Коментари - Intel иска USB-C да замени жака за слушалки | IT.dir.bg
назад

Intel иска USB-C да замени жака за слушалки

Intel стана едва от големите компании, които искат да видят края на стандартния жак за слушалки.

Обратно в новината

Коментари - Intel иска USB-C да замени жака за слушалки | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И ако искаш да направиш връзката аудио жак към аудио жак не знам как ще вкараш квадратен накрайник в кръгъл отвор

В началото имаше "съпротива" при преминаването от PS/2 към USB за мишките и клавиатурите. Още си пазя един такъв преходник от PS/2 към USB. В крайна сметка вече всички мишки и клавиатури са USB. Също така VGA беше изцяло заменен с HDMI. Вече е почти невъзможно да се намери монитор с VGA или лаптоп с VGA вход вместо с HDMI. Но според мен ако ще сменят стандарта за слушалки от аналогов на цифров, то по-добре е вместо USB-C да го сменят с оптичен аудио чинч като на по-добрите аудио системи. Тогава поне ще се кефеме на кристален и ясен дзвук без шум.

И ще трябва да си купиш активни слушалки. Да ти поясня (щото явно не си много в час, съдейки по VGA входа на лаптопите) За да подадеш оптичен сигнал към слушалките и този сигнал да се превърне в звукова вълна ще трябва да са с вграден усилвател, сещаш ли се?

Нормалният micro USB на смартфон (с преходник за USB) работи добре с USB слушалки. Все пак е досадно да се слага преходник, а да се слуша FM радио app при сегашните смартфони се изисква да има антена и то само през жака за слушалки. Въвеждане на нов micro USB-C стандарт не дава никакви предимства пред стандартния micro USB, само ще причини несъвместимост с всички сегашни смартфони и нужда от ползване на преходници. При лаптопите и ноутбуците обаче се наблюдава тенденция за премахване на жака за слушалка и микрофон и вече ще трябва да се ползва само USB слушалки за новите ноутбуци. Жалко е, слушалките са винаги аналогови, защо е необходим DAC конвертор в слушалките, много по-просто е да се постави ADC конвертор на ноутбука. Това са недомислици!

Не бих си купил телефон без аудио жак, въпреки че приветствам унифицирането на портовете. Това ще оскъпи доста слушалките - ще ги приближи много по цена до тези с BlueTooth. Освен това би отворило вратата за компании като Apple да не поддържат други слушалки освен собствените си, и да събират пари от лицензи за производство на съвместими такива. Предпочитам брутално простия аудио-жак, на който не му пука с какви слушалки съм.

Слушалките в комплекта на Епъл са безплатни и много добри. Няма да ти се налага да си купуваш.

Паднаха на пода и без да искам настъпих едната, счупи се. Налага ми се да си купя, щото в комплекта няма повече. Ся ко прайм?

Karakonjul

Ако бяха USB, нещата нямаше да стоят така. Щеше да слушаш как "не може да ползваш стандартни USB слушалки, защото Apple много държи на качеството и само с техните слушалки можеш да се насладиш на най-добрия звук". И цената на слушалките им веднага ще скочи. Имам една Apple клавиатура, която е с USB удължител, който обаче може да се ползва само за клавиатурата! Що за глупост?! При тях е пълно с такива простотии.

Не мога да повярвам! Цяла статия и коментарите с нея и на всякъде пише "цифров" а не "дигитален" - твърде хубаво за да е истина

"Intel стана едва от големите компании..." - Дирника е писател, той не читател!

Необразованият винаги се притеснява, че новото ще го направи още по-необразован.

Всичкото ново е добре забравено старо. А това специално нововъведение, само ще изпрати на бунището всичките стари аналогови слушалки, независимо от качеството им. Кой има нужда от подобно нещо? Нима качеството на звука, който ще слушаме, ще се подобри? Едва ли!

Ти чувал ли си за грамофона? Знаеш ли защо отново го "преоткриват"? А малко ти самия се пообразовай относно музиката, вместо да плещиш общи приказки... Прочети за аналогов и за цифров звук и пак се върни ...

И аз искам да прочета за цифров звук, ще го напишеш ли?

Тя и лелината им е само с едно и аналогово предназначение, но още никой не се е втурнал да я сменява. Тъпаци! Само простотии за пари измислят.

Супер. Ще потръгне най-после бизнеса с преходници "USB-С къмто 3.5 мм жак"

Искат естествено, като криптират и аудиото мангизите ша завалят като из ведро,хахахаааа ?!?

хубавото, назадничави пичове, е че от вас нищо не зависи :) еи така ще си пишете глупости по форумите а прогреса ще си върви...

О напредничавии, шв разбереш за какво иде реч като си стришиш паянтовия USB-C в джоба при слушане на музика от смарта. Досега няма случай, някой да си е счупил 'архаичния' 3.5 мм жак в джоба при използването му. С паянтовите USB конектори е предстоящо.

Къде прочете, че няма случай на счупен 3.5мм жак в джоба?

Откъде-накъде пък ще си завирам DAC-ове в ушите? Да не би пък това да не е последната генерална репетиция, преди забучване на чипове у мозъка? Тогава може да се набута цялата фунционалност у чипа, а у смартфона да остане само батерията :)

Как пък и видео минава през този жак, преписвате без да мислите...!!!:)))

Има 3.5 жак с четири пръстена... Някога имах Нокиа с такъв кабел. Мебду другото беше удобно...

За всички,които се замислята как ще си зареждат телефона докато слушат музика,тенденцията е телефоните да се зареждат безжично,а второто което ми хрумва е да имат 2 усбЦ порта,което ме съмнява да се случи. И 2рият въпрос-колко хора слушат музика и си зареждат телефона едновременно-надали ще са много. Приятен ден :) .

Опитите за безжично зареждане са доста трагикомични... Qi примерно може да стигне макс 1A/5W (Under the Qi specification, "low power" for inductive transfers denotes power deliveries below 5 W.). Да смятаме ли телефон с 4000mAh батерия за колко време ще се зареди? Аз имам два такива и със жица им трябват от 2 до 2.5 часа. Note II примерно съм пробвал през Qi да го зареждам, то е по-бавно отколкото през USB порта на компютъра...

Стига с тия извращения. След, като работи безпроблемно и можеш да хо боднеш на есички устройства за чий трябва да се сменя?

как нема да иска да замени нещо дет си работи безпроблемно с нещо дето чупи непрекъснато.... иначе бизнеса как ше върви

А как ще се зарежда от слушалките? И Ще се вдигнат драстично цените на слушалките и увеличат размера. Но ще се изравнят с блутуфите такива. За сега не съм забелязал проблеми със звука поради кабелите.

Това е много тъпа идея. 1во един аудио жак понася много повече тормоз отколкото USBC, което от своя страна много лесно се рабива. 2ро ако се махне 3.5мм жака отпада възможноста да се слуша музика докато устройството се зарежда.

Ами целта е да се купува ново устройство като се счупи. Къде ще ходиш?

Не е много трудно да стигнеш до идеята за два USBC на устройство...

От трън та на глокл

Освен това интерфейсът е здрав, което е отживелица в днешния свят на еднодневки. Защо да не сложим рехавия USB-C жак, който ще се чупи по-често. Едно е да се ползва за зареждане, друго е да си пъхнеш телефона в джоба с нещо завряно в този микроскопичен жак... Според мен ще има съдбата на недоносчето на Nokia - 2.5мм жак за слушалки... Някой да го ползва все още?

А тоя блутут кога ще го направят железен - колко съм пробвал всякакви трансмитери и ресийвъри - пак чат-пат попрекъсва.

Искаш ли надеждност, требе жица, безжичните простотии са за гейските изпълнения на Apple и други несериозни неща...

Май за Самсунг говориш. Те правят простотиите с безжичното зареждане.

А бе близко е. Попрекъсва де, ама в поносими граници - за мене е съвсем приемлива цена (писнало ми е да кърпя слушалки). Не му трябва много, може да стане - малко по-дълъг буфер в приемащата страна (е и малко по-голямо закъснение ама за музика само то не е такъв проблем).

Да ти кажа поне от 2005-а година не съм оправял кабел на слушалки... Това е горе-долу откакто започнах да купувам качествени такива... Учудващо, Philips-и имаше на смислена цена, които още са живи някъде, но примерно Pioneer M290/M390 са железни. Sennheiser MX460 вече 8 години ми служат вярно и нямам желание да ги сменям... А проблема с кабелите не зависи от жака, ако си имаш хронични проблеми с кабелите, ще ги имаш и с USB-C, плюс допълнителните, че USB-C жак с 24 жици се замърсява, чупи и т.н. много по-лесно от нормален 3.5 жак. Това да изкараш звук от телефона е най-голямата простотия, която съм чувал напоследък. Може да го направят, но с идеята да няма audio DAC в телефона, или за да го изтънят допълнително (още една голяма простотия да имаш джапанка 15/7см и да е дебела 3-4мм). DAC-а няма как да го разкарат от телефона заради облужването на вградената слушалка и вградения говорител, така че е леко безсмислено. Да, Apple вероятно ще махнат жака за слушалка, Samsung ще се подведат по тях и после Samsung ще върнат жака, а и вероятно Apple след тях... Все едно гледам статия как касетите били отживелица, или как DVD ще убие CD... Да, стана, така като гледам...

Изобщо кабелната връзка ще отпадне. Еднакво неуместно е да сложиш слушалки на лампов телевизор "Опера" , подобно е да се "бесиш" с кабели в ерата на безжичните технологии. Кабелите са еднакво неудобни за слушане на качествен знук, така и при извършване на други човешки дейности в режим на прослушване. Да не споменавам, колко катастрофи стават при "нагласяне" на кабелните слушалки при управление на МПС. Днес безжичните слушалки са хит. Технологиите достигнаха миниатюризация и висококачествен звук се предава безжично в същите физически размери на слушалките, какъвто е и "стандартният" жак. Аналоговият жак е последната бариера пред напълното херметизиране на мобилните телефони. И ерата на едно модулни устройства от батерия, екран и чип.

По принцип си прав за телефоните и другите джаджи е удобно без жици. Обаче могат да те хакнат и през слушалките, наличието на дупки в софтуера е част от бизнеса. И само да те светна, че лампите от Опера и стари магнетофони са страшно търсени за китарни усилватели. Никаква цифрова тъпотия не може да даде по-добър звук от лампата, независимо кой какво ти казва вярвай ми.

Това за лампите - напълно подкрепям!

В усилвателите не се използват случайни попаднали модели лампи, а точно определени. Освен това, след известно време работа трябва да се сменят, защото качеството на звука се влошава. Така че, стари лампи от праисторически апарати на практика няма как да се използват за нещо дори с минимално качество.

Да слагат лампи в телефоните ли предлагаш?

Аз съм за само при условие че оставят и аналоговата част (за да можеш да вкл. обикновени слушалки естествено с преходник)

И сега какво, кажи-речи последното аналогово нещо ще го цифровизират.

Като се скъса конектора, ще трябва да се ръсим за нови слушалки. Това е целта на занятието. Иначе вадиш поялника и запояваш кабелака, но мръсниците почнаха да ги правят с много тънки жици и оплетени с некви влакна и трудно се запояват.

Да не говорим че и слушалката трябва да има DAC задължително.

На тия шибани малки USB куплунги проблемът им не е толкова в кабела колкото в устройството, къртят се от платката прекалено лесно. Един евтин таблет имам за в леглото, ми презапоявах му го тоя куплунг към платката няколко пъти докато не ми писна и изведох зареждачката през един отделен, (доста грубиянски...) пришит отвън от мене як куплунг. Грозно и стабилно, тоя проблем отпадна :).

Упс говоря за майкро не за Ц.... такъв не съм трошил още.

Обикновеният жак е на всички аудио домашни и студийни системи. Интел може да пробутат усбж слушалки на компа, но в в по-сериозния бизнес нямат шанс.

Идеята всъщност не е лоша. USB-C конентора е доста по-стабилен от микро усб-то, което беше чупливо. Използването на един конектор за ниско-скоростен (USB 3.1), и високо-скоростен (thunderbolt 3.0) трансфер на данни, трансфер на ток (power over usb), видео сигнал, и аудио сигнал би направило порта наистина близък до униврсален. Аудиото не е задължително да е цифрово, може да е аналогово. А може да се поддържат и двата варианта.

Я ми кажи как аудиото в слушалките е цифрово, че нещо не мога да зацепя къде ще е DA конвъртъра, в ухото или отзад?

В ухото...

При положение, че слушалките служат за пренос САМО на звук не виждам причина да се усложнява, освен ако някой не е намислил да прави нещо скрито. Смятам, че примерно висококачествени слушалки, имащи нужда от цифрова обработка има причина да са USB-C, но масово хората слушат на обикновени аналогови слушалки. Което определя, че няма причина да махаш аналоговия конектор, а в определени устройства да сложиш USB-C. А времето ще си покаже каква е нуждата и от едното и от другото.

Тъпите органи за управление на МПС! Със смяната на един жак умират много индустрии, нови се появяват. Който не успее да се впише - отпада. А реално тея новите конектори не струват защото за една година се разбиват и хвърляш устройството или аксесоара към него. Парите трябва да се въртят, нали?

А как става да слушаш музика, докато си зареждаш телефона?

ем само със блутут или вифи слушалки

С USB-C хъбче.

Демек още едно устройство и по-малка компактност

Колко пъти слушаш през слушаки докато зареждаш телефона ?

На мен пък често ми се случва, докато слушам със слушалките да зареждам и телефона. Особено ако се отплесна с гледането на някое филмче в ютюб, или пък видеото в тед.