Коментари - Кои са най-големите недостатъци на автомат "Калашников" | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако не че на третият пълнител а разлика от другите конкуренция които кал вода и пясък им пречат

измислил го е германеца ей. Евала на Хюго.

Абе ти лош човек ли си или тъпак..... ли си или бавно мислиш?Защото човек бавно да мисли може - но ако има сърце - страштно няма....Сърце яавно нямаш!АКМ 74 е подобрен точно заради това - след първият изстрел практически няма откат .....ех как ви обичам такива !

Е, да. Точно заради тези и недостатъци целия свят е въоръжен с Калашников. А само протежетата на Америка използват М-16. Определено платена статия, написана от някой профан с нулев коефициент на интелигентност.

Целият трети свят. Като водиш войни срещу цивилни, няма нужда от обучени войници с точни оръжия.

Ама наистина....КОЙ ОЛИГОФРЕН ГИ ПИШЕ ТЕЗИ СТАТИИ, А?! Откат От главните си конкуренти (в лицето на американския AR-15 и немския H&K 416) руското оръжие губи, на първо място, по отката, който е в пъти по-голям от този на "западняците"...>Малоумнико! Естествено че отката на АК-47 е по голям от този на пуцалки пърделки като М-16! Калибъра на АК-47 е 7,62мм а на краварската пърдялка е 5,56мм!! Тогава как отката няма да е по голям! И за малоумняка който е писал или преписал тази стартия! Аз лично съм служил във Вътрешни войки, и личното ми оръжие беше АКС-74 , и смело мога да твърдя че отката му беше като от флоберка или въздушна пушка! А точноста му си беше отлична! Възможности за тунинг Със западните оръжия в този план също е по-лесно, смята оперативникът. Малоумняци! За какъв тунинг говорите ве дебита дебилни?! Първия М-16 какъв тунинг е имал?! ТОЧНО НИКАКЪВ КАКТО И ПЪРВИЯ АК-47!! Почнаха да се тунинговат оръжията последните 20 години! Когато е била създадена Планката Пикатинни - Picatinny rai, а това е било средата и края на 90 години на миналия век! Точност на стрелбата "Западняците" също печелят по точност на стрелбата в сравнение с АК-47. "Юджийн Стоунър (американски конструктор и създател на М16) удължава ствола на винтовката си, за да поразява по-точно цели на далечни разстояние. Малоумняци я кажете каква е точноста във джунглата, където и първото клонче или тревичка отклоняват от полета и траектория

леките 5,56мм куршуми! каква е и точноста през бетони огради или стени а? Защото куршума на Ак-47 спокойно си минава през тях, и гръмва лудите говеда които са се скрили зад тях! И какво малоумняците сравняват оръжия от различен клас! Да вземе да сравнят тогава М-14 с Ак-47! Да видим кой е по добър! М-16 се появява 15 години след Ак-47! Да вземе да го сравнят с Ак-74 да видим кой е по добър а? Само дето няма да могат! Защото боклучават М-16 непрекъснато ще засича ту от пясъка, ту от водата, ту от калта ту патроните ще заклинват, ту ще прегрява и дулото ще се деформира, ту газовата тръба ще се задръства..така че да си лъжат лудте говеда само свойте овци в краварника които могат да вярват на тези шитни!

Калашника е за страни от Третият Свят.....евтино и просто оръжие , ширпотреба. КОЕ НЕ ТИ Е ЯСНО , че си се запенил така ? Със "тунинг" го докарва за страни като нашата....тъй то. Със западни образци не може да се мери , вярно те са и по-нови , но всичко е до време.........

Абе не знам какви са му "недостатъците" спрямо "западняците", но най-важното му качество са надеждността, простотата на конструкцията и цената. И точно тези три качества са го направили най-популярното оръжие в света, особено за хора, които нямат възможност за скъпи "западняци" и поддръжката им, т.е. всички видове разбойници, терористи, партизани и армии на бедни държави...А пък и американците във Виетнам с охота са се разделяли със своите американски пушки и са грабвали попадналите им под ръка калашници...И понеже има много "недостатъци", го произвеждат в поне 5 - 6 държави и дори в САЩ...Та толкоз за "недостатъците" на това оръжие...

Колко хора по света са загинали и осакатени от това чудо?

"...лекият патрон на М16... не губи кинетичната си енергия и балистиката на полета." Този експерт виждал ли е оръжие?

Какво са тези 100 - ци метри, бре. Автоматът е предназначен за близък бой. Не е да целиш планетите в космосът. Най много до 150 метра и толкова. И с него не се мериш, а само стреляш. Шото и от другата страна и те стрелят. Ей, малоумници. За по - голямо разстояние си има снайпери. Никой не стреля с автомат на 1 км. :-))))))

ай стига вече с този калашник ... нямате ли други теми за статии ... очакваме .. кой е най-нещастния ползвател на калашник, най-щастливия, най-красивия, най-прецакания и т.н.

Най-големия недостатък на АК е ако стоиш от погрешния му край

Понеже съм носил и стрелял с АК-47 имам преки впечатления. Откатът наистина е най-големият проблем. И не толкова силата, колкото отскачането нагоре заради буталото над цевта. Учехме се да пускаме по 1-2 патрона на автоматична стрелба, третият отива в небитието. В АК- 47М това е малко подобрено, по различен начин се отвеждат газовете - две отверстия по д ъгъл 45 градуса, вместо едно директно нагоре. Но това е заради простата и надеждна конструкция. М16 също презарежда с отвеждане на изгорелите газове, но по много по-различен принцип. Те "обтичат" цевната кутия. Това и калибърът го правят много по-добър стрелково, но по-капризен и труден за обслужване.

Е, ха добрутро! Това всеки с повече от 3 мозъчни клетки го знае. АК-47(известен като копие на Шмайзер) е добър единствено в боева обстановка с много мръсотия, евтината поддръжка и незаконното му производство на много места. Всички останали плюсове са на западните пушки.

Значи е време да мутираш до появата на поне 3 .

Сега да вземе да обясниш в коя боева обстановка няма мръсотия. А, да, в американските училища, къде често проверяват тази теория.

Сравняват неща от различни епохи и концепции за действие. АК-47 е произведен по изисквания веднага след ВСВ, а АР-15 и ХК са продукти на по 20-на години. Така погледнато е вярно, че и Москвич 412 е по-добър от Форд модел Т от 20-те години на 20 в. И най-важното, на автора часовника е по-калпав от джапанките на Джей Лено!

Да ви кажа на какво приличате Всеки тука обяснява как шоколад Кума Лиса бил много вкусен и как никога няма да забрави колко вкусен бил и нещо по-вкусно от това няма.. Разбира се... за него е най-доброро, но никога не пробвал шоколад от Германия или от Швейцария. Ама ни обяснява колко супер дупер бил Кума лиса щото изял 500 от тях.А за останалите знаел само от списанията и не му изглеждали като супер Кума Лиса. Аре дръжте се бе.

специалисти са по шоколади щото са изяли много Кума Лиса. То така се става спец.

Как руснаците откраднаха "Калашников" от германците. Руснаците открадват 50 бр, STG-44 - щурмово оръжие прието на въоръжение от 44 год. и е проектирано през 42 и 43 год., (по руски) МП-44 . И отвличат Хюго Шмайзер в плен в Ижевск – СССР. М. Калашников е неграмотен колхозник със седмо-класно образование, той с трудност е писал дори името си. Миша Калашников в 1947 е бил 27 год. бивш ранен танкист, алкохолик и е работилв бюрото на пленения немец Хюго Шмайзер в Ижевск. Когато през 1952 год. се разбира че Хюго ще умре от рак , ватенките за да не се изложат че немец им е изобретил новият модернизиран немски автомат STG-44 набеждават Миша за конструктор. След това през целият си живот Миша калашников нищо повече не е изобрети, а само е давал интервюта и е рекламирал любимата си водка. Митът за Миша е същата раздута фалшива история както и на Стаханов, Александър Матросов, Зоя Космодемянская…и др. подобни. За времето си е бил необходим обикновен съветски гражданин, по който да се равнява останалите крепостни ватенки в зомбираната държава.За съжаление на паметника на калашника в Москва е поставена и схема на оръжието, от което се вижда истината за немското оръжие АК-47. И тъпите съветски патриоти са искали да бъде премахната плочата със схемата от паметника, за да не се вижда истината. Така и пистолета Макаров е копие от Валтер ППК – „изобретен“ в 1948 год. Нищо ново в ватното блато, всичко е старо. Кражба - това е "уникалността" на Русия.

11тото изтърсаче от фамилията на емигранти. нали се сещаш кой раждат по толкова деца?

Щом АК е препочитан пред м16 значи е по добър, това е своадната конкуренция. В САЩ произвеждат АК, в Русия не произвеждат М16. Уго Шмайзер е привлечен да доработи АК 46, за разлика от Фердинад Порше, който е арестуван и отвлечен във Франция.АК е продължение на традициите на автомата на Фьодоров. Известни са копията на СВТ 40 във варианта Gew 4

Да, всички знаят, че всички оръжейници са германци. Валтер. Mauser. Шмайзер. Beretta. Браунинг. Remington. Оръжейниците не са от едно и също поколение.

Фьодоров, Судаев, Шпагин, Шпитални, Колт... Берета е жабар

Движеща се мишена номер 8 е на 300 метра. Въобще над 300 метра с Калашника е предизвикателсто. Движеща се мишена на 800 метра и Драгунов ще е голямо предизвикателство. Май сме виждали Калашник само по интернет!!!! Само да ти кажа, че с Калашник имам изтрелян един Зил боеприпаси и знам всичките му плюсове и минуси !!!!

Аз пък имам с калашник изстреляни цял товарен кораб с боеприпаси и всички на над километър. Кой каза повече? много CS цъкаш дете.

Кашишки офицер от запаса съм!!!!

Капитан втори ранг във военноморските.

Бидейки кашик по татово време в Ивайловград - така е - НО - кога се налага да стреляш с Калашник над 300 метра? Най-добре си на 100-200 метра, биеш всичко наред. БЕЗ оптика, че ако сложиш оптика на Калашник - то си става някаква недоклатена екзотика и може да уцелиш някой и на 400-500 метра, ако не духа вятър, ако не вали, а и после може да пуснеш тото. ПКМ - на три патрона си слагаш и един трасиращ, че да си коригираш стрелбата. Стреляш и на 700-800 метра, ако не уцелиш - местите се с помощника, че да не те цъфнат. Драгунов - недей така! На 800 метра, ако си гледаш на оптиката, а и ако си с наводчик с бинокъла - на 90% си уан шот, уан деад... Та - никой пък не се сети да спомене пълнителите на Калашника. Има една шибана пружина, която в един момент се разхлабва и една дупка, да следиш колко патрона са останали (а през нея се трупа прахоляк, пясък) - в следващият момент, особено при смяна на пълнителя, някой от патроните влиза на криво и следват едни майка ти и т.н. Като цяло - НЯКОЙ ИМА ПРОБЛЕМ, ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ПРОДАВАНОТО ОРЪЖИЕ В СВЕТА.

Колега съм ти ша знаеш, ама отдавна се занимавам с други работи и правете разлика между различните модели. Разликата между АК47, и АКМ47 е сериозна, А между АК47 и АК74 още по-сериозна. Отделно между АК74 и АК 5.45. АК серия 100 също. И аз му знам кусурите и знам че засича. Поне на мен ми се е случвало няколко пъти. Ама всичките засечки се отстряваха за 2-3 секунди.

Айде бе. Аз изядох няколко удара по каската щото си свалих мишената на 800м + още две с по един изтрел ама на лейтинанта до мен не му хареса това и даже за малко да се простя с 5 дневната отпуска от новобранския център

В казармата...беше отдавна почти всеки ден стреляхме по 25 патрона...такова беше упражнението. Не изкараш ли отличен, още 25 патрона! Ако пак се изложиш...манлихерата със 100 патрона да ти разбие тамото та да се научиш на прицелен огън. И така познавам калашника по добре от себе си!, само веднъж съм стрелял с манлихерата. Това е оръжие направено за война, където много много време за прицелване няма, но никога не съм видял засекал калашник. Да в мирно време има минуси, ама на война...не съм сигурен. Евентуално, че е с голям калибър и онези с малките куршуми могат да мъкнат повече патрони от този с калашника, друго май, май не се сещам... що се касае за службата ми като войник, бях граничар, с което изобщо не се гордея!

Беше пълно с дефектни патрони. Ама сигурно това не го броиш за засичане?

В казармата имаше един льольо, дето веднъж успя да си простреля възглавничката с пясък, дето ни бяха дали за да подпираме оп-удобно калашника при стрелба легнал. От 400 човека на стрелбището, само на този дивак му засече калашника!!!!

Стига лъга, носа ти порасна толкова, че не можеш да излижеш тоалетните... спец-асенизаторче. Виждал съм засякъл патрон един единствен път - този патрон, с който поколения наряди са избивали останалите патрони от пълнителя. И се оказа, че АВ-то му е изкарал заряда- да не стане беля.

Малеее ... той бил с изкуствен интелект калашника. Де ви намират бе. "АВ-то му е изкарал заряда- да не стане беля"

Не съм виждал дефектен патрон, служил съм седемдесетте години! Уточнявам на заставата всекичвойник имаше патрони да води. Бой сам, щото раздавачите също бяха редници, стреляли сме толкова, че в крайна сметка с дясното ухо след уволнението чувах в определена честота по зле, отколкото с лявото!

ти на 86 години ли си?

Служил съм две години в ПВО на вишка, бях в закрити халета под земята с ел.агрегати поради което автомата беше при мен 24/7. Правехме си експерименти събота или неделя когато нямаше офицери. Ето два истински резултата: Автомата пробива каска от около 50 метра и от двете страни, пробвали сме от по далече ,но я пробива само от едната страна като в повечето случаи не я уцелвахме.Стреляхме и по стар джип уаз от около 500 метра при което куршума минава през двете врати и се забиваше в стената на халето, като формата му беше силно издължена и тънка. Автомата не е много точен но е мощен и елементарен.С М-16 не съм стрелял и затова не мога да дам мнение кой е по-добър, който е стрелял с двата може да сподели.

неточен, неточен, ама колко пък да е неточен? Бях в първи курс в оня "странен" търновски институт, когато шефа на огневата катедра (дърт кашик) ни ги простреля и вкара в параметри АК-тата на цялото класно. Човекът си беше вълшебник. След това на упражненията поразявах далечна-300 м, карт. р-т- 250 м и близката, като от 12 патрона почти винаги връщах 6. Та, тъй,

Не бил засичал??? Ама колко пък да не засича. На 2-3 патрон тамън два пъти ми се е случвало. Явно патроните са били дефектни.

Аз не съм специалист АВ. Но 2 години съм бил с това оръжие. То не е за джендъри !!! С него служат истински мъже ! И те така ............. !!!

Така твърди Русия Бейонд и руски специалисти. Всъщност по света всички педераси ползват основно Калашников, а това обяснява и твоето мнение по въпроса

Какво е тунинг!?

Четох по-долу коментари, в които се описва, как във Виетнам американски войници захвърляли М-16 и предпочитали АК. Някои чели, други чули, но никои не разбрали за какво става дума. А работата стои по съвсем елементарен начин. Да, американците са ползвали АК във Виетнам, но по доста тривиална причина - за маскировка! Звукът от стрелбата на АК е много характерен и не може да се сбърка с нищо друго. Именно поради тази причини специалните патрули от командоси на САЩ са използвали АК. И това е ставало със специални разрешения и точно определяне на районите, в които оперират патрули, въоръжени с АК. Разбираемо е защо, нали? Освен това, по време на бой в джунглата, едва ли американски войник ще рискува да грабне калашник и да стреля, без да споменаваме факта, че е подсъдно да захвърлиш щатното си оръжие! Не споменавам и за проблема с боеприпаси за АК, защото едва ли някой си мисли, че сандъчетата с патрони се търкаляли безстопанствени из виетнамските джунгли. Толкова по въпроса за много харесваните калашници от американците и захвърлянето на карабините М16. С една дума - фейк с щемпел "Сделано в СССР".

защо тогава по това време(виетнамската война) в САЩ са открити 3 (три) фабрики за производство на патрони за АК 47?

съпротивата срещу руснаците в различни райони на света.

Дрън дрън та дрън, в шума джунглата ще се прави разлика. Абе това да Нети е Аласка

Ти, драгинко, въобще някога стрелял ли си с нещо друго, освен с въздушна пушка по панаирджийските сергии? Точно защото се стреля в джунгла, единственият начин да се ориентираш е по звука от стрелбата, а калашника, както писах в коментара, има много характерен звук. Така че, ако някой солджър реши да прояви "смекалка" с чуждо оръжие и започне да стреля, колегите му, като стой та гледай, ще му надупчат кожето, вземайки го за виетнамец-камуняга! А секретните патрули използват АК за маскировка, за да дезориентират виетконгците със стрелба. Ако не ми вярваш, можеш да потърсиш из тубата стрелби с АК и М16, па се заслушай и ще разбереш за какво иде реч. И не само звукът, но и темпа на стрелбата е много различен. Айде, многознайко, остани със здраве!

Ама накрая жълтите изгониха ли американците със все хитрини? Изгониха ги!

Сравнете я с първите снимки на калашника и ще видите 100% съвпадение!

100% съвпадение няма! Има общи черти. Нещо подобно на еднакви и подобни триъгълници! Самият Калашник е казавал, че се вдъхновил от немския автомат. Но експертите са единодушни, че Ак-47 има не малко на брой подобрения.

направени от германците в руски плен.

Да, съвпадението на АК-46 със StG-44 е голямо. Винаги съм посочвал тази прилика, защото умишлено се пише само за АК-47, без да се споменава за предшественика АК-46. Дори трудно се намира снимков материал.

Платена търговска статия.

и това е в ИТ ? Абе какво значи ИТ знаете ли ? Какви информационни технологии е калашников бе !?

е че го има и то в големи количества в ръцете на "неправилните" хора.

Раздадени от "правилните хора"

Основната разлика между М16 и АК е в стегнатостта на сглобките. М16 с по-стегнати сгобки е по точен, но е пълен таралясник, като го нацапаш и заклинва за винаги, АК е с доста големи хлабини поради щанцовото производство - евти надежден, непретенциозен и конвеерен. При армиите друго не е необходимо.

Написал си абсолютно некомпетентен и лаишки коментар в стил ЕЖК. Когато даваш подобни аматьорски мнения, поне започвай с израза "четох някъде...", а не с псевдопрофесионаен апломб, едва ли не

Рекламираните тук са за първокласници. 1988 във ВС на БА влезна AK 5.45 на въоражение. Оръжието е с далекобойност 1200м и без откат, с патрони с променящ се център на тежеста. Боравилите с това оръжие доста ще се смеят на рекламката тук, защото войниците не прощаваха на мишени на 800м на полигона.

на 800м. не можеш да видиш пехотна мишена бе. Да не сте стреляли по танкови мишени с АК-74?

Yann

Ало запасняка, я по-полеко с метражите.. че ще паднеш от леглото и ще се събудиш. Какви 800м. бе??? Ти можеш ли от Тримонциум да видиш някой на Античния стадион Филипопол, а? Щото по въздуха това са 750м. И ти си един запасняк, ама хайде.....

С дългия АК74 5.45 на 750 по мишена номер 8 (това е човек в цял ръст) за добър стрелец с добро зрение е възможно. Но това е предела на АК 74. И в случая не говорим за точна стралба, а за поражение - демек пускаш един къс 3-4 патрона и знаеш че гарантирано един ще влезе. За точна стрелба има снайпери. Говорим за стандартния открит мерник. Проблема е че мишената е по- тънка от мушката, но с малко тренинг се свиква. С АКМ47 може да се бутне такава мишена до към 600 метра таван. Проблема при него е силният откат и водене нагоре (дори за тези модификации с компенсаторите), което на тези дистаниции е фатално. При 5.45 отката е значително по-малък а и воденето нагоре липсва заради сериозния дулен компенсатор. Това говоря за старите модели отпреди 30 години. Сега има доста модернизирани модели с различни дължини на цевта и компенсатори.

Руският кретен естествено плямпа глупости. В казармата стрелбите бяха на 100 до 300 метра. Освен ако е бил снайперист.

Yann

Хайде стига глупосте бе хора! "Дългия" и "късия" АК74 имаха разлика в приклада, а не в дължината на цевта. Тя е еднаква. Това първо. Второ. Без оптика НЯМА НАЧИН да уцелиш мишена на такова разстояние, понеже не можеш и да я видиш. Трето. Това, че ще пуснеш 3-4-5 кършума на автоматична изобщо не гарантира, че ще вкараш дори един изсрел в целта защото отклоненията причинени от отката ще разместят мерника за следващия изстрел. При разстояние от 750м. отклонение на автомата с 1мм. ще даде отклонение до целта с метри. Хайде стига изхвърляния. Такива дистанции използваха само снайперистите, които не стреляха с АК. Самият автомат АК47 и всички последващи модификации е изключително добро оръжие, като се съпоставят цена, издръжливост, скорост на стрелба, точност и т.н. но НЕ Е СНАЙПЕР.

Преди 30 години в България имаше 2 модела АК74 - дългия АК74М и късия АКС74У. За това говоря. Сега не знам. Изгърмял съм прилично количество джепана от всичко кашишко - привет Беляковец и знам за какво говоря. И както казах не говоря за прецизна стрелба, а за стрелба по стоящи осмици. В движение се бутат спокойно на 500-600 метра с 5.45. Със 7.62 на 100 метра по-малко. Прецизната стрелба е друга бира. АК не е за прецизна стрелба на дълги дистанции.

Центъра на тежеста не се променя без визическа промяна на обекта. Въпросния калибър използва кършум с изместен към задната част център на тежеста което го прави неусточив при преминаване през препятствие. С прости думи задницата е доста по тежка от предницата и при контакт с препядствие просто изпреварва върха и започва да се върти. Иначе цвнтъра на тежеста остава непроменен до момента в който кършума не започне да променя формата и/или теглото си. Елементарна физика Само казвам

Като изтреляш един пълнител на автоматичен,цефта се нагрява,почва да плюе брутално и нищо не можеш да уцелиш.Като използваш тресиращи патрони и виждаш за какво става въпрос.

"Юджийн Стоунър (американски конструктор и създател на М16) удължава ствола на винтовката си, за да поразява по-точно цели на далечни разстояние. Също така избира съвсем друг патрон (5,56 мм при М16 срещу 7,62 при АК-47) от по-малък калибър за подобряване на точността на винтовката. По аналогична схема тръгват и руснаците, но вече през 1970-те години при своя АК-74", обясни пред Russia Beyond професорът от Военната академия Вадим Козюлин." А че това става 20 години по-късно никой не споменава... Общо взето статията е изключително повърхностно написана, очевидно от някого без познания в областта. За надежността на АК също не се споменава нищо - а тя е далеч по-висока от тази на AR системата. Сравняват се две различни на възраст и по калибър системи....все едно да кажа, че френските топове на Наполеон отстъпват по стрелкови качества на американските 155мм гаубици....ами да, ама за времето си са били най-доброто. Абе Дираджийска статия, те ролкова могат горките...

Yann

Само да питам автора на статията дали е бил в казармата и дали е стрелял някога с някакво оръжие? Има ли си представа колко са 600-700 метра, че да си помислиш даже за Калашников??? На такава дистанция без оптика е невъзможно да се стреля. При такива дистанции се избират снайпери. Кой ще ти стреля на 600м. с обикновен автомат, без значение дали ще е М16 или АК? Та ти не може даже само да видиш целта. За сравнение - пистата около едно футболно игрище е дълга 400м. Разстоянието от запалянковците зад едната врата, до запалянковците от другата е около 100-150м. - зависи от стадиона. Представете си това разстояние 4 пъти и ще добите бегла представа за какво говоря.

Аз съм бил в казармата - служих в Гранични войски. Стреляхем всеки ден - сутрин и следобед. Мишените бяха 3 вида: 1. Тип единична на 400 метра 2. Тип картечно гнездо - на 600 метра 3. Тип двойка - бягаща мишена - движеща се на 800 метра. За отличен трябваше да се свалят с 6 патрона, като ни даваха по 12 патрона на човек в пълнителя. При стрелбва с този автомат има т.нар. "гледане на попаденията" и минимална корекция при следващите два изстрела. Ако сте служили някога и сте стреляли с АК, то знаете за какво говоря. АКо не сте - недейте писа неверни неща.

Yann

Хайде да се събудиш, а? Прицелната стрелба на АК-47 е 200м. а ефективната е 400м. Да не би мишените ви да са били на 40м. 60м. и 80м.? Или бъркате Драгунов с АК, което си е пълен майтап. Изразите ви за "Гледане на попадения" и корекции са характерни за оръжия с оптики, каквито АК няма. И тоя чел, пък недочел, че си и измисля.

Аз вярно бях сапьор в казармата и ние си решавахме по малко по-друг начин учебните задачи с евентуалния противник но съм служил в танкова бригада от 3-та армия Даже и кашиците в бригадата това не го можеха с обикновен калашник. Нещо бъркаш оръжията май

Yann

Изстрел на 800м. по движеща мишена е от изключителна трудност за снайперист, а на вас ще ви го дават, като обикновени граничари с АК??? Крушата беше убит от 100м. в движещ се насреща със 120км/ч. с карабина Симонов. И само от 100м. Казаха, че изпълнението е майсторско, а вие сте целили движеща се мишена на 800м. с АК??? Ти изобщо чуваш ли се за какво говориш бе? Я измери 800м. и виж дали можеш да видиш мишената, пък камо ли да я уцелиш, била тя и стационарна.

Изстрел по движеша се мишена на 800 метра е трудна за снайперист, но елементарно за картечар. И с голяма доза вероятност успешно за кашик с АК74 (от 10 откоса по 3 патрона поне една ще влезе). А за дистации нагоре има КПВТ, ДШК, 2Б14 .... Стрелбата на живо няма нищо общо с тази на компютъра.

Не знам защо решихте, че може да ми говорите на "ти" и на "бе" без дори да ме познавате! Не знам дали изобщо сте хващали някога автомат и дали сте служил в "родната казарма". Явно сте убеден в нещата, които така гръмко пропагандирате, така че няма смисъл да си губя времето да Ви убеждавам в неща, които лично съм преживял. Останете си със здраве и "възпитанието", което си мислите че имате. Лек ден

изстине зимата сваля кожа …, като всеки друг автомат ;)

В казарма не сьм бил, но си спомям един час по военно обучение преди около 35 години. Научихме се да го разглобяваме и сглобяваме за около 15 минути... толкова беше просто. След един час стрелба, всеки ше си намери стила. Следователно, ако София беше нападната можехме вече да сме в окопите, на прозорците, ... И струва 200, 300 долара. Много ясно е че всеки иска СКАР, ама не всеки може да си го позволи... а пьк и няма време и пари

Калашника за това е проектиран и за това е правен - за да се използва от много хора без особено високо IQ Снижаваш разходи за производство (точните оръжия са скъпи) снижаваш разходи за обучение (както ти сам си писал) но има едно голямо НО Тези предимства на оръжието колко струват в една професионална армия която има бюджет да закупи скъпи и точни оръжия и да обучи войниците си да ги поддържат Затова като ровиш в интернет обикновено ще видиш снимка на арабин или чернилка с калашник Много рядко с HK Scar или AUG

В началото на войната Германия разработва нов патрон 7,92 мм. В последствие Хуго Шмайсер създава за него опитен образец на ново оръжие Mkb-42 (Maschinenkarabiner). Следват изпитания на Източния фронт през 1942 година, модификации и в началото на 1943 година оръжието в малка серия като МР-43 (Maschinenpistole) е пуснато в серийно производство с около 1200 бройки на месец. Обяснението за това малко количество е, че германското ръководство и лично Хитлер са били против масовото превъоръжаване на армията по време на интензивните бойни действия. По тази причина, първоначално новото оръжие е доставено на танковите части и елитните подразделения от Waffen SS. Едва през 1944 година усъвършенстваният вариант на системата Шмайсер е пуснат в масово производство под име StG-44 Sturmgewehr(щурмова винтовка). Съветските специални служби се добират до първите образци на Mkb-42 още в края на 1942 година, но интензивните опити за клониране немското изобретение започват на 15 юли 1943 година. На тази дата пред техническия съвет на Народния комисариат по въоръженията , в който участват и специалисти конструктори, е бил демонстриран трофеен МР-43 и патрона за него. Заседанието завършва с решение за създаването в най-кратки срокове на подобно съветско оръжие. През октомври 1946 година в къщата на Хуго Шмайсер в Зул нахлуват офицери от НКВД и заповядват на 62 годишния инженер да се подготви за заминаване заедно с болшинството от сътрудниците си във фирмата. Разрешава им се да вземат със себе си семействата и каквото пожелаят от имуществото си. Съпругата на Шмайсер отказва да го последва и остава в Германия. Докато техническият персонал се готви за заминаване към СССР, в завода се демонтират и прилежно опаковат оръжейните производствените линии. Оборудването и строго охраняваните немски специалисти пристигат в Ижевск на 24 октомври 1946 година. Към тях се присъединяват и други известни немски конструктори – Карл Барнитцке, Оскар Шинк, Оскар Бетцолд, Отто Дич и Ханс-Йоахим Дич. Някъде пак в този период, на Урал е заточен и Вернер Грюнер(Werner Gruner) ведущ немски оръжеен специалист в щампите и заварките, съавтор на известната картечница MG-42. Вернер променя технологията за изработване на ствола на АК, като заменя фрезовата технология от парче метал с щампова

След установяването на германците в СССР, работата потръгва бързо. През 1948 година се извършват първите изпитания на АК и те са много успешни. Тук е мястото да уточним, че в този период съкращението АК няма нищо общо със сержант Калашников и не означава “автомат Калашников”, а “автоматический карабин”. Точно в този момент, след първите успешни изпитания, се появява за първи път и Михаил Калашников. От този момент започва и пропагандното изграждане на легендата за простия неграмотен работник изобретил супер оръжието АК-47. Калашников, който тогава е само на 27 години, пристига на работа в конструкторското бюро на „Ижмаш” през месец декември 1948 година, където в същото бюро от вече две години се труди и екипът на Хуго Шмайсер. Интересно е, че този факт е напълно премълчан в автобиографията на Калашников.

пропускаш, че Уго Шмейсер е съден и осъден за плагиатство , нарушаване на патенти и т.н. обаче от МП 28 до StG 44, концепцията му за затвореа е една и съща, и изведнъж при АК се променя. апропо първият прототип е АК 46, койно те е приет и тогава се отива на АК 47

В Ижевск се пуска производството на АК 47. Но АК47 е създаден в Ковров, където Калашников работи под ръководството на Василий Дегтярьов, с чиято помощ е създаден АК.И всъщност АК тряабва да означава Автомат Ковроский, защото АК 47 половината и повече е взаимстван от автомата на Булкин и в създаването му участва цялото КБ.

Защо не пишете, че актуалното оръжие на бундесвера, между другото наследник на вермахта, G-36, след як скандал, и за корупция, ще бъде снет от въоръжение, защото не става за нищо!

какво общо има с качествата на калашника?

Основният недостатък е, че за "Калашников" пишат хора, които са го виждали само на картинка. А недостатъка на тази уж аналитична статия е, че сравнява оръжие образец 47 година с оръжия от 21 век (AR-15 e разработен през 1959 г., но описваните екстри са за новите модели, модела на Н&К e от 90-те години). Ама като няма други новини трябва да се измисли нещо, за да може фили и фоби да се поплюят наволя.

АК е добър в рамките на мотопехотен взвод да осигурява плътност на огъня по цели до 400 метра в продължение на 15 минути. След това трябва да се търси друг начин за продължаване на боя. В по-малки формирования и на други дистанции конкурентите го побеждават.

Кои ? HK G36 ли?

и G-36 Майора го е писал много точно - " В по-малки формирования и на други дистанции конкурентите го побеждават" Чети!!!

Пак се сравняват круши с ябълки... Все едно да кажеш че порше 911 е лоша кола, защото в разорана нива ще затъне ... Калашника е проектиран за автоматична стрелба на разтояния до 300-400 м, защото това е била концепцията на съветската армия, за водене на бой. От друга страна м16 е проектиран за бой на по-големи разтояния (концепцията по това време на американците), където високата точност а не скорострелноста е важна. За това м16 е силно неподходящ за виетнамската война, защото там престрелките в джунглата са на близко разтояние (под 200м) и много по-важно е енергията на куршума и скоротрелноста, където калашника е с голямо предимство...

пак във Виетнам в джунглите американците преоткриват помпите за военно използване

Най-големият недостатък на АК-47 е, че няма недостатъци. Само да напомня, че там, където американските солдати имаха възможност, например във Виетнам, те предпочитаха за се бият с Калашник в ръка, а не с американски оръжия.

Това се оказа фейк нюз

По това време лично аз бях във Виетнам, и това го видях с очите си. Американците предпочитаха АК-47, и това се толерираше от техните офицери.

Гледай напр. американския филм "Войните на Пентагона" и може да си промениш мнението!

Ако имат право на избор в десет от десет случая ще изберат американското. Нали? До колкото си спомням във Виетнам точно това ставаше Виетнамците масово хвърляха техните калашници, и вземаха трофейните М16 . Или чакай. Май беше обратното. Американските командоси захвърляха техните М16 защото може да са добри на стрелбището, но в джунглата засичат, и масово използваха Калашников. Стига да успеят да се докопат до някоя бройка разбира се.

изчетох статията с интерес, защо то минусите винаги са по - важни от плюсовете, Обаче като стигнах до фрагмента, че "лекият патрон на М16 излита " и разбрах колко е компетентен автора, а да не изпадаме в подробности, че с АК е за близък бой , а не за обстрели от 600- 700 м. т.е. концепциите на двете оръжия е различен, за това все едно сравняваме мортрира с гаубица .. безсмислено

стрелбите бяха на 50-100 до 400м. (не съм бил кашик)

че сравнението на АК-47 със съвременните версии на натовското оръжие е малко пресилено Калашника е проектиран за едно и за да се ползва от едни хора НК 416 (например) от съвсем други хора. Не че е лошо оръжие (прегледайте в мрежата мнението на американците за нашия Арсенал) но сега сме 21 век. Капацитета на щурмгевер 44 според мен руснаците са го развили до края А по-натам?

е 100% копие на немската STG 44! Дори и лостовете за превключване на режима на стрелба не са ги променили.

Не е точно така, може и да си приличат с АК47, но механизмите им са различни.

или на руски трол!

ако Калшников нещо е копирал, то това е правоходовия затвор на Манлихер от 1890 - та, ама Шмесйсер какво е копирал, един Господ знае!!!!, може да почнеш от пълнителя на StG 44 който го е заимствал от ППС -Судаев

Всъщност Калашников нищо не е копирал. АК 47 е създаден от Хюго Шмайзер, по това време военопленник на съветите. Калашников е НАЗНАЧЕН за създател - една обичайна комунистическа практика. След АК 47 въпросния другар не е измислил НИЩО - все пак е бил с 4 класа образование - можел е да чете и пише.

Да наистина - Калашников е назначен за създател, но не съвсем. Когато на изпитанията неговият автомат е одобрен, в разработката на АК 47 се включва цялото Конструкторско Бюро на Ковровския картечен завод. И наистина АК47 се различава доста от АК 46 защото в АК 47 са вкарани доста елементи от конструкцията на Автомата на Булкин. И Калашников е със завършен 7 ми клас демек 11 по нашите стандарти, което за времето си е било доста сериозно образование. С основно образование е началника на Калашников. Обаче малката подробост е че с оръжието на въпросният неграмотник, СССР изкарва няколко войни. Като някои модели се произвеждат и днес - ДШК например. Въпросният неграмотник в кавички още Първата световна война е конструирал автомати под ръководството на Фьодоров. И на въпросният неграмотник е кръстен в момента въпросният Ковровски механичен завод. И този неграмотник се казва Василий Дегтярьов.

Плюсове - евтин и лесна поддръжка. Минуси - неточен, затормозяващ при стрелба с непрестанни корекции и трудно се добавят приспособления. Има ли още някой, който се чуди, защо калашника е популярен в третият свят и не особено в първият, и вторият?

Защо не бъдем честни и не наречем така наречения"Калашник" с истинското му име "Шмайзер". И децата вече знаят кои е истинският му конструктор.

няма нищо общо между АК и MP41

Истинският Конструктор на АК47 се казва Василий Дегтярьов. И е с основно образование. Ама няма война последните 100 години дето да не е играло негово оръжие. Като почнеш с Автомата на Фьодоров в гражданската война и завършиш със ДШК. И в сравнение с него Хуго Шмайзер е първолак. Защото Дегтярьов е легенда. Както Колт и Браунинг- и те са легенди. Защото са направили неща дето се ползва 100 години. А Шмайзер мина и замина.

Най-големия недостатък на калашника е, че не се произвежда от САЩ и не могат да ни го продават по 2000$ парчето. О да и много "рита".

Произвежда се и в Щатите. Продават го на колекционери.

До колкото знам това е цивилна версия (без автоматична стрелба).

аре стига с този калашников бе мама ти скапана тролска. уволнете го това идиотче бе. не става за журналист.