Коментари - Каква е истинската цена на iPhone X | IT.dir.bg
назад

Каква е истинската цена на iPhone X

Apple обяви, че цената на новия iPhone X ще бъде 999 долара. В България смартфонът може да е дори малко по-скъп, но каква е истинската цена на iPhone X?

Обратно в новината

Коментари - Каква е истинската цена на iPhone X | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БРЦК

Досега ябълката падна до номер 3 след Самсунг и Хуявей. Познайте след последната 'иновация' колко ще пропаднат? Аз бих казал до няколко месеца спадат до номер 5. Да им е честито.

Ехх, и аз искам апартамент или къща на себестойност.... Ама нямаа. Та така - който иска си купува според джоба, какво има да се оплаква, все пак не е (все още) задължително, нали?

chavdarlk

Съвсем нормален GPM за високооборотен продукт. Разходите по разработката никак не са малки, но се абсорбират лесно.

Сметнали себестойността? А труд, осигуровки, наеми, мита, такси, данъци и т.н.? Ама това няма никакво значение, нали? Зомбитата гледат само заглавието. А по-изучение зомбита - пурвите 2-3 реда...

Какви зомбита, какви глупости говориш! Хайде стига простотии! Коментирайте по-нормално бе хора, стига сте злобели!

измислил го е руснака бреей

Ако го беше измислил руснака, щеше да имаш дуплекс на айфона. Тръгваш да звъниш и гледаш няма сигнал щото дуплекса говори.

Тя и майка ти има дуплекс. 2 дупки, ти в изчакване на основната ли си правен?

Проблемът не е в себестойността на продукт или пък печалбата на дадена компания, проблемът е в това, че превърнаха човечеството в едно издивяло консуматорско общество! Същото е да имаш 3 метра широк хол и да си сложиш 52 инча телевизор. Но пък, ако нямаше бонаци, нямаше и да има богати! Това е правило от древността.

Ти ко предлагаш? Да има вноска и лихвоточки за телефон и телевизор ли? ко ти пречи 52 инчовият телевизор? седи си залепен за стената. А руските телевизори, хем бяха по 24 инча, хем тежаха по 90 кила щайга. Кое харчи повече място?

То и танк можеш да си закачиш на стената, ама си мисля, че и една пушка ще ти е достатъчна да се гръмнеш!

Много тъп пример! От 3 метра гледам 60" тв вече 4та година и ми умаля още първата! Причината да не мисля за смяна е че няма достатъчно качествен сигнал за по-голям размер! Изобщо границата за размера на телевизора е размера на стената! Същото е като в киното. Стига да има качествен сигнал... Те такива умници като тебе (огризкари), 2011 година ми разправяха за 4.7"вия смартфон, че съм си бил помъкнал телевизор, а те вече носят 6"ви....

Така, така. Те от компаниите точно на такива като теб разчитат. Да им купуват надценените уреди. Ако може по-често. Утре ще те убедят, че не ти трябва 60 квадрата апаратамент. Щото телевизорите и печките вече са по-малки. Не ти трябват и по 2.80 височина, харчиш повече пари за отопление. Не ти трябват и гардероби, така че някой по-малък е същия като по-голям от преди 30 години. Е и по-скъп, ама не обръщай внимание. Дет се вика спокойно можеш да минеш с 21 квадрата на 2.20 височина. Та да привикваш с теснотията. Ама да не стане дето питали 100 жени - "Размерът има ли значение" 55 от тях отговорили "Не, няма, само да е по-голям". 40 питали "кой размер", а няколко отговорили "аз съм от скоро".

Аз съм с нот 2! Работи прекрасно, пък айайай фона може да струва и 5 ластика. Все ми е тая.

Глупав въпрос - от книгите по икономика е ясно, че истинската цена на всеки един продукт е тази, която плаща за него купувача! Всичко друго няма никакво значение!

В статията се опитват да говорят за производствена цена, което също е засегнато в книгите по икономика.

Тя не е и производствена изцяло, тъй като не са включени разходите по сглобяване примерно. Компонентите от външни доставчици са си с включена такава...

Самсунг не е само производител. ОЛЕД технологията е на Самсунг. И до колкото знам дисплеят не струва 80, а 120 долара! За сравнение дисплеят на С8 струва 40 долара. Самсунг са оувърчарджнали Епъл бая! Но така им се полага. Все пак Епъл имат нужда от технологията на Самсунг, а не обратното :) Единствените разходи за R&D в новият айфон 10 е лицевото разпознаване и новият епълски чип. Което не е малко (като се има предвид, че епълският чип е най-добрият на пазара, и трудно в обзоримо бъдеще някой ще ги бие), но другото е чужда технология.

Моля, до колкото мога да пиша да ме из вините.

"Apple има нужда от технологията на Samsung", я пак! А пък Samsung нямат нужда от парите на Apple, нали?!

Смсунг и до сега генерираха огромни приходи и без поръчката на Епъл.

Има ли някой бит, насила да си купува айфон?

Че да поръчаш 50 милиона телефона по 400 долара трябва да платиш 20 милиарда долара. С толкова пари могат да се сменят правителствата на половината държави в света. А хората от ябълката само си продават телефоните. Не се правят на Сорос и други подобни демократизатори. Тези пари просто трябва са им носят печалба и това е един сравнително безобиден начин, а не да поробват и обричат на глад милиони хора.

Този, който е писал статията, явно изобщо не е в час и е подведен в превода. Цените, които са написани, може да са цени на резервни части, но в никакъв случай не са цени на едро и просто цялата калкулация става лъжа. Този обикновен телефон, с кавото и да го накичите, не може да мине 200 бакса себестойност, включая и производствените разходи.

Ти па кво си произвел че и цените почна да определяш? Седи там на чушкопека и не мрънкай че зимата ще ти пукат ушите на гола ракия без компот и туршия :)

Постовете му обикновено са умствено изостанали, като на руски слуга, но с тоя тук може и да е по-близко до истината от авторите на статията. Последните навярно няма откъде да докопат цените на едро за частите, които apple плащат, а и да има едва ли биха се впуснали да си правят труда, шум да има.

а ти като седиш сега до бидона със зелето-мислиш,че си по-умен ли?

А колко са производствените разходи за руския газ и петрол

Като сте почнали Дир.БГ, направете статия колко е производствената цена на кремче Нивея в синята кутийка (6 ст.), а после да се говори колко бил маржа на Епъл... Даже ми звучи нищожен.

Абсолютно си прав, най-голям марж правят от най-обикновените стоки.

...като например захар в пакетченца за по 1 кафе/чай...

Сапунерката без бутони се продава колкото дадат богатите

"истинската цена", а вътре се уточнвява, че не са включени един бюлюк разходи. Моооого жълто, дирчета! Чак намирисва.

Доколкото прочетох по диагонал "истинската" цена според тях е производствената цена, LOL. Ако е наистина $400+ и го продават за $1000 е много добре, кой продава такива продукти на цена под 3x производствената цена. Нали има NRE, има сума неща още в сметката - а и най-важното, нали клиентите са съгласни да платят тая цена.

А каква е реалната себестойност на ксиомито жълта сапунерка!

Цената му е два майора на пейрол в дир-а...и от техника ли взе да разбираш, бе трол?!

Ако не беше жълтата съпунерка нямаше да го има този тел.Лакомо въведоха фреймлес екраните и те вече са стандарт.Ако сравним сензори на задния панел на космос лицевото заробване на а пък.Ще видиш кое е по бързо сигурно и практично.И не забравяй пълнофункционалния екран на ми мило 2 с смешката на а пък където като гледаш видео имаш мъртво поле където са сензорите. МАЙРЕ ТИ СИ ЧУДО НА ПРИРОДАТА ТИ ВИНАГИ ГРЕШИШ НА 1000%.Така че ако не знам нещо проверявам твоето мнение и знам че обратното е вярно . Да си жив и здрав

На баба ти хвърчилото са въвели. Ходи се ограмоти малко на темата и ще разбереш защо преди 3-4 години нямаше как да бъде направен телефон без рамка. Имаше технологични ограничения, които бяха разрешени от производителите на екрани - Samsung, LG и Sharp.

Много сте жалки! Абсолютни палячовци! А и интересувате ли се каква е себестойността на хляба, обувките, картофите, а поинтересувахте ли се колко струвате самите вие?

Това не е "истинската" цена, а само част от fixed cost, липсват payroll, overhead и facilities, и това е само от fixed costs, тотално липсва липсват fluids - R&D (Samsung и Foxconn са производители само), Legal expenses, taxes (не Sales Tax или VAT), marketing, Depreciation, Training & Retail Costs. Ако това е истинска себестойност само на компонентите, то крайната си е направо ниска.

Като видях обявената цена на A11 Bionic, ми стана ясно, че пишат глупости. Малко конкретни детайли и числа: A10 Fusion има 3.3 милиарда транзистора. А11 Bionic има 4.3 милиарда транзистора (+30%) Миналогодишните твърдения за цената на A10 Fusion бяха за $29. Небрежен факт е, че 20nm производствен процес е последният, при който цената на транзистор пада спрямо предходното поколение. При 16/14nm и надолу цената на транзистор започва да се увеличава. Който се интересува, да рови в нета. пример за изясняване - ако процесор с 1 милиард транзистора струва $25 при 32nm процес, при 20nm ще струва $15, а при 16/14nm ще е $19-$20. Освен, че печатат процесора, TSMC пакетират отделните компоненти на SoC - CPU, GPU, RAM, M11 motion coprocessor, image processor, Neural Engine coprocessor, Secure Enclave - в една опаковка. При наличието на повече компоненти в A11, отколкото в A10, повече транзистори в компонентите и по-висока цена на технологичния процес, TSMC дават по-ниска цена. Да, добре, ей с'я. Също, от това, което четох в нета последните 5-6 месеца, цената от $80 за екрана изглежда силно занижена.

Доста абсурдно е да се посочва някаква цена на компоненти без да се взима в предвид нищо друго. Хубавото е, че през последните години телефоните на Apple стават все по-достъпни. Например "стария" модел IPhone 7 все още се води най-бързия телефон в света, но цената му вече е значително по-достъпна. За по- старите модели важи същото.

Най-скъп е OLED дисплеят с диагонал 5,8 инча, произведен от Samsung той струва 80 долара добър ден Купертино

Не е важно колко струва едно изделие да се произведе, важно е колко ти дават за него! Това е основният принцип на пазарната икономика. Дрънкайте си колкото искате, хрантутници на сбърканият просташки комунизъм. Надявайте се все още някакъв комитет от политически простаци да ви върне светлото бъдеще.

Промит мозък, да не мислиш, че като ангажират една армия "продавачи", цялата масмедийна пропаганда и прочие, ще накарат някой трезвомислещ да даде подобна сума? най-много някой като теб, дето веднъж гризнал от "ябълката" не може да се откачи..бтв, що им е такава "символична" емблемата :-\

мухаха трезвомислещите като тебе обикновено нямате 2 лева в джоба. Защо ли? Аааа...знам. Сорос ви е виновен. хахаха селски некадърници

В общи линии т.нар. смартове са консумативи, защото след 8-12 месеца проджанта цена пада на половина. Причината се нарича мода. А след 2 години цената пада близо до производствената проценти печалба съизмерими с лихвените проценти на вложения. другото е ала, бала. Особено цента за проектиране на чипове и софтуер, там са 99% кражби на готови модули и себестойност на CAD/CAE системи за проектиране. А балъци бол, както и алчни инвеститори бол.

маржът не е голям като се вземат разходите за разработка, сглобяване и дистибуция. подобно като в хубав ресторант - цената на отделното ястие не е само разходите за продуктите, а включва разходите в кухнята за приготвяне, добър шеф готвач с оригинални рецепти, сервитьори и други

разработка, сглобяване и дистибуция и кво от тия праи огризката че не топля

Ако информацията в статията е вярна, то Х-а е много изгодна покупка въпреки високата му цена! към 400долара хардуерна стойност трябва да добавим дтотици долари за р&д

Чипът може и да струва $25, колко обаче струва ДИЗАЙНА на чипа? В сумарната стойност не влизали разходите за R&D. А добрутру..

Аз си мислех , че като се продава нещо на някаква цена то всичко е включено там - впрочем ДИЗАЙНА на чипа е МООООГО ПРЕДИ МАСОВОТО МУ ПРОИЗВОДСТВО . ДИЗАЙНЕРЮ - не пиши глупости а попитай някой възрастен.

Ако помислим малко ... Епъл не прави чипове, само ги проектира. Това което казваш важи само за чипове произведени от самсунг по техен дизайн.

На мен за този чип не са ми ясни две неща: 1. На какво ниво е "Дизайна" на Apple. Ако съдя по телефона им, въпросния "Дизайн" е на ниво схема, а допроектирането към silicone wafer е поето от някой друг, но ми е любопитно кой. 2. Защо го произвеждат TSMC, а не Samsung, след като на Samsung машините са по-добри от тези на TSMC? Само заради старата 16nm технология или има и други причини?

ARM боклуци за балъци. И добре, че са SAMSUNG да им направят най-главното - сензорния дисплей ;)

На кой да му дам 500$ долара да ми сглоби един? Това сравнение е абсурдно, все едно за кристален сервиз да дадеш 10 лв защото е направен от торба пясък и малко олово

Точно казано, браво!

Хубаво е да се научиш да четеш . Да мислиш е невъзможно -написано е какви са цените на се продават елементите ... ама с торба пясък вместо мозък ще тим е трудно да го разбереш .

Купи ми, моля те, един процесор на Apple от пазара, че на нашия са свършили. 30$ ша ти дам, евала ше ти напраим!

Цената се определя от производителя, търсенето и предлагането- и в случая тя е 1к $ за Х модела: и гледайки интереса към него, явно дори е ниска. Всичко друго е илюзии за наивниците без грам икономическо мислене, а и да не влкючиш "изследвания и разработки" в крайната цена и синхронизиране на софтуера с хардуера е просто смешно

интересно кво е изследвала огризката и разработила за дисплея например....дей "иновативният" ретина ретина че нещо се обърках

При положение, че цените се знаят само от ограничен брой високопоставени служители в Apple и съответните компании доставчици на компоненти, много интересно как някакви си хванати от гората правят оценки?!

Цените са ясни, защото не само Епъл купува процесори, флаш памет и диплеи. Това, което не се знае са отстъпките от тези цени, които са направили на Епъл. И цената на 256гб версия на телефона е 1150 долара, а не 1050. Това прави телефона близо три пъти по-скъп от изчислената себестойност. Да им е честито. Който е фен на марката пак ще си купи.

не само Епъл купува процесори, флаш памет и диплеи. и ги сглобява "иновативно" за балъци))))

И нека меренето на пи*ки започне сега! Притесняват ме Apple, за поредна година намаляват печалбата си от устройствата. Вероятно е заложен по-малко брак, което е добре за клиентите, по-рядко ще им сменят устройствата...

Да са им честити на зевзеците.