Бойни дронове готови за схватка с военни самолети

Ерата на изтребителите отминава, конкуренция ще им правят дронове, дистанционно контролиран от хора, смята Илон Мъск

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тамън като получим ф16 от САЩ ще трябва да ги бракуваме щот вече са морално остарели

Super!

Поредното тъпо ИТ, дето вегетира на държавна субсидия и илюзии

Америка е велика държава! Продава за много пари на неграмотни аборигени морално остарялата си техника с авансово плащане и докато аборигените чакат да им произведат техниката, американците използват парите им, за да развиват новите си технилогии. Хем парите усвоени, хем аборигените зависими политически, военно и финансово.

Дрон срещу боен самолет ???? Дрънканици или мечти на западаща империя на агрисията и насилието !

Просто САЩ разбраха, че пилотите им дори да живеят във въздуха и да трупат летателни часове пак не вогат да достигнат класата на чуждите асове !

Това са много опасни идеи, един човек с мощно оръжие е опасен, но може да го убием ако откачи. Ако някой хакне (о, ще намерят начин) рояка от дронове и изпепели един град. Не може ли? А как американците потрошиха центрофугите за обогатяване на уран на иранците? Да, с вирус който бе скрит в кода на суичовете. Супер проста машинка е суича, има нужда от много малко софтуер, ама на тях и това им стига. Този дрон има маса електроника, може да се сложи вирус във фърмуера на някоя малка платка и той да си чака времето. Това може да стане и след 30 години, но ще е страшно. А руските тролове с нашите Ф16, тъпи, прости, кухи господа сте. Старшинки?

Я сподели кои са тези асове и къде са натрупали бойни победи? Големи военни сблъсъци не е имало от десетилетия, може би последната война на Израел с арабите е последната, за която се сещам с масово използване на танкове и самолети. Всичко друго е или локален конфликт или нещо не съимеримо, като 2003 година САЩ срещу Ирак, където инакчаните просто не се биха, някои избягаха със самолетите си в Иран, други изобщо не излетяха - не им се умираше.

е америка, колко да велика, горе долу колкото спукан балон.

и ти така, Джони. Спукан балон и ей те тебе...

Предпочитаните и поръчвани в НАТО,Ф-35,Ф-22,Гриппен,Еурофайтер и едва на четвърто място идва престрелият Ф-16Блок-рецеклирани ,пробутваме ги на "източният блок" на цени-излузи килоти.30 000 хилядна армия стари кораби нито една подводница,10 хеликоптера и радост голууема рециклирани Ф-16 НА ЦЕНАТА НА Ф-35 ПОРЪЧАНИ ОТ ПОЛША ЗА ПОЛСКИТЕ ВВС????? Нито един изстребител на въоръжение във нашите ВВС който да е боеконурентен на модернизираните Су 27,Су 34,Су 35,Су 37, Су-57 (ПАК ФА Т-50) и за десерт земи тия екраноплани.

Това може да напише само червен ненормалник и сигурно затова децата на червените водачи учат в този спукан балон.

Ти откри топлата вода бе! А досега си мислеше, че държавите разработват новите си оръжия с пари от извънземните и ги продават на аборигентие, а те си ползват старото! Не си най умното на мама, нали?

Ама ти не знаеш ли? Всяко тесте с карти има асове! Тая явно с тях мери. То просто други няма...

Тези май търсят ново предназначение на Боинг 737 MAX... само да му дооправят софта и е готов.

Аз мисля, че за класически, близък въздушен бой между пилотирани самолети и дронове е още рано. Ще се повтори ситуацията с управляемото въоръжение (ракетите) и артилерийското (оръдието). Много "тактици" на въздушния бой побързаха да пенсионират артилерията, монтирана на самолетите и сгрешиха. Уважавам мнението на г-н Мъск, но в случая мисля, че малко прибързва с прогнозите.

Малко встрани от фенското мислене - и Русия, и САЩ показаха желание да използуват т.н. дронове за бойно използуване от и във въздуха и евентуално в Космоса. Интересна мисъл на Мъск - не включва в бъдещето самолетоносачите и спътниците. За да захранят ИИ с информация при съвременните скорости, ще трябват доста по-мощни и бързодействащи сензори от сега съществуващите. И подобни комуникационни канали. Обръщам внимание на това последното - канала за управление. При разнесени конфигурации противника би се концентрирал да атакува тях, нали? А това е доста по лесно от задачите по локализация, прехващане и унищожение на летателни апарати. Руснаците ни показаха друга идея - боен самолет, управляващ един или няколко дрона. Като се замислиш - също доста гъвкава конфигурация откъм тактически способи. В случая - ограничени от бойния радиус на изтребителя . Може да се замени от друг летателен апарат в даден етап на полета - също идея. Относно ИИ за военни цели? В локални конфликти тип "наш'те срещу индианците" може би :) Ама я си представете само някой оператор на средство за електронен прехват как "шат-ва" канала за опознаване и започва да вали приятелски огън?!? Високотехнологичен, при това!?! Просто размисли.

Някой случайно да е гледал Терминатор? Щото се сещам за едни невъзможни за осъществяване идеи, описани в някои книги от по на над 100 години - как човекът щял да може да направи летящи машини, да говори през някакви устройства с приятели на другата страна на земята, че даже и до Луната да стигне... Щуротии, на които никой не вярвал. АІ е опасна работа дори и сам по себе си, ако се остави безконтролен, а човекът се постави в зависимост от него. Който не вярва - да прегледа новините и ще види неща като стачката на служителите на Гугъл заради военните поръчки, да погледне какво прави АІ дори и само в по-новите компютрни игри... Този е голям ентусиаст, но все пак имам един прост въпрос: Дроновете изтребители ще бъдат (в рояк или не) но роботи - убийци на хора. Кво стана със законите на Айзък Азимов? Щото ако АІ ще трябва да преценява кой и кога да умре, от там до Терминатор е 1 малка крачка.

Най важното в цялата статия "Сред водещите 10 производителя, изразходващи по 13-17 млрд. долара за изследвания през последното десетилетие, все още няма нито един, който да е разработил успешно автономно превозно средство от Ниво 4."

Сещам се за Терминатор :)

Пенсионирането на оръдията може да е било преждевременно през 60те , въпреки че дори равносметката от Виетнамската война показва повече въздушни победи с ракети отколкото с оръдия. Днес обаче ситуацията (с възможностите на новите ракети и радари) е напълно различна.

Някои вече са съвсем близо. Вярваш или не - ЩЕ СЕ СЛУЧИ.

Къде къде по-големи проблеми има Раша, то тръгнало за Боинг да кърши ръце.. Ко стана с новия транспортен Илюшин (синока на Рагозин де беше шеф) ? А с новите спутници Глонас-К ??

Само да питам - кой от избоените СЕРИЙНИ руски самолети има AESA радар, а умна главо? Щото радара и ракетите (и там сте много зле!) решават всичко. Калакол, кобра Ала Пугачова и пр циркаджилъци не важат - те и африканците вече не впечатляват.

Умния колхозник направо размаза с мотиката 'тъпото ИТ' :))

Мъск да не замисля ново "business opportunity"? Щото май това прозира зад прогнозите му.

Прогрес дами и господа! Като ножа, можеш или хляб или гърла да режеш...от тебе зависи.

Явно Айзък Азимов не си е представлял, че тази технология АI и роботиката ще се усвои преди човечеството да си е решило социалните и класови проблеми и имущественото разделение. Не си е представял, че начело на държавите и света ще застанат мозъчно увредени и с болно его представители на човешкия род, чиято единствена грижа ще е личното облагодетелстване или доминацията на една държава или група хора над всички останали и още по малко си е представял, че това нещо ще попадне в ръзете на военните, т.е. в ръцете на безмозъчни същества управлявани като роботи от обсебилите власта идиоти.

Вярно е. Просто да цитирам Кисинджър: “Military men are just dumb, stupid animals to be used as pawns in foreign policy.” Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Кой дава парите и оръжието в ръцете на военните - бизнеса, политиката...

Оператор на дрон-геймър ядящ пуканки в Лангли ще сваля истински руски тенекии с рязани караби в тях някъде из евразия! КЕФ!

Това е неизбежно! Затова се моля Мъск да напредне и да създадем колония далеч от земята! Защото инак тука в най-скоро време машини ще управляват! Не, че сега ни оправят по-добри де! Ама единствената ни надежда е далеч от земята! За жалост е така!

Дадена техника, се прави според целите и какво има противникът. Да там решенията ще са мигновени и ще има много предимства, но някакви като руснаците, ще измислят някакво облъчване с което да им заминава електрониката и да падат. Може би дори ще се върнат на вариант, в който изтребители могат да летят без електроника. Да може резервно да си работи. След като преди срещу ядрени глави, са мислили вариант, те да взривяват ядрен взрив, с което да ги унищожат, все някакви контрамерки ще измислят. То те вече имат като система Периметър, за автоматичен отговор, дори да няма един останал ръководещ ракетите, чието активиране са води Апокалипсиса. Така че и да и не. Най-опасното е, че могат да прихванат управлението. Може някой да нападне САЩ с техните оръжия.

Азиатците мерят брой действия в минута APM (actions per minute). От смислено признатите бе над 800 или по 13-14 в секунда. А иначе на лъжене докарват и над 5000. Ако машина решава, то това не е нужно. Но ИИ-то си е риск, както и изпускане на контрола. То на коли (Джип) вече дистанционно включваха чистачки, радио и така нататък. ;)

Супер, Вируси създавени в лаборатории, автономни оръжия, природата скоро ще разчисти земята. Болшинството от хората са явни паразити.

На въпросната колония нали пак ще отнесем оръжията си и манталитетът си. Няма спасение.

Може и чалмата да ти свали, ако САЩ имат някаква причина да ни демократизират, примерно открият ресурс, от който тяхната икономика има нужда.

Е то няма спасение вече толкова хилядолетя пък двуногите още ги има. И винаги някой е казвал "няма спасение".

к'от им остане "за пилотиране", ние ще го изкупим...

И в края на краищата това ни доближава до ръба на ядрена война, която ще върне човечеството обратно, когато не е имало изкуствен интелект.

бая трябва да си развинтят фантазията, докато стигнат дроновете на Лукас и колонинга Джанго Фет

А пък ние имаме самолети които още не са произведени!?!

Сега разбрахте ли защо са сателитите на Мъск, разбрахте ли бе Су-поклонници. Рашките сега не могат да си намерят място в Кремъл.

тъпо червено тролче , я кажи нещо и за двата платени от нас руски ядрени реактора : а/ произведени са и вече 13-та година прашасват б/ не са произведени , но отдавна платени и то от ББ , а комисионната лапна Тройната Коалиция , която ги поръча кажи и за Грипените , за които преЦедента също каза , че не са произведени щото "това не ти е да поръчаш кренвирши от витрината"

След като американците ни доставят F-16/70 в N - тата година, веднага ще ни предложат да ни произведат и дронове за тях.

само реват че сме купили самолети на хартия - и без туй нито ще ни ги доставят, нито ще ни трябват. най-добре да платим още няколко милиарда за "бойни" дронове или както там са кръстили поредната преписана тъпотия.

като ти гледам подкрепата на мнението, май друго ще да е...

ако в САЩ четат глупостите на Майора ще се откажат от всяко начинание, всеки бяга от психарите.

Ако може - пример с поне една държава която си е купила нещо от Щатите и не си го е получила. Иначе само дрън дрън.

Без ДжиПиЕс-а, дроновете не са по различни от ютиите ...

Че натам отиват нещата се знае много отдавна, дори още преди да се появи Мъск