Коментари - Лазери ще пазят Земята от астероиди? | IT.dir.bg
назад

Лазери ще пазят Земята от астероиди?

Учени предлагат разполагането на лазери в космоса за справяне със астероидната заплаха.

Обратно в новината

Коментари - Лазери ще пазят Земята от астероиди? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не вземат да объркат само нещо при промяната на траекторията и вместо да се блъсне в океана, да вземе да "кацне" в центъра на милионен град.

Между другото, тая работа и аз отдавна си я мисля: Едно бързо движещо се космическо тяло, ако има траектория да удари Земята и ако това бъде прихванато от прилично разстояние, най-малката намеса в траекторията му би означавала стотици хиляди километри разлика. Ако припалиш един бърз космически камък от едната страна, газовете от изпаренията на ледовте му веднага ще му дадат страничен вектор и той тотално няма да уцели Земята.

Как да разбирам "припалиш"? Атомно бомбе може би?

Я от астероиди, я от шпионски спътници на противника...

Това ми звучи малко като тоалетна хартия да ни пази от глобалното затопляне...

Мен къде ме забравихте бе пичове? Даже умирам трудно.

Някой отново търси финансиране на безумни проекти. Разфокусирането на лазерите е бързо и бързо движещите се астероиди няма да усетят лазера. Дори и гигават да е. Особено ако има и въртеливо движение.

Че въртеливото движение кво пречи? Въпрос на сметки и "бомбардиране" с импулси с определена продължителност и може спокойно винаги само в една точка да се загрява тялото. А това че се движат бързо също не е проблем за светлината - и пак е въпрос на изчисление.

Не разбрах, как промяната на топлината на астероида ще промени траекторията му във вакум?

Нагряването води до изпарение, а изпарението създава реактивна тяга. Елементарно, Уотсън. Само има една малка подробност - трябва да започната да го нагряват на милиони километри от Земята, а за това е нужен мощен лазер, какъвто нямаме.

Много филмчета на Дисни си гледал, Шерлок. Създай реактивна тяга от астероид с голямо съдържание на желязо, успех

Ми умно решение, вместо да се опитва човек да гърми астероидите просто да поизпари малко от правилната страна колкото да сменят посоката - и напълно в рамките на днешните възможности.

Вместо лазер да вземат бачо Лазар да ги дебне с лопатата тия пусти астероиди

По приоритетно е, ПВО системите да станат лазерни. За щастие това скоро ще се случи. Така ще се неотрализира заплахата от това някой аборикген от бавноразвиващия се свят да използва адрено оръжие. Пък след това може да се обърне внимание на по абстрактните заплахи.

Това ще може да стреля в произволна посока, т.е. и към цели на планетата. Само незнам дали ще може да прихваща бързо движещи се цели като ракети.

За прихващане, няма проблем и сега. Прихващат се. Проблема е, че няма какво да ги настигне.

измислил го е руснака бреей

Кви лазери-мазери, нас ще ни пази турската и гръцка авиация.

Предимно турскта смятам аз :) Вълка ще пазе агнето...