17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Използваната от кравите технология е толкова примитивна, че няма накъде! Та те се отказаха от нея още през 60-70 години на миналия век. И то защото беше неефективна! И по точно заради разхода на гориво който беше огромен, голям стартови импулс но и огромен разход на гориво и то при използване на ядрен реактор чийто горивни пръти загряват горивото до хиляди градуси преди да го изхвърлят през соплата. Голяма мощност но крайно ниска горивна икономичност....Това са стари технологии на американците по проекта NERVA които не позволяват да се овладее слънчевата система. Единствения разумен път е този по който тръгнаха руснаците с тения Нуклон, ядрен буксир който разполага с ядрен реактор който произвежда електричество необходимо за работата на йонните двигатели. Малък стартови импулс но продължителен режим на работа и крайно нисък разход на гориво , съответно може и да обиколиш цялата слънчева система с такъв двигател. Ето това е бъдещето, и руснаците го строят в момента. Евала за което!

Забавна статия. Която се опитва да ни убеди, че военна агенция разработва нещо с мирни, а не с военни цели.

взимат един "Буревестник" от руснаците и го ребрандират! :)

пишат "KYP" отгоре и се хвалят пред Байдъна...

Тия май не са чували за руския Ядерная энергодвигательная установка мегаваттного класса (ЯЭДУ)-ядерный буксир Нуклон. Който вече го строят руснаците след като изпитаха отделните елементи, включително ядрения реактор и йонните двигатели, радиаторните панели и т.н Който се интересува от космическата тематика може да влезе в нета и в туба, там има дори видео клипчета по въпроса.

То и Ангара я строят от 30 години, ама... Още е на тестови полети. По един на всеки 10 години.

Нещо си в грешка моето момче. Ангара я стояха толкова дълго, защото нямаха поточна линия за нея. Знаеш ли какво е поточна линия а? Е да те просветя, руснаците вече имат построена поточна линия за Ангара и до една две години ще почнат серийното производство на Ангара с което и ще заменят Протоните. А Ангара е нещо което дори американците нямат, въпреки техните измислени Фалкъни и прочие фейкове които уж са за многократна употреба...а се оказва че не са! Ангара е ракета изградена на модулен принцип, точно като матрьошка, и точно това и позволява оперативна гъвкавост в зависимост от мисията и масата на полезния товар който трябва да се качи на орбите, а това са все неща които американските ракети нямат.

Тези неща не са вярни. 1. Нуклеон е йонен двигател с ядрен реактор, което е съвсем различно нещо, както съм описал в предишен коментар. Този буксир "Нуклеон" може да закара до Луната товар от 10 тона за 200 дена, според известната до момента спецификация. За да има възможностите на термален ядрен двигател, каквито правят НАСА и ДАРПА, реакторът на йонния двигател трябва да е от порядъка на десетки и стотици мегавати, което е АЕЦ в космоса и няма как да стане лесно. 2. Ангара не лети, защото е доста по-скъпа от "Протон". Уж мислеха да намаляват цената, но май не са успели. Все пак тази година може да излети 1-2 пъти, но по държавна работата, защото в момента няма кой знае каков частен интерес. Тази ракета остаря още докато я правеха, заради понижаването на цените от SpaceX, както се случи и с Ариана 6. 3. Атлас 5 и Делта 4 са модулни ракети. Модулна ще бъде и новата "Вулкан Кентавър". За такава може да мине и Falcon 9 с нейната Heavy версия, която е просто три ускорителя на Falcon 9. 4. Falcon 9 е преизползваема ракета. Още в началото прогнозата беше за 10 използвания и изглежда ще стане. Още се изучава тази технология и не е извлечен максимумът и. Керосинът, който се ползва от Falcon ракетите пречи на преизползването. Евентуално по голяма преизползваемост ще бъде постигната с New Glenn и Starship, защото ползват метан. В крайна сметка надали скоро ще видим ракета, която да се преизползва като самолет. Може би някога с някакви фантастични материали...

Бах тази поточна линия братче. 30 години за едно изстрелване. С джобни ножчета ли я дялкат или що?

Викаш затова руснаците построиха поточна линия за Ангара, защото няма да я строят а? И защото е по скъпа от Протона, която е изградена на модулен принцип и в зависимост от товара се използват и различен брой степени а? Викаш затова е по скъпа а, и затова ще я произвеждат масово руснаците след една година а? За многократно използване бяха ракетите на Мъск нали така? Защо тогава продължава да строи нови ракети а? Защо не използва старите, след като уж са за многократно използване а? И къде е модулноста на ракетите на Мъски а? Какво значи да е модулна, значи да може да качва на орбита от най леките товари, това става с една степен до най тежките с по няколко степени..все неща които няма при краварските ракети. факти. А що се отнася до ядрените двигатели, технологията която искат да използват кравите е едакси стара, адски неефективна и примитивна! Те и затова се отказаха от нея през 60 и 70 години на миналия век. Дори тогава руснаците успяха да създадат ядрен реактивен двигател но се оказа че не това е пътя за усвояване на космоса. Строения от руснаците ядрен ракетен двигател благодарение на огромната си икономичност ще позволи да се усвоява цялата Слънчева система, а не като краварския NERVA засилваш една ракета и горивото ти свършва, и си дотам. Факти.

Току се отвържеш и се разврещиш по коридора ей. Руснаците имали това имали онова били вече покорили много галактики. Остава някой освен тебе - и доктора ти де - да разбере, че е така. Я си гълтай канчето с екарствата и кротвай.

А за землянките в Русия нещо знаеш ли, ще ги санират ли ?

Американците едва сега започват да го проектират и създават. А руснаците вече отдавна имат и вече го строят. Пак изостанаха американците и то с години наред.

Ма да бе. Точно тъй ще е.

Руснаците имат (на теория, прототип няма даже) съвсем друго нещо. Май не правиш разлика между компоти и компютри.

Покажи ми снимка на космическо тяло от руска сонда нещо различно от луната!???? Моля те

Чета аз коментарите и не мога да се начудв на козакото дебилно бидло! Обясняват как руснаците били изостанали в тази област! Аве дебили олигофренски малоумнвци! Като не знаете не серете своето дебилно малоумие и незнание! Не руснаците са изостанали а дебилните луди говеда от кочината Америка и то както винаги с десетилетия! Руснаците не мислят тепърва като лудите говеда да създават такъв двигател...ТЕ ВЕЧЕ ИМАТ ТАКЪВ! И ВЕЧЕ СТРОЯТ и СГЛАБЯТ ПРОТОТИПА! А лудите говедари както винаги изостават след руснаците с десетилетия, и още си мислят че могат да летят до Марс с козацките пръцки и бомбиралите консерви-бидоните за зеле на Мъски! Всичко краварско е допотопно и примитивно! Та те изостанаха с десетилетия след руснаците дори в сферата на хиперзвуковите технологии, а да не говорим за ядрените технологии, където един читав реактор не могат да създадат. факти.

Това е ядренто-термална ракета. Ще рече, ядрен реактор се ползва, за да нагрее водород до висока температура. Предимството им е че осигуряват тяга, сравнима с хемически двигатели, но ползват горивото 2-3 пъти по-ефективно, което им позволяват по-дълго време да ускоряват. Такъв двигател би скъсил пътуването до Марс на 3-4 месеца от сегашните 6-8. В миналото и руснаците и американците са ги разработвали, но програмите са прекратени, въпреки успехите. Иначе щяхме да ги имаме преди 40 години. Има и по-ефективни следващи нива на тази технология, но са по-трудни и в момента са по-скоро теоритични. Другата опция е ядренто-електрически двигател. Като въпросния руски ТЕМ/Нуклеон, който се споменава тук. Те използват ядрен реактор за създаване на електричество, с което се захранват йонни двигатели. Допълнително предимство е, че осигурява електричество и за кораба. Тези двигатели са много по-ефективни от ядрено-термалните, но осигуряват почти нищожна тяга. Добри са за изследване на Слънчевата система, но не и за хора и големи товари. Има предложения за хибриди - кораби с химически и ядрено електрически двигатели и тн. В миналото малки реактори са ползвани за сателити, но това вече не се прави заради опасността от замърсяване. Най-известният инцидент е със съветския сателит Космос 954, който се разбива над Канада и предизвиква най-голямата операция по почистване в историята на страната. Така и не успяват да съберат ядреното гориво. Днес за ровъри и сонди в далечния космос се ползва съвсем елементарна и неефективна ядрена технология, която произвежда електричество от отделяната от ядреното гориво топлина. Горивото е в контейнер, който може да устои на катастрофа и затова се считат за сравнително безопасни. Ядрените двигатели не заменят химическите за излитане от планетата. Те са много тежки. Химическите може да не са ефективни, но осигуряват значителна тяга и имат добър показател тяга/тегло. Ядрените двигатели ще се ползват за горни степени на ракети или кораби, които се ползват само за транспорт в космоса. Друга интересна програма за ядрена енергетика в космоса е програмата Kilopower на НАСА, която трябва да произведе малки реактори до 10 киловата, които да се ползват за марсиански и лунни бази.

Определено русляците видимо изоставст от САЩ в новите космически разработки, американците ще завладеят космоса около земята и ще правят каквото си искат, защото цялата планета ще им е заложник! В момента притежават и най мощния лазер на земята и ще го качват в околоземна орбита уж да трепят метеорити и астероиди. Така се говори в Русия.

Аммммм дира, мисиите Аполо и други безпилотни програми на НАСА вече са използвали (и използват) ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ. Даже аполо 13 си върна своя реактор на Земята, вместо да го остави на Луната - стои на дъното на океана.

Говорим за ядрен двигател, не реактор. Пак има реактор, ама е различно.

Дада - майстор на късия разказ, чета го за приспиване

Е то ние отдавна си те знаехме, че си заспал ху.....

искат да пуснат сателит(космически кораб) с ядрен двигател. Вдигна се много шум срещу това начинание. Не си спомням докъде стигнаха - изстреляха ли го или не?

Отдавна има такива. Примерно сондата Даун. Само че не с типичен реактор, а с радиоизотопни генератори

Жълтурите от университета в Ухан от където плъзна и вируса имаха интересна разработка на плазмен двигател която публикуваха миналата година. Ама не знам до колко мое да им се верва, много лъжат а у гаража ми още не съм им възпроизвел експеримента , та да кажа тъй ли е или не.

е работил по плазмения двигател - първо в Германия, а после(след Войната) и в САЩ!

НАСА още преди 2 години направи ядрен реактор KRUSTY, който мина всички изпитания и при това това е модулен и може да се постига ралична мощност според нуждите и според целите. Тежи стотина кила с пасивно охлаждане с течен натрии. Отделно НАСА изпита плазмения двигател Х3, който е най-мощният такъв двигател в момента, работещ на 100 кВт и постигащ тяга 5,4 Нютона. Докато скоростта на газовете при стандартен химически ракетн двигател остигат до 5 км/сек, то при плазменият двигател Х3 достигат до 40 км/сек. Работи се и по VASIMR до 250 кВт. Та нищо чудно до 2025 година да полети кораб с такъв двигател в космоса.

_stankow

Плазмени двигатели има. Но KRUSTY не може да ги захрани, дава от 1 до 10 киловата мощност. А руснаците правят реактор 3.7 мегавата ! Ако се обединят с американците - от тях плазмения двигател, от руснаците реактора - чудо ще стане и ще видим Марс още докато сме живи ние. Ама санкции, разделение, дрънкане на оръжие. Световното правителство не иска да има втора МКС.

Правят руслямците грънци. 3,7МВт може да е топлинната мощност, но трябва да я обърнат в ток, а там мощността пада поне 10 пъти, въпреки че говорят за 500 кВт. KRUSTY е модулен и може да се групират няколко, а с теглото си от 100 кила за 20 броя или 2 тона стигат 200 кВт еектрическа мощност. А къде са 2 тона, къде руслямския засега само проект за 20-30 тона. И най вече те нямат още мощен йонен двигател. Затова ДАРПА през 2025 г ще изсреля такъв двигател, а Росксмос няма да успее и през 2040 г. най-вероятно.

Тяга от 5,4 Нютона си е постижение. За смях! И ти си за смях с бълвочите ти!

тъпунгер това е плазмен двигател, който изстрелва реактивно нищожно количество материя. 5,4 Нютона изглежда малко, но натиск от 5 килограма постоянно за 10 000 секунди примерно е ускорение на цели 50 тона. Тъпаците дето си нямат и грам понятие от физика се смеят, ама от тъпотия.

Единственият който понятие си няма от физика тук си ти. Безмислиците които си надрънкал показват каква невероятна каша е в кухата ти кратуна. Сила в килограми и ускорение в тонове, просто няма такъв тъпак. И за сведние 5 нютона е теглото на маса от половин кг, а не на 5 кг.

Тъпунгер, не ми се прави на отворен. Написал съм за идиота как стоят нещата без да влизам в подробности. Очевадно е че кашата е в главата ти. Натиск на 5 кг съм написал 5 кг маса тъпако. А не маса по земно ускорение. Затова са 5 кг, а не 0,5 кг. Нютон е силата необходима за придаване на ускорение от 1 m/s² на свободно тяло с маса 1 kg. Айде сега обясни пак за "ускорение в тонове". Просто няма такъв тъпак, че и нагъл.

Не се ядосвайте на Дада тои е форумния шут, работата му е да ни забавлява :D Въпроса къде е Ще-рчо да ни обясни как само на руснаците нещата са ще ще ще ....

Китайското менте пак крадне никове за да пише тъпотиите си. Фиорумния шут нарича мен форумен шут. Цирк.

_stankow

Руснаците разработват такъв още от 2012-ма година. И за това са нужни много сложни ядрени разработки, десетки институти. Не са по силите на DARPA. DAPRA е силна в електрониката, софтуера. Стане ли дума за разработка на ядрени материали - какъв конкурс да обявиш, кой ще се яви, колко компании в щатите имат опит и разрешение ? Ето тука: https://ru.wikipedia.org/wiki/Ядернаяэнергодвигательнаяустановкамегаваттногокласса

DARPA само решават кой проект да финансират айнщайне, те не разработват нищо. Тоя брътвеж за големите тайни руски постижения от вечеринките в ОФ клуба сериозно ли очакваш да мине за нещо някъде бе. Нямало да се намери кой да се заеме в щатите, LOL. Ми дори в момента да не живее там ще се пресели за такъв проект, нали в това им е главното превъзходство - предлагат възможности за реализация докато партийните комисари по Кремъл, Пхенян и подобни важничат и издават заповеди.

_stankow

Моля ви, замълчете за малко ! Да изслушаме Dada, човекът е навътре в темата, ще научим и ние нещо ! Не пречете !

DARPA обръщат внимание само на нови неща, не просто на по-добър проект. Така че за да са им дали пари значи са видели нещо, което е ново. Не фундаментално ново - такива неща изнамираме/разбираме по-рядко от веднъж на век - но ново, както например интернет пректът им - мрежа, която да продължи да работи и когато части от нея бъдат унищожени. Така че със сигурност има нещо интересно в цялата работа, а какво е тук та и не само тук никой не знае.

Всичко вече е направено. Има готов модулен ядрен реактор KRUSTY и готов плазмен двигател Х3 най-мощният. Остава само да ги обединят. И всичко това тежи общо около 2 тона или поне десет пъти по-малко от представата за Руслямския, който няма изглрди да стане и следващите 20 години

_stankow

KRUSTY е в киловатния клас, не става. Руснаците правят мегаватен реактор, 3.7 мегавата. За полети, не за демонстрации.

Прави разлика между топлинна и електрическа мощност. То и KRUSTY е 50кВт топлинна мощност и ползва най-ефективните генератори на Стърлинг. Всички други системи дават повече от 10 пъти по-малка електрическа от топлинна мощност заради проблеми при охлаждането с течен натрии. 3,7 МВт топлинна мощност означва около 370-500 кВт електрическа. Ама се съмнявам да го постигнат.

Този къде ще гръмне- на земята или във въздуха? По почина на мъскито... Уран ли ще пръска или плутоний? За един приятел питам....

Нито тебе нито приятеля ти ще засегнат тестовете, няма да са близо до 4-и километър. Гълтай си всички лекарства дето ти дават в канчето и не вряскай толкова, вече си се олигавил а скоро ще докараш работата на гледачките и до преобуване пак.

_stankow

Уран във вид нa уранов двуокис. Обогатен с изотоп U235 до над 20%. В АЕЦ уранът е обогатен до около 5%, в ядрените оръжия до около 90%. Радиоактивен. Предвижда се реакторът да се вкючва за изпитания на орбита на височина от 800 км нагоре. Рискове има, но си струва. Ще може да отиде до Марс за 1.5 месеца и да се върне. А не както химическите двигатели - за 6 месеца и без възможност за връщане. Трябва да се работи, пък каквото стане !

И с химически става за два месеца, но трябва презареждане. Наскоро НАСА сключи договор със Спейс Х за космическа цистерна и система за презареждане. Та се работи и по този въпрос.

Явно се усетиха, че не могат всеки ден да лъжат само за "плановете" си за Луната и Марс - та почнаха да лъжат и за други "планове", още по-идиотски, ако това изобщо е възможно... :) Важното е лаф да става :)

До наса-идиотите: Хахахаха, те па едни ПЛАНОВЕ трябва да си луд да вярваш, че каквото и да е от това някога ще се случи - що остава пък тази петилетка

Гълтай си лекарствата и не вряскай бе, пак ще отвориш тройна работа на гледачките да те преобуват.

???....???? Sir Timothy John Berners-Lee (born 8 June 1955), also known as TimBL, is an English computer scientist best known as the inventor of the World Wide Web. .....

И какво не ти е ясно, не правиш разлика между интернет и уеб ли. Не му е тук мястото за начално ограмотяване.

Разбира се, и на мен не са ми ясни много неща ( както на всички), но едно на мен ми е ясно, че някои хора си мислят, че са в центъра на Вселената, и са открили всичко в...1464-та година....

Ядрения реактор ще произведе топлина... И после, как се случва задвижването?

Изпарява нещо и го изхвърля примерно. Изглежда идеята не е просто да направят задвижването а да имат и задвижване и практически неизчерпаем източник на енергия на борда, кой ги знае какво са наумили.

Представяш ли си резервоарите с вода примерно? И как ще се качи горе целия този цирк, че и да потегли на някъде...

Мнооого трудна сметка, дааа. Кажи им на тия в DARPA и консултантите им да се запишат за основно образование, LOL. Що врякате без да мислите бе.

_stankow

Не топлина, а електричество. След това изхвърля йони. Много малко - грамове, но със скорост близка до светлината. Тягата се получава единици нютони, но максималната скорост е огромна. Скоростта се набира с месеци, но пък реакторът работи с години. И се стига много по-бързо при междупланетните полети.

Добре, мн.добре, а руските курви днес демонстрират боен робот с който може да се избиват много хора.

им през уя за неща дето те са пратили в космоса преди 50 години

_stankow

Уран-9 е боен робот. Уран-6 и Уран-14 са съответно разминиращ и противопожарен робот. И не избиват много хора, а ги спасяват. И то цивилни хора, невинни !

Цитат: "Плановете са това да се случи до 2025 година." Г-жо К. Димитрова, случват се непредвидими събития. Тук не става дума за такова, а за планирано събитие, което "да се осъществи", "да стане" и др., но не и "да се случи"! Вярно, напоследък сред журналистите е модерно да "се случва" това-онова, но имайте милост към българския език

Не е само в българския, и на английски виждам същото. Глупашки начин да се говори ама това е положението, няма да го оправим.

Хахахаха, те па едни ПЛАНОВЕ трябва да си луд да вярваш, че каквото и да е от това някога ще се случи - що остава пък тази петилетка

_stankow

Руснаците строят такъв от години. Доста са напреднали. Вижте "Ядрена енергетична установка с мегаватна мощност "Нуклон". ДАРПА да догонва.

Явно само ти знаеш за това.

_stankow

А на вас какво ви пречи и вие да се поинтересувате ? Интернет нямате ли ? Ето, вижте тука: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%8D%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%B0

Отде ви изравят бе.

_stankow

Съществуваме си. Много, много преди вас. На вас какво ви пречи ? Не обичате някой да е по-добре информиран ? Не обичате да ви възразяват ? Ами свиквайте ! :D :D

И как знаеш че са напреднали пък ДАРПА изостанала? Някакъв факт извън собствената ти полюция в резултат на споменаването на Русия?