Какво знаем за сложните очи на насекомите (снимки)

Познанието за оптичните органи на насекомите може да спаси човечеството от астероид

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разказвате за това колко сложно са устроени очите на насекомите и пак употребявате думата "еволюция". Явно сте толкова слепи, че като гледате не виждате, че няма никава еволюция, а един Интелигентен Създател.

Интелигентен, интелигентен...колко да е интелигентен като сметнем колко видове очи има в животинското царство. Нещо много разпуснато го дава. Като ги е създавал тези стотици типове очи явно е бил добре надрусан.

че виждат света в груба графика, и то черно-бяло...

Най-много очи има хамелеона, октопода и всички животни дето си менят цвета в зависимост от околната среда. Очите им са на самата кожа. Ако на такова животно му затвориш очите и смениш околната среда то пак си сменя цвета на кожата. Това доказва, че не гледа с традиционните си очи, а с някакви други на самата кожа.

Хамелеонът не си мени цвета спрямо околната среда, а спрямо "настроенията" си - т.е пигментацията на клетките на кожата му се изменя, ако е изплашен, ако е доволен и спокоен, ако е в размножителен период за впечатляване на женската, ако проявява агресия за да защити територия или при самозащита и тн. Единственият начин да Ви погледне с очи "някакви други на самата кожа" е , ако сте се назобал с халюциногенни гъби преди да се подложите на погледа му. :)))

Ето защо приматите са винаги черни!

Човешката ретина се състои от 18 слоя и съдържа много повече рецептори от споменатите 17000 при пеперудите. Ама кой да чете, преди да пише ...

човек незапознат с въпроса, ако чете статията би заключил, че едва ли не всяка индивидуална фасетка на окото на насекомо е по-сложно устроена и по-ефективна от окото на човек.

Загатнато е, но ключовият момент е в това, че многото лещи са свързани с малка резолюция. Това око различава движение, но не и детайли. Мозъкът на насекомите се състои от няколко ганглии. Дори окото да може да възприеме много информация, няма компютър, който да я преработи. Затова очите на сложните същества са с една голяма леща. Така могат да възприемат много важни детайли, да различат хищник от не хищник, за да складират инфо в паметта. Природата си знае работа и на всеки е дала това, от което има нужда.

Създанието свидетелства за Създателя.

Безумието ти свидетелства за безумие. Тавтология както се вика...

Значи знаем че тез малки гадинки са супер сложни и че има яки технологии в тях, обаче си мислим че знаем как са произлезли - чрез еволюция......... Как може подобни безумия да се пробутват за наука в 21-ви век когато можем да наблюдаваме клетъчните процеси и да разкодираме ДНК........ Що за малоумие е да се преподава като абсолютна истина нещо което е невидяно от никого и което не се е случило в нито една лаборатория и е създадено от човек който дори е нямал микроскоп …….. Айде ДРУГАРЕ У-чени научете се!

Църквата е признала Еволюцията като божествен процес. Цитирам приблизително по памет: "Еволюцията показва колко е сложен процеса на Сътворението, който продължава и до днес". Но някои индивиди тук са явно по-знаещи... :) Относно безумията! Кое е по-безумно? Организмите да се адаптират към сложната околна среда чрез усложняване на устройството си или някой да ги създаде за 6 дена? За първото има доказателства, за второто - не! Нямам нищо против теорията за висша сила. Но съм склонен да вярвам, че тя движи еволюцията, както и разширението на Вселената, раждането и смъртта на звездите... Кое е по-божествено: да създадеш света за 6 дни и после да мързелуваш или да създаваш звезди и нови светове?

Артик , това , което не си видял не съществува. Въпросът е дали всички виждат колкото теб или има и по-окати.

Гнусни са ми, жилят, хапят... Най-омразната част на фауната, според мен. Иначе знам, че без тях много неща нямаше да съществуват...

а обичаш меда и копринените дрешки?

Всъщност нито мед ям, нито коприна нося :D Но това е доста индивидуално...

На истина съм изненадан. От много време, за първи път в БГ чета статия в която има какво да се научи! Браво и продължавайте все така!

Насекомите имат много интересни решения по своето тяло и затова е интересно да се изучава техният организъм, наистина има какво да научим от тях. Дори и да моделираме някой решения или процеси.

статията