Как светът се бори с торент тракерите и доколко незаконни са те в България

В множество западни държави потребителите се преследват от закона за свалянето на дори един филм

Обратно в новината

Коментари - Как светът се бори с торент тракерите и доколко незаконни са те в България | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Светът не се бори. Борят се правителствата . Обикновените хора са против спирането на всякакви торенти.Зашото за да отиде на кино да гледа нов филм едно семейство от четери души трябва са остави поне 50 лева в киното.

Глупости, току-що влязох в rarbg

Хайде, да преследват така свирепо и по-крупните престъпници с чекмеджета......

пак ли този Яворчо?

Начин за борба с торент-тракерите, е да се направи така че хората да имат финансовата възможност да си купят съответния продукт или да си платят за да гледа съответния филм. Докато това нещо не се направи, дали ще е торент дали ще е нещо друго но винаги ще го има. Няма начин да искате от хората да правят избор дали да ядат една седмица или да си платят съответния филм програма или игра.

Ние не се борим ве, ние ги ползваме и се кефим. Кеф ти филмес, кеф ти игри.щ, кеф ти порнак, за всекиго по нещо.

"Добър пример за това е българският RARBG" Дрънм, дрън... просто домаина е продаден на чехи ли беше или поляци, не помня точно, и те са забранили на булгаристанците да теглят от техния тракер.

Само да кажа че никой не се бори с торент тракерите. Това е малоумно и неефективно. Днес го свалят утре пак работи. Начина е само 1. Навсякъде практикуват така навън. Като си дръпнеш нещо незаконно, ти идва честитка 500 евро за 1 албум на Лейди Гага и това е. Ако искаш дърпай

Нито съдържанието в тях. Някой си е купил филм и го разпространява безплатно, както може да прави с всяка друга вещ. Единственото ограничение е "забрана за разпространение с комерсиална цел". Тъй като ъплоудъра не печели никакви пари от качването на материала, това отпада. Все едно да си купя ДВД и някой да ми забрани да го дам на приятели да го гледат. Вече съм платил за него, чрез разпространението не вадя пари, т.е. всичко е законно. ДГД!

Да ти имам и логиката. Никой не е длъжен да си дава стоката безплатно. Като нямаш кинти да го гледаш, ще гледаш ТВ. От къв зор аз ще плащам пък ти ще гледаш безплатно? От къв зор ще строят кина като няма кой да ги плаща? Все едно да кажеш: Нямам пари да закарам семейството на ресторант, за това ще открадна храна и ще готвя вкъщи!

А бе то и ваксините са незаконни ама ни ги натрапват

Нямам против всичко да си плащам, което искам да ползвам. Но трябва да има и връщане определен процент от парите за филми, които с измамни трейлъри подлъгват хората да ги гледат. А то в целия филм само трейлъра си заслужава гледането. Другото са доходите. Трябва услугата за платено гледане на филми да е съобразена с доходите на хората в страната. Тъй като лакомите капиталистически и не само Г@зове не им пука за бедния човек, то и на него не му пука и не плаща за техните продукти.

Какво?? Човекът който си е купил албума на Лейди Гага, безплатно ми го е дал за да си го слушам. Той не печели пари аз не плащам за него няма никъде комерсиална цел. Закононарушение няма.

Че за кражба не дават толкова в БГ...

и ти си незаконен, ама се натрапваш

безплатно ти го е дал през замунда под формата на торент. Идва ти честитката, а ти ходи се жалвай и обяснявай после на арменския поп.

Как по-точно ще ти върнат парите за некачествен продукт? Когато купиш телевизор примерно и установих че в рекламата са излъгали можеш да го върнеш. Когато купиш игра или филм и установих че в рекламата са те излъгали как по-точно го връщаш??

По-скоро в САЩ, Канада и Германия ще отпаднат тезии абсурдни разпоредби. Там има силни лобита, но все пак разумните хора може би са по-силни. Притежанието на нелегално свалено копие от нещо е доста спорно престъпление. Особено пък ако става въпрос за един екземпляр. При положение, че това копие е предназначено само за лична употреба, то някак трябва да се докаже, че ако държателят му не го е имал, той е щял да си плати за легално копие. Нещо, което е почти невероятно да се докаже в съда, а ако не се докаже, то как точно ще се докаже, че е бил ощетен притежателят на правата?! Не на последно място технически е почти невъзможно да се докаже кой какво и откъде е свалял, ако става въпрос за компютърно грамотен човек. А компютърно неграмотен човек спокойно е можел да бъде подведен. Такъв закон не се отнася еднакво до всички граждани, а ги сегрегиира според технологичното им образование, което също е много спорно. Вместо да се занимават с глупости, то носителите на права трябва да направят така, че цялата им продукция да е достъпна на минимална цена за всички. През последните едно-две десетилетия се доказа, че така и печалбите им растат и потребителите са доволни. Тия простотии с арестуването на хора щото имали нещо неплатено на компютъра си трябваше да са си отишли у нас още с напускането на таланта Явор Колев. Държавата не е създадена да пази бизнеса от гражданите, а да пази обществото от мошениците, които се опитват да печелят на гърба на другите. Никой потребил не е гледал някакъв нелегално свален филм с идеята да ощети носителите на правата му, такава теза е просто тъпа.

Честитката трябва да е на някакво законово основание. Трябва да са доказали че съм нарушил закона по някакъв начин. Такова закононарушение каквото го описваш в наказателния кодекс го няма.

Откакто Sony измисли касотофона и касетките, кражбата на интелектуална собственост започна с пълна сила. Беше то навремето - ако не си купиш плочата, няма как да слушаш.

Прав си, но като начало хората трябва да се научат да си плащат едни на други, че да печелят достатъчно. Не всеки да се опитва да мине метър, я с данъци я далаверка я ако може без пари торентче. Смеем им се на хората на запад, как се обаждали да им сменят крушката...

Премахването на понатието "авторски права" ще реши глобално проблема.

В множество западни държави потребителите се преследват от закона за свалянето на дори един филм В нито една западна държава хората не живеят с такива идиотски доходи като тези в България. Разбрахме вече, че нито хората ни са мързеливи, нито производителността ни е по-малка, както плямпаха пендели повече от 20години. Докато има такава идиотска разлика в доходите ще има и торенти. Просто е.

Ти не споделяш копието си, с приятели, а с неогпраничен кръг от хора, което независимо дали е с комерсиална цел е противозаконно. Торентите вървят по една тънка линия, но фактът е, че няма воля да се изчистят там законово нещата и да е ясно и всяка жаба да си знае гьола. Ето, има държави, в които е напълно законно да си правиш копие за собствена употреба, сийдването обаче е вече е разпространение и е незаконно. Поблемът идва с малки пазари като нашия, където легалното разпростарнение на филми е силно ограничено и много филми изобщо не се появяват по легален начин у нас и единственият вариант са тракерите.

И как ще се заплаща труда на авторите и инвеститорите? Имат солидна нужда от ревизия, но не и да бъдат премахвани.

А и не гледаш реално копие а нещо с флошено качество

По съществуващите права дори да притежаваш плочата ти нямаш право да я пускаш в собствената си кръчма, ако не платиш месечно определена сума на око от такива идиотски организация като музикаутор например... И плащането е... абонаментно! Всеки месец, докато имаш кръчма и пускаш плочите си в нея...

И всеки ще си пее сам в къщи? Или? Щото без пари няма кой да го прави. Проблемът не е в авторите, нито в правата им, нито в потребителите. Проблемът е в алчните посредници, които искат да печелят на гърба и на едните и на другите, при това ползвайки силата на държавата. Те трябва да се премахнат и техологиите в крайна сметка точно това ще постигнат.

мая как може да се гледат съвременни филми и да се слуша съвременна музика? Че и на кино ходят някои! Че трябва да си кьор - кютюк - кандил пиян за да може да ги смелиш. Нито тематиката тематика, нито сюжетът - сюжет, нито играта - игра. Еле па българските са абсолютното дъно отдавна не им следя поредното творение на задните им части. Щото центърът на артистичното мислене бил отзад на главата.

Че приятелите ми не са неограничен кръг хора. Ако желая ще ходя по улиците и ще раздавам на непознати и никой не може да ме спре. По същата логика библиотеките са незаконни също, а ако си дал една книга на повече от 10 човека да я изчетат? Ако си направил ксерокопие на учебник в затвора ли трябва да влезнеш? Стига да не се печелят пари от разпространението, никой не може да каже копче.

Правенето и притежаването на копие по всички международни спогодби НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Проблемът с тракерите идва от там, че още в момента, в който започваш свалянето, ти започваш и да го разпространяваш до неограничен кръг от потребители, което вече е незаконно. Това не е като да си презапишеш касета или да си рип-неш диск.

Глупостииии. Току що влезнах в Замунда и сайта си бачка на 100 процента. Ако имате VPN ще ви хванат за дедо..ЯТ и ще изсвирят Марсилезата ....

като си намерят истинска работа.

Sm3hurk0

Има толкова различни начини за споделяне.., че не виждам защо е нужно точно чрез торенти да става това... Има хъбове бол.... DC++ :)))) кръщаваш си филма както си искаш, а програмата, като види, че хеша е еднакъв с търсения филм - почва да сваля, дори да си го кръстил с китайски йероглифи... При това се сменя датата на файла с днешна... (датата е към момента на сваляне..)

Как плаща на другите?! Нали си купуваш произведение на този "афтур". Защо трябва от там насетне да продължавам да плащам? Докога? Има починали отдавна автори, а плащанията продължават, Защо? С какво е допринесъл сина на Е.Димитров да изпълненията на баща си, че да получава "авторски права"?!

Ще дам един прост пример. Едно от най-известните игри. Fallout New Vegas. Купена в оригинал практически играта не може да бъде играна нормално. Изхвърля те на около половин час. За да си играе нормално са необходими минимум 10 мода, направени обаче от хора а не от разработчиците на играта. По всички стандарти това е некачествен продукт. Дали има възможност да върнете играта и да си вземете парите обратно?? Не разбира се. Пример номер 2. Fallout 4. Те са че в тази игра има два мода,използвани без разрешението на авторите им. Не основание че видиш ли fallout, серията била тяхна собственост, респективно правата на всичките разработки направени от тези хора принадлежат пак на компанията. И след това, защо би трябвало да плащаш за съдържанието на такива продукти, при това скъпо и прескъпо??

В Германия тегленето на торенти е забранено и уредено със закон. всичко това което го пише в статията е вярно. Глоби има и си ги плащаш като поп. Тук както всичко останало нищо не е уредено и само си изграем на спри, пусни и ефекта е за 1 ден както видяхме вече вчера.

Ами дай да забраним и библиотеките тогава , че принципът е същят като на торентите ?

Нали говорим за тракерите, а не за личните ти копия!

Да порасъждаваме върху епичната битка за защита на интелектуалната собственост, която води нашата прокуратура. Апропо същата прокуратура забрави че съвсем на скоро, спестяванията на много български граждани бяха брутално ограбени от една ОПГ наричаща себе си банка КТБ. Също така забрави да раследва кой поръча никому не нужно обурудване за атомна централа на стойност милиярди евро. Но страшно много се притесни за приходите на Бил Гейтс, Парамаунт пикчърс и Сони мюзик. Разбира се има логика. На всякъде по света колекторите взимат процент от прибраното. 1. Когато един филм излезе на големият екран, още първата седмица си избива инвестицията та и остават милиони печалба. След което същата тази кинокомпания печели милиони от разпространението на филма по частните мрежи като HBO и NETFLIXS. После печели милиарди от всяко едно излъчване по тв каналите и така на татък. Да не говориме че повечето от неистово големите филмови бюджети не са нищто повече от пране на пари. Но това не им стига на тези ненаситни лакоми гъзове, та трябва да си продават и дисковете по 30 долара парчето на хората, въпреки че 60 % от снимачното време е компютърна анимация и са дали стотинки за него. 2. Отностно музикантите и музикалните компании, дето толкова реваха срещу NAPSTER и MP3. Всеки полу идиот без каквито и да е гласови данни може да издаде приличен албум във всяко съвременно студио. Да не говорим че 50% от траковете на популярните песни са купени от интернет по 15 долара парчето. И когато искаш да ми продаваш албум с десет песни за 20 долара, ще ти кажа само едно - хвани ме за шнура.... Ако искаш да печелиш пари ще ти се наложи да правиш концерти на живо. Но проблема е че за тях си трябва глас, и не можеш да прикриеш фалша с филтри. 3. Що се отнася за програмистите и windows. Първо дори да искам да си взема друг не бъгав софт на друга компания различна от Майкрософт, този хубавец Били Гейц се е погрижил да не мога, като съди всеки дръзнал да пусне нещо на пазара. Като се има в предвид че операционната програма управлява не кой знае какъв голям асортимент от хардуер, то няма как да бъде много по различна от тази на windows. И тогава адвокатите на Били веднага почват да вадят какви ли не измислени лицензи и точка по въпроса. Освен това господа прокурори нямате основание да плачете за приходите на батко Били, защото вече всички нови устройства се купуват с предварително инсталиран софт, който си платил искаш или не. Така мога да си говоря до утре, но на всички ни е ясна истината. Борбата срещу торент тракерите е породена само от едно - ПРОЦЕНТ ОТ БЪДЕЩИ ПЕЧАЛБИ !!! Кой ще се облажи отново, на всички ни е ясно :)

Хич не ми пука! Приспособявам се. Като няма филми, пускам кабеларката със сръбските музикални канали. Мешам водка с бира и съм на кеф. Скоро открих, че може да се меша мастика с бира. Яко е! Няма да гледам турските сериали!

Какво имаш предвид некачествен продукт, накъсва, звукът не е добър.... естествено, ако накъсва филмът ще ти върнат парите в киното. Ако имаш предвид съдържанието? Ти ако отидеш на ресторант и опиташ нещо ново и се окаже, че не ти е по вкуса и не ти харесва, връщат ли ти парите?

Добър пример за това е българският RARBG. Стартирал през 2008 година, днес влизането в него е блокирано от територията на България. Блокирано, ама друг път...

Затова в сащ и германия теглат най много и гледат само пиратски филми ...тва да те хванат е сеедно да пикаш срещу вятъра.Това къде ги пишат тия глупости е да отчетат дейност.Никой никога не може да филтрира и да спре тракерите и обмена.

СървАрите не са като сървърите...

Купил съм си ДВД. направил съм си лично копие и го раздавам на когото пожелая. По твоята логика не трябва да се дават дрехи, обувки, мебели или каквото и да е, защото производителя може да претендира за патент, права и каквото му скимне след това. Абсурден закон.

Проблемът с торентите е далеч по-сложен отколкото се описва в тази статия. Важно е да се отбележи, че кино салонът вече е мъртъв. Екраните от над 50' вече са доста широкодостъпни и предоставят на собствениците си свободата, която споделената прожекция просто не може да предложи. Оттук следва и факта, че все повече хора, които могат свободно да си позволят семейна прожекция, вече предпочитат "домашното кино" и избират да изчакат дадено заглавие да излезе на твърд носител или т.нар. "Streaming". От друга страна, аз поне мисля, че е справедливо да заплатим за даден продукт, който сме ползвали. Все пак тези филми и сериали имат много големи бюджети. Замислете се каква е цената да бъдат създадени филми като "Матрицата", "LOTR", "Game of Thrones" и т.н. Аз бих се съгласил да плащам за тях, но тук се намесва пословичната алчност на корпорациите, които искат с инвестиция от 100 млн. да реализират милиарди. Е, няма да стане. И оттук съвсем естествено се появяват торентите. Отделен е въпроса, че Америка отдавна е частна корпоративна собственост и там за неплащане на произволно посочената от корпорациите цена можеш да отидеш в затвора. Така че аз съм за торентите и реовно сийдвам. Особенно заглавия, които са редки, но според мен класически. И нека политиците ни не се притесняват. Ако успеят да премахнат по някакъв начин торентите, на тяхно място ще се появи друга технология. Така както на времето торентите замениха централизираните сървъри на локалните интернет доставчици. Или както се казваше в Джурасик Парк - "Nature always finds a way" (Природата винаги намира начин".

Проблемът на българските торент тракери не е мижавият пазар на България, а това, че са популярни по целия свят. Имаше едни години, в които и арена и замунда бяха в топ 100 на Алекса по трафик. Сега и те горките съвсем са изпаднали заради глобалното навлизане на достъпните стрийминг платформи и ми е много чудно що изобщо се занимавт с тях?

Никога няма да успеят да спрат тракерите. Хората нямат пари, ако имаха щяха да си купуват, не да теглят безплатно. И аз съм пример за това. От дете свалях торенти, защото една игра струваше 70лв, един филм 30лв, а минималната заплата беше 260лв. С времето се ориентирах и почнах да вадя сносни пари. От тогава си купувам каквото ми трябва, защото мога да си го позволя. Не може да сравнявате ЦД, което в САЩ струва 10$ на минимална 2000$, а тук да струва 20лв при минимална 300$. Е няма кой да купи.

Първи се усетиха Металика. Беше си ясно, че в света на интернет, няма как да чакаш някой да ти купи албума от музикалния магазин. За това измислиха, да го предоставят в сайта си срещу неангажиращия 1 долар. Имат десетки милиони фенове по целия свят. Една трета от тях да го прежалят този долар и се получава диста добра сума. Иначе много групи изгубиха интерес да творят. Но ето, че има начин.