Европейската космическа агенция ще пусне актуализация за космическия кораб Mars Express, която ще донесе огромни подобрения в научните възможности на орбиталния апарат.

Вижте снимки, направени от Mars Express >> >> >>

Сондата ще се сдобие с ъпдейт на операционната си система Windows 98, който ще я направи 5 пъти по-добра.

Mars Express е изстреляна през 2003 година, а мисията на апарата е да изследва повърхността на Червената планета отгоре. Освен красивите снимки, сондата търси и белези за наличие на вода.

Орбиталният апарат работи повече от 19 години и използва своя усъвършенстван радар на Марс за подземно и йоносферно сондиране (MARSIS). Чрез него се научава повече за подпочвената структура на планетата. MARSIS по същество е 40-метрова антена, която се управлява с Windows 98.

Актуализация на операционната система ще подобри производителността на антената драстично, тъй като ще увеличи приемането на сигнала, ще ускори бордовата обработка на данни и ще увеличи обема на данните, които се изпращат обратно към Земята.

Актуализацията "ще му позволи на сондата да види под повърхностите на Марс и неговата луна Фобос по-подробно от всякога", споделят от ЕКА.

"Надяваме се, че с тези и други предстоящи подобрения изследователите ще могат бързо да локализират региони на Марс, които имат изобилие от подземна вода", допълват от екипа.