В края на 2017 в Intel започна работа Раджа Кодури, който преди това управляваше развитието на серията графични ускорител Radeon в AMD. Тогава американската компания потвърди, че тя се кани да разшири портфолиото си от графични решения и възнамерява да предложи и разработки от висок клас, които ще са самостоятелни - такива, които не са вградени в процесора като сегашните предложения на Intel, предава Mobile Bulgaria.

Досега нямаше повече детайли кога да очакваме първите такива продукти, но тези дни Intel обяви времеви диапазон чрез кратка публикация в Twitter - първите дискретни графични ускорители на компанията ще излязат през 2020.

Междувременно от скорошна среща на Навин Шеной от Intel с анализатори става ясно, че компанията проучва възможностите на пазара за сървърни (например изкуствен интелект и машинно обучение) и потребителски решения (гейминг и професионална употреба), което трябва да заостри вниманието на NVIDIA и AMD.

Както посочват анализатори, премиерата през 2020 година е изненадващо рано, защото разработката на типична графична архитектура и създаването на чиповете към нея отнема около 3 години. Всичко това е част от мащабната стратегия на Intel за изкуствен интелект и машинно обучение, която включва още процесорите Xeon, FPGA чипове от придобитата Altera и специализирани ИИ чипове като Intel Nervana.