Коментари - Eлектронен боклук затрупва планетата | IT.dir.bg
назад

Eлектронен боклук затрупва планетата

Електронните отпадъци или е-боклукът достигнаха през 2014 г. рекордните 41,8 милиона тона в света срещу 39,8 милиона през 2013 г.

Обратно в новината

Коментари - Eлектронен боклук затрупва планетата | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В нашия парламент колко боклук има ...

В това число и моята пералня, която я изхвърлих заради повредена... електроника, на 5тата година. А работеше перфектно. Кажете им, да удебелат с няколко микрона жичките, и всичко ще е наред, ще работят по 15 години поне.

Тези държави нямат ли си цигани ? Тука мургавите ще се избият за тая скрап. Гледах един ден как двама намериха една торба платки и се скараха кой да я вземе :) Голем смех.

Промени се начина по който работи бизнеса. Концепцията е да се произвеждат стоки с ограничен живот уж за да върви икономиката. Всеки знае, че хладилник Мраз, пералня Перла 05, старите коли, и какво ли още не са направо вечни. Материалите са съвсем други, качестовото и т.н. Неслучайно много от продуктите с немско качество например са вече в историята. И в Германия карат на китайско. Всеки иска евтино. Но евтиното излиза скъпо.

Прав си. Майка ми има хладилник "Мраз", произведен през 1980 г. Това нещо още работи, без да е ремонтирано никога! Има и телевизор Шарп, произведен през 1994 г. Същата работа, с тая разлика, че кинескопът му е възбуждан веднъж. Но има и друго - консуматорският манталитет: всеки иска да има последният писък, веднага след като излезе. Така се купуват нови и хвърлят стари телефони и др. подобни всяка година, независимо дали работят или не. А технологиите в последните години не напредват чак толкова бързо, че да сменяш всяка година.

Той хладилника сигурно работи, но завали ли сте си въпроса колко харчи? :-) Много по изгодно е да се купи нов хладилник. Ще се избие за 2-3 години само от по-нискуте мстки за ток. Хладилника е един от електроуредите, които постоянно са включени в мрежата.

В отличен бизнес се превръща високотехнологичната преработка на e-junk-a и извличането на полезните метали и вещества от него!

Едно време Перла 05 караше по 20 години, Жигулата също, Електрона и той. Сега ги правят колкото да не се скапят за от 3 до 5 години, зависи от гранцията. Е как няма да се зарием с боклук?

Че ти ако направиш продукт който не се разваля и скапва за какво ще го правиш. Питай ай ти специалистите, никога не правиш идеален софтуер та нали трябват подобрения, версии и дрън, дрън иначе от де кинти?

Аз гледам да го правя най-доброто с наличните ресурси. Проблемът е, че Света се управлява от парите, а не от потребностите на хората. Реално през 2-3-4 години ти продават неща проектирани за горе-долу толкова работа, като ти я ползваш 10-15% от възможностите им я не. Но щеш не щеш през 2-3-4 години трябва да ги сменяш.

nobody

глупости! Всичко се разваляше непрекъснато от това което написа! Жигулата за 10 години беше изгнила гробница. За перлата и телевизора дори е нелепо да повдигаш въпроса !

Електрон + цифров приемник

10 годишните Жигулки (току що "разработени" както беше думата) се харчеха на димитровградския пазар за по 10 хиляди, при цена на нова - 7 000 :) Черно белия телевизор Пирин на дядо ми кара над 20 години, както и Перлата 04. Да не отварям дума за хладилниците Зил.

Не вярвам....поредните гръмки слова като "озоновата дупка, глобалното затопляне и световна конспирация" Не мога да разбера защо си въобразяваме че сме някакъв фактор във вселената. Озоновата дупка се затвори, глобалното затопляне ще се трансформира в глобално застудяване а глобалното замърсяването на планетата ни ще се окаже естествено преобразуване на едни химични съединения в други. Нима си въобразявате че човечеството ще бъде вечно? Я си живейте живота докато има такъв и не мислете за неща които не са ви работа. Има кой да се погрижи за тях.

За съжаление най-големия боклук на планетата сме самите ние - хората!

хората са биоразградим отпадък!

не е!

"Регионът, който генерира най-малко електрически и електронни отпадъци е Африка приблизително 1,7 кг на човек. Общо целият континент е произвел 1,9 тона е-боклук през миналата година." Следователно в цяла Африка са останали 1900/1,7=1 117,647 човека. Ебола?

Не, просто толкова хора (грубо казано) са си хвърлили старите електроуреди. Останлите или имат здрави такива, или изобщо нямат ...

TИPAMИCУ

Даже си внасят електро боклуци горят пластмасите и разделят метала по вид като преработват и платките. След това всичко това се връща като суровина обратно в Европа за захранване на заводите и производителите на техника.

Ми те само белите ги броят. Да не изкаш и неграта дс смятат.:)

То от една пералня, електронното дали има 10% от теглото й? Спомням си Перла 04 каква тежест от чугун имаше, новите ги правят с тежест от бетон.

Ходи си купи нова Миеле, пък после ми кажи колко тежи ... ( дано ти стигне една заплата )

бай Миле никога не е посегал към пране или пералня. Да не е некой женчо!