Индия забранява криптовалутите

Очаква се скоро да бъде приет законопроект

Обратно в новината

Коментари - Индия забранява криптовалутите | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А аз се чудех защо Komodo е 10% нагоре днес при всичко друго в червено от сутринта. Явно идват времената на DEX

Китай, сега и Индия. В европа Швеция надига глас да се забрани копането. Май ще има видеокарти на безценица за коледа ;)

поредната клик байт статия. Индия не забранява криптото, ще забранява търговията с него - и.е да не можеш да си купиш мерцедес с биткойн примерно... или кока-кола :) Китай банваше Биткойна всяка година по два пъти и пак нищо не може да направи. Единствено изгони майнърите. Те се преместиха и толкос

Китай никога не е отменял забраната си за криптовалутите от година насам откак ги прие за първи път. Само няколко пъти измени закона забраняващ ги в посока на по-зле за криптовалутите. Индия в интерес на истината е по-крайна с настоящия си закон. Те криминализират дори самото притежаване на криптовалути. Това в статията не е майтап, а нещо действително случващо се. Ето ти протокола от дневния ред на Индийския парламент изваден от сайта на правителството им: loksabhadocs.nic.in/bull2mk/2021/23.11.21.pdf на страница 12 точка 10. С новия закон Индия заявява намерението си да създаде официална индийска криптовалута издадена от Националната им банка и в същото време забранява всички частни криптовалути, като определя правила за изключения. Това е резюмето на Закона, признавам още не съм дочел самия закон. Интересна тематика е защото лека по лека светът тръгва в такава посока. Кой ще е следващия който ще забрани/ограничи криптовалутите и как ще го направи времето ще покаже. Единственото което мога да ти гарантирам е, че рая за криптовалутите е към края си. Като всяка нова технология и иновация законодателствата си нямат идея как да реагират и обикновено не реагират никак. В един законов вакум криптовалутите процъвтяват вече 20тина години, но този нормативен вакум започва да се запълва. Различни държави малко или много започват да създават законодателства, които да контролират нещата. това определено малко или много ще вгорчи картинката. За сега това теб лично и българския крипто миньор/спекулант, никак не ви касае. Напротив щом Индийските миньори отпаднат това значи повече добив за всички останали. Радвай им се печели колкото можеш повече от тях, но имай едно на ум и внимавай да не изгориш. пп. същото навремето е било например с колите. ограничения за скорост, места за партикане, колани, въздушни възглавници ... дори и клаксона не е бил задължителен. карай където ти кефне, както ти кефне ... после се появиха законите и свободията приключи. е не приключи, но стана незаконна.

Ама вие сериозно ли си помислихте, че някой ще ви разреши да оперирате с независимо и некотролирано парично средство? Китай ги забрани, сега и Индия. Общо взето, половината население на планетата ни. Само почакайте САЩ да влезе в клуба. Който направил някоя кинта - направил.

В грешка си. Китай обмисля отново либерализация на пазара,защото всичко си продължава и изостават. Едно време и тук беше забранено да се търгува с долари ,но на Магурата чейнджа си вървеше. Вече ако го забранят В САЩ официално тогава може да се срине като цена всичко,но пак ще си работи.

Ех смешник - ти не разбра , че това нещо няма спиране. Ще спре като спрат интернета, а дори и тогава не е сигурно дали ще спре, щот тия, които развиват дивайс ту дивайс комуникациите не спят. Скоро ще има влан с 1 км обсег. Няма спиране на комуникациите. Комунистите трябва някой да ги спре.

спирането на криптовалутите не зависи от наличието на комуникации. като всяка друга форма на пари те са нещо което се използва за междинно средство при размяна на стоки и услуги. в случая и двете страни куповача и продавача трябва да имат достатъчно доверие на тези пари за да разменят за него. ако един ден се окаже, че срещу произволно количество криптовалута няма продавач на този свят който да ти даде стока или услуга то тази криптовалута е дефакто мъртва. това може да се случи силово чрез забрани или просто хората да нямат доверие на именно тази форма на пари. в този случай всичките комуникации на този свят не могат да я спасят конкретната криптовалута. има множество "мъртви" криптовалути. на един сайт ( 99bitcoins.com/deadcoins/ )намерих списък с 1697 такива, тъй че не разправяй глупости как нищо не може да ги спре. очевидно не е така. или сигурно смяташ че някой им е спрял нета и това е бил проблема!

Икономе прав си. Може изведнъж всички да решат , че нямат нужда от пари и от крипто валути, и да почнат да живеят на пост и молитва, и да се мажат с благовонни масла. Това е нещо , което може да стане. Също биткоина може да умре какт тия 1600 валути. Но интересът към криптовалутите в момента се увеличава. Какви предимства има пред фиатните валути и какви възможности предлага и защо като икономист трябва да знаеш. Примитивните опите на диктатори да спрат свободите на хората винаги ще продължава и ще причинява много мъка. Ти се замисли защо искат да ги спрат - защото са много загрижени за добруването на хората ли? Верно ли?

... Както ти писа колегата по-горе - като има забрани ще има Магура. Спиране на интереса в близко бъдеще не виждам как може да се получи - какво ще е по-успешно, интересно и с повече възможности от крипто валутите? Банкоматите? Или кюлчета злато? Хаха :)

всъщност да, ползването на частните криптовалути за разплащатено средство е проблем за обществото или както ти го наричаш "добруването на хората" един от основните плюсове на частните криптовалутите това, че не са проследими, всъщност е основният им минус в очите на държавните апарати. Ако една сделка се случи с валута която не може да бъде проследена то единствено на съвестта на купувача/продавача виси задължението тя да бъде декларирана пред държавата. Ако тя не е декларирана пред държавата то тя не може да бъде обложена с данъци. Ако не е обложена с данъци то такива не могат да бъдат събрани. Ако данъци не бъдат събирани то националният бюджет не може да бъде попълнен (има държави изключения, например повечето добиващи петрол). Ако бюджетът не бъде попълнен то държавният апарат и всички свързани с него структури не могат да функционират. Това в контекста на Р.България означава да отпишеш армия, съд, полиция, болници, училища ... и да оставиш около 1/4 от населението без работа. Икономически, организационен и културен колапс на държавата. Бих казал това значи да пожертваш цивилизацията, колкото я има в момента. Ако да предотвратиш това не е за "добруването на хората", не знам кое е! ти кажи. не че сива икономика не съществува и в момента, на практика същата възможност съществува при плащането в кеш ... Това са проблеми с които данъчното облагане се бори от как съществува и с голяма част от тях горе-долу се е преборила. В Р.България например пращания в кеш над 10 000 са незаконни. Това означава, че на практика в общия случай индустриалният пазар и пазара на едро плащат по банков път, който е проследим. Това съставлява около 3/4 от сделките. Ако частна криптовалута стане масово използвано средство за разплащане това моментално ще даде възможност на 3/4 от сделките в държавата ни да минат в сивия сектор. Най-вероятно много ще го направят и ще се случи това в горния абзац - колапс на държавния апарат. Ако криптовалутите си създадат механизъм, който позволява на държавните институции да следят отчетността им, то ти гарантирам че негативната нагласа на държавите към тях ще изчезне почти изцяло. Това няма да е достатъчно, за да се откаже държавния апарат от националните валути, но определено няма да са агресивни към криптовалутите. Тия ала-бала еко историйки дето някои ги набиват трудно биха вързали, ако държавата намазва от сделки с криптовалута. Обаче съм сигурен, че ако биткойн го направи днес, до седмица-две ще се включи в онзи списък с мъртви криптовалути. ето Индия с настоящия закон замисля национална криптовалута. Как мислиш дали националните власти на Индия ще имат достъп до пълната информация от сделките с тях? Разбира се че да!

Икономе, всичко , което пишеш е така, ако приемем, че държавата е едно голямо благо и мисли как да създаде повече блага за поданниците си. Ама не е така - държавата е хранилката на всичкото некъдърницити (пресилено казано). Големият проблем на държавата изобщо не е , че няма да може да си събере данъците, щот видиш ли биткоин сделките ставали на тъмно. Всички адреси в биткоин мрежата са видими за всеки в нея. Проблемът на държавата е , че няма никакъв механизъм или шанс да си напечата биткоини и да си девалвира валутата, с което ефективно да изтрие спестяванията на гражданите си, което е правила , прави и планира да прави в бъдеще. Системно и редовно ограбване на гражданите. Биткоинът спира тази възможност автоматично - няма как да има повече от 21 млн биткоина. Тук няма да го избистрим де - има цели книги по темата. Но криптото няма да изчезне заради забрана в Индия или където и да. Ще остане, ще стане по-силно и ще влезе под някаква форма в държавите - включително и дерегулираното (не-подчиненото на централните банки). Първият и най-вероятен кандидат за това е биткоин. Айде да изчакаме и пак да пишеме, че вече 10 години го чакаме да умре, а вече почват огромни корпорации и банки да го ползват, а и цели държави. Може да дойдат някакви регулации, ама с умирането малко пресилваш. За възможно всичко е възможно де - може метеоритът още утре да ни затрие всичките ...

Има подобен законопроект за ЕС и САЩ.

Само дето той не забранява криптовалутите. Чети тук: https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/r218s7/themostimportantpieceofregulationon/