Facebook разкри амбициозен план за създаване на нова цифрова валута и финансова система, за да трансформира начина, по който се движат парите по света, а не само в собствените си приложения, съобщи CNBC, цитирана от technews.bg.

Консорциумът ще пусне цифрова валута с отворен код под името Libra през първата половина на следващата година. Идеята на Facebook е да създаде услуги за изпращане на пари по целия свят лесно и безплатно - със същото удобство като изпращането на снимка или съобщение.

Валутата Libra (Везни) няма да се управлява от Facebook, а от неправителствена организация, подкрепяна от редица компании. Но Facebook има план да извлече полза от инициативата с ново дъщерно дружество Calibra, което изгражда цифров портфейл със същото име за съхраняване и обмен на валута.

Финансовата информация от цифровия портфейл няма да се използва за насочване на реклами в платформите на Facebook, тъй като двете подразделения ще бъдат напълно отделени, заявиха от компанията.

"Видяхме, че интернет променя играта за всичко, което може да се цифровизира, с изключение на парите", коментира Дейвид Маркъс, лидер на подразделението Calibra във Facebook.

"Цифрите наистина говорят сами за себе си. Има 1,7 милиарда души по света, които не банкират", допълни Маркъс, който преди да поеме инициативите за блокчейн във Facebook управляваше дивизията Messenger, а по-рано беше президент на PayPal.

"Сега всеки с евтин смартфон има достъп до цялата информация в света, която иска, безплатно, с базов план за данни. Защо парите да не работят по същия начин?", пита риторично той.

Новината идва след като Facebook се сблъска с множество проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот, които повдигат въпроса за това дали хората ще се доверят на социалната платформа с финансовата си информация. Ето защо Маркъс подчертава факта, че Facebook няма да може да контролира валутата.

Новата цифрова валута ще влезе в употреба през първата половина на 2020 г. Тя ще се управлява от нестопанска организация Libra Association, базирана в Женева, Швейцария. Целта е Libra да бъде широко достъпна, стабилна и сигурна валута.

За разлика от биткойн и други криптовалути, които често са нестабилни и спекулативни, Libra ще бъде обезпечена със сравнително стабилни пари като долара.

Libra ще функционира по-скоро като традиционна валута, отколкото като някоя от цифровите валути. Това е начинът, по който са създадени хартиените пари.

Фактът, че блокчейнът на Libra е с отворен код, означава, че всеки ще може да изгради услуга или приложение, което използва валутата. Портфейлите ще бъдат оперативно съвместими, така че потребителите да могат да изпращат пари от портфейла на Calibra във всяка друга система, която приема Libra.

Потребителите няма да си взаимодействат през Libra Association, а само чрез цифров портфейл или оператор. За хора, които нямат възможност да купуват Libra с кредитна карта или цифров акаунт, Маркъс очаква компаниите в развиващите се пазари да създадат места, където потребителите могат да обменят Libra за пари в брой.

Към Facebook се присъединяват още 27 фирми и организации, които са основатели на Libra Foundation. Целта е да бъдат включени най-малко 100 компании и организации, които да стартират операциите с валутата през следващата година. Всеки член на асоциацията ще управлява един от "възлите" или местата, където се валидират транзакциите с Libra.

Сред учредителите са компании от платежното пространство: Visa, Stripe и PayPal, които ще помогнат на търговците да възприемат Libra. Някои технологични компании също са в играта, вкл. eBay, Lyft, Uber, Spotify и латиноамериканската платежна платформа Mercado Pago. Включени са и две европейски телекомуникационни компании - Iliad и Vodafone.

Основните компании зад Libra

Снимка: Facebook

В списъка фигурират още инвестиционни дружества и опит с цифровите плащания като Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital и Union Square Ventures. Неправителствените и академичните организации пък ще подпомагат хората, които нямат достъп до банкови услуги - тук са Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps и Women"s World Banking. Присъстват и четири блокчейн компании - Anchorage, Bison Trails, Coinbase и Xapo Holdings.

Членовете-учредители ще инвестират минимум 10 милиона долара за финансиране на оперативните разходи на сдружението с нестопанска цел, както и за стартиране на програма за стимулиране, за да се даде ход на основния блокчейн на Libra и да се насърчи приемането на валутата.