

_stankow

В един и същи ден - дитирамби за изстрелване на космонавти и нито дума за 130 изгорени сгради, вкл. полицейски участъци в същата тази Америка ...

К'во да правиш, вата- демокрация. А Рашка си гние мирно и кротко - никой не смее да протестира щото Росгвардията е по-силна от армията и на директно подчинение на Слънцеликия..

Американците ползваха руските ракети не защото не могат да си правят свои , а защото им е по-изгодно.

И тази сутрин се събудиха с ракети които са им изгодни ???

Постижението им е, че стигнали Русия, за което им притрябвало 9 (девет) години. Но било красиво по-холивудски, макар,че ботушите били гумени, а Тръмр се е скрил в бункера.С други думи - неповторимо.Но ако сериозно все пак това е успех.Поздравления.

Русия няма вина, че американците не можеха да изтрелват хора 10 години нито са работили в посока монопол. Космическите технологии както и военните се нуждаят от битки и години употреба за да се докажат че са ефективни. Спейс хикс не е изключение.

Технологично Драконът не е надминал дори и с един сантиметър чичко Циолковски, 1867-1935 година.

0

Да, разбира се, допотопна технология. Само лека корекцийка: Циолковски не е руснак (както не са и нито един от нобеловите им луреати), а поляк, жалко за напъването.

Руско Български

0

Марс, нали много държите на чистотата на руския етнос? Ми Циолковски дете на полски емигрант и татарка :) Истински руснак, чист колкото останалите!

татарски , значи български , но все пак е роден в руската империя :) а за чистотата на нацията се грижи тръмп:) и не ми казвай вие , защото аз не съм множиество .... нямш си представа колко са руснаците създатели в сащ ....;)

Копай по-дълбоко тогава ще се окаже, че той хептен не руснак,а австралопитек, ако още по-навътре ще се окаже - българин. Дерзай,следопът! Следопът, а ти си чул нещо за НАУЧНА ШКОЛА?

В Полша гениалните поляци се роят навсякъде и Полша направо се пука по шевовете от тях, но никой не излетял в космоса.Що така?

В техниката едно нещо е надеждно, когато покаже минимален брой откази при голям брой проби. Ако въпросното нещо няма надеждност, то не струва и пукната пара. Кой и кога доказа, че с тази ракета няма да има проблеми? Та тя има само един старт? Кой и кога доказа, че надеждността и е на ниво? Може и така да е, но това трябва да се докаже във времето. Това още не се е случило. Трябва време. Един старт още нищо не доказва. Русите кораби имат стотици стартове с минимални откази.И при тях се проявяват проблеми, без това не може. Но те дълго време работят по тях и са ги изчистили.

В руските кораби проблемите се появяват от големият брой доставчици на различните възли и агрегати. Стотици предприятия участват в процеса и ако някъде контролът не е на ниво възниква проблем.

Бай иване чети човеко чети.Това е първото изтрелване с Живи хора на борда ,иначе преди това е изтрелвана тази конфигурация ,мисля около 80 пъти.

АЛо, каква конфигурация? Да не говориш за балет? До сега излитали с руските РД 180, а сега със свой двигател,който ще се проверява във времето.

Когато изстрелваш ракета в автоматичен режим и с космонавти на борда не е едно и също! Викаш, все ракета! Да, ама не!Ако беше така, щяха да пратят хора преди пет години, а не сега!

Русия вече струва по малко от Фейсбук и 2,5 пъти по евтина от Епъл.... https://faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/rusiya-veche-struva-po-malko-ot-facebook-i-e-25-pati-po-evtina-ot-apple-73731

това само доказва, колко е сбъркана системата за оценка и колко нереална е кономиката .

0

Но гладът в Русия е реален, за съжаление.

И кой ще се чуди, а главното кой ще вярва какви цифри ще напишат САЩ за да станат пак велики, ако имат МАШИНА ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ЗЕЛЕНИ И НЕОБЕЗПЕЧЕНИ С НИЩО ХАРТИИ, А ОБЕЗПЕЧАВАТ ГИ С ТОВА, че разхвърлят по целия свят и така не допускат инфлация в държавата си.Но сега вече без война няма да се оправят. Тъй че вярвай, вярвай какво пишат. Кой ти пречи. Те не могат да бомбардират своя враг - Русия. Остават ФЕЙКОВЕ. На български - ЛЪЖИ.

Нека лъвовете се бият, разбирайте САЩ и Русия, за по-евтини полети в космоса, от това ние само печелим по-евтитн и бърз интернет, по-евтини разговори по GSM, по-достъпна джипиес навигация и други услуги. Това в крайна сметка и дърпа развитието на тази техника напред, така че не е важно кой е най-великия в момента, важно е да има конкуренция и развитие.

Чета коментарите и не мога да си дам отговор на въпроса - кой е създал вселената - руснаците или македонците. И двте нации супер велики. Другите са паразити прикачени към тях

но за други си много близо до истината - като например за това, че ФАЩ паразитират върху цялото останало човечество (най-вече чрез зелените си хартийки, които си печатат като тоалетна хартия когато им скимне, а целият останал свят им лапа инфлацията...)

Не мога да си отговоря на въпроса - рублите или зелените хартийки са по-готини?

и променете цифрата 31 за броя на коментариите. Вече е сигурно 1031 :). Плаши ли ви нещо ? Преднамерено "разбунихте" кошера, сега бъдете смели и поемете отрговорност за резултата !

не пробваш да си рефрешнен браузъра? В момента цуфрата е 122...

Докато падне на втория-третия полет

Може да се каже ,че първата африканска ракета излетя от САЩ, все пак Мъск , е африканец

обаче успял да събере парите на краво-идиотите, и с тях да направи нещо смислено, та говедата да има с какво да се перчат сега...

какво да кажа , че след Индииц, Японци, французи и Китайци , вече и Африканците праят ракети преди САЩ плащаха на Руснаци да им аправят ракетите, днес плащат на африканци

Мъск си е британец... Ако беше натурален африканец, бая по- на печка щеше да прилича :) От колонизаторите е, не е от робите...

PEYTSCH

Освободените от американците места ще бъдат заети от руснаци? Платежоспособни поне за 4 милиарда долара ?!

Африканец създаде пъравта ракета на САЩ след като 60 години не можеха със собствени сили да създат ракета подобна на Съюз

германец ги беше подпомогнал малко, та да има с какво да се перчат пред света...

60 години след първия съюз американците създахоа техния съюз, с повече електроника ..... браво

Русия не е имала монопол, просто американците не можеха да създадат такъв коръб до сега.

създавали са и по-големи ръбове, но точно такъв и руснаците не могат да създадат

Сайбър-тръка много прилича на Лада Самара по дизайн...

Дано преизбират Тръмп за президент. Икономиката на САЩ се срина, безработицата расте неудържимо, шистовата индустрия загина, гладни бунтове и сблъсъци .... Фръкна един дракон, но още не се е върнал

Американската икономика се срина благодарение на Путин, ФСБ и ГРУ вярно казваш. И въпреки това, американците изстреляха успешно свой кораб, два пъти по-голям и по-хубав от руския Запорожец! Ако не дай Боже руската икономика се срине така, Русия няма да може да изстреля и перална машина в Космоса!

Ракетата била американска. Смях в залата! Ракетата е Мъск, а американците са ще си плащат всеки път, нищо че са я платили няколко пъти с данъци!

кои изпревариха САЩ? Индиците, Японците и Китай, докато американците се мъчеха 18 години , за сега няма африканска държава, която да ги е изпреварила, но се очаква, какво постигнаха САЩ? забавиха и разрушиха по модерни комсически програми , като Руската ....нищо повече! явяват се като унищожител на бялата цивлизация

Браво Мъск, комунистите вият кото настъпани псета хапахахх.....

Браа на гуведата, стигнаа там дет ги чакаха руснацити. Историческо ший ку са върнат цели,чи наркоманцити са известни с туй. Ся разсея са малку световната новина, чи ФАЩ снова са вкарали войска в градовете да убива населението си.

Само руснаците избиват собствения си народ ! :)

за да може Мъск да си прибере едни пари съсипаха НАСА и оставиха американците гладни .....и какво са 60 милиона гладни американеца на фона на 2 космонавти в космоса, нещо като да ядат пасти щом нямат хляб....В САЩ олигархичния модел е майката на всички олигархии

0

Американците - гладни аахахахахахахахахах

САЩ са едно голямо столипеново, 18 години не могат да направят ракета това и в училище за бвноразвиващи се прави по бързо , при тези инвестиции които се правеха

марсианец, хайде да не броим гладните, че в Русия от немотия вместо водка пият препарат за почистване ! Прочее Мъск иска да те заслева... не просто да прати ракета :) и е много вероятно да успее. Тъй, че започвайте още от сега да мислите опорните точки.

Нещо си в грешка. Няколко пъти съм ходил в САЩ - и храната и дрехите са по-евтини от тук, само дето заплатите са в пъти по-високи и възможностите са в пъти повече. Единственото скъпо нещо са имотите, и то хубавите имоти, иначе средно имотите също са доста евтини. Познавам десетки българи, дето там се реализираха и някои от тях дори са вече горна средна класа. Познавам инженери с по $150К заплата на година и отделно бонуси. Така, че не ми говори за бедни американци - там си беден само ако си тъп и/или мързелив. Съвсем нарочно си беден - това съзнателно се прави за да се поощряват дейните хора в обществото.

с 18 трилина заеми :))) можеш да си купиш хляб и безброй мозъци , и пак днес те нямат какво да ядът, руснаците и войни губиха и държават аим се разпада, и ги крадоха и ги лъгаха, американците не са имали и една сериозна война на тяхана територия и имаха уникалните права да печатат пари като универсалана светована валута и пак се издъниха .....а това ,че ще колонизират Марс не знам каква новина е , след като превърнаха в Марс много части от земното кълбо по принцип не съм фен и на сегашна русия

хайде сега слез от "облачето , на което се рееш и се огледай У НАС. Доволен ли си ? Защото тук след комунистите вече 30 години управляват ДЕМОКРАТИТЕ, а десет от тях Бат Боце вилики ! 'Що не коментираш това, българино ? Попита ли се защо тук е мир, спокойствие и благоденствие, няма недоволни ?

Изсра се в устата на 70 годишната НАСА и Боинг.

Срамота! Държавната НАСА с милиарди бюджет, беше затапена от една частна фирма. Сраам!

отдавна е построила Комунизма! Там е "Идиокрация" в действие - всеки "джитка" от 9 до 5 с идеята просто да си получи заплатката накрая... Такива приекти се правят с 3 неща: ИДЕИ, ПАРИ и ЕНТУСИАЗЪМ! Без идеи и визия нищо няма да направиш така или иначе. Парите ти трябват, за да си купиш достатъчно работна ръка и материали, за да реализираш идеите си. А ако ти липсва ентусиазъм, работата така или иначе никога няма да бъде довършена...

Е сега вече ще имат привилегията горе да хапват и краварски храни, блъскани с Е-та, хормони, консерванти и стерилизирани с радиация... :)

ще пребъде и в космоса!

Частна компания с държавно финансиране! Много яко. Мечтата на всеки мошеник. Ако спечеля, печеля само аз, ако загубя губи само банката. Всъщност и банката не губи. Тези пари са имагинерни. Създадени от въздуха. Губи останалата част от човечеството, която ще плати сметката на инфлацията и колапса на световната икономика.

0

Еййй, газ пикаете хахахах

да строя фотоволтаични централи, обаче Боко да ми даде няколко милиарда, и после да си отиде от власт, преди да съм ги върнал... Пък централките да си останат за мен...

0

Не искай - направи го.

Попитали радио Ереван: по какво си приличат САЩ и футболен клуб "Левски"? Отговор : Вечно втори!

Не усещате ли вече,че се насирате с таз американска ракета ???

съвсем не! трябва да се даде мегдан на русоробите да творят.

За пръв път чувам такова изказване на Рогозин, за батута. Което обаче е пълна глупост. Американската икономика се движи на принципите на конкуренцията, които са в основата на капитализма. Американците никога не са имали намерения да налагат санкции на руската космическа индустрия. И сега директорът на НАСА използва повода с успешния старт на новия пилотиран американски кораб да пожелае и в бъдеще американци да летят на руски кораби Союз, както и руснаци да се възползват да летят на американския кораб Драгън!

Срамота! Държавната НАСА с милиарди бюджет, беше затапена от една частна фирма. Сраам!

НАСА я оставиха без финансиране, това е истинският срам.

19 милиарда годишно, на това ли му викаме без пари?

НАСА му е работодател Продължавай да се смееш

Частна компания, само дето държавата даде 2,5 милиарда на Мъск за разработката.

0

А ако те бяха взели теб, щеше да направиш всичко за една седмица и 300 лева, нъл тъй?

Хляб и зрелища .... Тръмп набляга на зрелищата

руски монопол никога не е имало. Американците спряха совалките и така руснаците останаха единствените да карат товари и хора към МКС. Доколко спирането на совалките беше нещо разумно е друга тема, но пак казвам: руския "монопол" си беше с чисто американски произход.

не ги спряха, от огромна пресметливост, а ги пряха защото совалките спряха да летят, почнаха да се взривяват!

Тръмп се е барикадирал в Белия дом, пазен от армия, полиция и гвардия. Отвън са гневни и гладни протестиращи, а той им говори за някакви Дракони и Космоси

Светле, "гладмите" протестиращи ги изкарва Навални у вас, тези са само гневни.

Защо грабят магазини и складове. Прибират всичко, което се яде. И не само

е и ? Хората протестират и за един убит Не са ОФФЦЕ като руснаците дето Сталин уби в ГУЛАГ десетки милиони и един ватник не събра смелост да протестира

Някой е убил разсъдъка ти

Да, де ! Ако се огледаш около себе си, всичко цъфти. Мир, спокойствие и никакви протестиращи. Смееш ли да се запиташ защо ?

Много хора тук пишат на РС- та марка елбрус :)