17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интернет потребители,"безопасно сърфиране и лични данни",контент и реклама,разни болни наркомански изчадия които злоупотребяват със правомощията си фирми дистрибутори на интернет,телекоми ит н.новият европейски закон предвижда сериозни наказания затвор,глоби,в някои държави забрана на достъп до интернет.

Всички програми събират данни, най-малкото под формата на лог-ове, които се ползват за анализ в случай на проблем, това е нещо абсолютно нормално, без което реално никой софтуер не работи. Разликата, обаче, между телеметрични данни и данни, кой какво гледа, къде клика и т.н. е голяма, а още по-голяма е разликата между - събираме данни, за подобряване на работата на програмата и събираме данни за навиците ви, за да ги продаваме на 3-ти лица. Това последното, трябва да бъде забранено и никакви лицензни споразумения не трябва да могат да го оправдават. Нищо не оправдава крадеца, независимо дали ще ви каже преди това - "Ще ви обера".

Те от НАП ги продават (не точно НАП де, а разни хора работещи там), вие за аваст се притеснихте ...

Всички събират, но тези ти дават софтуера си безплатно като компенсация и това бърка конкурентите които са по-лакоми за печалба и освен търгуването с данните ти искат и ти да им плащаш!

М, даа, при apt-get няма такива неща :)

надявай се...

"Ативирусната" Avast... На наивниците - честито!

Тези се отказах да ги ползвам след като месец ползвах демо на платената им версия, която в края на срока "откри" три вируса на изолиран компютър. Пълна измама плюс деградиране на компютъра.

Menu -> Settings -> Personal Privacy :: Размаркирайте всички checkboxes и сте готови :)

Ако смяташ, че това спира всичката телеметрия ...

А, добро утро! Та то си го пише съвсем ясно в лицензното споразумение (което обикновено никой не чете) и на двете програми ("Avast" и "AVG", която в момента също е собственост на "Avast"), че събират информация от компютрите на потребителите им и че от "Avast" си запазват правото да споделят събраната информация с трети страни. Това нещо го има от поне година и половина насам (поне аз някъде преди година и половина го научих).

Такива клаузи има в лицензните споразумения на всички антивирусни програми. Няма мърдане.

Честно казано, не съм чел лицензните споразумения на всички анти-вирусни програми, но да - в много споразумения на програми (не само анти-вирусни) има включена подобна клауза. Казвам "подобна", защото (може би) има разлика между "програмата събира данни и ги изпраща на автора си" и "програмата събира данни и ги изпраща на автора си, а автора си запазва правото да дава/споделя тези данни и на трети страни (различни и от властите, де)".

Аз съм пунктуален тип и затова съм чел доста лицензни споразумения, откъдето съм разбрал, че всички антивируси събират такива данни. В повечето от тях дори има клаузи, че се съгласяваш те да вземат от време на време (!!!) случайни файлове от диска ти (!!!), за да ги били анализирали по-задълбочено при тях за threats !!! Сещай се на какво се съгласяваш!

Безплатен обяд няма!