Какво знаем за руския пистолет "Макаров"

Руснаците са ползвали за база Валтер ПП, но въпреки това не са направили просто свое копие

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С Макаров съм стрелял много в казармата. Бивш спортист съм по спортна стрелба . стрелял съм с различни късо нарезни револвери и пистолети, но Макаров е най-неточния пистолет. В това не съм сигурен а убеден.

Ах, най-накрая някой, който знае разликата между спусков механизъм и тежкото желязо, наречено спусък на Макаров. За да решите спора, вземете един Макаров, застопорете го в менгеме, дръпнете спусъка 5 пъти, вижте групата да речем на 10, 20 метра. После повторете с истински пистолет :) Колко от четящите знаят какво е група :). Само да се похваля - моята е 6 мм на 50 метра бенчрест, но с Steyr :) и малко по-малък калибър ...

За да решим спора само ще кажа че Макаровеца е армойски пистолет, а не пистолет за спортна стрелба. И целта на въпросният пистолет не е да поразява цели на 50 метра. За 50 метра има автомати, за 500 метра има картечници, за 1500 метра има танкови оръдия, за 3000 минохвъргачки, оръдия и т.н. Целта на въпрсният пистолет е да има с какво да се отвардиш ако врагът те изненада докато се облекчаваш в храстите и си си оставил пушката на 2 метра от тебе. За тази цел макаровеца си е чудесен пистолет. Сравнително лек, приличен стопефект на куршума, безотказен, можеш да му вкараш патрон в цевта и да го носиш с този патрон в цевта 5 години и да си сигурен че като дъпнеш спусъка ще гръмне, и също така е добре обезопасен при носене с патрон в цевта и свален предпазител както по принцип се носи по време на война. Защото сравняването му със пистолет за спортна стерлба е все едно да сравняваш Голф с Ферари. Да Ферарито е по бързо, но ако го караш по цял ден пломбите ще ти слязат в петите. Така е и със твоя Щаер - отиди на война и ще разбереш че не става за война. Няма да имаш време да го изчистиш един ден и на следващият ще трябва да му отваряш затвора с чук или пък като ти дотрябва да гръмнеш някой, вместо изстрел ще чуеш едно щрак и пищова няма да гръмне, което е много прекрасно изживяване, защото като се случи имаш чувството че някой ти е вкарал боксова ръкавица в задника до лакът. Та изискванията за война и за спорт са различни. И макаровеца е за война. А за спорт си има Аншутц, Штаер, Хамерли и куп други.

Тъжната истина е, че малцина са сравнявали Макаров с истински пистолет. НАЙ-меродавният тест вече съм го описал -залостен в стяга и стрелба за група. Не засичал - глупости. Не засичат "барабанлиите". За чив ми е, като разсейката на 20 метра на Макаров е почти метър. За престрелка в асансъора си има нож :)

Причината за разсейването не е пистолета, а боеприпасите. И като човек дето се занимава със стрелба би трябвало да го знаеш. Разглоби няколко патрона за макаров от една кутия, премери куршумите и барута и ще разбереш защо дава такива отклонения. След това си направи читави патрони или си купи и виж разликата.

Мда, боеприпасите имат значени, тежкият псевдо-спусък също :) А учебни гранати със скъсани шплентове обезвреждахме още в школата за запасни офицери :)

А БЕ БАЦЕ КВО ИМ ОБЕСНЯВАШ ТЕЯ МАЛОЛЕТНИ ТРОЛЛОВЕ КОНТРАСТРАЙКЪРИ ЕДНА УЧЕБНА ГРАНАТА И СА ОПЛЕСКАЛИ ПАМПЕРСА

„Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка …” Александар Зайцев, военен инженер-конструктор Вижте горната снимка. Сержантът в позьорска поза пред чертожната дъска е Михаил Калашников набеден за баща на прочутия автомат Калашников. Миша е учил много малко. Няма дори средно образование и никога не е посещавал каквото и да било специализирано техническо училище, а да не говорим за университет. Сега, обърнете внимание на другите военни на снимката. Погледнете лицата им, забележете леките усмивки. Тези хора са водещи съветски специалисти и професионални конструктори на оръжие. Забелязахте ли иронията в очите им? Унижени в ролята на асистенти на неграмотния сержант, който трудно смятал и не можел да работи с логаритмична линийка, на полковниците с университетско образование не им оставало нищо друго освен мълчаливата подигравка, защото те знаели истината – Калашников е просто пропаганден клоун и никога не е изобретявал АК-47. Как се е случило всичко? MKb42(H) В началото на войната Германия разработва нов патрон 7,92 мм. В последствие Хуго Шмайсер създава за него опитен образец на ново оръжие Mkb-42 (Maschinenkarabiner). Следват изпитания на Източния фронт през 1942 година, модификации и в началото на 1943 година оръжието в малка серия като МР-43 (Maschinenpistole) е пуснато в серийно производство с около 1200 бройки на месец. Обяснението за това малко количество е, че германското ръководство и лично Хитлер са били против масовото превъоръжаване на армията по време на интензивните бойни действия. По тази причина, първоначално новото оръжие е доставено на танковите части и елитните подразделения от Waffen SS. Едва през 1944 година усъвършенстваният вариант на системата Шмайсер е пуснат в масово производство под име StG-44 Sturmgewehr(щурмова винтовка). По този начин немският конструктор създава нов клас стрелково оръжие с блестящо бъдеще – щурмовата винтовка. Днес то доминира в цял свят и едва ли има човек да не е чувал за американската M-16 или разбира се за автомат Калашников, който представлява „истинската” немска щурмова винтовка.

ДжонБраунинг също не е могъл да чертае, Хуго Шмайзер също, а В СССР имаше пищови и пушки които бяха конструирани от човек който не е могъл да ги види защото е бил сляп. Можду другото началника на Зайцев също не може да чертае и е зле с математиката, защото е с основно образование. Но този началник се казва Василий Дегтярьов.

Рядко неудобен, но за това пък силно неточен пистолет е Макаров. Става за нещо, защото е копие на немски пистолет.

В ролята на защитно оръжие е достатъчно точен - трябва да си буквално калтак за да не уцелиш мишена на 20 метра при този толкова лек патрон. Т.е. от коментара ти разбрах че не си нито левичар, нито десничар. ПП: в София има достатъчно стрелбища и инструктори за да си оправиш стрелбата. ПП2: Ако все пак си се ориентирал към снайпинг на ултра къси дистанции ще е добре да потърсиш друго оръжие - една идея по-скъпо ;-)

Стандартното отклонение на 20 метра е между 50 и 80 см. Осмен това заради специфичната форма на куршума се възпра сравнително доста лесно.

Ами че точно това е целта бе пич. Ако ти трябва пробивност има ТТ - като гръмнеш първия в редицата падат още двама зад него.

Макаров е толкова оригинален, колкото и калашника. Т.е. никак. Едното е Валтер, другото е Щурмгевер. Единственото оригинално руско изобретение е самовара. Дори и колите им са прекопирани всичките (поне тези дето стават за нещо).

Утре ватенките в своята нищета и безпомощност щели да извадят каруцата с тачанката на Чапаев и Петка и щели да я модернизират. Тъпи алкаши... За да се произвеждат високотехнологични продукти, трябва да имат напреднал научен, и технически потенциал, квалифициран персонал и развита икономика. Няма нищо! Раша=Нула.

Ти явно си се появил след като някоя ватенка е изклатил евтината проститутка, станала поневоля и твоя майка.

то в Сирия ИДИЛ с бая тачанки го раздават та едни от "най-великата нация" бая зор видяха...докато едни други с тачанки и разни други неща не ги подпукаха...та така смешнико оди си пусни БТВ да се кефиш и не акай тук

пистолета Макаров е копие от Валтер ППК – „изобретен“ в 1948 год. Нищо ново в ватното блато, всичко е старо. Кражба - това е "уникалността" на Русия. Как руснаците откраднаха "Калашников" от германците. Руснаците открадват 50 бр, STG-44 - щурмово оръжие прието на въоръжение от 44 год. и е проектирано през 42 и 43 год., (по руски) МП-44 . И отвличат Хюго Шмайзер в плен в Ижевск – СССР. Да, всички знаят, че всички оръжейници са германци. Валтер. Mauser. Шмайзер. Beretta. Браунинг. Remington. Оръжейниците не са от едно и също поколение. М. Калашников е неграмотен колхозник със седмо-класно образование, той с трудност е писал дори името си. Миша Калашников в 1947 е бил 27 год. бивш ранен танкист, алкохолик и е работилв бюрото на пленения немец Хюго Шмайзер в Ижевск. Когато през 1952 год. се разбира че Хюго ще умре от рак , ватенките за да не се изложат че немец им е изобретил новият модернизиран немски автомат STG-44 набеждават Миша за конструктор. След това през целият си живот Миша калашников нищо повече не е изобрети, а само е давал интервюта и е рекламирал любимата си водка. Митът за Миша е същата раздута фалшива история както и на Стаханов, Александър Матросов, Зоя Космодемянская…и др. подобни. За времето си е бил необходим обикновен съветски гражданин, по който да се равнява останалите крепостни ватенки в зомбираната държава.За съжаление на паметника на калашника в Москва е поставена и схема на оръжието, от което се вижда истината за немското оръжие АК-47. И тъпите съветски патриоти са искали да бъде премахната плочата със схемата от паметника, за да не се вижда истината.

Абе торлчета неакадърни. Поне се научете да четете. Калашников е изобретявал автомата в Ковров. В компанията на своя приятел Симонов и под началството на неграмотника Дегтярьов дето е със завършен 4 ти клас. А Двегтярьов и Симонов още през първата световна са правили автомати в компанията на Фьодоров. Преди да направи автомата, Клашников има 3 внедрени изобретения - броячна изстрелите на отанковото оръдие, брояч на моторесурса на двигателя и адаптер за ТТ за стрелба през амбразури. СЛед АК Калашников прави ПК. Демек Картечница Калашников. И за сведение М16 е 90 % копие на Шурмгевера. А щурмгевера приличамного повече на АВС 36 и СВТ от АК. Замо че те са правени една петилекта преди Шурмгевера. В оръжейото дело топлата вода е открита отдавана - 3-4 модела газоотвод, 5-6 модела затвори и спускови механизми и остава да се подбере формата на приклада и комбинацията от горепосочените. И всъчщност Калашников е заимствал - затвор от Манлихер, Газоотвод от Холцек, компоновка от Булкин.

Четем бе, ама явно ти нечетеш, той човека ти обясни как е станало, ти пак си говориш тъпата пропаганда. Да не говорим, че Щурм гевер съществува няколко години преди калашника и е същото оръжие напрактика. Само дето е било по-добре направено. Същото е и Валтер и макаров. Не разбра ли бе, от вас ватенките нищо не става.

Четем бе, ама явно ти нечетеш, той човека ти обясни как е станало, ти пак си говориш тъпата пропаганда. Да не говорим, че Щурм гевер съществува няколко години преди калашника и е същото оръжие напрактика. Само дето е било по-добре направено. Същото е и Валтер и макаров. Не разбра ли бе, от вас ватенките нищо не става.

До 123: Русофобията явно ти е замъглила разума! АК 47 и неговите модификации са завладяли света бе глупако! Дори американските войници във Виетнам са гледали да докопат АК защото е много надежден и добър! Ти виждал ли си какво става със стоманен лист 2 см. по който е стреляно от дистанция около 200 м. с АК? А що се отнася до ума и възможностите на руснаците е достатъчно да ти напомня само например, кой изпрати пръв човек в космоса и кой направи пръв водородна бомба! Така, че си мери приказките, защото другите не са идиоти, като тебе!

не знаех че Берета е германец ама щом казваш...

Факт че ватенките копират всичко, чак азбуката са изкопирали от нас а след това и църковните книги.

Явно майка ти, а може би и ти сте клатени от ватенки, защото за каквото и да се говори започваш да ги анатемосваш !

Тихо моето момче, че толко рускини съм минал (и не само аз), да не се окаже, че баща ти е българин. Да не говорим, че като видят твърд и не могат да повярват, че и такива имало.

И то крадено, ма от Колт.

Германеца Шмайцер, Валтер ли е работил за Макаров?

Германците го закупили за армията Си, но по време на войната руснаците видели ОТ СЪЩАТА АРМИЯ ВАЛТЕР!!!!!!!!!!

За руският пистолет Макаров знаем, че има много тежък спусък. Хората откога стрелят с електронни. Но е евтинджос, за да е хубав трабва спусковият механизъм да клони към 400 Еуро, и да няма нищо общо с този. Който е виждал и стрелял със спусков МЕХАНИЗЪМ ще ме разбере

Спусъка се прави бе пич- колкото грама искаш токова можеш да го направиш. За половин час работа е да си го направиш по твой вкус. А е направен тежък нарочно - това са армейски изисквания за да не гърми при всяко едно изпускане. АКо чакаш някой да ти произведе пищов по твой вкус, много има да чакаш. Аз съм си ги правил. И то на пистолети от хилядарка нагоре.

Пич, имам Steyr, достъп до Anshutz. Та знам какво е спусков механизъм, самострел и как се настройват.

защо,западняците го харесват,а руснаците не го харесват ? Просто ми е чудно наистина.В Щатите е може би най-предпочитаният пищоль за скрито носене,а някои казват че си били закупили и втори за жените си,тъй като разбрали че макаренкото никога не засича.А това е най-важното качвство за едно оръжие което се ползва за самоохрана.Един от службите ми каза навремето,че това е съвършеният пистолет,защото пистолет се използва предимно за самозащита,и това се случва обикновено до 3-5-10 метра,рядко по на далече.Виж за атакуване има и други къси нарезни като ЧЗ-75/Берета и др.

Аз съм чел, че пистолет "Макаров" е правен най вече за милицията, защото използвания до тогава пистолет"ТТ" е бил с много голяма пробивна сила и при стрелба с него куршума му може да пробие 2-3 души един след друг!

Непознатото оръжие , е по страшно от страшното. Масовия Макарич е непознат за ползващите го, защото болшинството имат по 10-15 -20 въжможности и вече го притежават . За тоя пистолет има боеприпаси,че прави чудеса, но няма лошо оръжие, има слаби стрелци, и да го призная, това е армейско, не, и не става за полицейско,дано ме разбрахте.

ПМ е слаб пистолет, независимо, че е копие на добър пистолет. Колкото до приликите между АК-47 и германската щурмова пушка на Шмайсер... Ами сравнявайте предшественика на АК-47. Намерете в търсачката АК-46, вижте как се разглобява, вижте му частите и тогава пишете как нямало никаква прилика. АК-46 е оригинално германско изделие, докарано в Ижевск, като ретежи, заедно с автора Хуго Шмайсер. А старши сержант Калашников е един назначен конструктор, за да се покажат "творческите възможности на работническата класа", а и някак не върви първата успешна съветска щурмова пушка да носи името на победеният.

" докарано в Ижевск, като ретежи" да се чете " докарано в Ижевск, като ЧЕРТЕЖИ" Моля за извинение :)

Именно Хуго Шмайзер е в Ижевск където по -късно започва производството на АК. Малката подробност е че Калашников е живял и работил в Ковров под началството на Дегтярьов. Ей го къде е Ковров - на хиляда километра от Ижевск и Калашников е прескачал през обедната почивка да види какво проави Хуго шмайзер. А най- добрия приятел на Калашников е бил колегата му Симонов. Симонов И Дегтярьов заедно с Фьодоров са правили автомати още през Първата световна война. Между другото Дегтярьов за разлика от Калашников който е завършил 7 клас, демек средно образование по днешните норми е по-неграмотен и от него защото Дегтярьов е с четвърти клас. т.е. с основно образование.

едни харесват макарова други не. От политическите пристрастия също зависи. От периода в който съм бил със същия казвам следното. При тренировка/периодична стрелба един път в седмицата/ става добър. На 15 метра поразявам кибритена кутия. Проста и надеждна конструкция. Безотказен. Сравнително лек и удобен. Както казваме " Мисълта засича макаров не". "Жената изневерява, кучето понякога макаров никога". За другите модели къси нарезни оръжия от рода на ЧЗ, Глок, Берета, Валтер /9х19/ също са много добри. От тях има модели които си съперничат помежду си на световно ниво. Но какво му е доброто след като е произведено с една жестока цел да убива.

Добре казано и точно, бъди здрав.

Стрелял съм на стрелбище с Глок 19, Валтер (модела не помня), Берета 92 и съм доволен от всички. Най ми пасва Беретата на ръката. С Макаров съм по-неточен от тях. Предимства са му, че е евтин, удобен за носене и не засича. За точност няма сравнение с гореизброените. Полицаи и въоръжени охранители, които го ползват за служебно оръжие, му свикват и се усъвършенстват като нямат възможност за по-скъп.

Скрийте се дир.бг. ставате смешни с тази проруска, глуповата пропаганда

Ходи прочети в "западните" форуми и източници, колко всъщност хората ценят това оръжие и тогава пак търси пропаганда.

Ценят го разбира се. Купуват го евтино на черния пазар. Колкото да пръснеш веднъж манерка и трудно да те открият става.

Руските ракети най мирните ракети. Руските часовници най бързите часовници. Руските джуджета най високите джуджета.

Копие ,но доста бледо! В казармата ми се водеше един,на 10 м нямаш почти никакъв шанс да уцелиш мишената!Предполагам че ако мишената е с размер на слон може и да имаш късмет!

С каквото и да пробваш няма да уцелиш. Не ти ли мина през манерката, че проблемът не е в пистолета.

Ами да пробвал съм! С оръдието и картечницата на танка нямах проблем. А и сега с Беретата си нямам. Ма ти явно нямаш възможност та си мечтаеш за ПМ.Така си мечтал и за Москвич предполагам.Е , дано пък си постигнеш мечтите!

Възможности, мечти...Големи приказки. А способностите ти не стигат на 10 метра да уцелиш, космоса ти пречи.

Е, дори с въздухарка прав от 10 метра стрелям по-добре от споменатият псевдопистолет, с чийто спусък трябва да се бориш. Много твърд бре, къде е степен 1, мекият спусък. Просто едно желязо, задържащо една пружина ...

На времето синът ми, който бе тинейджър стреляше на стрелбището заедно с мене и удряше мишените по в центъра от мен. (това с един и същ пистолет) така, че търси причината в себе си, а не в пистолета!

Няма друго такова недоразумение като Макаров. Стреляш по буркан от 20 метра. Уцелваш. Чува се 'дзън'. Буркана е цял. Макаров! Гордостта на калмуците...

бе ти ми иди на 40 м и че видиш дзънн))))

Пистолетът е нужен, за да се добереш до своя автомат, който не трябва никога да оставяш. Колкото до 9x18 става за сватби и новогодишни събития.

ПМ е точно това, за което е създаден. За милицията. Лек и удобен. - едно време от милиционерите се използваше само по сватби, за стрелба във въздуха. Нямаше въоръжена престъпност. За армията. - на въоръжение на сержанти и офицери. Като атрибут на униформата. За един армеец последното оръжие, което може да използва, е пистолета. Затова трябва да е лек. За офицера - да не попадне в плен и да си тегли куршума. В Сирия и Афганистан много руски офицери за го използвали. Но много от пишещите тук нямат и понятие какво е офицерска чест. Братя българи, защо се продавате за пари на разни организации, било то руски или американски? Какво ще кажат Вашите родители, ако знаят, че сте еничерите на Българският народ?

Всъщност офицерите в армията бяха с пистолети защото имаха задачата да са зад гърба на войниците, така че за последните да е по-опасно да побягнат назад отколкото да вървят напред.

на мокро петно ги прая таквиз

На убития му е все едно с какво са го застреляли, с остарял Макаров или свръхмодерни Берета или Глок

За сведение на автора Джеймс Бонд носи именно "Валтер" По време на снимките на първите серии Швейцарската компания едва ли е съществувала!

В милицията/полицията преди бяха с АП (май унгарски) и Макаров. За другите не знам. На Макаров е много широк куршума и затова вероятно е добър за стопиране. Реално точно такива трябва да са полицейските, а не супер пробивни. Само че има малко патрони в пълнителя, а сега е стандартно 15-тина под наклон един до друг. Широкият куршум не е толкова пробивен, но почти сигурно ще засегне нерв и ще предизвика някаква временна парализа. Докато малките може да преминат без да засегнат нерв и противника въпреки това може да вдигне пистолет и стреля, защото няма да го е спрял да реагира. Разбира се за съвременни условия трябва по-различен, дори по това да може да се опира единият пръст на другата ръка отпред пред спусъка, за по-голяма стабилност.

Кой куршум е "по-широк" - 9мм на Макаров или 9мм на Глок?

Да ти обясня, понеже явно не си държал пистолет /не всеки трябва да е/ За да има ефективен спиращ ефект кушума трябва да отдава възможно наи-голяма част от енергията в тялото / идеалния вариант е куршум с голяма кинетична енергия да не перворира тялото а да остане вътре/. Не се цели поразяването на нерв а вътрешни наранявания и кръвоизливи които вадят от строя нападателя. Звучи малко варварско и кръвожадно, но това е единствената цел при използване на огнестрелно оръжие за отбрана/самозащита - да се преустанови нападението като същевремено не се нанасят щети и поражения на обкръжаваюата среда в това число и хора. Ако куршума перфорира тялото и го напусне има реален риск да попадне в друг човек и да нанесе поражения които не са били желани от стрелящия. Иначе, да не дава Бог, ако ти се наложи да стреляш за да заюитиш живота си или живота на някой друг всеки пистолет е добър, единствания недобър пистолет е липсващия! Отново ти казвам, не искам да те изкарам глупав - не всеки разбира от всичко. Човек се учи докато е жив

Да допълня мнението на "Мада" - има и още един пистолет с по-голяма дистанция на ефективната стрелба - СПС /Гюрза-та/ на Сердюков. И да уверя невярващите - ПМ има достатъчен стоп-ефект, обусловен от подбора калибър 9мм и начална скорост на куршума 315м/сек. Затова стана едно от масовите оръжия на убийците - надеждно и точно.

За пистолета - стрелял съм доста и с Макаров и с Валтер ПП. Добри пистолети са. Но действително, на Макаров вече мястото му е само в тировете за нчална подготовка. По ред причини. Реално, с пистолет може да се стреля на много късо разстояние - дали стреля, на 50 или 60 м няма значение. Бойната далекобойност (при масова употреба) на който и да е пистолет не надхвърля 15 - 20 м. Изключение прави един също исторически пистолет - Маузер от 1895 г. - при него прицелната далекобойност е до 200 м, защото е с по-дълга цев (ако си спомням правилно май беше 14 или 15 см) и се е произвеждал и изполвал с дървен кобур, който се е използвал и като приклад на пистолета, превръщайки го в малка "пушка".

КОМЕНТАРА ТИ Е НЕОБОСНОВАН ДИЗАЙНА НА ПЪЛНИТЕЛЯ ДА ИЗВИТ ГАЗООТВОДА ММММ ПРИЛИКА ИМА ВЪВ ФОРМАТА НО КАТО МЕХАНИЗЪМ РАЗЛИКАТА Е ОТ ТУК ДО МАРС ПАЛИ ГУМЕНКИТЕ БЕГЙ ДА СЕ РОВИШ В НЕТА ЗА ДА СЕ УВЕРИШ

Schilo

"Макапов" е читав пистолет за армейски цели, но вече си му е време да отиде в запаса. Макар, че толкова лесен за подръжка и безотказен пистолет, едва ли скоро ще бъде създаден.

Макаров надежден пистолет но морално остарял за съвременните изисквания на Армия Полиция 8заряден 9х18 за самозащита да.Идеален е за подготовка на начинаещи в стрелбището.

Schilo

Определено.

безусловно АК 47 е краден от немците.Калашников е прост селянин хванат от байра. Се едно сега някой талибан да му препишат че кат си е пушил вечерното наргиле с опиум е изобретил ракета ПЕЙТРИЪТ

Schilo

Корко пъти си разглобявал двете пушки?

а ти разглобявал ли си руска и американска ракета за да знаеш коя е по добра? да ти еВа довидите кирливи. за това си има специалисти, а не тролове с тъпи аргументи. и какво... като ги разглобиш точно ти ще разбереш кое е копие, а? смешко.

Schilo

Аз, тъпако, ракети не съм разглобявал. Но за разлика от теб, сополанко, съм разглобявар АК 47 поне 2000 пъти. Зяапознат съм много добре с устройството, а има достатъчно схеми на пушката на Шмайзер, за да се видят разликите и с просто око. Аре, у лево!

Абе миризливец. Бил съм химически войски към флота бе. Ти ли ще ми обясняваш за калашници и друго оръжие бе мушмурок.

Нема нужда да ти но навирам у гъзо , че да разбера , че некой е навирал нещо там преди мен.!.мбухахаха Я бегай да си смажеш каручката, че като се вихриш из европейска София и много скърца, и смущава евроатлантите.хахах

що не се гръмнеш и с двете

Освен че откраднали автомата от немците,откраднали и пистолета.Те сега и стелта откраднаха от САЩ.Ей,крадливо племе.

На по-тъпите трябва да се обяснява постоянно, че във въоръженията няма патент. Там технологиите се взаимстват, както е било в цялата човешка история, преди някой да реши, че неговият задник е по-важен от развитието на цялото човечество.

Правилно по време на война оръжията често попадайки във ръцете на противника са представлявали интерес за инженерите https://warbook.info/item/sravnenie-ak-47-i-stg-44

Едно не ми е ясно ..В света има над 7милиарда души,защо всеки път дир.бг се опитват да ми втълпят,че една държава с население под 200 милиона е номер едно във всичко.

Не е номер едно във всичко, но не е и последна. Там, където е номер едно, си е НОМЕР ЕДНО.

на комунистите всичко им е копие,с простите си акъли нищо не могат да измислят

цитат : ' бързо се превръща в най-популярното късо оръжие в Източна Европа и Азия' А потребителите в тези страни през тези години какъв избор са имали? Щото и Москвича и Ладата бяха популярни ама то тва и имаше, Заз, трабант, Москвич и Лада. Другото беше велосипед Балкан и велосипед Украйна

Schilo

ЦЗ, АП, "Марголин", "Стечкин" и т.н.

П М си е перфектно оръжие ... но всяко нещо с времето си...

Макаров, посредствено оръжие със тежък спусък и толкова откат, че след ден спортна стрелба боли дори да вдигнеш чаша. Проста конструкция, поне за мен неудобен грип, рядко засича. Става за замеряне и поне е евтин. Също така е достатъчно малък да бъде удобен за носене и поради това и цената е перфектен за полицията.

след стрелбата можеш ли да си махнеш космите от гъза ?

Масово оръжие, в големи количества, и в същото време, много непознато оръжие за много, имащи претенции да го познават

за руският сайт дирник.бг?

На Макаров е много слаба дулната енергия и поради това има слаб и недостатъчен възспиращ ефект на по голяма разстояние въпреки че е 9 мм , за разлика от него Валтер ПП или ППК е 7,65 мм но много по точен и с голям възспиращ ефект въпреки по малката си дулна енергия около 195 джаула.

И как точно има по голям спиращ ефект, като и калибърът е по малък, е дулната енергия е по ниска. Абе пробвайте да мислите преди де пишете глупости.

sig e швейцарска фирмь sauer е германска a walhter e трета с само тя проиювежда РРК

Става за асансьорна престрелка.

Тия май н са и чували за Heckler & Koch и Pietro Beretta....

За Макаров знаехме, че е най-добрият и най-точният пистолет в целия свят, а България е най-хубавата страна в света с най-плодородните полета и най-богатите жители! За Русия пък знаехме, че руский цар е на земята най-велик, кат Русия няма втора, тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота!

Руския болен е най–здравия болен. Руското джудже е най–голямото джудже.......и т.н.

България беше прекрасна страна, докато не се появихте циганоподобните българи-безродници. А иначе, тогава нямаше банани, имаше държавност. Сега е обратното.

Нямаше държавност,а имаше местни партийни и ДС феодали.И в армията бешее отврат и разпад.Нямаше командири,а имаше стар войник,ЗКПЧ,ВКР и ДС.

Чувал ли си за американската поръчка? Ама пуста българска лакомия,я!

че гърми яко като секи пистолет

Макаров става да плашиш гаргите или да убиеш някой от упор, максимум до 10 метра!!! Поредното руско копие, кои.ето естествено е сделано с брадва от пиян ватник!!!

За такова чалгопитеци с две леви ръце къто тебе и 10 метра сам много! Много си тъпо бе , тъпо си на гурбетдобиче.!.мбухахаха

Приказки на пълен леймър. Ако застанеш от неправилната страна на същия този Макаров друга песен ще запееш.

Сравни го с Колт, Глок, Беерета, H&K и ще видиш за какво иде реч!!!

идеален за самоубийство...толкова !

И всички минали на Глок. С ПМ работят наемните убийци, защото има голямо количество нерегистрирани Макаровци.