Facebook разкри своята криптовалута

Мощен консорциум ще наложи обвързаните към долара електронни пари

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще бъдат гарантирани с долари? Как ще стане това, купчинка банкноти ще лежи в сейф и ще се одитира периодично? И каква изобщо е разликата с коя да е валута във Валутен Борд? Защо направо не вземат лева и да го завъртят като световни електронни пари?

Още един проект който иска да прибере биткойните на хората. Долар - царица. Биткоин - цар. Това е.

четох, четох ама освен да си сглася довечера един куба либре, друго няма да направя :)

Много смешно... Накратко, ФБ и сие смятатт да създадат електронна система за разплащания, реално изпълняваща (частично) функциите на банка, но просто няма да я наричат банка...Егати великата идея! И хем ще е "криптовалута" базирана на блокчейн, хем: "За разлика от биткойн и други криптовалути, които често са нестабилни и спекулативни, Libra ще бъде обезпечена със сравнително стабилни пари като долара. Libra ще функционира по-скоро като традиционна валута, отколкото като някоя от цифровите валути. Това е начинът, по който са създадени хартиените пари." Казано по-просто, смятат да създадат дървено желязо - от една страна да "обезпечат" валутата си със долари (т.е. да е вързана за долара), от друга да е крипто и "свободна и независима" , но и "не е спекулативна"... И с невъоръжено око се виждат очевадни глупости и противоречия: 1. Първо "хартиените пари" не са това което си мислят авторите на смешна идея. Хартиените пари са просто материално изражение на националните валути. В наши дни ВСИЧКИ национални валути ВИНАГИ са изцяло, 100% абстрактно-виттуални. Ако се загледате и прочетета надписчетата с дребен (но ясен) шрифт на всяка една хартийка (била тя долар лев, евро, паунд и пр.) ще видите че пише приблизително следното: това е БАНКНОТА СЪС СТОЙНОСТ едиколко си долара или лева или йени и т.н. , т.е. това което държите не е самия долар, лев, евро или паунд, а негово изражение. Банкнотата е материалното изражение на нещо напълно абстрактно. Валутите са абстрактни МЕРНИ ЕДИНИЦИ, които се създават от, и само от съответната държава (ЕС е особен случай), посредством ЗАКОНОДАТЕЛЕН АКТ. Печатането, или щамповането (монети) е просто вторично следствие от този акт. 2. Основната парична маса във всяка една икономика в наши дни , е ВИНАГИ електронно-виртуална, и съществува единствено в електронен вид. Тези пари НИКОГА реално не придобиват "хартиен" вид, за цялото си съществувание. Процента на "хартиените" пари от общата парична маса е нищожен - от около 5% (САЩ и другите развити държави), до към10-15% в по неразвитите държави, НО ВИНАГИ основната маса е изцяло електронна. Така че отново, авторите на идеята откриват топлата вода. 3. "Традиционните" банковите транзакции и сега са електронни, много бързи и много сигурни, така че не е ясно какво точно е предимството на ФБ идеята. Ако става въпрос за разходи - и сега има изцяло електронни банки с нищожни такси. Ако ФБ смята да се конкурира с тях, ОК, да се регистрират по съответния законов ред и толкова, но защо изобщо е необходимо банката им да е на "блокчейн" основа е неясно, освен ако не е просто маркетинг шашма. Да не говорим, че "традиционните" банкови транзакции имат ред големи предимства пред блокчейн транзакциите - обратимост и проследимост, например.

едни български цигани го бяха направили това, но ги арестуваха в сащ

Чейнчаджии :))

Стига Тълпата да им се върже, ще им излезе "чейнджа". Но НЕ повярва ли Тълпата , не клъвне ли на поредната Пирамидална схема на управление, Играта им няма да стане! Тук нещата са много тънки, за разлика от навлизането на Интернета. При интернета Индивида нищо не губеше, не се искаше нищо от него (на пръв поглед), но сега искат от него - да се раздели с удобната хартийка, която може да си я сгъне и сложи в джобчето, без никой да разбере за тове, като в замяна даде всичките си пари, срещу "въздух", който въздух ще бъде видим и известен за всички! Усещаш ли КАПАНА ... или не го усещаш!

То дали ще е хартия или въздух е едно и също! Важното е съответното количество въздух или хартия каква покупателна стойност ще има, всичко останало е въпрос на интерфейс ;)

Държавите ще покажат своята истинска етатистка същност. И ще забранят свободното ползване на такива валути от гражданите си. Ще се налага минаване през посредници, които да гарантират налагането на KYC.

Мъничейнджърите в действие. Още малко им остава да се мъчат. А през това време овцете ще бъдат твърдо свързани с мрежата - реклами, стоки, пари - всичкосе доставя от една дупка.

Повярвайте, Апокалипсиса е много близо. Такова разклащане на традиционна финансова система в такъв кратък период ме смущава. Добре че имам селска къща и достатъчно земя за да осигуря семейството си дори и без пари.

"Парите" НЕ съществуват, в действителност. Това, което наричаме "пари", това е проекция на спестената (за едни) или открадната (за други) енергия на Индивида (Тълпата)!

Както казах по-горе - въпрос на интерфейс! :)