Ралица Костадинова е студентка в трети курс на Техническия университет в Пловдив и печели престижната международна награда на херцога на Единбург - ниво злато, а скоро очаква да научи резултатите от последния конкурс, в който участва заедно с колегите си от Клуба по роботика във висшето училище, предава БНР.

Преди дни младежите са изпратили презентацията на своята най-нова разработка - градинарски робот, а конкуренцията с повече от 250 млади таланти от целия свят ги мотивира да развиват уменията и въображението си, за да реализират и други свои идеи.

"За съжаление в момента обстоятелствата ни принуждават да учим, работим и общуваме повече във виртуална среда", казва Ралица Костадинова.

Студентите от клуба по роботика участват в международното състезание IRC - (International Robotic Competition), с мотото на конкурса - "Робот , Помогни ни!".

"Идеята даде едно от момчетата от отбора, който е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето е вложена и информация кога се сеят определени култури и то ще напомня и какво предстои", казва още Ралица.

Частите за изработката студентите са взели от лабораторията по роботика на Техническия университет, но и тримата добавят свои собствени електронни и механични елементи

На интересите на Ралица в областта на роботиката вече залагат от фондацията "Юрген Дорман".

Тя е спечелила стипендия, в надпревара с конкуренти, изучаващи инженерни науки, като вече има и ментор от компанията, която е представител на фондацията в България и с него вече обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на фирмата.