Копие на космически спътник е изложено във фоайето на Община Стара Загора

Реализацията на начинанието започва през 2021 година, когато се навършиха 40 години от изстрелването

Обратно в новината

Коментари - Копие на космически спътник е изложено във фоайето на Община Стара Загора | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мда.... Пак има драми, рев, сополи. Пак се карате за чужд труд, за чужди пари и чужда слава. Но всичко е направено по време на лошия комунизъм. Добрата демокрация унищожи всичко. А иначе чие дело е, на кой учен и т.н, според мен не е много коректно. Това са хора назначени на заплата в една институция. Те са получавали заплата. Не е редно да се преписва успеха на институцията само върху един или двама учени. Те са отишли доброволно и са работили за пари. Те са си работници, дори и учени те са работници. Някой им е дал сграда и лаборатории, някой им е дал инструменти, техника, достъп до материали.... Давал им е заплата... Те са си служители. Вие като извикате някой да ви слага плочки в банята, някой виртуоз и уникално добър майстор, в крайна сметка като свърши работа чии са плочките. На майстора или ваши. Същото е с всеки един продукт - песен, наука, музика, предмет. Който плаща негов е продукта. Който работи на заплата е служител.

кажете нещо, къде са данните от експериментите от спътника. И защо тези, които създадоха този спътник, бяха прогонени от Института. За това разкажете.

Музей на изчезнала велика цивилизация

Имаше и такива времена , в които Българтия можеше изцяло със собствени специалисти да построи спътник.

Имаше, но къде са данните от научните експерименти и какво стана след това? Копия на спътници ще ми правите? Какво направихте с хората, които направиха тези спътници. Дублирахте ги по руските Вертикали и децата на ком. номенклатурата станаха учени. А първите, къде са ? И къде са сега тези, които взеха всичко НАГОТОВО?

Изминаха точно 50 години от създаването на 1 ноември 1969 г. в БАН на Научна група по физика на Космоса, през годините прераснала в централна лаборатория и институт. Тази дата се приема за начало на космическите изследвания в България и на българските научни школи в областта на физиката на Космоса, дистанционните изследвания на Земята и планетите и аерокосмическите технологии. Акад. Кирил Серафимов, акад. Димитър Мишев, проф. Митко Гогошев и още много видни наши учени са първопроходците и творците на това достойно дело. Научни програми и апаратури за полетите на двама космонавти (1979 и 1988 г). Два спътника с българска апаратура - "България 1300" (1981 г.). Участие в междупланетната станция "Фобос" (1988 г.), при която българската видеосистема успя да направи единствената снимка на Фобос, спътника на Марс, обиколила света върху корицата на сп. "Нейчър". 150 разработени в България и работили на орбита космически апаратури, сред които уникалните за времето си космически видеосистеми "Спектър 15" и особено видеосистемата "Спектър" с 256 канала, създадена в Централната лаборатория по слънчево-земни въздействия в БАН без аналог в тогавашното космическо приборостроене, когато американските аналози са имали разделителна способност само 150 канала. Третата страна в света след Русия и САЩ, произвела космически храни, и първата, създала космическа оранжерия, в която на орбита бе отгледана пшеница. Първият учен от бившите социалистически страни и десетият в света (акад. Димитър Мишев), удостоен през 2001 г. с наградата на Международната академия по астронавтика "за съществени и дълготрайни приноси в развитието на космическите науки". Това е само бегъл поглед към върховите постижения, с които българските учени извисиха престижа на България пред света.

Да, ама нямаше банани и демокрация

добре говориш, но истината е някъде другаде. Защо Серафимов бе махнат от всички длъжности, а Гогошев май бе в затвора? И какво стана с тези, които ги унищожиха? Къде им е науката бе? Стига сте живели на чужда слава.

някой да каже нещо за данните. Стига сте говорили за апаратурата, като за паметник. Той имаше задачи.

Абе защо никой не казва за научните експерименти, нито за данните от спътника. Те къде са? И КОИ ги засекретиха и защо. Не бяха тези, които създадоха спътника. Те май вече никой не се сеща за тях.

Да кажат защо данните бяха засекретени през 1985-1986, което съвпада с превземането на ИКИ от друга държава. И защо досега никой нито е видял тези данни, нито е чул нещо за тях.

Ами много искаш да знаеш. Ще знаеш само това, което ти казват. Ама че нахалник

Не се спомена огромния принос на инж.Таньо П.Танев за проектирането и конструирането на този спътник?

Доцент Стоев поне да каже на медиите, че не е доцент. Стига си е слагал титли, които няма.

Колко копия направиха на работата на ТЕЗИ, които съсипаха. Внучките на Гогошев може и без пари да са работили. И сигурно е така. Употребиха дядо им, сега тях. И какво показват трудът на онези, на които им съсипаха живота. И пак печелят.

няма срам и кой го интересува? Технологиите напреднаха , тези не спряха да живеят на гърба на този, които убиха.

Връзките с Пазарджик остават. За това тенеке се плаща вместо за технологии. Поне да бяхте дали данните от спътника, а не да ги засекретите при Цветан Дачев. Явно рашките не му дават да пусне данните от спътника.

14 хиляди лева за това тенеке???

Алексей Стоев да престане да се представя за доцент и да престане да вдига костите на онези, които си заминаха с горчивна от съшите тези, на коит служи този доцент. Какъв доцент е този? Отдавна прехвърлил 68,дори през ВАК не мина за доцент.

68 годишен бивш доцент от БАН представя спътника, направен от тези, които бяха изгонени от Космоса, защото не служеха на Русия. Това виц ли е? Интеркосмос бе дело на Кирил Серафимов и останалия жив Иван Кутиев. Но да - Стоев осребри труда им. Нищо, че същите тези изгониха Серафимов от БАН и се опитаха да разбият кариерата на Кутиев. За Кутиев не успяха. И какво общо има Стоев с интеркосмос? Освен на чужда слава, да трупа мангизи?