17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Великите капиталисти от "най-добрата държава на света" използват операционна система от преди 25 години.

И що не ползват Linux за embedded устройства? Драйвери има вече за всичко.

DOS няма многозадачност, няма нормална система за обработка на събития, няма възможности за контрол на ядрото върху приложенията и като цяло не става за работа в реално време.

Нормално за управление на обекти би трябвало да се използва NT - 98 е за домашно ползване и няма почти никакви инструменти за администриране, работа в реално време и т.н.

а,ма тя не била под лайнъкс.

Няма начин нещо поначало счупено, да го направиш с ъпдеийт пет пъти по-добро. Тези дали са си прочели лиценза, като са инсталирали това нещо. Че Майкрософт не носи отговорност, ако нещо се случи :-D

Гогов, антените нямат параметър наречен "производителност"! Имат друг неща - коеф на усилване, насоченост, размер и т.н. А иначе софтуерът не е Windows 98, a такъв, написан на Visual Studio 6.0, което от своя страна работи на Win 98.

Е...виж само над статията "Гогов" и това обяснява всичко. Другите му статии са за новия супер-дупер топ смартфон със срамно име Хуявей, за който дори крие че няма пълноценен Андроид и Google Play. На практика за обикновения потребител е непотребен боклук. Или пък разказва за новата лада Нива и как продали Жигула за $120 000

И аз чакам ъпдейт на моя WIN 98 на машината ми, но няма да го дочакам, въпреки че съм на Земята и не падам от Марс...Ама сега като пуснахте тая новина разбрах, защо е добре да си паднал от Марс-ще имаш ъпдейт на WIN 98;)

Червената планета ще се разкрие в цялата си прелест на син екран...

Сондата не е с Уиндоус 98, само тотален лаик може да напише тази глупост. Софтуера на сондата е писа на дев платформа работеща на Уиндоус 98 и сега са го пренаписали много по оптимално и осъвременено.

За кой марс става въпрос вземете и се уточнете.ако е за м1 мойто се строи във момента на 35 км височина на него може да намерят във тръбите вида но на другия марс който е плазма не вярвам във тая светлинка да намерят вида.когато населението се увеличи на земята то ще грейне като слънце.за фаетон няма как да стане защото е унищожено от атлантите.но ако направят нещо да вдигнат слънцето във пласта неон и да намалят градусите ще стане супер.айде стига толкова че някой глупак ще каже какъв е тоя извън земен .

ㅤ

19 години си е направо рекордна издръжливост (uptime) за 98. Като знам как понякога съм рестартирал по няколко пъти на час...

може би проблемът не е98, а ЗКУ-то (ти)?

Бул шит

С цъфналите налъми ли нагази в лайната?

",,,а мисията на апарата е да изследва повърхността на Червената планета отгоре." отдолу нямаше ли да е по-лесно? а и повеченеща щяха да се открият!

Обичам Win98, както и Unix V/Linux всички разновидности и ARM операционните системи. :-)

Тоя Уиндоус98 още има проблем 2000 бре.

а на Марс знаят ли за това?

Сондата не работи с Win98: >European Space Agency to upgrade Mars Express spacecraft from software made with Windows 98 Това е безумно заглавие! И безумен превод! >The Mars Express spacecraft has run on an OS built with development tools based on Windows 98 for 19 years.

_stankow

А, ето един ценен коментар ! И направо от източника. И тази версия си помислих - разработвали са с Win98, това са имали на времето, пък и добре си работеше. След като завършва проекта - замразяват всичко. Никакви промени - нито в кода, нито в библиотеките, нито в средата, нито в ОС. Защото е рисковано. Всички сме го правили ! ;) И чак сега се появява нещо, заради което си струва да променят нещо. А ОС е стара, компютрите за нея не са запазени. Та ще я ъпгрейтват. Ама не SW на борда. Това е много бавно и много, много рисковано. Затова - само работните места, в лабораторията на Земята. Само хипотеза. Авторът да каже ! Защото анонсът беше много голям - да направиш ъпгрейт за стотици милиони км от земята ... Да, правено е, със FW на Вояджера. Но там ставаше въпрос за промяна на байтове, не на стотици MB.

Вояжер е на 10 милиарда километра, а Луната е на 184 ХИЛЯДИ. Едното са мегабайти в локалната мрежа, другото са байтове по дайалъп модем.

Дайалъп модем не беше подходяща аналогия. Да кажем предаване на байтове с пушек като индианците.

_stankow

Да, това казах и аз. Скоростта на предаване на данни до Вояджера е байтове в секунда. Но тука стана дума не за Луната, а за Марс. Там колко да са - десетки kB/s ? Не е лесна работа да се хвърлят 100 MB ъпдейт. Все пак доколкото разбирам, има някакво объркване, не е ставало дума за това !

98 беше добра и балансирана ОС но алчността ни доведе до 11 където рекламата е първостепенна.

няма изход - Гугъл така поведоха нещата. Рекламата юбер алес.

98 добра и балансирана? Никога няма да забравя как чегърташе по един час ФАТ32-то, кат се бъгне. 98 НЕ Е истинска ОС. Първо е Дос, след тва идва НТ-архитектурата. Там нещата вече бяха наистина балансирани, реално не се случваше да забива, поне при мен. А 9х (както и 3х, 95, 98, 98СЕ, недоразумението МЕ) се изпълняват ВЪРХУ дос! Тогава се ползваха, щото нямаше друго, а Линукс едва прохождаше с графичните среди, в степен да се ползва от нормални потребители. Но имам още някъде лаптоп с ХП, инсталирано далечната 2004, както някъде ми се моташе и един архаичен Асус лаптоп с НТ СП6. Още си работят, освен че браузърите са стари версии.

_stankow

Хм, не съм го следил този проект. И бърза проверка с википедията казва нещо друго: MARSIS identified buried basins on Mars. MARSIS was funded by ASI (Italy) and NASA (USA). The processor runs the real-time operating system EONIC Virtuoso. Айде сега авторите да изяснят това противоречие, няма аз да ровя ! Каква е операционната система на MARSIS ? Къде се използва WIn-98 ? В носителя ? В наземното оборудване ?

Пич, ти всичко ли следиш ?

_stankow

Не, само което ми е интересно. В случая - операционните системи за реално време.

ㅤ

Нали знаеш какво е "кодово име"? Ще припомня само Longhorn.

_stankow

И защо на космически апарат, на който няма потребители, няма дисплеи, няма клавиатури, няма мишки, няма графични ускорители, са сложили ОС, която е потребителска, диалогова и графична ? Що за избор е това ? Що за програмистки екип, който прави типично вградено програмно осигуряване (embedded softwareware, firmware) използва Windows ? Защото само това знае ? Толкова ли няма други ядра за реално време (защото са използвали само ядрото) - по-бързи, по-малки, по-икономични на памет, процесор и съответно захранване ? Не че е лоша Win-98, не че няма проблеми. Но просто не е за това ! Всяко средство, разположено извън дефиниционната си област е неподходящо, неоптимално и даже опасно.

Мале, мале, как ли те трае жена ти. Нищо лично, ама...

Станкоффф, не се напъвай да чоплиш теми, дето са мнооого далече от твоето образование, а и от тролската ти професия. Коментирай само теми, дето ти спускат опорки от масква.... Mars Express е кораба, и той е с Windows 98, а MARSIS е радара му, и той е с real-time operating system EONIC Virtuoso... (такива работи в Масква няма, нали?!?) А и Windows 98 не е задължитено да има клавиатура, мишка и екран, за да работи, ама пак, как ли да ги знаеш тези работи.... в Масковския тролски университет не ги преподават.... Айде отивай при жена си, на нея да и ги разправяш тези - само тя може да ти се върже!!!

_stankow

Лесно ви е на вас - повтаряте това, което сте чули и добавяте език на омразата към този, който ги е казал. Ако имахте това образование, значи щяхме да сме колеги. Ако бяхме колеги - едва ли щяхте да се опитате да отидете към Москва и към жена ми. Господ да ви съди ... Та: >MARSIS е радара му, и той е с real-time operating system EONIC Virtuoso... Това аз го написах първи, постът стои. От мен го научихте, а сега се правите на знаещ ? >А и Windows 98 не е задължитено да има клавиатура, мишка и екран, за да работи И това го написах преди вас, постът стои - "използвали са ядрото". Въпросът е защо това ядро. Ама това май ви идва в повече - ядра, задачи, приложимост ... :) Та не сте чули въпросът ми - защо, след като MARSIS e с W-98, защо тогава в статията авторът е написал (и мен ме подведе): "MARSIS по същество е 40-метрова антена, която се управлява с Windows 98. Това май не сте го прочели изобщо ? Или не сте го разбрали ? Може, като гледам как мигновено мисълта ви лети към Москва и Московския университет ... Кой ще ти чете статии, че и да ги възприема ? :D :D

Извънземните като са видели тоя уиндоус 98 са си казали, лелеее, тия даже до уиндоус 7 не са стигнали, няма смисъл да контактуваме с такава изостанала цивилизация

Най-добре да не го пипат, само ще го развалят! :)

_stankow

Първо правилo на оптимизацията - "В никакъв случай !" :D :D

търсят вода на марс. то на земята има повече "ваксини" създадени от пишман откривателя били сбърканяка, отколкото питейна вода. уиндоус 89, както всички продукти на били гейс - природната грешка, може да служи само на хора, които да се учат как се преинсталира редовно една ос. ако в момента няма живот на марс, сега вече знаете причината.

По принцип да качиш Windows (какъвто и да е) на космически апарат и да го позлваш за управление на инструменти си е лудост, но като се има в предвид че това е европейски проект - разбираемо. Само не разбирам как с един ъпдайт на Windows 98 ще "увеличи приемането на сигнала, ще ускори бордовата обработка на данни и ще увеличи обема на данните, които се изпращат обратно към Земята" ? Вероятно нова версия на софтуера управляващ антената ще свърши това. Но самоя Windows освен да се самоповрежда, друго основно прилижение няма.

Самия факт, че е работил там 19 години без проблем явно нище не значи. Важното е да се плюе.

Странно е, че са го направили на Windows, а не на някакъв Linux/Unix. Windows има толкова излишни неща работещи и харчещи ресурс, и затова и не се ползва масово и по сървъри. Той е за хора, а не за програмисти. ;)

Проблема с Линукса са драйверите на контролерите. Тъпите шваби от Сименс пишат само драйвери за джама, а да си пишеш и драйверите вече е мазозхизъм. И приципно и 98 и XP че даже и 7, ако му спреш ъпдейтите може да работи безгрижно няколко петилетки, като в конкретния случай.

_stankow

А в Win-98 са намерили готови драйвери за този космически апарат ? Управление, събиране на данни, оптика, радиолокация, датчици, диагностика, комуникация, навигация, ориентация ? Направо готови, спестили са си писането ? В Linux също не е имало точно за техия хардуер, но драйвери за сходни устройства, които да се адаптират - повече са ! И със свободен лиценз.

Между 9х и НТ (НТ, ХП, 7) няма съвършено нищо общо. 9х си е досовски "многозадачен" шел, бъгав и скапан, и бавен още от инсталацията. Другото е на съвсем различна архитектура базирано, със истинска защита на паметта, и там реално няма Ос върху Ос, каквото е 9х. Докато ХП си беше закон, инсталираш го веднъж, после забраняваш ъпдейтите, след което това нещо работи наистина години наред, без особени грижи...То затова и толкова години не го обновиха с нова версия...

Ами този космически апарат нали ползва някакви контролери за управление на изпълнителните механизми. Нали не си мислите че специално за него са създавали такива. Това можеше да се случи ако го бяха правили руснаците, защото те са идиоти в това отношение и не им пукаше ако за едно винтче дето няма такова, трябваше да построят цял завод. Та хората са пипнали първия промишлен контролер- най вероятно сименсов и са му сложили малко екранировка, изписали са го на десеторна цена и хайде да пътува.

ОС-а се казва Windows - в превод прозорци. Които се ползват от потребители. Но Windows или Linux визуална среда не ти трябва. За реално тип сървър са абсолютно непотребни. Там ти трябва bash или DOS и как се стартират програми, без визуална среда. Трябва ти как се прихващат обръщения през сървърна програма или тяхната алтернатива. Какви (хендлери) програми има да стартира викания. Сигурно комуникацията има нещо подобно със сървър, дори данните да се предават различно. И двете са постоянно харчещи ресурс и ток, плюс рискове, което може да е голям проблем. Там трябва някакъв cron (викаща се през периоди програма) към контролиране какво ще прави. Отделно с външно получавани заявки. Примерно записва задачи, когато стане еди-какво-си време от задната страна на планетата, да направи 3 снимки през 10 минути. После да направи архив от тях. Когато вече не е отзад на планетата спрямо Земята, да ги прати. Да направи повторен и потретен опит през интервал, ако нещо не е наред. За едни нищожни драйвери, дето стандартно преди бяха в кило байтове, няма нужда да имаш заето огромно пространство РАМ и държана програма тип Windows. Драйверите може да са 10-1000 реда код.

BSOD?

_stankow

Кой знае. Няма да си признаят никога ! Но 5-6 WDT (watchdog timers), хардуерни - сигурно са наслагали. Няма начин ! :)

Да командироват Бил Гейтс на Марс да ъпдейтва лично... и да не се връща повече на Земята !

От дос наистина по-стабилно няма. Дори когато шелът, наречен "Windows 98" работи върху него. А като увисне тоя шел, е най-забавно....

Само истински храбър човек може да се заеме с ъпдейт на Ундоус на Марс.

..или луд....;)

Това едно време си беше виц, а сега даже не знам как да го нарека. Хем истина, хем пак виц :)) Само не знам кой ще ходи да му натисне ресета на Марс, като изплюе онзи хубав син екран...ама то имаше вече нт, достатъчно развито...че и ХП беше излязло вече... Помните ли клипа, дето чичо били демонстрираше разпознаване на нов хардуер (флашка) от Уин98, и му изплю синият екран...

Дъното е със watchdog

Добре де, след като компютърът на сателита работи безотказно 20 години,нуждаейки се само от надграждане на ,,Уиндоус 98", защо тогава се пускат нови ОС на всеки 5 години и офис пакети на 3 години? При ОС ,,Андроид" и мобилните приложения новите версии даже са по-начесто.

Разбирам фрустрацията и като лаик бих отговорил, че това се прави основно, за да се оправдаят заплатите на програмистите и за да се поддържа впечатлението у потребителите, че операционната система все още се поддържа. Реално, обаче, е по-вероятно да става въпрос за постоянно обновяване на поддържаните стандарти за пренос на данни, криптография, поддържани интерфейси и устройства, настройки на операционната система и интерфейса, както и корекция на бъгове и пропуски в сигурността. Някой от хората, занимаващи се с това, сигурно ще ме поправят или доуточнят. Във всеки случай, обаче, когато имаш устройство, което се използва само за малък брой еднотипни задачи, комуникира само с малък брой устройства и изключително ограничен кръг от хора имат достъп до това устройство, то трябва да е ясно, че болшинството от тези подобрения не са необходими. Сонда на Марс няма нужда от кръпки на сигурността, понеже дори оторизираните хора едва-едва се свързват с него, камо ли гаражните хакерчета. Няма нужда и от най-новите драйвери за безжични слушалки по очевидна причина. Няма нужда и да поддържа 15G стандарт, понеже така или иначе няма с кого да си комуникира. Бъговете също не са проблем, обикновено, понеже функционалностите, които засягат, никога не се използват. Та вероятно затова.

Всичко е пари. И следене. Просто до ХП още не се бяха изяснили с идеята. Глистата беше първият по-сериозен опит. А андроидчето е чудно, когато го почистиш хубаво от гугъл, и другата плява. Реално няма трафик, товарене, всичко става абсолютно ок. И реално почти няма значение с коя версия си, от 8 нагоре...че дори от 4.4...Но както споменах, идеята е пари. Да плащаш, да даваш, да сменяш...и следенето, разбира се. По-умните чистят боклуците от него, и не си сменят всяка година устройствата...