Коментари - Иран ще заложи на руските процесори Елбрус | IT.dir.bg
назад

Иран ще заложи на руските процесори Елбрус

Иран е готов да купува руски процесори Елбрус, след като паднат санкциите срещу страната.

Обратно в новината

Коментари - Иран ще заложи на руските процесори Елбрус | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те и янките се смяха на руснаците и после: първия изкуствен спътник - руски, първия човек в космоса - руснак, първата жена в космоса - рускиня. Смейте се и занапред. Аз пък уча руски.

са кадрите са доста зле и ще те вземат..

Предлагам на дир-а да си направи рубрика , технологични вицове. Там ще е по-подходящо за такива "новини".

"...Чиповете са предназначени за използване от предприятия с повишени изисквания към сигурността..." За Руснаци и Иранци не е важна производителността, а това да върши работа и да е защитен от това, което Сноудън разказа. За да пишат на руснаците не им е нужна химикалка за 1млн. долара. Могат си и с обикновен молив.

Абе тъпанар, стига с тоя молив! В последствие се оказва, че част от графита на остава върху хартията, а под формата на проводим прах влиза в уредите и ги поврежда!

г-н Патънар, репликата ви е неуместна. Относно молива никъде не се намеква за МКС. Намека е, че и с компютър с невисоки параметри можеш да свършиш нещо, което не изисква огромна изчислителна мощ.

Кой каза че са графитени. Има химически моливи, дето няма графит. Плюнчиш и пишеш.

Всъщност руснаците започнаха да си занимават сериозно с компютърна техника преди около две години . когато им въведоха ембаргото заради Крим. За две години работа , започвайки от нищото резултатите са доста добри. разбира се още са далеч от водещите производители, но явно са се мотивирали да ги догонят. А добре мотивирания руснак не се спира пред нищо. Това поне го е показала историята. Така, че да видим след още две години докъде ще стигнат и тогава да говорим. А персийците в момента просто са намерили формата за да инвестират. След време ще се възползват. Умните хора правят така. Те са просто добри търговци

Хи, хи ... Толкова са добри, че през 2017 година трябваше 34% от електронното оборудване да е собствено производство. В края на миналата година направих анализ и процентите станаха 16-17%. В края на тази година вероятно ще са под 10%!

Глупости! (в)Земи прочети нещо, бе кретенче! По този процесор работят от 15-16 години поне. Последната версия е от 2014.

Всъщност руснаците от 100 години се пънат да са алтарнатива на цивилизацията и винаги успяват да ни разсмеят с глупостите си!

Мале.... като чета тук форума имам чувството че в България се правят поне 2-3 вида процесори и се списва :) поне една операционна система ... и т.н.... Някакви български световно безизвестни форумни лъвове правят анализ на държава произвеждаща самостоятелно процесори....... смях, смях, и пак смях. ЕЙ СМЕШНИЦИ......

Прави се лаптоп Правец ;))) А сега излиза и смартфон Правец при това с ултратънък дизайн. Смешното е, че се напъват и претоплят стари манджи.

Плащаме си и тайванците ни ги правят. Един дол дренки с руснаците :)

Бърза справка показа, че руския процесор Елбрус-4С НЕ Е Intel x86/x64 архитектура, а SPARC. При Intel, за да се постигне параленост в изпълнението на потока от инструкции се разчита на специален хардуер вътре в самия процесор. Този хардуер в реално време "преглежда" потока от инструкции и ако е възможно ги прегрупира и изпълнява в паралел. При Елбрус-4С липсва такъв хардуер, а паралелността се прави от компилатора, което води до по-ниска консумация, поради простата причина, че няма нужда от допълнителен хардуер вътре в процесора. Елбрус-8С е следващия модел с > 200GFlops, т.е. напълно e способен да се конкурира с Intel архитектурата, въпреки че се произвежда по по-стара технология.

Значи качваш хардуерното изпълнение е по-бавно от софтуерното? :-) Капацитет си, признавам....:-)

Ще ти го обясня по-просто, за да можеш да асемблираш по-лесно: Сорс кода на програмата при Елбрус-4С (или SPARC) се компилира на машината на софтуерния разработчик, на крайния клиент се доставя изпълнимо приложение с вече готови паралелни клонове от машинни инструкции, т.е. на машината на клиента процесора не губи време да търси възможности за паралелни процеси, тъй като те вече са направени. Така става ли по-ясно защо понякога софтуерните решения може да са по-бързи от хардуерните :-) ?

Тъпунгер, нещо си чел, но очевидно много си недочел. Интел почти не ползва сметки с плаваща запетая затова няма много копроцесори, защото за целта си има видеопроцесори. Примерно видеопроцесора за телефончета Адрено 530 има над 500 GFlops, а вграденото видео в интелските процесори варира от 200 GFlops до 1,1 TFlops. Че един процесор на Микрочип от тия за контролерчета в по-мощните версии прави 20-30 DMIPS - нещо еквивалентно на 40-50 Gflops.

Значи според теб плаващата запетая се използва само във видео процесите ? А сложните математически калкулации се правят на Microchip процесори с 30 MIPS производителност, при това нямащи FPU юнитс :-) , направо ме хвърли в джаза ....

Тия изостанаха с 30 години в машиностроенето, процесори тръгнали да правят. Ужас.

Ама танковете и самолетите са им на ниво нали! Другото е без значение.

На ниво са да - отпреди ВСВ :))

На самолетите Боинг са още на 386

това с 10000 лв що за глупост е, и какво е това сравнение с оня мега скъп Интел - изобщо наясно ли сте колко струва? те ако искат могат и Elbrus-8S да си вземат (2014-2015, working at 1300Mhz, with capacity to calculate >200GFlops) но предвид целите, за които ще се използва и цената, явно са си преценили, че и това им е достатъчно.

А ОС и приложения? Понеже софтуерът е по-скъпата част ;)

ОС и софтуера ще си го свалят безплатно от торентите.

И не разбирам що сравняват руския кютук с най-бързия процесор и то по GFlops. Ми най-дървения Интелски процесор примерно Atom Z3460 вади над 130 Gflops Или пък телефонните видеопроцесори Adreno 530 с близо 500 GFlops или дори процесорите Ексинос с 270 GFlops или Епъл А9Х стигащи до 820 Gflops Всичките дървени процесорчета на интел с HD4000 и нагоре имат G-Flops от 200 нагоре до над 1 терафлопс. А Титан и Хаити с техните 4500 GFlops? Изобщо идиотско сравнение, вероятно преписано от руския източник.

Ами тоя процесор е достатъчен да сметне траекторията на ракетката и да я забие където трябва

В това руснаците може да са още зле спрямо САЩ, но поне правят нещо. А ние хич не се развиваме. Така че може и да са далеч от първите, но са по-добре от почти 190 държави. Така че ако оплакваме Русия, какво става с другите като нас?

Ние нямаме излишни ресурси за да правим тъпотии. ТОВА ДА ПРАВИШ ТЪПОТИИ НЕ Е ПО-ДОБРЕ

ти не просто нямаш ресурси за тъпотии, ти нямаш НИКАКВИ ресурси за каквото и да било - единственото може би за което имаш някакъв мижав ресурс е просто да гледаш тъпо и да не правиш нищо, самоуспокоявайки се, че нямаш ресурси за тъпотии.

Процесорите не могат да предават каквито и да е данни, ако някой ви е излъгал то или вие сте много тъпи или той е добър лъжец. За да стане такова нещо трябва софтуер, примерно в биоса или в операционната система. Примерно Процесор под Линукс няма как да изпрати данни на който и да е.Стига в Линукса да не е инплементиран такъв софтуер.

изказваш се ужасно неподготвен. аре със здраве!

Това кой го казва, някакъв невеж нали? Вземи първо да прочетеш какво е това процесор, какво е това чипсет, какво е това биос, какво е това ОС, какво е това аудио чип, какво е това мрежова карта и т.н. после виж как се управляват и се опитай да обясниш идиотската си представа за нещата. Това което си фантазирате е легенда за невежи кретени.

Иранският пазар е Огромен и платежоспособен ! Руските процесори са в началото си, малко са остаряли ... ..НО предлагат СИГУРНОСТ !!! 90 % от фирмите си купуват компютри зза фирмено сцетоводство,таблици писане на имайли...основни неща ,а не писане на програми! Факта че САЩските платки доказано 100% Следят и шпионират , ще направи Руските процесори изклчително атрактивни ! Переспективни са .

'НО предлагат СИГУРНОСТ' Кой ти каза? :))

ПОСЛЕДНИТЕ ИНТЕЛСКИ КОМПЮТРИ ДОЙДОХА В ИРАН С МОСАД ПЛАТКИ :)))

ИНТЕЛСКИ КОМПЮТРИ? Ку-кууу

вижте ясно е че технологично руснаците са назад... но гадните американци хакнаха цялата ядрена програма на иран с дупки в Windows и в микрокодовете на процесорите. отделно микрокодовете на контролерите на дисковете самите дискове и видеокарти...навсякъде където има процесор проектиран в сащ се оставят задни вратички и после при получаването на дадена команда той изпълнява последователност от инструкции

---- Русия прави фотонен компютър на бъдещето --- Таз статия не требе ли да е в секция "Научна фантастика"!

Още преди 30 години имаше виц - голямо, желязно, тежко и не върши работа - руска машина.

С това даже и биткоини не могат да се копат. Съвсем са я закъсали братушките.

Тия са открили парната ютия... Сигурно процесорите са лампови!

във времето на американ бигбрадар по добрия вариант е руско или нещо източно .така си спестяваш много повече за бизниса

Бизниса - това е достатъчно. Обаче колко прост народ като тебе има ... не е истина просто.

Писал го е както се произнася на английски с транскрипция на български, така че не бързай с обидите. Е, има три правописни грешки в поста му, но не всички са "умни" като теб.

Заслужава уважение че се опитват да правят нещо. Но от чисто практична гледна точка това което правят е наистина архаично, това е 5 генерации назад което означава около 10-на години остаряло. От бизнес гледна точка е безмислено.

Страхотно. Иран имат въглища, така че ще имат с какво да захранват процесорите...

Завалиите... Щеше да бъде комично, ако не беше трагично.

Щом ги влече и имат излишни пари... Имам питане, а нашичките мурзилки, кога ще захвърлят "увехтялата буржоазна технология" и ще минат на най-съвременна съв... ПАРДОН, руска технология?

+++

Русия сглобява ламповия копютър на бъдещето. 2021-ва е на пазаря за отоплителни изделия!

50 гигафлопса за 10000лв срещу 350 гигафлопса за 700лв руското срещу американското Ама той Сорос е виновен.

Като имаш предвид че за другото тепърва трябва и софтуер да се пише цената за придобиване и поддръжка ще скочи още повече! А и въобще не е ясно каква периферия ще може да св включва, мрежи и тн сравнително доста важни неща!

процесора емулира х86 - така че би трябвало да си работи с сегашния софтуер.

Плащат за сигурност. Повечето хардуерни компоненти произведени на запад и офлайн даже подават информация към определени структури.

Той руския щото не праща към ФСБ.

Прав си да знаеш. Изключвам си аз компа от контакта и почвам да слагам зелето... След 2 часа звъни телефона и от цру ме питат, защо само 2 бидона слагам, като миналата са били 3?

Intel Core i7-5960X само процесора е 990 долъра :) като сложиш и другите неща се получава към 4000 - 5000 долъра в зависимост за какво ще го ползваш :) каде ги видя тези 700 :) хахах имам такъв но Ксеона деупроцесорния ми го бие :) а е 1700 лв на старо :) така че ....

АМД a10-7870k e 856 GFLOPS, а струва цели 150 долара. E и?