Коментари - Honda инвестира в компактни реактори за термоядрен синтез за зареждане на електромобили | IT.dir.bg
назад

Honda инвестира в компактни реактори за термоядрен синтез за зареждане на електромобили

Компанията предвижда, че до 1000 електромобила могат да бъдат зареждани едновременно, когато такава преносима електроцентрала е свързана към зарядна станция

Обратно в новината
| Редактор : Кристиан Антонов

Коментари - Honda инвестира в компактни реактори за термоядрен синтез за зареждане на електромобили | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

прочетох статията, пълна боза, като у оня виц, бърка се боя със ситуацията. В коментарите има повече достоверна иформация

Тошиба преди 15 години направи малки ядрени реактори и ето до къде стигна - почти фалит, делистване от борсата и никакво бъдеще.

Ако някой ми даде малко масло, друг малко шунка и хляб, ще си отворя ресторант за бързо хранене и ще правя сандвичи с шунка хляб и масло.

Ок, ще взема два за вилата.

Тоя реактор нищо не отделя, не се нуждае от смяна на гориво нито пък от охлаждане …тцтц Това не му ли казваха перпетум мобиле? Няма начин да има такова нещо и толкова компактно

Подобни реактори са грубо казано за "еднократна употреба", горивото в тях изгаря в течение на години, десетилетия и в момента в който интензитета на реакцията отслабне прекалено, просто трябва да го изхвърлиш и да купиш нов. Подобни реактори армията и космическите агенции ползват от над половин век. Например на борда на Вояджер 1 малък такъв, който работи вече 46 годни, тежи малко под 40 кг с 4,5 кг Pu-238 и първоначално е давал около 160 W енергия, която би трябвало да пада на половина всеки 87 години.

Има много поулярни малки модулни ядрени реактори. Има термо-ядрена бомба, известна още като водородна бомба. Там по същество се реализира синтез и гърми много силно, кпхато водородът се превръща в хелий. Има и реактори за студен синтез - все-още на теоретично ниво. НЯМА реактор за термоядрен синтез. Дори и на теория. Някой бая е опескал терминологията :)

Термоядрен синтез е реакцията, която "захранва" Слънцето. Не е фантастика! Студеният синтез е фантастика, която не съществува дори на теоретично ниво. Сгрешили за заглавието в това спор няма. Действащи неекспериментални реактори за термоядрен синтез действително няма. Това са така наречените реактори от типа на ТОКАМАК. Предполагам са се изгубили в превода, защото от английски двете думички много си приличат - nuclear fusion (ядрен синтез) и nuclear fission (ядрен разпад). В статията се говори за реактори действащи на принципа на nuclear fission (ядрен разпад).

Въпросните реактори са изотопи електрически реактори. Днес те се използват в астронавтиката като източник на ток. Статията е за стартът, който се надява да намали цената им при комерсиално използване. Задачата е получаване на евтини изотопи и мощни генератори, повече от няколко десетки киловата. Будьте увереные, няма да има външни контури с водно охлаждане и смяна на уранови пръти за гориво. Не будет, бля!

Какви ядрени реактори ще правят още? А кой ще им събира отпадъците? На един електромобил му трябват 20 кв.м. соларни панели, за да произвеждат всяка година толкова електроенергия, колкото харчи средно един електромобил годишно за 15000км пробег. А 20 кв.м. е покривът на един гараж. За последната година цените на фотоволтаичните панели са паднали ДВОЙНО! Цената на тока от слунце струва вече под 8 стотинки на киловатчас! И няма "пренос" и "доставка", защото си я произвеждате на място тази електроенергия. Да му мислят изедниците от ЕРП....

И от реактори забираш толкова колкото и от соларни панели колкото и от електро автомобили! Но може да се каже, че разбирането ти клони към нулата! От отрицателната страна обаче!!!

идеята не е никак лоша, но мисля че сметките никак няма да ти излязат с 20 кв.м панели. отделно панелите добиват денем, значи денем колата ми трябва да стои в гаража да се зарежда и да я ползвам само нощем. отделно днеска е облачно, всъщност цяла седмица е преобладаващо облачно, всъщност цяла зима ще е преобладаващо облачно ... значи колата си остава в гаража почти цяла зима и ще я ползвам само лятото, така ли да разбирам? . нещата не са чак толкова прости колкото изглеждат на пръв поглед. за да работи схемата трябва достатъчно количество панели и най-неприятната и скъпа част от цялата схема - акумулаторна станция която ще трябва да сменяш всеки 5-10 г. Между другото правил съм тази сметка за моя гараж, но за лично ползване в домакинството, не за кола. Като сложиш панелите около 25-30 м2 + нужната батерия и всичко останало ... около 25-30 хил. които по сегашни цени ще се изкупят за около 15 години. Ако бяха вечни! Обаче ако сложиш в уравнението намаляващата ефективност на панелите и факта, че на 10тина години трябва да си купиш нова акумулаторна станция, която е грубо половината от инвестицията, всъщност се оказва че инвестицията на практика никога няма да се откупи. Грубо казано плащаш пари, с тях си купуваш независимост от енергийната мрежа на Р.България (обаче зимата я отпиши!, за зимата си ти трябва ток от мрежата! демек точно когато най-много ти трябва за отопление схемата не работи), но на печалба най-вероятно никога няма да излезеш. В дългосрочен план ще си горе долу на 0, но на печалба ... Единствения начин някога да излезеш на печалба е да продаваш енергия. Всичко това действително е в контекста на сегашната ситуация, ако един ден и битовият клиент излезе на свободния пазар ситуацията може да е или по-добре или по-зле, за момента няма как да знаем. . пп. тази година ... опа миналата година имах предвид, мина програма за фотоволтаици за бита и те предлагаха до 20тина хилади субсидия. За жалост не отговарях на критериите за нея. Иначе с 20 хил. субсидия, сметките изглеждат по коренно различен начин! За 10тина хиляди горната схема си е направо златна и не бих се подвоумил да я направя! Покрай зеления преход предстоят още много подобни програми. Следете ги! Възползвайте се от тях! Европа дава, обаче няма да дойде до вратата ви с каца манджа да ви сипе в паничката! Трябва активност и действия от наша страна, за да си ги вземем тези пари!

_stankow

Прекрасна идейка .... Точно като за стартап ! :D :D Вземи парите и бягай ! :)

По същата "логика" Йода може да ги зарежда електрокарите като използва "силата"... Ей изплиска го легена тая цивилизация... ТЦТЦТЦ ...

вниманието от сегашната зелена електрификация. Реактор за термоядрен синтез в близките години е нереалистично.

Аз ще чакам ядрени батерии.

То има такива от поне 50 години. С такива се захранват все още двете сонди Вояджър, изстреляни през 70-те години.

Това ми прилича следната схема - Някое хитро еврейче се опитва да усои милиони. Все още ядреният синтез не е овладян, а те говорят за параметри като мощност, размери и цена. Тези неща могат да се коментират, когато имате работещ прототип. Иначе са мечти и илюзии за пред инвеститорите.

Очевидно е, че списвача на статията е гледал много филми, но не е информиран достатъчно по темата. Термоядрен разпад е темата на статията.

Не знаех, че ядрения синтез вече овладян до такава степен, че да разкарват реакторите в камиони. Много работи не зна(е)м.

Има вече готови разработки, щом ги вграждат в кораби и подводници ... проблемът, обаче е друг - страх ги е да не попаднат в някой, в когото не трябва! Затова не позволяват малките реактори да са в експлоатация от фирми и хора!

Та кой , казваш вгражда реактори за термоядрен синтез в кораби ?

Чукчи - чети , не са компютри , а компоти .

Чукчите май сте вие, все още не съществува работещ реактор за термоядрен синтез!