Атомна батерия може да работи 20 години

Разработката е дело на руски учени, патентова се в момента

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз от кога чакам, из градинките да се търкалят стари атомни батерийки!

Стояне, пиши "руски учени" в заглавието, за да знам, че е виц и да не си губя времето, бе.

Гоше, пусни нещо за новия флагман на яжмиуя Домъчня ми за флагмана де...

Иначе Гогов щеше да знае, че на ВСИЧКИ далечни мисии в космоса на АМЕРИКАНЦИТЕ има качени атомни батерии. Гогов, напиши поредната статия за калашника и с друго не се занимавай!

Едва ли има много общо между двете! Все едно сравняваш акумулатор на камион с батерия на джобен часовник.

В списанието е пълно с различни разработки на атомни батерии, НО АЗ ТЕ ПИТАМ ГОГОВ, НА КАКЪВ РУСКИ УРЕД ЩЕ ЗАКАЧИШ ТАЗИ БАТЕРИЯ?

"Резултатите от техния труд са публикувани в научното списание Applied Radiation and Isotopes." Излиза че троловете си лаят но керванът си върви.

Дада-кащият дядка с логореята пак се изходил. На всяко гърне меродия, тва геополитика, енергетика, ядрени устрийства... всичко "знае" От мен съвет: Деде, пий си хапчетата и не се занимавай с неща от които не разбираш.

И после РАК, левкемия, фиброми, миоми, тумори и 500хил$за трансплантация на костен мозък Руснаците пак са мислили на пияна глава

Браво!

Батерията на Вояджър работи вече 53 години, а се очаква да работи около 100 г. и мощност и е 470 W (вата) Тази батерия щяла да работи 20 години при мощност 0.6 mW (миливата). Та се съмнявам да се наложи в космоса. За да докара мощност 470 Вата са нужни около 800 000 такива батерийки. Между другото Радиоизотопният термоелектрогенератор, кавото на практика представлява тази батерия, е измислен в САЩ през 1954 г.

До „Дада”Плюйте Русия боклуци,плюйте,само че до сега Българиа от запада нищо добро не е видяла

А от изтока какво видя хубаво? Щото е хубаво много на изток, затова хората драпат в обратна посока.

От запада тъпако Българите видяха и получиха: транзистор, диод, интегрална схема, процесор, компютър, монитор, телевизор, LCD-екран, лаптоп, хладилник, климатик, микровълнова,автоматична пералня, бойлер, тостер, миялна машина, сушилня, котлон, миксер, фритюрник, яйцеварка, прахосмукачка, телефон, GSM, калкулатор, дистанционно, грамофон, говорител, магнитофон, ел. крушка, електрическия вентилатор, асансъор, електрически двигател електрически мотриси, масовия автомобил, параход, самолет, хеликоптер, лазеритe 5 дневната работна седмица, Фотоволтаичната клетка и панели, операционната система, електронната книга-ебук, електронни и компютърни игри, ксерокса, лазерния принтер, Кока кола, KFC, Макдоналдс, кетчупа, ядрените реактори, памперсите, фулмастрите, химикалките, машата за коса, химическото чистене,писмейкърите, инфрачервените термометри, хемодиализата, прозрачните брекети, димните сензори, въздушните възглавници, сублимационното сушене, обезледяването на самолетите, конвеира, течно горивните ракети, безжичните дрелки, флексове, Радиоизотопният термоелектрогенератори т.н. Това е света, в който живеем И боклуко нещастен, не съм плюл по Русия, в този пост. Просто давам сравнение.

То не беше супер бърз интернет, супер бърз блутут, графенови батерии, които се зареждат за 1 секунда и държат по не знам колко си... и какво - караме си на старите неща, които си имаме... новите къде са?

Въпросът ми е риторичен...

Нищо не става от тази батерия, щом не е създадена от краварите в Америка. Ха, ха, ха.

споко, те сега ще ревнат, че им е била открадната! ;-)

не! много си далече от истината дори. сега на руските учени ще им дойде ъкъла в главата, че всъщност в момента работят за славата на Русия и нещастна мижава заплатка. сами ще продадат на технологията на някой който освен гордостта, че работиш за благото на народа дори ще им предложи и адекватно заплащане - фирма от САЩ, Китай, Япония ... кандидати ще се намерят. пп. горното разбира се зависи от това до колко батерията им наистина работи.

BajMihal

Ами не си далеч от истината - не е открадната, но я има изобретена вече в далечната 1954 година - познай къде :)

Всичко хубаво, ама поне да имаше малко по-подробна информация относно утилитарността на тази батерия - какъв ѝ капацитета, мощността и изобщо, какво може да захрани, какво и къде ще е реалното ѝ приложение?

Consequently, the following values were obtained for the developed 3D diode structure: the short-circuit current Isc =2.4 µA, the open circuit voltage Voc =0.43 V and the maximum power Pmax =0.6 mW. The value of the filling factor was 0.53.

Капацитетът е нищожен, максималният ток също в контекста на масовия читател. Но да поддържа някакъв backup RAM или RTC е повече от добро, стига размерите да са подходящи. Просто не е "батерия" каквато лаиците си представят като чуят думата, но е интересен продукт.

Само че на потребителите до месец им остават само коронките в устата. Умираш, но часовника ти работи 20 години. Оригинално и то патентовано. Това е глупост. Навремето се отказаха да правят яд рен самолет,поради тази причина- радиацията !!! Глупако.

Предполагам няма да е за часовници. Може би за дронове, изследващи опасни и труднодостъпни места. А и предполагам радиацията е слаба, все пак говорим за тънкослойно покритие. За ядрения самолет трябваше ядрен реактор, който при тогавашните технологии трябваше да е огромен. Трябва да дадат колко излъчва батерията, за да се правят изводи. Не забравяй, че живеем в постоянен радиационен фон.

за глупака, всичко е глупост...

все се намира по някой "компетентен" критик, който да се изходи по въпроса...

20 е малко.

Защо да е малко? Каквато и техника да ползваш, след двадесет години експлоатация или ще се е скапала, а и със сигурност ще е поне морално остаряла...

Това е токов източник с много малка мощност и много ограничено приложение. Поради това безопасността му не е на първо място. Евентуално ще се ползва на такива места, в които другите опасности преобладават и традиционно хора няма. Това няма да промени живота на никого. Дано все пак свърши някаква работа за където е предвидено.

В момента го патентоват на дървен струг. Гогеф пак е във вихъра на фантастиката.

добре, де - малко технически характеристики въобще нямаше да са излишни - големина, тегло, амперчасове, волтаж, материали от които е направена, кой радиоактивен елемент е ползван, колко милисиверта излъчва и безопасно ли е...

Ма журналистите са над тези "подробности" и никога не питат. Неграмотни са просто. Точно тази професия изисква изключитлно висока обща култура.... ама...

tonk11

Мислиш ли, че тази информация е достъпна? А и кой журналя ще я търси? Те не знаят, че има такива характеристики.

Лошо няма, но ми омръзна само да ги чета в новините - искам ги на пазара тези нови атомни, твърдотелни и т.н. нови видове батерии

Целта не е да се произведе. Целта е да се усвоят едни средства

целта е именно да се пусне продукт на пазара! какво ще усвоиш от научните фондове - някой друг милион и то ще има да се оправдаваш пред милион комисии какво и как си усвоил. пазара на батерии е пазар за стотици милиарди долари годишно, ако имаш нещо по-добро от това днес на пазара тия милиарди са ти в кърпа вързани.

Соросоидна опорка: Всичко руско трябва да се оплюва!

Добре, хайде сега след като е опорка, кажи ТИ какво руско използваш в бита! ХАХАХАХАХАХАХА Колата ли ти е руска! Ютията ли е руска! Дрехите ли ти са руски! КАЖИ, дурак!

Енергоизточниците за битовите ти играчки...

tonk11

В интерес на истината има доста известни руски марки за дрехи и то на "запад". Това, че ти не ги знаеш не значи че няма.

Всички БГ русАфили с по една атомна батарейка в кармана! А може и в жоба! БУХАХАХАХАХАХАХА

Редник, обели ли картофите, пача ? Или пак си пишеш глупостите, където ти падне? Отивай да белиш 100 кг картофи, че вечерята чака!

ХАХАХАХАХАХА атомна батерия! И къде ще я сложат сАвеЦките учени от Магадан! В сАвеЦия смартофон ли!

Не, в задника ти за да свети нощно време.БУХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХА

tonk11

За да го намират по - лесно. Задника му де.

Супер !

тия руснаци га ти комедиантите! Знаем им ние отркитията. Като това за ируса - неизпитано още. Безопасна ,казва ,батерия с радиоактивен ядрен източник смееех))):

казано си е - "малък размер и безопасност", тоест и малка безопасност :)

Суровина за "мръсни" бомби

Естествено! Купи си 1 млн. такива и с джобното ножче изстъргваш радиоактивните елементи, докато събереш за една малка бомбичка...