Военновъздушните сили на САЩ ще изправят усъвършенстван автономен летателен апарат срещу пилотиран боен самолет в изпитание, планирано за юли 2021 година. Целта е утвърждаването на употребата на безпилотни изтребители, които използват изкуствен интелект (ИИ), предава technews.bg.

Въвеждането на безпилотни бойни самолети изглежда нова ера за военновъздушните сили. Засега обаче на тези първи стъпки се гледа като на "дръзка, смела идея", по думите на генерал-лейтенант Джак Шанахан, ръководител на Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона. Списание Air Force описа изпитанията с автономните изтребители като своеобразно "стъпване на Луната" за военните.

На този етап автономният боен дрон може да не използва "много изкуствен интелект", но с течение на времето хората и машините, които работят заедно, ще постигнат значителна промяна, коментира генерал-лейтенант Шанахан по време на брифинг съвместно с колеги от Научноизследователската лаборатория на военновъздушните сили и Института за аерокосмически изследвания "Мичъл".

"Нашите човешки пилоти, наистина най-добрите, имат няколко хиляди часа летателен опит", каза ръководителят на развойния екип Стив Роджърс. "Какво би се случило, ако мога да подобря и подсиля способностите им чрез система, която може да има буквално милиони часове тренировъчно време? Мога ли да направя тактически автопилот, така че в битка въздух-въздух тази система да помогне за вземане на решения тогава, когато хората още не са започнали да мислят?"

Когато бе обявен през 2018 г., проектът предвиждаше само разработване на безпилотен изтребител. На въпрос на списание Air Force дали все още целта е същата Шанахан отговори, че не знае, но уточни, че системите за безпилотни летателни апарати могат да се използват "по други начини". Той визира способността на дроновете да летят координирано в групи. "Рояците" от дронове обичайно се управляват от изкуствен разум. "Може би не бива да мисля за голям размах на крилата, може би по-важното е способността за летене в рояк", обясни генерал-лейтенант Шанахан.

Рояците от безпилотни самолети могат да бъдат управлявани от пилоти или да работят напълно автономно. Тези способности отдавна са привлекли вниманието на военните. Например, друг военен проект на име Skyborg предвижда проучване на това как пилот на изтребител може да контролира други безпилотни летателни апарати, летящи успоредно с пилотирания от него изтребител - такива, които биха действали като "въздушни боеприпаси".

Наред с това военните изпробват и редица други технологии за приложение на изкуствения разум и машинното самообучение във всички видове дейности, от поддръжката на техниката до софтуера за планиране на бойните действия.

Подобни проекти са в основата на непрекъснатите усилия за изследване на начините за използване на изкуствен интелект за подобряване на способностите на армията. Шанахан обаче е категоричен, че текущите бойни системи няма да бъдат заменени "за една нощ" и че е въпрос на намиране на баланс да се съчетаят уменията на хората и възможностите на изкуствения интелект така, че всички дейности да бъдат по-ефективни. "Последното нещо, което бих могъл да твърдя, е, че самолетоносачите и изтребителите и сателитите ще си заминат през следващите няколко години", каза той.

По-рано тази година Илън Мъск също влезе в дискусията, като заяви пред публика по време на военна конференция в Орландо, Флорида, че "ерата на изтребителите е отминала". Според него, конкуренцията на изтребителите F-35 трябва да бъдат дронове, дистанционно контролиран от хора, а маневрите да са усъвършенствани благодарение на автономността. "F-35 няма да има шанс срещу това", написа Мъск в Twitter.

Според Шанахан, военните трябва да научат най-добрите уроци от работата по разработване на автономни автомобили в комерсиалния сектор. Въпреки всичко обаче напредъкът там е ограничен. Сред водещите 10 производителя, изразходващи по 13-17 млрд. долара за изследвания през последното десетилетие, все още няма нито един, който да е разработил успешно автономно превозно средство от Ниво 4. Това би бил автономен автомобил, който не изисква никакво внимание от страна на водача за осигуряване на пълна безопасност по време на движение.