Intel вади собствени видеокарти

Първите външни видеокарти на Intel ще дебютират през 2020

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До двамата пишУщи преди мен: аз също съм донякъде скептичен, но недейте забравя, че Intel все още имат предимства при производствения процес на процесори и памет. За тях няма да представлява технологичен проблем да натъпчат повече транзистори на единица площ, да ги подкарат на по-висока честота и/или да ограничат енергопотреблението на по-ниски нива от Nvidia (TSMC) и особено от AMD (GloFo). Ако по някакъв начин комбинират едно огромно графично ядро, произведено по 10 nm или дори 7 nm процес и окомплектовано с голямо количество X-point памет, би могло да се получи нещо конкурентно на Nvidia. Дори това да не се случи, предпочитам някой с голям портфейл да се заеме да конкурира Nvidia, за да не допусне стагнация на пазара на графични карти -- по същия начин по който това ставаше последното десетилетие със самите Intel, които пускаха поколение след поколение еднообразни процесори с различен цокъл и 5% прираст в производителността до момента, в който AMD представи Zen архитектурата. Мнозина също така ще кажат, че Раджа Кодури се провали в AMD с Vega -- високо енергопотребление и неконкурентна производителност на Nvidia Pascal. Но пък се твърди, че развойният му екип в AMD е бил разбит и много хора са били изтеглени към разработката на графичните чипове за XBOX 1 и PS4, заради което именно Vega претърпя провал. И последно -- Intel трябва по някакъв начин да се диверсифицира. Изпуснаха влака с мобилните процесори, но за гейминг и изкуствен интелект все още има време. Така че има шансове от това начинание да произлезе нещо интересно и аз лично ще стискам палци на сините (и това го пиша като някой, който ползва Nvidia графични карти от GF2 MX насам).

...А, щом няк'ъв тип от AMD ще им прави видеокартите на INTEL, мерси, благодаря, няма нужда!... По подобие на известната реклама на аспирин Байер, бих възкликнал: Видеокартите са САМО едни - на NVIDIA! ;-)

Навремето Intel купиха Chips and Technologies, за да имат някаква графика. Сами нищо не можаха да направят. За да извадят нещо що-годе прилично и конкурентно ще им трябват много пари - или за да купят някоя компания, или за собствена разработка със съмнителен резултат.