Коментари - Физици създадоха най-точния атомен часовник | IT.dir.bg
назад

Физици създадоха най-точния атомен часовник

Американски учени създадоха най-точния атомен часовник, който няма да изостава или избързва дори със секунда през следващите 5 милиарда години.

Обратно в новината

Коментари - Физици създадоха най-точния атомен часовник | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И какво ще правят тези като им спре тока и им изгаснат и лазери и чудесии? А и моят Сейко си е по точен ;)

няма да се учудя,ако скоро излезе информацията,че учените от този университет са македонски емигранти в САЩ. Така де.

Ако имаш един часовник - знаеш колко е часа. Ако имаш два - вече не знаеш. Ако имаш 3 и повече си учЕн

Кое му е сложното на вибрирането, бре? Това, че твоят пилешки мозък не може да го възприеме, не го прави сложно. Прави теб прост.

Трябва да си взема един такъв, за да не се притеснявам, че ще трябва да го сверявам на всеки 1000 години като сегашния ми.

Не може да са физици ,що то е Боко ,доказа го нашия физпоцуч Цецко !

Да го подарят на Лили Иванова! Тя ще си го сверява редовно;)

Само да обърна внимание на последния параграф от материала. Оригиналният автор (от Дейли Мейл) изобщо не е разбрал за какво ни е такъв часовник. Искаме по-точен часовник не за да измерваме по-дълги интервали от време, а да измерваме по-точно късите интервали.

Виждам, че в дискусията участват и добре запознати с материала хора. Може ли тогава някой да ми обясни, кой е накарал тия атоми да трептят толкова бързо и защо? Нали по презумпция, едно сложно или умно нещо, може да бъде създадено само от нещо още по съвършенно. Та въпроса ми е, кое е това нещо.

Колега, на въпроса ти засега може да даде отговор и в същото време да е доволен от него само философ или теолог.

Всъщност слънцето ще унищожи живота на Земята дълго преди да се разшири до Червен Гигант. 1-2 милиарда години по-рано земята ще е от течни скали :)

Money well spent

Хубу сега чакаме да произведат часовник дето да върви на обратно може и да не е толкова точен като за начало.

Механическо трептене на атоми с 430 Гигахерца, тоест 430 милиарда, не трилиона, тъпи преводачи, няма как да се засече без да се ползва кохерентната светлина на лазери. Цезия в Колорадо трептеше на около 8-10 Гигахерца, така че това е 430 Гигахерца.

И се чудя какво ще го правят този часовник след като едно Casio върши същата работа. :-D

Пич не така, като се намериш в насрещното платно пак така ли ще "мислиш"? Тези часовници са необходими за по-точна навигация, GPS системите го изискват!Примерно:)

Типичен пример за човек който незнае в какъв свят живее !

Интересно с какъв еталонен часовник са го проверили че да знаят че 50% по точен...явно имат още по точен

Колега, ако нещо трепти веднъж в секунда, няма как да измериш с него интервал от 4.5 секунди. Т.е. както и да мериш, ще имаш грешка от 0.5 секунди. Ако друго нещо трепти 100 пъти в секунда, то с него ще успееш да измериш тези 4.5 секунди без проблем. Е, за смятането на нито една от двете точности не се налага да знаем друго референтно трептене. Остава въпросът как се разбира, че нещо трепти 10 пъти в секунда, ако не можем да измерим секундата. Ами тука помага математиката и формулите. Те казват: "ето това нещо според вълновите си характеристики трябва да трепти с такава честота - ако може да броиш броя трептения, ще получиш часовник със съответната прецизност". Всъщност нещата са малко по-сложни. Намества се и проблема, че някои физични константи се знаят с някаква точност. Това означава, че колкото по-прецизно искаме да измерваме, толкова грешката в точността на константите ще е по-съществена.

Червени боклуци!

Ако си топна противотежестите в червена светлина, ще се чразклати ли махалото?

Обаче фразата "много стабилна червена светлина" ме чупи на фасетки...

Колко струва? Че на моя нещо пружината се развали.

Нямаш нужда от часовник - и без това Земята ще бъде погълната от слънцето след 5 милиарда години.

Трябва му за да следи в колко точно часа ще я погълне.