Коментари - Google тества успешно автомобили без шофьор | IT.dir.bg
назад

Google тества успешно автомобили без шофьор

Google е тествал успешно самоуправляващи се коли по улиците на калифорнийския град Маунтин Вю.

Обратно в новината

Коментари - Google тества успешно автомобили без шофьор | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно е от кой ще поеме вината за инцидент, причинен от такава кола...

Аз пък функционирам успешно, макар и не много ефективно, като шофьор без кола.

Да дойдат да ги тестват в БГ да ги видим колко са умни и как слаломират между дупки, пешеходци, каруци и т.н.

На мен ще ми е интересно как ще минават през задръстванията, които се вихрят в момента в София покрай безкрайните ремонти тази година.

Google тества успешно автомобили без шофьор Оо-хооо... всеки лондонски двуетажен автобус има такова чудо на втория си етаж...

Не мисля, че някога ще се довяря на компютър за управлението на автомобила си. :-)

Ficho

Ако не караш кола на 15+ години, е трудно да не поверяваш управлението поне до някъде на компютър. Замислял ли си се какво прави ABS?. Нещата бавно вървят на изключване на човешкия фактор и вероятно е за добро - наистина има ситуации, в които е възможно машината да сбърка или дори да аварира, но дали хората са безгрешни? Да, нашия интелект е уникален във вземането на решения в непозната обстановка, на ниво, което машините до момента няма как да достигнат, но от друга страна можем да се разсейваме, преуморяваме, да сме под емоционален или физически стрес и това да доведе до катастрофа. Отделно, че рефлексите на хората са далеч по-бавни и неточни от тези на компютрите. На повечето хора им отнема около и над 0.2 секунди преди изобщо да започнат да реагират на промяна в обстановката, дори когато са идеално съсредоточени. При скорост 90 км/ч това означава че колата изминава над 5 метра, преди въобще да регистрираме промяната в средата.

Замо да кажа, че има и 15+, в които шофера е последна дупка на кавала...

Пич, изказваш се некоректно. Въобще не може да става дума за сравнение между компютър и човек, поради простата причина, че компютърът има нулев интелект - буквално казано (дори не можеш да го сравниш с буболечка). Всичко, което може да извършва, е просто една поредица от команди. Или с други думи, напълно неефективен в ситуации, които дори малко излизат извън рамките на заложената програма.

Никъде не се споменява колко инцидента са претърпяли тези автомобили през 1.1 млн км пробег.

Ами няма как, лоша реклама ще е... А иначе, тези автомобили са ефективни само при положение, че няма непредвидени ситуации в движението.

тези автомобили ас най ефективни, когато всички автомобили на пътя са такива.