Българи правят градинарски робот

Лабораторията по роботика на Техническия университет е добро място за развитие на технологични таланти

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вероятно ще може да краде, разрушава и да прави мръсно. Типично по български.

робота ще е с типичен нашенски манталитет, ще може да копа, а може и да не копа

Писна ми да копая и плевя всяка година по пет пъти цели два декара ту тук, ту там...Зимата само снега да изриеш десетина пъти ти е достатъчно да се скапеш. Хората на ски, после по почивки, чужбини и морета, аз - зад лопатата, риначката и греблото. Тая няма да е бъде повече, с робот или без робот, край! Хрантутниците да си поемат.

FarmBot, Tertill, ....

Израел, Великобритания, че и Турция разработват дронове, които да ни бомбят синхронизирано на ята, а ние пак ще берем краставици.

се казва баба Пена и знае всичко за градината , защото има естествен интелект, а не изкуствен. А роботиката хранеше и ще храни доста хора в България , а нивото на разработките си остана на студентско ниво или на много на лабораторно.

А имахме си приживе РОБКО-01

Този ми прилича на наш Боко, требе да му е клонинг, викам да го направим мин.-председател. И да сложим повече роботи в парламента за да го попречистим от боклуци и спестим пари на държавата.

с кой ше се праскам сега

Silverado

това значи край за еротичните мечти на благородните дами. Сега и за тях трябва робот.

Образно казано след 1989 година си развалихми къщичката, окрадоха материалите от разградената къщичка и ги продадоха на безценица, а сега ще се прави всичко отново без необходимото финансиране и стратегия за развитие. Радвам се на инициативата, обаче не е за България поне към момента. Докато политиците в България мислят и правят единствено това, което ще им напълне чекмеджетата със злато или Евро от комисионни - НИЩО хубаво и градивно няма да има в България.

Къщичката вече беше развалена преди 1989.

Е да де, затова тая къщичка от преди 89 сегашите путкократи либерасти, толерасти и педерасти вече 30 години все не могат и не могат да разграбят и разграбят! И все има какво да се граби още и още! И Сегашните ГРОБари и путкократи вече 30 години не могат да направят и 1/100 от това което са създали преди 1989 година за 45 години. Просто факти.

BajMihal

Каква къщичка бе посерко? Я ми кажи като си толкова навътре, защо нямаше Правец с процесор над 80286? Ще те открехна - защото почнаха дела срещу БГ в международния арбитражен съд за крадене на патент. Никога по времето на соца в БГ не е имало нещо повече от копиране на западни технологии. Нещо, което и прост индиец сега може да направи (и го правят). Това не прави Индия велика нация или напреднала в електрониката. Едно е да измислиш нещо, което е революционно и да го произвеждаш, съвсем друго е да го краднеш и да се биеш в гърдите колко си велик. Толкова за "великото развитие в електрониката и ИТ сектора" по татово време.

е посеркото Първо имаше Правец с 386, даже имаше и с 486. Вярно последните не успяха да се внедрят масово. Второ естеството на проектиране в електрониката е такова, че процесорът задава цялата периферия. Тоест избереш ли процесор, няма как да направиш нещо уникално, което да се връзва към него. Така че никак не се учудвай, че нашите, индийците, занзибарците, тагнанайците, марсианци, венерианци и вегетарианците са достигнали до една и съща архитектура, веднъж решили да работят с определен процесор. И накрая едно е да седиш на компа, да редиш схеми, които после да пробваш на симулатора, да ти се получи накрая нещо, което да можеш да пренесеш върху чип а съвсем друго е да търкаш гащи о дивана, до лющиш ракия, да бодеш салата и подивял от скука да прегледаш научните новини и да напсуваш каквото не ти харесва. Тоест си пропуснал да направиш ти от чист мързел и неувереност в себе си

BajMihal

Очевидно не си наясно с нищо от написаното от теб. Има много видове архитектури. Едно е да направиш СОБСТВЕН процесор, друго е да КОПИРАШ такъв и да твърдиш че е твой. Обясни пак защо не са се внедрят масово, че стана интересно. След това ми обяснявай колко велики са били по това време нашите "инженери".

глей ся, пич .... - 386-ците и 486-ците се появиха малко преди да се разпадне СИВ и просто нямаше къде да се внедрят. Въпреки това се внедриха на много места - в училището, в което учих тогава в един от кабинетите имаше 386-ци въпреки, че всичко тогава беше Правец 82. Много ясно, че едно от условията на Запада ще е да се отърве от производството на изчислителни машини по техен патент или поне да се опитат да го поставят под контрол в система от патенти. Защо не се е получило второто е въпрос към ранното СДС. - по онези времена архитектурата е била само една - на фон Нойман(с общо адресно поле за програма и данни) с адресна шина, щина за данни и периферия. Връзваш памет към шината за данни и адресната шина, принтер и клавиатура към периферията, контролера на прекъсванията си върви с процесора и това е общо взето, което х88 си изисква. Свободата е в периферията и там са разликите. Никой никога никъде не е твърдял, че процесорът е български нито са се опитвали да го копират. Копираха епълския за Правец 82, 6502. и направиха периферни интегрални схеми за интелския. Като не знаеш поне питай културно!

BajMihal

М да, пак лошия запад виновен, че нашите не искали да плащат патент. Не очаквах по-различен отговор де. Ще ме извиняваш, но тогава имаше и RISK процесори вече, които също можеха да се копират, но нямаше достатъчно софтуер за тях. Колкото до x86 архитектурата, кажи ми защо не се продаваше навън прословутия Правец286? След като е ок да ползваш крадени технологии...

_stankow

Имахме цял институт по роботика - ИТКР. Съсипахме го. Не ни трябвал. Сега млади момичета сглобяват детски играчки с китайски набори от части за 12 г. деца ... Инфантилизация !

И какво е направил този институт освен да носи гръмко име и да усвоява работата с вносни такива. Колкото до роботостроенето в момента се правят идустриални роботи изцяло български и нямащи нищо общо с каквото и да е от преди 1989 г.

Я разкажи сега какво стана последните 30 години педокрация, либерастия и яко гъзене на западните еврокенефи с стругове с цпу които произвеждахме а? Че по времето на соца правехме и бяхме на първите места в света по проектиране и производство!

BajMihal

Наакан, нищо не сме били. Ако бяхме първи, нямаше да сме на това дередже. Прекалил си с пропагандата от онова време.

да започнем с Робот-Чушкопек...

За Маяма ли питаш?

велико изобретение, питай някой, който е пекъл пипер на тенекия върху жив огън

Сигурно ще може и да наторява и да залага капани за поповите прасета, браво на момичето- напред в развитието му. Човек като има цел работи за да я постигне и успява.

а дали копа, обръща, плеви и трепе поповите прасета, пеперудите и листните въшки с лазери?

Браво!!!