Коментари - Революция в преноса на данни с чип на IBM | IT.dir.bg
назад

Революция в преноса на данни с чип на IBM

Инженери на IBM са направили крачка напред в разработването на технологията, наречена силициева фотоника.

Обратно в новината

Коментари - Революция в преноса на данни с чип на IBM | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НР още миналата година по това време направи представянето на "the machine" по същата технология. IBM хич и да не копира!

Нещата са относителни, тук става въпрос за трансфер между две тточки, но на практика трябват още устройства това да се внедри ...а самото устройство дали може да приеме този трансфер от 100 гигабита в секунда? А устройството, на което е записан въпросният файл, дали може да предложи тази скорост за трансфер/ четене? Самият чипсет не поддържа такава висока скорост

Защо ти е да гледаш филм за 2 секунди? Пренос и възпроизвеждане са различни неща. За другото съм съгласен, ама предполагам, че ИБМ също им е хрумнало това. Та не са мислили само как да пращат, а и как се получава инфото.

Спомни си Матрицата и Нио как научи джуджицу за има-няма 2 секунди... :)

Изследователският екип на IBM обаче демонстрира компютърен чип, който може едновременно да излъчва и приема четири различни цвята светлина през една единствена линия от оптични нишки технология, наречена мултиплексиране. ----------------------------------------- С мултиплексиране може "4 различни цвята светлина" да постъпват по една линия, но последователно и в никакъв случай едновременно. Та от тук и тая формула за 4х25 = 100 отива в газЪ . Ай със здраве!

Обущарю, не по високо от обувките.....

Сега ми кажи, че повече от една радиостанция (Хоризонт примерно) не може да се излъчва в ефира и ти повярвах ;)

Мислиш ли, че на бай Иван с теслата може да се обясни подобно нещо?

Ей, от кой техникум ви събират всичките..... Мултиплексиране е общ термин за събиране на много сигнали с цел използване на една среда за пренос, което включва най-различни технологии, които нямат нищо общо една с друга: 1. В цифровата електроника мултиплексора има много входове и един изход като във всеки момент само един вход е включен към изхода. 2. В мобилната телефония мултиплексиране означава събиране на данните от няколко източника в пакети с цел уплътняване на канала. 3. В оптичния обмен на данни имаме няколко прдавателя+цветни филтри+лазери, като лъчите на всички накрая се събират от една призма и се пускат ЕДНОВРЕМЕННО по оптиката, затова скоростта е 4х или 16х и т.н. Така че недей да говориш глупости за неща, които не разбираш, ами сядай и учи. Това, което си описал, най-много се доближава до TDM (справка - уикипедия).

Фотоноте не се отблъскват взаймно, статията не е преведена правилно. TDM e нужна само за синхронизация. Но през оптичен канал можеш да пуснеш не само 4 цвята а целия спектър без проблем. Просто чакат да направят вх/изх интерфейси дето да могат да обработят това. За сега 4 светлини

Dimitar Todorov

За близки разстояния - да, целия спектър, но за по-големи само три определени дължини на вълната в инфрачервения спектър се справят добре за сега - 850, 1300 и 1550 нанометра

delan

Технологията за предаване на "различни цветове" по едно оптично влакно, съществува отдавна и се използва масово в комуникациите. Само че "цветовете" са различни дължини на вълната на инфрачервения диапазон около 1550 нанометра, като броя на вълните достига до 80. В статията обаче става въпрос за чип който комуникира с други чипове по оптичен път. Който е отварял компютър и разбира поне малко, знае, че връзката на процесора с паметта и другите чипове на дънната платка, става чрез шина за данни, адресна шина и шина за други контролни сигнали. Шините представляват паралелни медни проводници свързващи чиповете. Тези шини са голям проблем за ускоряването на компютрите. Паразитните капацитети и индуктивности ограничават максималната скорост на трансфер. Също така, дължината на шините също е ограничена, защото тя пряко влияе на паразитните капацитети и индуктивности. Ето тук е големият пробив с този чип. Ако процесорът комуникира по оптичен начин с паметта и периферните чипове, тогава отпадат много от ограниченията на шините.

25 гигабита данни в секунда - или ... 25-гигабайтов филм за Blu-ray диск с висока резолюция на всеки две секунди ... ПОСЛЕДНО?! ЗА 1 ИЛИ ЗА 2 СЕКУНДИ? щото ако е вярно първото, то второто не е вярно и обратно

Бита и байта са различни единици.

всички плюещи епъл пропускат мааааалка подробност! те са пионерите в изработването на персонални компютри! до голяма степен благодарение на тях имате компове и ги плюете :))) образовайте се малко само злоба не е достатъчна

Това е мисинформация, както и повечето от "откритията" на Apple! Те са просто едни от компаниите предлагащи по онова време персонални компютри и използвали силата на маркетинга. Това обаче не ги прави достойни за да им се лепне признанието, че "до голяма степен благодарение на тях имате компове". И сега има много иновации направени от малки компании (като Imagination) или големи (като IBM), които след това биват "популяризирани" от Apple. Но това не им дава правото да казват, че са изобретили неща, които всъщност са взели "назаем" или закупили компании заедно с патентите им.

Я я, ни светни. Аз например сега го чувам това. Какво са изобретили точно?

Аз в статията не видях изобщо да се споменава Епъл, така че ти репортнах коментара, защото не е по темата. Ходи си избивай комплексите другаде.

Може и да не съм прав, но имам чувството, че има един момент, при който простото нарастване на мощността на дадена технология вече не носи съществена полза. Примерно практически е еднакво дали колата ти вдига 200 или 800 километра в час. По същия начин и с бързодействието на компютрите. От състояние без компютри, след първото внедряване производителността може да се вдигне дори десетки пъти. Като се смени първото поколение компютри със следващото, примерно два пъти по-бързи, общата производителност не се покачва повече от 25%. Всяко следващо внедряване увеличава крайната производителност вече с едноцифрени проценти. Тоест има една граница, след която увеличаването на изчислителната мощ не води до общо повишаване на производителността.

Така е, но в конкретния случай (трансфера на данни) все още сме далеч от момента на насищането. По принцип винаги технологиите за транспорт изостават от технологиите за генериране на съдържание. Ето конкретен пример - в момента нямаме добра инфраструктура за доставка на 4К видео, а вече имаме технологии за създаване на съдържание в 8К.

За крайния потребител с PC, който джътка у Фейсо или зяпа Ютюб може и да е така, но за бизнеса и изследователската дейност нещата стоят по съвсем друг начин.

Грешиш - точно за качествен Ютюб си трябва баят трансфер!

Няма, ама това не можах да го обясня на колегата, който се жалваше, че като свалял филм от торентите с 20 мбит и дисковете му почвали да бавят при записа. На въпроса ми "защо ти е да сваляш 20 филма за по 5 мин, които после не можеш да изгледаш за 5 дни?" той така и не можа да ми отговори....

"четири различни цвята на инфрачервената светлина" :D :D :D

Е кое му е смешното. Ако кажат "4 дължини на вълната" доста хора няма да разберат докато така е очевидно и за тези с нулев интерес към тия неща, това все пак е pop-science.

Разбира се, друго си е да разделиш на четири нещо, за което критерият "цвят" не важи. Естествено, че е по-важно неинформираните да прочетат нещо и да си помислят, че са го разбрали, отколкото да имат какъвто и да е шанс да научат нещо ново.

Това колко души може да изпепели от раз? А колко ядрени бойни глави може да носи? ;))) А ако Путлер реши няма да пренесе и 1 бит за цялото съществуване на вселената. Тея кравари пак се опитват да унищожат Россия, като се подготвят за по бърза комуникация с изнесените напред отбранителни съоръжения с цел нападение. Но Русия ще им отговори подобаващо с отбраната си от нападателни оръжия и скоро ще има кАляска за приятелката му. а ФАЩ ще се разпадна още миналата седмица

:D :D :D :D Чудя се, колко хора са разбрали, че се шегуваш? :)

Шегата е не на място, къде го чукаш де се пука. В крайна сметка тук става дума за технологии, нека оставим агитационните битки на агитаторите.

Неграмотни жюрналя да не пишат статии които не разбират, моля! "Всяка връзка пренася 25 гигабита данни в секунда - или общо 100 гигабита в секунда за четирите. Това е достатъчно за пренасяне на 25-гигабайтов филм за Blu-ray диск с висока резолюция на всеки две секунди."

25 гигабита за секунда за канал, 100 гигабита за четирите, означава 200 гигабита за 2 секунди за четирите. Това означава точно 25 гигаБАЙТА за тези 2 секунди, защото 1 Байт = 8 бита. Ти си неграмотен...

Не забравяй че това е скорост на лейър 1, тоест докато се получи чистото прехвърляне на данни паразитния трафик ще ти качи около 6-8%. Така че няма да е точно 2 сек, ами мъничко повече.

Селски драскач,ти изобщо различаваш ли бит от байт или на село всяка ракия си една и съща....амах от платени скучаещи старци храчещи тук всеки ден по всички въпроси без капка мозък