Коментари - Най-бързият суперкомпютър в света е в Китай | IT.dir.bg
назад

Най-бързият суперкомпютър в света е в Китай

Китайци направиха най-бързия суперкомпютър като са използвали изцяло микрочипове местно производство.

Обратно в новината

Коментари - Най-бързият суперкомпютър в света е в Китай | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Климатични модели... Вместо да копат биткойни...

Всички, ползвате китайски компютри, а дрънкате...:)))

до сега не съм видял ползата от тази климатични модели...а вие?

Пичове, стига сте хейтили Китай... Погледнете Innovation index-а на Bloomberg, най-иновативните страни в света са (изненадаа!) Южна Корея, Япония, Германия. Следват ги Финландия, Израел и САЩ (чак на 6-то място), Китай е само с две места след Холандия (позиция 20) и е преди Испания, Италия и доста други страни, за които си мислите, че са развити...

И най-тъпите технически изделия!!!!

Работи ли ?

Какви пък климатични модели симулират, за Луната ли? Те не могат да познаят времето утре?! Това е само официално обяснение, никой няма да налива милиони за метеорологични прогнози.

Рубладжии, а къде е вашата Русия на шУтин! Тя колко супер кАмпютъра има! М!

Има много, но са супер секретни и безаналогови.

що се итнересувате толкова от Русия. мен ме интересува къде са българските

България не спори , че е номер едно!

България не разработвя ядрени оръжия, за какво са й?

Нашите, Руските, учени са го саздали, нали? А защо не се споменава нищо за личното очастие на нашият Велик Президент Путин?

Погледнах, какво пише за великия им процесор. Данните не са много красиви на пръв поглед. Дали не са послъгали китайчетата яко? :)

А ти имаш ли мозък да създадеш нещо повече от сметало с 10 пластмасови топчета ? Или не ти остава време от прекалено висене в коментарите?

Внимавай в това топло време да не получиш удар!

Бе де да знам пише че имал 10,649,600 компютърни ядра, докато Тиянхе-то е с 3,120,000 компютърни ядра. Титана е с 18,688 AMD Opteron 16-core CPUs + 18,688 Nvidia Tesla GPUs или към 299,008 процесорни ядра.

Попрочетох още малко. Не че има много информация. Ядра много, ама слаби, тоест ще е подходящо за специфични приложения. Абе тяхна си работа - :) Имат навалици, трябва да им намират работа!

А не, те 260 ядра са нищо в сравнение с наличните 4/8 в Intel-ските процесори... Като ги пишете тия неща, вярвате ли си?

Те Intel правиха такива експерименти с много ядра елементарни ядърца - нищо не излезе :D

много ясно че са излъгали ... някакъв китайски бан ще надмине частна фирма с 30 год история .... леко

И все пак, защо Китай е велика страна отново? Защото показа среден пръст на Москва и техният малоумен, бандитски икономически, политически и военен модел!

ако си мислиш че Китай не е бандитска държава много се лъжеш ..

CPU-то изглежда откопирано от Alpha на DEC от 90-те години :D Нещо като руските Бъркал и Елблус, но за разлика от русските имат ресурс да си изпълняват мечтите!

И все пак, как се намери и тука побъркан русофоб, дето в тема за китайски суперкомпютър пак почна да припомня кой му е виновен, че не му става вече и го спират катаджиите ?

Защото действа член първи на старата ни конституция, че водеща е комунистическата партия и тя взима всички управленски решения. И само като информация до 1989 г. България беше водеща сила в СИВ в областта на компютърните, комуникационните и информационните технологии като от началото на 80-те години купуваше технологии за разработване и производство на собствени електронни елементи. В България имашв институт по микроелектроника, в който се разработваха наши електронни елементи. В технологично отношение се приближавахме до първите в света на изчислителната техника. Към 1989 г. България беше достигнала и клонирала продуктите на последните нива на водещите световни фирми в информационните технологии и предстоеше да започне да изгражда и намира собствени технологични решения. Не искам и да се опитвам да си представя къде щяхме да сме днес, ако след 1990 г. не беше извършен престъпният погром над българската електроника и изчислителна промишленост. Само в развойните звена на българската електроника работехме над 10 хил. висококвалифицирани специалисти.

Бориславе, аз съм един от първите, които имат домашен компютър в тая страна. Бегай да разправяш митове и легенди на някой друг!

доста далеч сме били от първите през комунизма. ... ма щом казваш... спомням си на времето си купих сглобяемо радио от "млад техник" ... половината компоненти бяха или изгорели или се разминаваха с 20-30% от спецификацията ... та един резистор не можеше да направим ти били сме лидери .... лидери бяхме само в Раб. дело в статиите

Стига комунистическа пропаганда бе дебиле. Бил си близо до първите ам друг път. Процесорът 6502 е измислен през 1974-та - 8битов на 1 мигахерц. България успява да направи некачествен и по-скъп от оригинала клонинг CM630 чак през 1988-ма - 14 години по късно. Тогава вече интел са били на 32-битови процесори на 25 мегахерца. Това близо ли е до първите?

САЩ, Китай, Германия, Япония и Англия... Останалите са толкова назад технологично, че ако не са подаянията от гореизброените, още щяха да са с външни тоалетни и да си светят с газени лампи.

Китай хич не ги слагав в развитите. Просто имат голяма маса.

Просто не знаеш какво говориш. През последните 5000 години, винаги са били технологичен лидер с кратка пауза, благодарение на комунизма.

То и Индия имат "голяма маса" но са назад от Китайците.

Някъде 4 ПЪТИ по мощен е китайския суперкомпютър от най-доброто на американците... Ама така е... забраниха на Интел да им продават най-новите Xeon процесори и китайците им натриха носа за показно.

Пука им на американците, честно :D Знаеш ли, колко know-how се иска, за да върви това нещо? А дали китайците го имат? ;)

САЩ успя от западналия комунистически Китай на Мао, да изгради модерна икономическа държава. Цар долар постига всичко . Покори вече и Китай. Наред е Сибирия!

Как стана китай световен лидер? САЩ поддържаха дълго време ниски цени на горивата, за да разорят СССР и СИВ. Дали успяха или не е спорно. Някои казват, че са успели, други че съветските лидери сами са разбили държавата, за да заменят партийната власт (която не е гарантирана) с икономическа. Не вярвам, чистата истина да е достъпна до някого във форума, не се опитвайте да я доказвате. Но ниските цени на горивата дадоха възможност на Китай да си развие иконимиката и от ръчно аграрна държава да се превърне в най-силната индустрия на планетата. Дори САЩ да са разрушили СССР, то бедата, която сториха с изпускането на Китай е милиони пъти по-голяма от ползата, която имаха. Защото СССР заедно с другите държави от СИВ беше 1/3 от населението на Запада и просто нямаше как да му съперничи на световната сцена. Възможностите му винаги щяха да бъдат само на ниво независимост. Китай е нещо друго! Той е два пъти по-голям по население от Запада. Успяха да истласкат САЩ от Южна Америка и Африка и там влиянието на Китай е в пъти по-силно от влиянието на САЩ. Изместиха ги и от голяма част от Азия, но това си беше очаквано. Дори такъв верен доскоро съюзник на САЩ като Пакистан вече е в орбитата на Китай.

Добър анализ, има доста логични изводи но не е по темата! Как успявате да разводните всяка тема с Русия?

Така го покори, че юанът измества доларчето като световна валюта. А Китай се освобождава от огромните си доларови запаси. Последните години бясно изкупува мед и злато. Около 95% от световния добив на мед (металът) се купува от Китай. Ясно е, че медта може да стои дълго време без да си загуби стойността за разлика от напечатаната хартия.

Може да, но има 1 огромен проблем :) Не можеш да изкопаваш достатъчно мед за да отговори на произведената и купена стока, и на нарастващото население - още повече стока. Затова и долара го отвързаха от златото. Капиш :) Дръж си медта :П А и между другото тя ще е obsolete скоро.

Странно на мен все още в китайския магазин ми искат парите да са долари! :)

В Китай има много трудолюбиво население. В Сибирия има мечки.

Смеехте се на китайците, но в момента са толкова напред, че ние българите сме като необразовани талибани сравнени с тях. Това, което не е написано в статията, е че китайската машина е ПЕТ пъти по-бърза от най-бързата в Щатите.

И?

Ще смятат времето 5 пъти по-бързо.

Цяла България се събира в едно китайско село и остава място за Гърция и Сърбия. Въобще, може ли да става сравнение?

Защо не отидеш да живееш в Китай тогава?!

Китайците ще бичат биткойни.

А аз се чудих защо им се дигна цената през последните седмици.

Тъй като спорите, защо им е на китайците този компютъра, аз ще ви отговоря с въпрос: "Кое нещо е хитът на 2016?" VR - виртуална реалност демек! За какво ще го ползват китайците! VR порно!

Демек ще регулират раждаемостта чрез суперкомпютри. После половин милиард китайци ще се хвалят, че са скъсали от секс мис вселена.

Всънщост, казват, че поради политиката на едно дете, в Китай има милиони мъже без жени, защото броят на мъжете на възраст за женене надхвърлял с десетки милиони наличните жени.

Добре, че никой друг няма да го ползва за порно ...

Пари, пари и пак ПАРИ. Не нацията създава продукта а инвеститорите. След като инвеститорите се преметстиха от САЩ в Китай, развойната дейност в Китай дръпна. Ако преди 25 години бяха преместили парите си не в Китай а в Етиопия, то сега щеше да има 2 Етиопски суперкомпютри в топ 10.

Инвеститорите са в САЩ :) В Китай са им само част от инвестициите.

НАЦИЯТА, бате, Нацията! Опитай се да мислиш - под американски имена стоят - патенти, собственост върху фирми, имоти и т.н. НО - имената в един научен доклад, тия зад дадена техническа разработка, научно откритие и т.н., са до едно Славянски и Китайски. Зелените хартийки, обаче убиват всяко творчество - Мислещите виждат краха на Науката, тълпата подскача на жалки картинки в джобни екранчета. Е, идва време, когато ИСТИНАТА ще лъсне - парите носят само ЗЛО и... не стават за ядене! Виж западните милиардери - и те умират от рак, и те ядат мухлясало френско и италианско "сирене" и т.н., и т.н. Полза от парите им няма - затова искат РУСКИ пай, само той остана. Ама и него биха опраскали за няколко години и после?!... Когато останат единствено паразити, те самите няма как да оцелеят (без приемник).

Пишеш пълни глупости. Благодарение на великото творение - универсално разменно средство - ПАРИТЕ днес е възможно всеки олигофрен да си изказва тъпото мнение във форум, където потенциално има шанс над 4 милиарда човека да му прочетат мнението. Пробвай се да организираш хората да си разменят само блага, които сами са си изработили и по-далеч от огъня няма да стигнеш (да не говорим за електричество и интернет). Парите помагат много и с тяхната инвестиционна функция, благодарение на която могат да се инвестират в слабо развити места, като по този начин помагат едновременно и на слабо развитите и на самите инвеститори. КАКВИ АЛТЕРНАТИВИ ПРЕДЛАГАШ (като не искап да се ползват пари) 1. Самозадоволяване? Ако ти е ок - прав ти път - мен не ме кефи 2. Натурална размяна - как точно да разбера 10 килограма чушки, които съм набрал от двора колко пилета струват!? И така, като имаш "революционни" идеи и ен предлагаш алтернатива, просто почети още малко или си мълчи мирно.

Смисъла на парите е,че движат света. Ако не бяха те и желанието за повече и по добро сега щеше да стреляш с лък в гората. Обаче ако си умен ще си подобриш лъка и ще убиеш повече животни. Все пак има и лоши години. Ей това движи напред. Не можеш да го спреш :)

Направил китаеца менте и то работи менте.

Дори и идея нямаш колко си далеч от истината...

Климатични прогнози, симулиране на ядрени взривове, проектиране на нови ядрени заряди и оръжия

.... създаване на нови лекарства, човешкия геном и други сложни за теб материи ...

Разкодиране и декриптиране на туй-онуй.

Това, като почнат да разправят, че супер компютрите ги ползвали за "климатични модели", направо ме залива със смях... Суперкомпютрите имат едно единствено приложение - разбиване на паролите и общо декриптиране в услуга на правителствените хакери. Освен това, замества маймуните с търсене по ключови думи в огромния информационен бълвоч. Казано с две думи - за воайорство. Днес това е модерно, след като психиатрите се провалиха в лечението на това тежко заболяване. Жалко, че за тия неща отиват многократно повече пари, от достатъчните за изхранване на 10 пъти повече земно население от днешното.

Всъщност си много далече от истината. Вероятността някой от изброените суперкомпютри в някъкъв момент да бъде допуснат до общата мрежа клони към нула. Риска някой да го хакне е прекалено голям, затова по правило са достъпни само от затворени вътрешни мрежи на съответните учереждения. И да реално се ползват за изчисляване на всевъзможни научни модели, къде климатични къде не чак толкова невинни. Бездруго на хакерите суперкомпютър не им трябва въобще! С вирусчета си вербуват зомби машини, в някои случаи с милиони.