Коментари - Нова технология ще ”стопява” телефона при кражба | IT.dir.bg
назад

Нова технология ще ”стопява” телефона при кражба

Американски инженери са създали електронни схеми, които могат да се стопят при команда и да направят устройството неизползваемо.

Обратно в новината

Коментари - Нова технология ще ”стопява” телефона при кражба | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това го мога много отдавна. Даже вчера подпалих едни чипове...

Oт десетилетия във филмите се използва фразата "това съобщение ще се самоунищожи след 10 секунди", след което следва взрив :)

Принтерите на HP от години са по тая схема - след 3 год гаранция в рамките на следващата се скапват. И все нещо по "голямата" платка, като нова има ама е на цената на новия модел с 3 год. гаранция. Е то ясно какво ще предпочетеш.

> електронни схеми, които могат да се стопят при команда и да направят устройството неизползваемо. Ново поле за изобретателността на кракерите и изнудвачите.

като цяло съм привърженик на иновациите, но не и на тези за който преди 10г. един мой преподавател казваше и ние му се смеехме ! - "Да знаете, че вече вграждат микро елементи, които имат живот и когато настъпи часа спират и така дадена техника става неизползваема, защото няма продажби ако всичко работи, като старата техника по 30г.". Смеехме му се и викахме тоя с конспирациите пак и кво стана ?!Купувам фотоапарат и месец два след гаранция щета, купувам телефон, щета, купувам тв, разтича се ! Елементи дето се разтапят сами :) Найс бе !

Нарича се планирано остаряване и е въведено за първи път при крушките, преди много време. Ето и едно хубаво филмче, което всеки е изпитал върху себе си. link

Филмчето се казва "Купи, хвърли, купи" във Вбокс или Ютуб.

И сега има технология за програмирана повреда на телефона. Достатъчно е да се направят някой връзки в чипа по неустойчиви на повишено напрежение и да се активира тяхното прекъсване. Даже и това не е нужно. Ако връчат задачата на операторите да могат да ти заключват телефона дистанционно, заложено в самият хардуер на телефона, пак се постига същият ефект. Но не са готини тези работи. Най и е добре да имаш надеждна техника, на която можеш да разчиташ при всякакви условия. Чудят се с какви мерки да поддържат пазара гладен и зависим. Не така.

Егати технологията. Да не знаеш кога ще ти стопят телефона дистанционно. Много драпат на ни контролират и пречат на независимостта. И винаги водени от добри намерения;)

Така поднесена новината, ми се струва, малко безмислена. В случая важното е КОГА ще разбереш, че телефона или картата са ти откраднати. От там нататък, се обаждаш на оператора или банката и те ги блокират веднага. За другите приложения, като медицински и шпионски устройства, би имало смисъл.

смисъла е че дори и да ти блокират картата този които го е откраднал може да продължи да си ползва телефона или да го продаде. обаче ако карантиите му са стопена става напълно неизползваем. това потенцялно може да доведе до елиминиране на кражбите. въпроса е разбира се по какъв начин са направили стопяването да се активира

iOS в последните версии върши същата работа ... заключи си телефона пък после да го ползват само за части. Справка многото запитвания за уж "забравени" пароли в родното нет пространство.

Всеки телефон има уникален ИМЕЙ номер, който мобилния оператор вижда всеки път когато се вържеш към дадена мрежа. Тривиално е да се блокира даден номер на национално или дори европейско ниво и телефонът става неизползваем. Обаче понеже мобилните оператори са същевременно търговци на телефони нямат изгода да ти върнат изгубените устройства.