Изследователското подразделение на Пентагона DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) възнамерява да разработи космически кораб, задвижван от ядрен реактор. Плановете са това да се случи до 2025 година.

Начинанието е доста амбициозно, но напомняме, че именно DARPA е агенцията, създала глобалната мрежа интернет, което е добър атестат за възможностите ѝ. Интересно е, че инженерите всъщност не смятат, че ракетата ще бъде достатъчно мощна, за да се освободи от гравитационното привличане на Земята. Тя обаче ще може да бъде използвана в орбита, откъдето ще може да се придвижва до различни дестинации.

Звучи малко комично да се полагат каквито и да било усилия за ракета, която не може да си пробие път в космоса, но всъщност не това е смисълът. Надеждата е технологията за ядрено топлинно задвижване (NTP) да направи космическите кораби и спътници, които вече са в орбита, по-лесни за маневриране и преместване.

Успешната NTP система също би улеснила бързото достигане на Луната или Марс. Това би направило заселването или поне установяването на дългосрочни изследователски пунктове в други светове много по-осъществимо и по-безопасно за астронавтите.