Новият американски пилотиран кораб "Дракон" - дело на Илон Мъск, докара астронавти на Международната космическа станция (МКС). Това е краят на руския монопол върху доставката на екипажи в орбита, пише "Росийская газета", като цитира експертни мнения за старта на ракетата, разработена от компанията "Спейс Екс".

За пръв път почти от 10 години САЩ изпратиха в космоса собствени астронавти, от свой космодрум, със свой кораб. За пръв път в световната космонавтика хора излетяха в пространството с кораб, създаден от частна компания. Двамата изпитатели са възхитени от супермодерния му софтуер, посочва вестникът. Робърт Бенкен и Дъглас Хърли ще станат за близо 110 дни пълноценни членове на екипажа на МКС.

Ако всичко мине по план, със сигурност ще бъде отворена съвсем нова космическа страница. Досега Русия единствена можеше да доставя екипажи в МКС - по данни на американското космическо управление НАСА от 2006 г. насам САЩ са купили от Москва 72 места в корабите "Союз" за общо над 4 милиарда долара, добавя московският официоз.

Местата в корабите "Союз", освободени от астронавтите на САЩ, ще се използват от руски космонавти, заявява "Известия", като се позовава на руската космическа агенция Роскосмос. Корпорацията съобщи, че за 2020 г. Русия планира изпитания на две нови ракети, а през 2021 г. ще поднови и лунната си програма, напомня изданието.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

Според шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин изявлението му от 2014 г., че САЩ ще летят в космоса с батут, е спасило руския космически отрасъл от американски санкции, отбелязва "Взгляд".

Рогозин очаквал такива санкции след анексията на Крим от Русия по-рано тази година. "Щом искат да ударят икономическия потенциал на руското ракетостроене, нека тогава доставят астронавтите си в МКС с батут", заявил той. "Това не бе шега от наша страна, а реална заплаха. И тя бе чута", писал той впоследствие в Туитър.

След старта на кораба "Дракон" Илон Мъск си спомни за думите на Рогозин. "Батутът работи. Това е шега за посветени", цитира коментара му "Взгляд".

До момента "Спейс Екс" е изпълнила над половината от своите обещания въпреки скептичното отношение към фирмата на ред ръководители от космическия отрасъл в САЩ, ЕС и Русия, констатира онлайн изданието "Лента".

За 18 години Мъск даде на САЩ 9 модела ракети "Фалкон" и един пилотиран полет, а мениджърите на руската космонавтика - цяла серия шумни криминални дела, коментира политологът Андрей Манойло пред "Свободная преса".