Коментари - Как светът се бори с торент тракерите и доколко незаконни са те в България | IT.dir.bg
назад

Как светът се бори с торент тракерите и доколко незаконни са те в България

В множество западни държави потребителите се преследват от закона за свалянето на дори един филм

Обратно в новината
| Автор : Стоян Гогов

Коментари - Как светът се бори с торент тракерите и доколко незаконни са те в България | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нищо вярно, в Австрия, Германия, Франция .. няма такова нещо като забрана за торенти

Малко по-надолу има платена статия в която се предлагат "лицензи" на ОС Windows. Но коментари там са забранени. Значи някой може да рекламира пиратски софтуер и в същото време да пише статия срещу пиратски филми.

Първо някой да реализира повишаване на средните доходи на българите до средните нива за ЕС, а след това да мисли за пиратството. Иначе е малко като да няма какво да ядеш, обаче да си купуваш най-новия модел iPhone, цигари и кафета.

В Германия действа много строг закон за авторските права. Ако някой е уловен, че е изтеглил дори един филм, който е изгледал пиратски и после е изтрил, той може да бъде наказан с глоба, започваща от около 500 евро и достигаща до няколко хиляди. Фейкнюз - в Германия е забранено разпространието, а не тегленето.... Имам на Терабайтове свалено... Ако сиийдваш в Германия, има едни Фирми дето се опитват да изтегля файла - и ако успеят на 100% от един да го изтеглят после го плашат със съдилища за разпространение - сваляйте на воля само не сиийдвайте.. По стандарт клиента и сийдва!!!

bs точка to - немски сайт, цяла Германия си сваля филми оттам , даже повечето са с немски дублаж, от един приятел германец го знам, никой не им прави проблем да си го ползват - даже можеш оттам директно да гледаш без да сваляш

В германия може да гледаш без да сваляш.. но пуснеш ли торент си с 800 ЕУР глоба на секундата.

А ония хитряга Били по колко пъти ни продава лиценза на прозореца??? Значи аз си го купувам но нямам право да го продавам??? Според неговата логика, ако си продам лапропа с платен лиценз, купувача е длъжен да си купи ново копие на прозореца щото той купувал само лаптопа не и лиценза!!!!

Даже нещо повече. Длъжен си да премахнеш на Били говната от компа преди да го предадеш на тоя на който го продаваш.

Вече не! Според една решение на Европейския съд от 2012г, софтуера е като всяка друга стока и независимо какво поше в лицензионното споразумен, е имаш право да го продаваш /важи за територията на ЕС/. Собственика има собственост само на първата пеодажба след това не може да има претенции.

Ако Windows-a е ОЕМски няма проблем да го продадеш заедно с хардуера. На практика такъв лиценз го считат за неделима част от хардуера... Абе ползвайте Linux и не му мислете за лицензи...

Не помня откога не съм свалял филм, минимум 5-6 години Откакто има нетфликс, амазон видео и други свалянето стана безмислено Също така наречените ай пи ти ви провайдери са бухани с филми които можеш да гледаш + телевизия от целия свят Торентите отдавна са умрели

Като са умрели, що има натиск да се спират? Май нещо си въобразяваш, а!

Ако наистина искаха да ги спрат, сега нямаше да го четеш в новините Щеше да четеш че са ударени вече

Ако не си ваксиниран, може ли да ползваш торент тракери и социални мрежи. Или пак трябва да се спазва социална дистанция, защото няма как клавиатурата ми да е на два метра от мен

Няколко тези: 1) Не си мислете че VPN-а ще ви скрие. Ако искат могат да разберат от кой адрес влизате по програмата за междунорадно сътрудничество. По-добре решения като Tor (и той е несигурен - има компрометирани Tor рутери) и I2P. Скоро и други. 2) Тезата "хакнаха ми рутера" трудно ще ви осигури защита. Практиката в България е да ви заявят че като собственик на оборудването сте длъжен да се грижите за неговото законосъобразно използване. Следва съд, а там трябва да докажете правотата си. Вероятно ще ви оправдаят, но загубеното време, нерви и пари е твърде висока цена. 3) Лобистките организации масово се опитват да внушат че торентите са нещо зло. А това не е така. Много официално безплатен софтуер се разпространява по този начин. 4) По заглавието на филма в някакъв сайт е трудно да разбера дали лиценза му позволява или не безплатното му използване. Трябва да го сваля, и ако видя Copyright бележката - да го изтрия. Е да, ама вече съм го свалил. На практика няма състав на престъпление (свалянето без употреба трудно би нанесло пропуснати ползи или загуби на правоносителите). НО не така пише в методологиите в органите, пък те са писани от лобистите и "дарени". 5) Шансът да се чуе за едно произведение е минимален ако няма алтернативен канал за неговото разпространение. Ако навремето продуктите на МайкроСофт имаха защита от копиране сега никой нямаше да е чувал за тях. И още, но да не ви отегчавам...

VPN те спасява от наблюдение на трафика не от проследяване! Провайдара вижда къде си свързан но какво минава по канала не се вижда. по лошото е че Майкрософт се настани в училищата. Децата в момента учат информационни технологи! Там е работа с прозорец и майкрософт офис. И като почнат работа за тях друго не съществува. Те това е проблем на България!

Доста точно си описал много от нещата. Но, всепак остава на обвиняващата страна да докаже всеки престъпен състав, така е в правото. А това за семейство с общ нет ще е доста по-трудно , ако не и невъзможно. Не че нема да те направят луд и без да те осъдят де!

Това за семейството - на теория е така, но практиката на органите тук показва че (често газейки всякакви правни принципи и половината закони и кодекси) имат по-друго виждане за нещата, за съжаление. Другото което съм виждал е как прибират компютрите и мониторите от един офис, уж заради незаконен софтуер. На въпроса - защо и мониторите т.н. експерт каза че на тях се виждали иконите на пиратския софтуер (?!?!?). Вярно че беше 2000-та година, нещата едва ли са вече такива, но просто давам пример...

Да, така е в БъГъ-то. Няма дори жалко подобие на право. В по-уредените държави може би е малко по-иначе, но там без адвокат едвали можеш да минеш без да настъпиш яко доста правни мотики, което само по себе си ще е доста пари. И предполагам, чисто практически и финансово, особено при споразумение, повечето просто решават да платят и да забравят.

Отношението към "интелектуалната собственост" зависи от това, колко си близко до нейното създаване и реализация. Задайте си въпрос, ако утре, а това е повече от вероятно, изкуственият интелект е създателят, къде са хората в това общество? Тогава ще е късно! Човеците трябва да имат достъп до всичкото знание, за да бъдат силни, а те се опитват да ограничат този процес и ще бъдат поробени.

Малко пояснение, светът ползва торент тракерите, а определени организации се борят с тях

Малко на брой, но много вресливи организации.

USA е най полицейската държава в света.

Сериозно?

Не бе, не са! Само дето имат най-голям брой затворници и минали през затворите като процент от общото население на страната.

Абсолютно, Китай пасти да яде.

Светът не, борят се мошениците от Холивуд и тяхните лакеи за хорските пари - незаслужено

торентите никога няма да ги спрат само им се иска. Аз не желая да си плащам , за да ме правят тъп. Американското кино умря преди 20-30 години, сега има само бози и слаби актьори с фалшива игра. От години гледам само южнокорейско и японско кино , а там са истинските шефьоври. Ако ги няма торентите подобни неща няма да достигат до нас и американците искат да си плащаме , за да ни првят тъпи , ограничени и тесногърди като нямаме достъп до други пазари. Я марш назад, торенти ще има винаги.

Ами като не искаш да гледаш недей- никой не те задължава. Ама като изгледаш филм да кажеш че няма да плащаш въпреки че си го изкледал , защото те правел тъп...малко нахалничко. Това като да пиеш две бири в кръчмата и да кажеш че няма да плащаш , защото те напиват :) Аз лично си плащам за услугите . И като предлагам собствените очаквам да ми се заплати също.

Когато си поръчаш бира и се окаже вкисната ти я сменят, Да е книга, която не ми е допаднала -, мога да я продам , подаря и тн. но от разочароващ филм си оставам само с разочарованието ,

Ко сега

започва драмааа голямааа

Абе аз като ви казвам, че Гърбавите са много прости, вие мислите, че дъжд вали! ... Колко трябва да си прост, преди изборите да лишиш хората и от зрелищата? ... хляба им взехте, сега и торентите ... Няма ли един гърбав с двуцифрено IQ, поне 10+, да се сети какво ще се случи на изборите?

Не няма, народа е СИЛНО дебилен и няма да протестира,че му вземат торентите. Освен това, с нова правят услуга на господаря си, а той ги поставя и сваля -не народа както си мислите вие...

Народните представители и цялата администрация хрантутници са длъжни да се съобразят с волята на народа и тя е че тегленето на филм не е престъпление. Евентуално да подлежи на адекватна глоба. Това лизане на американски задници да не ни го набутват на нас!

Има задочен познат - американо-американец (да бъдем докрай политкоректни) който е системен администратор на малка фирмичка (малка по американските стандарти - около 50 човека). Та той още преди време ми беше казал че почти 90% от трафика на служебните сървъри са филми - при това от всякакъв вид, и че 30% от изтеглените филми за възрастни се теглят от жени. Толкова по въпроса с "преследването", както и затова как го правели в чужбина.

Кажете, че ако се ваксинираме ще спрете да се е*авате със Замундата и да приключва тоя цирк.

Да, ама само ако се ваксинираме с Астрата...

беше добро

Жадният винаги ще намери път към водата, а гладният към храната. За да спреш "пиратството" трябва пазарът да е съобразен с възможностите на клиентите. Ако ламтиш като лихвар, никога няма да успееш!

Крайно време е да го направят. Да го направят като в чужбина - достъпа до тези сайтове е ограничен. Ако все пак заобиколиш, от ИП те предупреждават. При рецидив - една стабилна глоба и няма да повториш. Това е нечии труд в крайна сметка. За филми - Нетфлийкс (има и други). За музика - кеф ти ютюб, кеф ти спотифай и т.н.

Ами крайно време е цените на продуктите им да са съобразени с покупателната способност на населението.

Никой не е длъжен да се съобразява с теб! Ако не можеш да си позволиш дадена услуга, просто не я купуваш.

Нима? Че аз не искам да я купувам. И не го и правя. :))) Той могъл да надува спекулативно цените, аз пък съм могал да се възползвам от услугата без да плащам.

Съответно не би имало никакъв проблем да те опандизят, да го лежиш и глоба да плащаш, нъл тъй?

:)))) Първо трябва да се хване, второ да се докаже, трето носителят на овторските права да подаде иск и четвърто - те ще са при теб, а не при мен, защото интернет акаунта през който е теглено ще е твоят, а не моят.

Дадения пример нетфликс не е опция! Както сам се сещаш без бг субтитри няма как да искаш пари от България. Дай друг пример ама няма! Кажи една платформа, която може да предложи това в България законно?

Абе, вие властниците май не разбирате - не е от хубаво това ползване на торентите. От немотия е. И не е проблемът само във филмите - има и програми, книги, музика... Освен това, дори и да спрете българските тракери има още купища други - руски, украински, какви ли не още. А освен това, вече има и доста платформи, през които можеш да разпространяваш големи по обем файлове. Пряко. Телеграм, Сигнал и др. Това разпространение как ше го спрете. И VPN, а? Ми колко му е - сега вече и на браузърите има TOR - напр. Bravo. Лесно е.

Аз гледам само легални филми (те и затова така се казват "legalрornо")!

Бе изобщо една свобода се шири из западния свян

Демек - плащаш на някой да ти доставя услуга - "интернет връзка". Тариката обаче смята, че информацията щом минава по негов кабел е негова и може да я следи, за да не би някой да сис свали филм или музика. Това според някакви власти било голямо престъпление - ама това че някъв частник ти следи целия трафик, банкови сайтове, акаунти, контакти, имейли и тн ... - това е ОК :) Ако за един филм алериканеца лежи 2 месеца в затвор - то за следене на трвафика провайдърите трябва да не напускат пандела !

Няма начин, по-скоро ти засичат айпи адреса, в торент клиента се вижда ясно къде се закачаш и питат доставчика кой човек го ползва. Трафикът е огромен и най-малко е работа на доставчика да те следи.

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" .

Законите са за да се нарушават. Особенно недоклатените нашенски закони.

Torrents FOREVER

Отдавна надраснах торенти, пиратства и глупости. Имам си стрийминг на музика, филми. Игрите си ги купувам от PS store. Плащам си за всичко и ми е много гот, че се отделям от стотинкаджиите дето са голямата работа с комп за 3000 лв и смартфон за 2000 лв. А слушат музика от ютуб и свалят филми от замунда. Много съм доволен, че нямам и такива познати вече.

:)))) Ходи се гръмни бе тролче! Стрийминг, купуваш си игрите, плащаш си за всичко... А по-долу си писал, че пазаруваш в Кауфланд и им ядеш боклуците... Тия приказки ги разправяй някъде другаде.

Не бе, питах тоя умник сиренето от Кауфланд дали го връща. Амя толкова ти е интелектуалния капацитет. И да пазарувам в Кауфланд определени неща. Сирене Маджаров примерно. Ти къде? В бакалията на Иван? Иначе за стрийминг нефликс е 25 кинта, епълТВ ми е включен с телефона, епъл мюзик е 14 кинта. НВО с плана от оператора. За кво да тегля торенти?

:))) Да, да-а-а-а! Оправдавай се сега... Сите ти верваааме!

Ма ти си бил голЕма работа :)

хахахах като си прост прост ще си останеш. сигурно даже не знаеш как да си свалиш някой торент :Д Като си такъв промит мозък , върви да правиш богатите още по-богати, те такива като теб ги обичат най-много. А това , че половината филми ги нямаш преведени , какво правим :Д гледаш там каквото върви преведено или пък дори и английски да знаеш се ограничаваш , защото има и други филмчета , дето не ги правят в хамерика като уникални японски и корейски филми, тях къде точно в нетфликс ще ги намериш ахахахах живей си там в платеното село от тип блато по най-ограничения начин и не се намесвай в разговори , там където не разбираш :Д :Д

Сега торентите ли взеха да ви пречат!!! Ми отворете кината бе тикви!!!!

Айде не говори глупости а?

Що? Това че ти не го правиш не значи че е глупост!!

Що да не ги отворят. Ще се заразим и ще измрем ли? Ходи се боцни с 2-3 ваксини.

Кое не правя? Не ходя на кино? Ти от де знаеш? Направих си труда да направя справка. Попаднах на следната статистика: филм: Sniper: Legacy Последно активен 39:23 Размер 802.54 MB (841,520,199 байта) Рейтинг (3.9 от възможни 5 с 128 глас(а) общо) Добавено 2021-02-21 17:20:50 Информация: Сваляния на банана: 32451 пъти СВАЛЕН - 32451 ПЪТИ А сега ми кажи колко човека са го гледали на кино? Говоря принципно, не зная дали това въобще се е появявало в кината. Принципно питам?

Давам пример-известен актьор, днес снима тъпи филми на конвейр. Старите му филми са хубави-заслужават си парите. Новите му филми са тъпи-значи купил си филм, заради името на актора, но филма не ти харесва. Какъв е начина да си получа обратно парите, а и компенсация за изгубеното ми време ? Дали ти е харесал или не-ако трябва на полиграф да ме питат-но искам, ако филм не ми е харесал-да ми връщат парите. Ако филма ми е харесал-да ги задържат.

И аз така с колата. Карах я няколко дни, не ми хареса и исках да я върна. Телевизорът също не ми хареса. Сиренето от Кауфланд ми прави киселини, кой ще ми върне парите? Кой ще ни даде париии?

Малоумник!! В Европа отдавна е така. Ползваш нещо за срок от 30 дни и ако не си доволен го връщаш!!

Ако ме убедиш, че някъде, където и да е, като идеш на кино и ще ти върнат парите,че не ти харесва филма, аз лично ще ти връщам парите за филмите ти в киното. Без значение дали ти харесва или не.

Значи предлагам на кино да ни сложат на полиграф-и след края на фи.ма те питат-хареса ли ти филма. Ако ти е харесал-си задържат парите, ако не ти е харесал-ти ги връщат,, плюс и ти дават компенсация за изгубеното време. Ако се въведе да се плаща за продукт,-но само който ти е харесал-никой няма да отказва да плаща. Как да знаем предварително дали даден филм ще ни хареса?

То така всеки ще казва, че не му е харесал, естествено. Какви полиграфи!? По-добре следовател да има и да те разпитва след филма.

сваляш и продаваш ОК, но за лично ползване е равно да не мога да дам двд/блурея на приятел... или каквото и да е там лично мое...

Твоята кола ще я оставиш ли отключена с табела, ползвайте я, който иска. Пак за лично ползване, безвъзмездно.

Айде стига говори глупости а!!!

Утре ако може държавата ще събира пари и за въздуха, който дишаме! Аман от данъци , такси и др. под благороден предлог, че са загрижени за нас...

Не знам дали си даваш сметка ама тук не е намесена държавата. Ама явно не разбираш за какво става въпрос. Чакай да ти дам пример който може и да разбереш - решаваш,че ще садиш домати у вас на село, предплащаш на ВиК 50м3 вода. После даваш на комшията ти, понеже и той сади домати да си ги полива ама без да ти плаща. Съгласен ли си?

Е затова казвам. Гледал ли си филма Дерсу Урзала (можеш да го теглиш от Замунда). ~ Чудеше се човека защо се плаща за водата, като е общодостъпна. Преди имаше обществени чешми, ама голяма част от тях заминаха, за да се купува бутилирана вода. А като плащаш на някой за теглене на филми или за вода, държавата пак си взема своето...

много казаха в торент тракерите има мноог повече трудни намираеми неща (не само филми), не е само холивудкста (от много време, последно време особено) шитня... а и кво се правят като с тия филми що промивка и рпоганда минава през главите на хората... което в моя личен случай е, че от мен не са загубили нищо - аз ако не безплатно там - няма да дам пари, ако преценя си гледам/чета/слушам/играя на платено...

Престъпление или пиратство ли е, ако аз дам на приятел да прочете книга от моята лична библиотека? И за каква комерсиализация може да става дума, при липса на предпоставки, тъй като даването и получаването е от човек на човек? Причината е, че подобен обмен на информация трудно подлежи на контрол от държавните институции. А знаеш ли го народа какво би могъл да закваси в такъв случай? Нещо, като спирането продажбата на алкохол в ден на избори. Тъпо, че и отгоре. Това от мен.

Много добър въпрос-имам добра колекция на Агата Кристи-купени книги.Често ги давам на приятели да ги четат. Какъв е проблема-книга, която съм купил ,да дам на приятел. Това нарушение ли е-приятел да чете книга, за която не са платили, но съм платил аз. Нали така работят и билиотеките. Или-ако си купя картина-всеп едно да нямам право да доведа приятел да я гледа?! Или дори да си купя музика-не мога да я пусна на приятел?

А приятелят ти дава ли я на приятел, който а дава на друг приятел, който я дава на четвърти...!?

Няма значение на колко човека си я дал, виновен трябва да се чувства и единственият, на когото си я предоставил, с той не е заплатил релевантно за нея. Тези извращения ще ескалират все повече, ще се търсят нови начини и методи за още и още приходи.

Е, и? Агата ще обеднее ли (Бог да я прости)?

бре Супе Боце ще излене да ни спаси торентчетата.... Бащице къде сиииии....

как светът се бори... дреме ми на сайдера за торент тракерите и доколко са незаконни

В средносрочен план-ще си плащаме. например има услуга-за 8 лева месечно, гледаш неограничено-на вяскакво устройство. Въпросът е,че наистина филмите там са политкоректни-холувудски продукции. Ако търсиш испанско кино, и то преведено на български го няма, няма френско кино-преведено на български. Няма и руски филми-в превод на български, предлагани от въпросната услуга за 8 лева на месец. Но ако търсиш американски екшъни-ще си задоволен-пълно е.

ДА ГО ДУХАТЕ, МРЪСНИ ЗОМБИТА НЕЩАСТНИ! ЩЪ МИ СПРЕТЕ ДЕД ... ВИЯ, АМА ВЕКЕ МЕК!

В торентите има филми, които няма къде да видиш. Има испанско, европейско кино, френско кино, руско кино, стари филми, които ги няма никъде. Има и филми, критикуващи световния ред,говорещи за световни конспирации,, против световния ред , и тн-а това са забранени филми-няма ги никъде. И да искаш да платиш-не се продават Има и музика,, която няма откъде да си я купиш. А и друго-ако си купиш диск, и не ти хареса-няма опция да ти върнат парите. А при торентите-като не ти хареса дадена музика-триеш. Също и при филмите-странно е да искат да се плаща за филм, като предварително не знам дали ще ми хареса. А ако не ми хареса, а ако дори не го догледам-си платил за диска. При торентите-ако не ти хареса-триеш.

Логиката е малко тъпа. Все едно да си купиш сирене от магазина и ако не ти хареса, да го върнеш. Има големи онлайн платформи, в които срещу абонамент може да намериш почти всичко. Ама все пак трябва да дадеш някой лев. Безплатно е само сиренето в капана за мишки.

Сиренето няма подвеждащ трейлър ;)

"Все едно да си купиш сирене от магазина и ако не ти хареса, да го върнеш" Разбира се! Защо не?

Аладинеее явно си някой от тези мошенници. Кажи ми в коя платформа има Пеейки под дъжда, Отнесени от вихъра,Генерал, Равинът Якоб,Крилце или кълка,Госпожиците от Рошфор.Ама да могат да се гледат от България? Носителя на правата казва Малки сте не ми се занимава с вас.Аз му казвам:ама ние ще го пуснем пиратски и ти няма да получиш нищо. Той вика дреме ми на к..ра за вашия пазар и торенти. Не са тъй прости нещата и основно носителите на првата и дистрибуторите са виновни.

Много ми е интересно колко години трябва да минат за да отпадне авторското право над филм?

70 години.

На картата пише,че в русия пиратството е забранено и преследвано. Да де-ама най-големите тракери са руските.

Погледнах картата. Азия като континент напълно липсва, защо ли ;))! От останалото, тракерите са преследвани в щедро гъзооблизващи към пръдляка на САЩ държави, като UK, Южна Африка, Египет, Канада , Германия (още окупирана от армията на САЩ) и т.н. Прави впечатление обаче, че дори принципно ярки гъзооблизвачи на САЩ , като Полша, не са предприели мерки от най-краен характер срещу тракерите. Та, ще видим наш Буци колко мощен, без вазелин и с въртене ще е готов да го поеме по случая...

Ако искат по-малко пиратство да инвестират повече в България американците. То е ясно, че ако се чудиш как да закърпиш месечния бюджет няма как да даваш излишни пари за игри и гледане на тъпи филми .

у тъпака! Частни американски инвеститори можеш да ги привлечеш само с числата, които показват колко ще изкарат от пръдляка ти. Как САЩ ще ги накара да ти инвестират паите си в яхането на пръдляка ти, ако те преценят че не си струва това. Пръдляка си можеш да им го продаваш само срещу пряка печалба за тях, не можеш да се пазариш срещу затваряне на тркакери!

Вече и в обора ли има компютри .Споко за вас баницата ще е безплатна или поне докато интелекта е на ниво амеба, то и няма смисъл да си губи ценното време смислената част от света

Аз съм против спирането на пиратството в България, защото обичам да тегля по много и какво ли не. Но го има и ефента, че когато имаме по много спираме да ценим, ако не се замисляме(универсален закон). Друг въпрос, че специално филмовата индустия за мен е в полу-кома от гледна точка изкуство, много рядно излиза нещо добро, повечето е твърде комерсиално и еднодневно. Затова гледам доста стари филми, благодарение на пиратките способи. Не е добре да се пиратства, ама като цяло картинката е доста сложна. Американците си гонят паричките, разбира се- милиарди генерира развлекателната идустрия там(игри, филми и тнт.)

Ако връщаха парите на разочарованите зрители щях да ги разбера. Ама да те зарибят с подвеждащ трейлър... Ами това си е измама. Да ти обещая супер изживяване, да ти взема парите и да ти предложа някаква боза (с лошо полуприкрито политическо послание на всичко отгоре)...

да го напръскат с отрова за хлебарки!

Стигнах до "СърВАР" и спрях да чета. Тъпи малоумни говеда, тръгнали статии да пишат, как света се борил с торентите ... Богатите евреи и зомбитата от холивуд се борят с торентите, света им се радва. Нещастници, сякаш обедняха нещастните актьори и студия пълни с педофили ...

"СърВАР" е нещо средно м/у английска титла и вид строителен матрял :) Както се казва къде го чукаш къде се пука и ква е връзката с глобалната мрежа хаха

А с кислородните молекули как се бори, и доколко незаконни са те в България?!

Не, не, неее и най-милото, не пипайте торент тракерите Ей. Няма да гласувам за вас!

и като затворят БГ тракерите ще свършат торентите на световно ниво ли ? Че те са стотици хиляди.Интересно е че в статията на много места където се говори за затруднено свалвяне , безопасно сваляне , риск от затвор се цитира VPN като решение :) Въпроса е: Колко от вас знаят безплатен и стабилен VPN ?