Коментари - Каква е истинската цена на iPhone 7 | IT.dir.bg
назад

Каква е истинската цена на iPhone 7

Към днешна дата iPhone 7 без план в България може да се закупи за около 1500 лева, но каква е истинската цена на новия смартфон на Apple.

Обратно в новината

Коментари - Каква е истинската цена на iPhone 7 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Масово сте се фокусирали върху печалбата. Никъде в статията не се говори за печалба с изключение на последното изречение. За мен статията дава интересна информация, защото дава представа колко стуват компонентите на айфона- разбирайте цената до момента, в който продуктът е сглобен и може да се използва. От тук всеки може да си направи сметка, че и всички други телефони, включително и китайските с тези компоненти ще струват горе долу толкова, защото се правят в същите фабрики, използват се същите материали и се плащат същите заплати на хората там. Да кажем, че един китайски телефон е с малко по евтини материали и излиза двойно по-малко от апъл-110$, обаче телефона го купуваме 300-400$ по изгодно. Значи даваме 200$ в повече за нищо. Това е информацията, която аз бих взел от въпросната статия. Мен не ме интересува, колко апъл плащат за реклама, колко плащат на служителите си, Тим Кук каква кола кара и така нататък. На китайските работници в фабриката със сигурност не плащат повече отколкото другите.

Аз ползвам Айфин от не помня кога....тогава , в тази г.на мода бяха Нокия N97....отдавна и до днес. Зная , че не ползвам Айфон за гъзария ,просто е моя телефон. Който иска купува продукти на Apple , който не ,не. Дискусията , че ползвателите на Айфони сме прецскани не е точно така.Парите са мои ,избора е мой и аз съм ОК. Непременно не купувам от България,а когато купя от тук е пак мой избор. Жалко ,че нямам акции в Apple:-)))),късмет на всички и повече позивитивизъм.

Кажи си прецакан съм ама не ми пука от това, понеже съм баровец.

Щом е баровец значи има акъл, за разлика от теб.

Пичове харчете си парите със здраве, за каквото си искате - те са за това. Пазара на смартфони навлиза във фаза на зрялост. Ако си погледнете постовете след 5 години, ще се чудите за чий хикс сте обиждали хора, които дори не познавате.

Че статията в българския й вариант е боклук - няма спор. Некадърния превод е загубил цялата идея. За мен има само един интересен въпрос - защо в САЩ цената е 1138 лв, а в България е 1520 лв.? Ние тук по-платежоспособни ли сме? Или транспортните разходи до тук са около 400 лв./бр.? Ако нашите писачи бяха истински журналисти, в статията щеше да има отговор на тези въпроси. Но тъй като те са просто некадърни преписвачи, чакаме някой да отговори в коментарите.

Първо имаш мито при внос от САЩ, а после много по-голяма конкуренция на пазара в САЩ, което се отразява в цената. И не на последно място, много балъци със скъсани чорапи в България, кефещи се на една отхапана ябълка, за която са готови да мизерстват.

БРЦК

Дъмбел, телефона се прозивежда в Китай , а не в САЩ. Митото е 20% за БГ. В САЩ не знам колко е, ма едва ли е 0.

Щом има овце да дават 1500лв защо не.Гащи няма ,ама телефон има. Помислете какъв огромен и модерен телевизор може да се купи за тези пари.

Себестойността на един смартфон е малко над 10$. Това го знам от първа ръка, тъй като съм работил в тази област! Всичко останало е плод на добра реклама и наивност до глупост от страна на потребителите. И много, много суета, разбира се!

IHS markit Правят впечатление първите три букви които в окултният свят значат изида, хор и сет. По интересно в че това трибуквие го и в емблемите на американските (езуитски) университети В българия в комбнация с двата житни стръка сключили полумесец и факлата на луцифре в центъра. Същата симовлика можем да видим и във капищата на вавилонската блудница - езическата антихристиянска римокатолическа църква. Та се чудя дали тази маркетингова компания не е тяхно дружество, което следва политика съгласувана с енцикликата "рерум новарум".

с две думи - мамата си трака

На мен като не ми изнася, не купувам! Не съм чул на някой насила да са му сложили Айфон или каквото и да е друго в джоба

Един японски икономист бе казал "Себестойността е счетоводна фикция".

другари ,направете вие един айфон за 100$ да си купим от вашите.

Другарите от Китай са го направили вече! Купувайте!

Xiaomi redmi3s 100$ с текстри дето апъл ги няма .примерно да си свалиш от кома на флаш филм музика и да пъхнеш фалша, в тел и готово или обратното.А и процесорът е по бърз и рама е повече и фингър принта е отзад та като хванеш тел си го отключват с една ръка, което няма как да стане с палеца.И много още.Само дъщеря ми в семейството е фенка на апъл .Умно дете е но е на10г. сега е с 5птица предпочете я пред галакси сю,с5 за което не я виня той много грее.Айде със здраве.С парите си трябва да помагаме на хора които правят цена качество.Но ако някой се кефи да го взима не добра сделка с ограничени възможности но като ти е гот граби.Само акъл не давай.

Ми ползвай си ментака, какво се занимаваш с Апъл тогава.

Ако 7-та струва 220$ то какво остава за кучите марки Хуявей, Ксиаоми, ЗТе и Ко. Те следва да струват по 2.8$ и безплатна доживотна мед задтрахова против облъчване със САР>3вт/кг.

И зомбитата продължават да търсят оправдания и причина за пред себе си и останалите защо са си купили новия буламач отстъпващ технологично дори на китайските боклуци. Еталон за перфектен маркетинг и прости клиенти!

Най-тъпото нещо на тоя свят е да виниш някого за какво бил изхарчил собствените си пари.

Е па пак толкова, то материалите и труда си струват еднакво в Азия, където се правят всички такива устройства. Само рекламние отдели са им на различно ниво.

Това за SAR-а били го подкрепил с примери или наизуст го говориш?

за булгаристанските андрешковци и тази цена е малка! държавица от алчни тупани, цигани и мутри!

Който е писал тая статия, няма елементарни познания по икономика. Това да разглобиш телефон и да сметнеш колко му струват компонентите е тъпо - цената не се определя само от цената на компонентите (и не е ясно коя цена - в магазина, на производителя, цената за производителя на смартфона...), в ьцената се включва и положения труд за създаването му, което ще рече заплатите на всички в Apple, след това се слага печалба на фирмата - ако една фирма не работи за печалба, за какъв хй ще произвежда нещо. След това се слагат транспортни разходи до продавача, продавачът си слага своята печалба и това реално е цената на смарфона - опс, забравих - и данъците по всяка брънка по веригата. От друга страна една стока може да се продаде само за толкова, колкото клиентът е готов да плати - така че за какъв хй са тия сметки - преценили са, че могат да вземат тия пари, продават го за тия пари. Иначе сравнението със САЩ е абсурдно - не може техният пазар да се сравнява с нашия - там данъците са много по-ниски, затова и цените на електрониката са много по-ниски. Тъй че аре със здраве - който може и иска, си купува, който не може - има доволно много достъпни алтернативи. Аз лично не бих платил толкова, освен ако не му сложат един порядъчен дисплей от 6 инча примерно.

Хората са луди.Купуване на телефон на цена от 1500 лева при заплата от 450 лева или трябва да работя 3 месеца за него е поредното потвърждение.Аз имам смартфон за 100 лв и ми върши същата работа като и поредната измама на Апъл.

е телевизор и върши същата работа, ама ти не гледаш телевизия на такъв, нали?

Не всеки взима 450 лева. Аз ако взимах 450, щях да си карам на никоя с фенерче.

По принцип си прав за себе си. Apple нямат за цел хора с 450 лева доход. Има места, където стандартът е по-различен.

Пълна тъпня е тая статия! Бай пешо купува червената капия на 50 стинки килото и продава на кинта и 50. Бай Пешо има печалба от 200% - така ли е! 'Ми не е, Пешо има транспортни разходи, Пешо има и други разходи - представителни, Пешо има и амортизация на буса, Пешо има наем за склада, Пешо има и режийни, Пешо плаща за сергия, Пешо плаща и на счетоводител да му оправя бакиите, Пешо плаща и за касов апарат, Пешо плаща за охрана. Накрая Пешо плаща и данъци, а най-накрая Пешо вече е платил и загубата - това, което няма да може да продаде и ще изгние в склада. Е, 200% печалба ли забива Пешо! Само тъпаци, които никога не са продали и един гвоздей могат да завиждат на рисковете, които Пешо е поел. И съвсем накрая Пешо трепери, щото целата работа я прави с 40% от парите на Иван, а Иван е много серт, ако не му върнат парите. п.п. Не, че много харесвам Епъл, но те не са в позиция различна от Пешо. Така, че не пишете глупости.

Абе логиката ти е вярна ама бай Ваню от съседната сергия продава същата капията по един лев. И сега аз се чудя аз ли съм балъка или бай Ваню?

А, всъщност, не продавал същата. Неговата на хвалене е много по-добра. Само дето като я метнеш в чушкопека гърми.

БРЦК

Да бе , събрали си 100 милиарда кеш и се чудят какво да ги правят щото им е малка печалбата.

Знае ли някой защо всичко се командва само от софия? А зне ли някой, кой са тези изроди, съдържатеи на комуникациите у нас? На транспорта, на гори, на нефт, на ... каквото се сетите? Един отговор: СОФИЯНСКИ МАРОДЕР! Той надали е от София, по-вероятно не е! Но е отишъл там, защото има лапаро! А го обяснява с перспективи! ДИВАК! Ако тези, които на времето се заселиха в САЩ, тогава само Америка бяха като тези наши посерковци - днес нямаше да има САЩ, камо ли да е водеща сила в света! АБСУРД! Тез наши шибаняци, са просто продали съвест, морал, душа за пари, пари и пак пари! След тях потоп! Ако това не е вярно, огледайте се! Разчетете къде са щабовете за управление на големите фирми в България!? Винаг в софия! Сякаш шопите са висше мозъчно творение :):):) Тъкмо обратното! Дървени, ама толкова дървени, че се отавиха да ги превземе плебса от селата и измета от цяла България! Ето ви днес резултата! Ако всичката тая сган се върно по домовете си и започне да работи ЗА СЕБЕ СИ, наместо за някого - този модел ще бъде сменен! Тогава и ще видите Нова България в просперитет!

Дай да видим ти какво си направил у ваше село. ПоФали се. Баре едно прасе до 150 кила отгледал ли си? Или гадните шопи ти пречат?

Истинската цена е $219, а стойността му е нулева. Но все пак трябва да се стрижат овце, така че маркетингът е добър.

Истинската цена е тази, на която нещо може да бъде продадено, т.е. купувача е преценил, че за това, което му се предлага си заслужава да даде колкото пари му искат. За мен този телефон не струва 1500лв, пък който каквото иска да ми обяснява. Ако ми го продадат за около 800-900лв, или толкова, колкото платих за последния си телефон може да се замисля дали да го взема. По същата тази логика и телефоните на Samsung не струват толкова, и тях също ако ми ги дадат на 800-900лв ще си помисля дали да не ги взема... Да дадеш над 1000лв за пясък и алуминий оформени като телефон е признак на липса на идея в какво можеш да си вложиш парите така, че да ти изкарват още пари...

"Пясък и алуминий оформени ..." :D :D :D Но, плащаш на месец за две кофи цимент и три тухли оформени като жилище? Леле, минаваш се яко! Ходи в гората и се завивай с листа! Баси минавката, едва ли не!

Пич, как се изменя цената на имот през годините? Правилно, почти не се променя. Как се променя цената на техниката? Правилно, сега мога да си купя iPhone 5 за 500лв, iPhone 5S за 550лв, iPhone 6 за 650лв и 6S за 750лв, а миналата година последния струваше 1600лв... Т.е. сега струва по-малко от 50% от миналогодишната си цена... От друга страна само единия от имотите ми закупен в пика на балона за 74000EUR в момента се оценява на 110000EUR... Купувай си пасиви, никой не ти пречи, но не се прави на умен, защото не си...

Между другото, ако си готов да ми дадеш една (1) рационална причина да купя iPhone 7 вместо iPhone 6 или iPhone 6s съм готов да те изслушам, защото аз лично не виждам нещо в 7-цата без което да не можем да живеем. iPhone 6S търкаля последния iOS и ще търкаля и следващите няколко версии и има почти същата скорост като 7-цата. От друга страна 7-цата няма почти нищо ново спрямо 6-цата, можеше поне RAM-а да увеличат за тия пари, но не, според тях не ни трябва. Та... каква е рационалната причина да похарча 800-900лв само за да купя 7-ца, а не 6S примерно? Гъзарията не се брои за рационална причина.

хубавото е, че струва толкова, за колкото го купиш. Нито лев, нито долар повече или по-малко. Лошото е, че само след година вече не струва нищо. Нито в лева, нито в долари.

Братоци е....те ги тея у г...о, само ни клатуркат с нереални цени.Аз лично искам на пазара отново да излезе Ериксон.Е те това бе телефон, верно ръбат, ма носеше на всичко - пиене, бой и фсекви простотии :).Не кат сегашните, а си го изтървал, а се е осрал

Според тази статия излиза, че печалбата на Apple е: $650-$220 = $430 долара. 430 е 66.15% от $650. Значи излиза, че Apple реализират печалба 66% от приходите? (Да знам, че Apple не продават само iPhone, но този продукт прави 60% от оборота им) Според изнесените данни, за 2015г Apple има печалба $53.39 милиарда при оборот от $231.28 милиарда. Това прави 23.08% обявена печалба. Значи, или Apple лъжат жестоко инвеститорите, акционерите и данъчните с десетки и стотици милиарди, или тая статия е пълен боклук. Айде опитайте се да познаете кое от двете е :D

Това, което си изчислил, на база данните от статията е по-близко до брутна печалба или много прилича на нея :). От тук се приспадат един куп други разходи изброени подробно по-долу и стигаме до твоите 53 млрд, които най-вероятно са печалба преди данъци и няма нищо странно че са около 23% и никого не лъжат, освен ЕС.

Пич, точно това намеквах - статията е тотално турбо-малоумие, писано да налива масло в огъня.

Научи се да смяташ, неграмотнико! Печалбата е над 190%! Продават за 650, харчат 220, печелят почти два пъти - $430 - от колкото са изхарчили! Това естествено е само по тази проста кръчмарска сметка, далеч далеч от реалността.

Глупости, това не е печалба, това е брутен приход, марж, баце! За да стане печалба требва да се приспаднат, разходите за разработване, заплати, амортизация, реклама, 'дълг към обществото' или както там са решили да го наричат още разни други работи, между които и 'представителни разходи' или подкупи, след т'ва идва ред на данъците. Останалото, нетния приход, или печалба, частично се разпределя между акционерите. Печалба 190% - ходИ се снимай.

Не си познал, суйо. Статията съдържа частично вярни данни, но "изводите" са нагла и безочлива лъжа. Печалба, лйньо, се смята като процент от общите приходи (викат им оборот), не спрямо производствени разходи. Тая глупост само тъпи лйномети могат да я изръсят. 190% трябва да ти нарастне коефициента на интелигентност, за да стигнеш хлебарките.

ГЕЙПЪЛ И САМСУНГ СПИРАТ ИНОВАЦИИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ПАЗАРА ЗАЩОТО ТОГАВА ЖИВОТА НА ЕДИН МОДЕЛ ЩЕ СТАНЕ МНОГО КРАТЪК И НЯМА ДА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МАКСИМАЛНИ ПЕЧАЛБИ :))) .... А АКО ИМАТЕ ПАРИЧКИ И ПОРЪЧАТЕ 100-200 000 ТЕЛЕФОНЧЕТА В КИТАЙ МОЖЕ ДА СИ ПОРЪЧАТЕ И КАКВА МАРКА ДА ИМА НА КАПАКА .. МОЖЕ И СОБСТВЕНОТО СИ ИМЕ ДА СИ СЛОЖИТЕ :))) И ЕЛЕКТРОНИКАТА ВЪТРЕ ЩЕ Е ЕДНА И СЪЩА СЪС ЕВТИНИТЕ МОДЕЛИ НА ВСИЧКИ ДРУГИ ФИРМИ :)))))

Истинската цена е: един път Ко мъ разбирате:)

Аааааа, ш'ма прущаваш. За тилифон дето искат 1500 лв, ще ти се наложи поне седмица да лежиш.

Това, което тиквата писала тази статия в оригинал забравя е следното (и това важи не само за Епъл, а за Самсунг, HTC и т.н.). Пускането на пазара на какъвто и да било продукт обхваща няколко фази. Физическото производство е най-последната фаза и обикновено струва най-малко. Преди това има фаза по концептуална разработка, следвата от технологична разработка, логистика и т.н. Компонентите струват малко под 300 долара. ОК. Къде смята тиквата разходите за разработка на тези процесори, дисплеи и т.н.? Ясно е, че чичко китаец ги произвежда, но някой дава технологията. Епъл, а и не само те, работят със собствени разработки на повечето неща, като технологията се дава на друга компания, която да имплементира нещата и т.н. После идва софтуера, който е "безплатен", но тези, които са го разработили, а те не са малко хора, трябва и те да ядат и да изкарват прехрана. После идват разходите за маркенинг и реклама, и между другото има разходи за патенти, лицензи и т.н. И накрая, като във всяко нещо, идва печалбата на акционерите. Епъл е публична компания и акционерите са там, за да получават дивидент от акциите, в които са инвестирали. Като резултат от това, от 300 долара скачаме на 700 долара. Напълно нормално. Просто човек е необходимо да има глава на раменете си, а не тиква.

Така е, статията е преписана от жълти сайтове в друг такъв. От друга страна хАпъл не са за жал. Ползват опън соурс код, който затварят. Същевременно и спонсорират опен соурс разработката, но това е само защото имат изгода от това. Разработката на тези процесори, дисплеи и т. н.? Тази разработка, както и производство, се извършва от други компании. хАпъл отдавна се отказаха от процесорите си, сега само окомплетоват. А наглостта за измислените патенти и заоблени ъгли е просто умопомрачителна...

Apple не са затворили кода на нито един Оупън сорс" проект, дори когато са с BSD и Apache 2.0 лицензи. Голяма част от собствените им библиотеки са затворен код, но последните 10 години започнаха да отварят все повече и повече от тях. В същото време, повечето им нови разработки са отворен код. Примерно, OpenCL, който те започнаха. След това прехвърлиха проекта към Khronos Group, за да може всички заинтересовани да участват в развитието му и да стане направят стандарт. Да ти кажа ли кой 7 години инвестира в разработката на LLVM и Clang (университетски проекти) преди другите да се наметкат наготово? Що не провериш кой е Chris Lattner и с какво се занимава в момента, а? Без LLVM технологии като Mantle, SPIR-V и подобните просто нямаше да ги има. От поне 5 години дори CUDA на Nvidia стъпва на LLVM. Я виж Google дали са на GCC или Clang :D

:) Чиста спекула, глупаците пълнят джобовете на спекулантите:) Кати си купят айфоня и ходят така,че да вижда ябълката :) кифленска работа....

По тази логика една кутия цигари не струва повече от 2лв., но я продават за 5-6 ...

кутията буквално струва и по-малко от 2лв. Това което се плаща там е акциз. При айфона акциз няма. Има разни други палави такси.

Не, има над 15000 патента ...

Баси, има хора, които ще дадат толкова пари за тази глупост?! Да им пкам на Айфона!

ТОЯ БОКЛУК ИМА ЛИ ФЕНЕРЧЕ ЗА ДА МУ СВЕТЯ КАТО СЕ НАДЪРВЯ

Чудя се как съм живял до сега без безценните ви съвети как да си харча парите. Кажете каква кола да си купя и колко квадрата апартамент/къща?

Ползвай градски транспорт и апартамент 30кв.м. под наем. Парите заделяй за социални помощи на мангали и пенсионирани полицаи, за да получават пенсия по-висока от средната заплата за страната.

От край време се знае, че Айфон е марка създадена за индивиди, които нищо не разбират от "хардуер" и "софтуер"... и за които е важно да могат да снобеят, размахвайки "Ай-фончето" си пред другите... Колкото до самата компания Ейпъл, това е блестяща маркетинг стратегия - как да продадеш скъпо и на супер печалба един, всъщност, посредствен продукт. Ами, просто е - като му вдигнеш цената и го промотираш, като предназначен за "хай-лайфа"... Балъците НИКОГА не свършват, така че успехът е гарантиран!

Изглежда стандартът ти на живот е мното нисък. Цената на iPhone в белия свят е цена, която всеки студент може да си позволи. Респективно не "хай лайфът", а обикновените хора го ползват. Това е просто телефон, нищо повече от телефон, който работи много добре и върши работата, за която е предназначен. Високите модели на HTC, Самсунг и т.н. струват абсолютно същите пари. Не е нужно да разбираш от хардуер и софтуер, важно е нещото да ти върши работата, която поискаш. Останалото е въпрос на избор.

Редакторът Стоян Гогов за пореден път показва колко е прост. Стоянчо, "истинска цена" и себестойност са различни неща. Хайде напиши каква е "истинската цена" на конкретен модел Мерцедес, на яденето което ядеш в ресторанта и после пробвай да правиш сензация. Може да ти преседне дъвкането следващия път и изобщо да не помислиш за бакшиш.

Просто няма такива идиоти...... Не знам каква е тази омраза, какъв е този хейт...... Като ходите в магазина, мислите колко е себестойността на хляба, на месото..... Като си купувате обувки замисляте ли се колко струват да се произведат.... А като говорите по мобилния телефон помислихте ли колко струва на мобилния оператор да ви осигури връзка? Не ! Еми тогава какво ни интересува колко струва айфона. Тука смятат стойността на чарковете. Ами развойната дейност.... Като не ви харесва айфон просто не го купувате и не го коментирате. Аз лично не харесвам нито андроид нито Самсунг. И въобще не ме интересува какво точно се случва там и колко струва. В крайна сметка всеки сам си изкарва парите и преценява за какво да ги харчи.

Така си мислиш от страх или просто се самоуспокояваш, заради факта, че се си прецакал жестоко и балъшки, като последния аматьор-лаик?!...:-D

ОК прецакан съм като съм си купил айфон! Ти защо си се притеснил за мен? Ти ли работиш вместо мен, за да се притесняваш за какво съм си купил? Важното е че ти не си прецакан! Обясни ми защо се вълнуваш за моето прецакване?

Кифльо, какво се опита да ни кажеш, че не разбрахме?

Очевидно не ти достига умствен багаж, та ще ти обясня с други думи: когато човек е склонен да похарчи пари за даден продукт, той не се интересува колко печели продавача или производителя! Ай-вероятно пак не си разбрал, че гледам толкова си сбъркан, че и името ми си написал наопаки...... Трагедия трагедия......

Същото е и с кифлите, които го ползват. Отвън са лъскави, тунинговани и ъпгрейднати, със слим дизайн, пък всъщност струват един уикенд в 3* хотел с вечери и два масажа, което е горе-долу 393 лв. Но, както и при телефоните има господа и батки, които се набутват много повече и за по-дълго време ;-))

И АЗ ТАКА ПРАВЯ ... ПРАС ПОНЕ 200% НАДЦЕНКА НА МОЙТЕ РАБОТИ И ГИ БЛЪСКАМ НА ТЪПИТЕ АМЕРИКАНОСИ ... ЗАТОВА СТОЯ В АМЕРИКА :))) ... А ПРИ ГЕЙПЪЛ НАДЦЕНКАТА Е СИГУРНО ПО-ВИСОКА ПОНЕЖЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В СТРАНИ КЪДЕТО ТРУДА Е 2-3 ДОЛАРА /ЧАС :))

Йотафони ли джиткаш на американосите брасчет? С голяма надценка в рубли?Нали?

Правилното заглавие на тази стартия е "Колко си мислим, че струват на Apple компонентите и труда по сглобяването на iPhone 7 " В оригиналнят материал си пише точно, че става въпрос за предполагаем Bill of Materials.

Разликата идва от програмното осигуряване, кинти за тия дето са писали приложенията. А най-лъвския пай идва от името Apple. По apple посрещат, по апъла изпращат, го е казал народа. Важи за хора малко под средната класа с претенции за елитарност. А богатите инвестират парите си, тия са над тия неща.

НАЙ-ЛОШОТО НА МУЛТИ-НАЦИОНАЛНИТЕ КОРПОРАЦИИ УБИВАТ ПРОГРЕСА .... ОТИВАШ В МАГАЗИНА И ИМА ДВА ВИДА ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ - ГЕЙПЪЛ И САМСУНГ ...:)))

Не е вярно. Има поне 10-15 вида. С телефоните е същото.

ВСИЧКИ ДРУГИ ВИДОВЕ - САМО ПАНЕЛИТЕ СА РАЗЛЧНИ - ВЪТРЕ ЕДНА И СЪЩА ЕЛЕКТРОНИКА:))) .. ОСОБЕННО ЗА СМАРТФОНИТЕ ЗА 100 ДОЛАРА :))) ...

За мен не струва и пусната пара, просто никога няма да си купя такова нещо.

Подобни сметки са много безсмислени ;) Какво, да си купя частите насипно и да си го сглобя сама ли..? Един продукт струва точно толкова, за колкото успее да го продаде търговеца и производителя.

Не, купи си от някой смарт от производител, който вместо 500% е сложил "само" 200%. Много е простичко. Има доста модели прекрасни телефони за около 700-800 лева, които по нищо не отстъпват на апълската сапунерка. Иначе си прав, че струва толкова, колкото са готови да платят балъците за него. А балъци и селски тарикати в Бантустана има МНОГОООООО! Почти 99% от популацията са такива.

Шъ знайте туй толкоз го интересува Косматия!!!! Напрао си го местим у другио крачол!!!! Кило ябълки у магазиня е към 2 лева от убавите!!!! По голема файда има от тех!!!!

Аз ползвам служебен телефон. В интерес на истината е епъл, ама ако го сменят със самсунг, сони или друго, пак ще го ползвам, защото ми е безплатен... При епъл може да се претендира и за цена на софтуера, а Андроид е беплатен... Мисълта ми е, че всеки от нас купува продукти, които доста повече пъти над себестойност и са най-обикновени, но поради ниската крайна цена не се замисля... Колко е себестойността на едно кафе или аспирин и много, ама много други...

"Себестойността на смартфона е 219,80$, а сглобяването излиза 5$ на бройка " Все си мислех, че в себестойността на един продукт влизат ВСИЧКИ разходи - материали, услуги, труд, осигуровки и т.н. А сглобяването е труд някакъв (барабар с осигуровките).Демек тези $5 трябва да са вътре в себестойността. Явно в Америката тези сметки се правят по друг начин...Или нашите писачи импровизират и показват "знания"... Та от там нататък имаме печалба на производителя (с вкл.данък печалба). ДДС на продажбата. Процент за търговеца на едро (заедно с данъците вътре). Процент отгоре за търговеца на дребно. Разни такси, мита и т.н.

И най-важното - интелектуалния труд за разработката на продукта. Той обикновенно е най-скъп.

Е той влиза в себестойността.В зависимост от дългосрочната разработка и проектиране - обикновенно е дълготраен нематериален актив.

"Фокуса" се нарича принадена стойност...

Едва ли и тука ще спазвам пунктоацията просто всички тия които пишат тука своето мнение сигурно няма кой да ги слуша въобще и така се чувстват горди ,не смятам че тези коментари са нещо сериозно, не ми пука а това е важно за МЕН!!

И пунктуацията, и правописът ти са... майка плаче...

Цената на Айфона в България малко ме вълнува, но според мен има един доста по интересен въпрос. Значи себестойност 219,80$ за сглобяване 5$ продават за 649$ в САЩ за 1520 лв в БГ. Аз ако съм някое от тия безброй китайчета, тайванчета, корейчета и тн. дето за 5$ сглобяват машинка, която се продава за 120+ пъти повече, малко бих се обидил на Апъл. Значи могат да налеят милиарди за реклама, а за мен дето им върша черната работа -повърнати огризки. Може даже и много да им се обидя!

А бе за обидно обидно е, човек и комунистически манифест може да напише (или да препише оня от 19-и век). Но реалността е, че за местата с по $5 на телефон има опашка. И ако в щатите парите се знае къде отиват - в Апъл, как ги харчат е друга песен - то тук парите до двойно по-високата цена отколкото там отиват по абсолютни трътки.

А бе обидно, не обидно, аз понякога не вземам нищо за тая работа... Малък град, много разбирачи... и така... Не че се оплаквам, сам си правя цените, но бих се радвал ако мога за всеки разглобен айфон да си сложа $5 отгоре...

А Самсунг като струва и той толкова не пишете нищо? Айде сиромасите и клетниците у лево, като нямате пари, си карайте с фенерчетата, никой не ви кара на сила да теглите кредити и после да ядете сух хляб.

Тук не става въпрос за сиромаси, клетници и богати сноби, а за суетата на хората, които не могат да изпъкнат с нищо друго освен да парадират със скъп телефон, който всъщност не е скъп. Apple (а и Samsung) доказват на практика колко прости и тъпи са хората, които им купуват недоразуменията на цени многократно надвишаващи себестойността. Имам финансови възможности да си позволя флагманите и на двете марки (Apple и Samsung), но не виждам НИЩО, с което да бият по удобство за работа (бизнес) моят апарат. А той не е нито с android, нито пък е дело на плагиатите от Купертино. И на Microsoft не е. Той е от марка с класа, традиция и стил. Който притежава тези качества, знае за какво говоря!

BB10????