Коментари - Холандия прави плаващ соларен парк | IT.dir.bg
назад

Холандия прави плаващ соларен парк

В Холандия ще бъде изградена най-голямата слънчева електростанция в океана.

Обратно в новината

Коментари - Холандия прави плаващ соларен парк | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо никой не коментира, как ще се отрази това на морската флора и фауна? Какво ще стане с нас, ако ни покрият небето по този начин?

Теоритичния максимум на слънчева енергия за България е 900 вата/м2. КПД достига (уж) до 18% при най-новите. Това е при ясен слънчев ден и перпендикулярна осветеност. За да бъде панела винаги перпендикулярен на слънчевите лъчи му трябва сервомотор който да го движи постоянно - нещо което не се практикува. Тоест мощността през лятото е 9000,18COS(ъгъла на слънчевите лъчи). И като дойде есента и облаците - забравяте почти до пролетта.

И това колко часа в денонощието на тая мощност, я има 2 я няма - и това 2 месеца в годината (да кажем кая на май до края на август са 3 месеца, далеч не всички дни са слънчеви а и максимумът е на 20 ли 22 юни ли беше). Умряла работа е както и да го смята човек.

Подобно решение има някакъв смисъл за малък воден басеин - както са посъпили китайците. Не знам холандския експеримент как ще се държи при буря.

форумните гении да отидат и да кажат на холадците колко слънце има в холандия ?! нещо да ви е хрумвало че има слънчеви панели които усвояват ултравиолетовите и инфрачервените лъчи ??? гении

Там падат по 1000 Вт на кв.м. При 10% КПД се усвояват 100Вт, само че при новите Фотоволтаици КПД може да е доста по високо - към 17-18%. А в опитни образци бяха достигнали доста над 40% и то преди години- нищо чудно вече на пазара да има с над 20%

Ти добре ли си бе, какъв 1 киловат на квадратен метър в севено море. То да е кипнало отдавна ако беше дори близко до това. 1/10-та от това ако има там пак трябва да си хвърляш шапката.

Не се напъвай да говориш без да знаеш за какво говориш, само вредиш на репутацията си.

Вземат челен опит как се усвояват кинти по европейски програми, без да има никаква смислена икономическа обосновка. Та там слънчевите дни в годината са около 30. Като сметнем и колко по на север от нас са, представям си колко ще бъде себестойността на тока от тази инсталация. Колегите ми белгийци и холандци масово имат соларни панели на покривите, но половината от тях казват, че са си навлекли грижи и проблеми с тях, а инвестицията не би се изплатила без държавните субсидии.

Това е разбира се, докато има субсидии за глупости глупости ще има да се правят. Едно слънце като е грейнало по Северно море чудо да видиш ти. Преди не толкова много години се чуваха някакви идеи за огромни слънчеви паркове в Сахара - там може би могат да са ефикасни - и колко зор ще е да се пренесе енергията до Европа. Последното едва ли ще е особено лесно но и невъзможно не е, ама с тия арабухи по тия места да се инвестира на едро е безумие. Така че ядрената енергетика засега остава без алтернатива като източник на чиста енергия.

В Германия произвеждат 39 000 МВт от перки и фотоволтаици. А и фотоволтаиците отдавна не се нуждаят само от слънчево време. Ако правят по 100 Вт/кв.м за 10 часа на ден, 2500 кв.м. ще правят по 380 евро на ден при цена 15 евроцента или 140 000 евpo на година. При цена около 250 евро на кв.м на фотоволтаиците, 2500 кв м. панели струват 625 000 с другите неща 1 милион. Т.е. за 8 години се изплаща, ако сложим и текущите разходи за 10 години е изплащането, като няма изобщо да е субсидирано.

Имам соларни панели в Холандия и мога да ти кажа, че въпреки лошото време се изплащат за 4 години, и после си на плюс. А държавните субсидии ги спряха отдавна. Има нещо друго, което вероятно не знаете. Като си сложиш панели, ако не са с батерии, т.е. не съхраняват енергия, можеш да сключиш договор с т.нар енерго и да им продаваш генерираната енергия, когато ти сам не я ползваш. Така не губиш нищо, а соларните панели без батерии са по-евтини.

Нещо в превода не сте в час може би ?!? 2500 кв.м. са само 50 м. на 50 м. - по малко като размер от показания кораб !!! Вероятно става дума за някакъв модул от 2500 кв.м., който да се мултиплицира !?!?

Тоест, холандските специалисти революционно ще копират опита на китайските "крадци на технологии".