Във фоайето на Община Стара Загора е експонирано копие на космическия спътник "Интеркосмос България - 1300". Той ще бъде част от специално създаден монумент, напомнящ на жителите и гостите на града за космическата слава на града, съобщава БТА.

Инициативата е на Граждански клуб "Липа", в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин". Идеята се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и местната Търговско-промишлена палата.

Реализацията на начинанието започва през 2021 година, когато се навършиха 40 години от изстрелването. Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за осъществяването на програмата "Интеркосмос България-1300".

Както БТА писа по време на дарителска вечер, която се проведе в края на м.г. в Стара Загора, бяха събрани 14 000 лева в подкрепа на проекта.