Изтребителят, който превърна САЩ в авиационна суперсила

P-51 Mustang играе ключова роля в победата на САЩ през Втората световна война

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първите мустанги да предложени на СССР по заем- наем и руснаците ги отхварлят заради слабо въоръжение - 4 картечници 7.6 мм. Предпочитат Аерокобрата, 37 мм оръдие и 2× 12.7 мм картечници. Последните версии на мустанга , например D са наистина вече отлични самолети, 6 ×12.7 мм картечници, висока скорост, над 750 км/ч, отлична изработка , маневреност и аеродинамика. Но това е към 1944 - та година чак, войната е вече ясно на къде върви...

Най добрите изтребители в света по времето на ВСВ са руските Як-3/7/9 и Ла-5/7. Не случайно във въздушен бой Кожедуб сваля по погрешка два краварски Мустанга. От западните щайги най добри са Спитфайъра и Месершмита. Японските Зеро и КИ-61 Хиен и италианските машини също са били добри.

Значи Зеро бил 'добър 'а'Хелкети-те и Корсарите които са го правили на кайма не са никакави. Западните били 'щайги' (Спитфайър - един от най красивите самолети въобще), а видиш ли най-добри били руските - Яковете на които често са се откачали крилата по време на полет. Тъй и тъй си безработно и имаш време - вземи попрочети нещо различно от ватната пропаганда.

хелкета и корсара идват след средата на 43 - та, първо са уайлдкетите, които зеро ги дупчи яко...

Е НАЙ-Д0БРИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ ОТ ВСВ!!

Ме 109 дори не е най-добрия немски - FW 190 e. A най-добрите в Света са Спитфайър (перфектна аеродинамика) и Мустанг (ламинирано крило) - и двата с великия двигател РР Мерлин (еднозначно най-добрия двигател).

Германец - баща на американската военна авиация! Германец - баща на американската рекетна програма! Американец от германски произход - дейставащ президент на САЩ! Германците направиха Америка грейт ъгейн.

Как не се сетиха да идат да направят Русия или Северна Корея great again бе, ти да видиш. Не се награчихте ей.

не се вживявай, най-вероятно америка ще се разпадне до 50-тина години..

А ти как не се сети поне веднъж да кажеш нещо смислено? Не се наврещя. Откъде ви изравят такива?

да спомене Асен Йорданов. Той измисли летящите крепости и даде линията на Б52.

От дете обичам такива самолети, днес само формите на мустанга предизвикват у мен естетическа наслада. Всичко класическо като форд Мустанг и самолета Мустанг е красиво, от едно вече далечно и отминало по-добро време, този дух на америка вече го няма, но спомена за него остава.

Отчайващо повърхностна е!

най добрият е АН 2хахаххахахахахах

До голяма степен си прав. Даже Русия внася от Китай лицензното копие на АН-2 - Y-5B.

е участвла този сандък?!? Това няма шанс срещу нито един от немските изтребители.

Глупости. И AirCobra-та, не толкова бърз и т.н. е свалил съма Месершмити, само Покришкин колко е свалил с такъв. МE-109 е бил най-доброто в началото на войната, после губят въздуха, после всичко останало. Фоке-вулф е бил добър но нищо толкова особено и не са могли да произведат бройки та да има някакво влияние.

Коджедуб кво ги е напраил над Берлин,като са го объркали тъпите американци с мустанги и после ми ги хвали. А между другото Коджедуб е ас номер 1 сред всички съюзнически асове във войната.

Над кого?! САЩ са от победителите, но не са победили никой. Тихоокеанския флот, но Япония можеше да воюва до '75 със сухоземната си армия сама. Германия?! I don't think so! Победиха България.

Докато не си наместиш основни общоизвестни и общоприети понятия и обективни факти в кухата кратуна, реалността няма да спре да те изненадва и да удря студен душ на алкоколно-разпалените ти страсти. Ако щеш вярвай, ама Савушкинските еленовъди дето поеха щафетата от Съветската матрица и днес са се заели с образованието ти, в действителност хич не ти мислят доброто.

тия по-долу, които вярват на измислици за Втората световна война, са от новото поколение българи. За съжаление, тези така наречени българи, на четат история, не четат книги, а се уповават само на Гугъл. Те не са русофоби даже, те са просто група необразовани дебили, на които мозъците са промити окончателно. Те вярват в измислената българска "демокрация" и си мислят, че са фактор. Жалко за тях. Те врещят по форумите като обезумели и обявяват всеки опонент за русофил, ако има мислене по-различно от тяхното. И тая измислена статия е типичен пример. Очаквам друга статия, в която да пише как храбрите американски войници са победили немците при Сталинград и по-късно, са забили американския флаг на Райхстага. Колко сме жалки по някога българите. А след това се чудим, че имаме поп Кръстю.......

Браво! Евала! Сега да вземеш да кажеш нещо и по същество? За самолета имам предвид.

ей тези трябваше да поръча Борисов ... с доказан боен опит и успехи

В държавната вече "Капрони-България" се сглобява Вторият в света СВРЪХЗВУКОВ самолет. Вторият Месер. Ако Германия имаше суровинния и технологичен потенциал да изпрати 100 свръхзвукови Весела на Източния фронт, светът днес щеше да е друг. Самите руснаци признават днес, че Германия тества свръхзвуков самолет на Източният фронт. Самолета е бил Бич Божий за съветските летящи жигули с въздушно охлаждане.

Краварите участват във ВСВ само да спасат некъв Райън и да бомбардират София, избили над 4200 българи през 1943/44

Аууу, лошите американци бомбардирали столицата на държава, която им е обявила война! Как не ги е срам!

За сметка на това СССР през 1941 г бомбардира български градове без да има обявена война

Ей, да им се неначудиш на тия на бомбастичните заглавия! Ама глей ся кво става! Изтребителят Норт-Американ Мустанг Си става баш на самолет, авторе,когато английските инженери му нанаждат прекрасния за времето си Ролс-Ройс Мерлин, Грифон в по-късните си версии. И той действително става един забележителен самолет. С такъв двигател лети и Спитфайера. Обаче за разлика от него, който е въоръжен с 2 оръдия 20мм Испано-Сюиза американските спецове слагат 6 картечници Браунинг 12.7! Е нали се сещате колко трябва да гърми, та да свали защитения с противокуршумна броня Месер! Да не говорим за по-тежкия Фоке вулф! Докато обратно само един снаряд на 20м Райнметал от Месера разпарчетосва Мустанга! Та затова и Мустангите са летели на големи групи-много самолети стрелят по една мишена! Освен това на помощ са му били и Републик Тъндърболт и Локхид Лайтнинг... Не говорим за чудесните Спитфайери също. Изобщо Мустанга воюва в края на войната в небе, в което рядко среща опоненти. Немските асове в по-голямата си част вече са развеяни на прах из руските степи...Няма ги...Все пак Райха губи на Източния фронт 62 000 самолета! Е кой да спира американците?

A СССР губи 106 400. Германците са имали 120 000 самолета. Не ми е ясно откъде си извадил тези 62 000 самолета, вероятно руски измислици, но официалните данни са, че около 74% от загубите на самолети Luftwaffe бяха във война срещу западните съюзници. загубите от 21 юни 1941 г. до 31 декември 1943 г. са: Източен фронт: 8 619 (експлоатационни загуби) и 9 948 (оперативни и неоперативни) Запад / Юг / Райх: 9 488 (експлоатационни загуби) и 13 387 (експлоатационни и неоперативни загуби) от януари до септември (9 месеца) 1944 г. Загубите от Луфтвафе са на Източен фронт: 3255 общо оперативни и неоперативни (2185 оперативни) в Западен, Средиземноморски регион , Райх: 11 697 (от които оперативни 8,029) Трябва също да се имат прдвид и загубите на Luftwaffe преди операция Barbarossa : 6 732 самолета и 11 068 екипажи (2613 офицери). Това има сериозно въздействие за Луфтвафе, когато около 21 000 най-добре обучени летци са загубени преди 21 юни 1941 г.

Я раздуй как до 21.06.41 немците са успели да на 6700 свалени самолета да загубят 11 000 екипажа, т.е. по два екипажа на самолет?!

@Ъ? - Просто недобър превод на Дада от английски. Загубите са "11068 crew" (crew=eкипаж), но във военната статистика се има предвид "crew members" - "членове на екипажа". Т.е., загубите са 6732 самолета, но не само изтребители (с един пилот), а се включат и щурмови и разузнавателни самолети (с 2-4 души екипаж), както транспортни и бомбардировачи (от 5 до 11 души екипаж), което обяснява и по-големия брой на загиналите членове на екипажи, спрямо броя на свалените самолети.

Тук се е заформил сериозният коментар по статията. Мога да допълня, че като цяло, не само избора на калибър, ами цялостния подход на двете страни е различен. Американските пилоти са използвали метода Spray and pray, докато Германските им колеги,дали заради привичната им прецизност или заради проблеми със снабдяването с боеприпаси е трябвало хубаво да се прицелят преди да стрелят.

Schilo

Победата на САЩ през ВСВ? Гогов, добре ли си?

Според тебе са победени, така ли майсторе. Отде ви изравят бе.

А кого победиха точно? Япония, не мисля. Германия - не ставай смешен. Виж Италия - може.

нека някой да каже,че язе не си спомням спечелена война от сащ

Ами ходи питай Садам как свърши последната..

Дай тогава и Асад да питаме? Че май там беше последната!

petrovito

садам го удариха няколко държави

Най добрият изтребител във втората война е ме262-точка. Мустангът е чудесен и най доброто му качество е големия радиус на действие, съчетан с полетни данни и въоръжение. В никакъв случай мустангът не е решаващ фактор за войната, защото когато се появява спечелкането й е въпрос на време, срещу япония мустанги рядко се ползват, а и самата война е спечелена не от америкаците, а от коалиция!

Не манипулирай вота че ти ебавам факлията и ви хаквам тъпото сайтче

си плюска плюсове на малоумните си коментари,и после се кефи във изолатора на 4и км

Та и минуси не спира да си цъка, ти да видиш цъкар да видиш. Я марш обратно в стаята преди да са те хванали и да те накажат санитарите.

от тебе

И каква излезе тя накрая - от Вернер фон Браун ракетите , от Шмюд самолетите все чистокръвни хамериканци. Само половината американски или руски ресурси да имаше Германия какъв ли щеше да бъде сега светът .

А Кели Джонсън чии е, смотльо?

Е и? Реализирали са се в щатите, това е положението.

Забрави за хеликоптерите на Игор Сикорски

И какъв точно принос имат във 2та световна хеликоптерите на УКРАИНЕЦА Сикорски?

да не забравяме и Айнщайн...

А пък Цвайщайн.......за него да не говорим.....

С английски двигател!

Едно време какви изтребители имаше... а сега - само вафлите са "трепач"!

Мдааа вялно е , при загубени 95 000 самолета през войната, свалените мустанги са само 4560 бр, което ги прави добър самолет....от произведените 15 000 бр е нисък коефициента на загубите.....ама то, както и цунамито е сила, като залее всичко , така и масовката ... никой няма шанс да се бие срещу ресурсите на целия свят.

победата на сащ във хвърлянето на атомна бомба над цивилни ли се изразява,щото това им е най голямата победа

Не се наврещя ей.

а си гледай кенефа на гарата

Поработи над падежите в езика. Искаш да попиташ кого са победили. Ако ще ти рецидивира манията да твориш поезия с химически молив по стените на обществените тоалетни, както видимо е тръгнало, поне научи елементарна граматика.

Благодарение на въпросната бомба СССР 'пабеди 'Япония и заграби Курилите... които сега предстои отново да върне.

миналата година разсекретиха плановете за атака с атомни бомби. хамериканците не са искали да убият японския император. не им е трябвало да го превърнат в мъченик на каузата. нито са имали желание да атакуват някакви си там военни бази - камикадзетата ясно им показват, че живота на японския войник не е определящ фактор. за това те са се фокусирали да намерят възможно най - голямата цивилна мишена. Хирушима и Нагазаки стават жертва на лошото време... когато самолетите вече са над Япония се оказва, че над първоначално зададените мишени има сериозни бури. за това са избрали най близките алтернативи. ударените градове са били християнските центрове на Япония..

през 1944а

Не.

тъпанара на гогов

тези са придружавали "крепостите" - както са наричали бомбардировачите.

Автора, сериозен ли си изобщо.

Ей това е изтрбител, подхождащ на вожда Винету!

Да си бехме купили една ескадрила Мустанги, вместо прехвалените F-16 -ки

хем по евтини,хем по добри

Мноооого находчиво. Отде ви изравят бе.

"Играе ключова роля в победата на САЩ във ВСВ..." без коментар:))))) Нищо, в Русия имат нова хубава поговорка, че който е забравил може да му бъде припомнено.

Е вярно, че не са давали на руснаците от най-добрите си изтребители но и AirCobra е свършил работа, само на такъв Покришкин колко месершмита е свалил. Без американската помощ Русия днес просто не би съществувала, Хитлер щеше също да си намери майстора в крайна сметка разбира се.

Мустанги са ескортирали тежките бомбардировачи които попиляха немската индустрия и позволиха на руснаците да се сражават с 5-6 Т34 срещу един немски танк.

говориш бе вандал смотан

Това не е истина.Американсските и английските бомбардировачи попиляха индустрията на изток от Елба. НА запад от Елба бомбардираха мостове, гари, ж.п.линии, пристанища, и, естествено, градовете.

1. Е бомбардиран от британците - връщали са си за Лондон; 2. Е бил административен център на SA - военното крило на Нацистката партия.

а па язе рекох че некой индианец е измислил тоя самолет,а то се оказа пак германец,и да попитам кога сащ са победили във всв

На марта у сряда. Са "победиле".

На 8-и май 1945-а.

бе кенефния плъх,или са бързали да украднат технологиите на хитлер които до едно време им помагаха,ама като умря фон браун и взеха да си плащат на руснаците

Поработи над падежите в езика. Искаш да попиташ кого са победили. Ако ще ти рецидивира манията да твориш поезия с химически молив по стените на обществените тоалетни, както видимо е тръгнало, поне научи елементарна граматика.

Американците победиха високотенологична държава - същата която разгроми Русия при Цусима и насви руските мерци в Далечния Изток.

като чуят русия и свиват уши и си спомнят са ханкингол

Мидуей и Корал Сий - за това!