Коментари - Linux стана на 25 години | IT.dir.bg
назад

Linux стана на 25 години

Една от най-разпространените операционни системи в света, която до голяма степен дължи това на използването й в Android, днес става на 25 години.

Обратно в новината

Коментари - Linux стана на 25 години | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Linux не е операционна система а ядро за операционна система.

Само Linux! Нищо друго не ползвам, Linux в работата, Linux вкъщи. Останалото става донякъде, но Linux е истинската система.

А какво работиш, в коя сфера?

В сторителната сфера, общ работник и зидаро мазач...

И да спорите и да не спорите, Линукса си става само за сървъри и нищо повече. Точка. За домашния потребител по-добро от Уиндоуса няма.

То за това уиндоус на смартфоните клони към 1% пазарен дял...

викаш линукс, на андроида, цъкате там два бутона и въртите пръста, предполагам скриптове не пишете на смартфон, хеле пък да се работи дистанционно с някой суперкомпютър, да се изкриви човек от зор къде му е таб-а например, и т.н. Ся сериозно, мисля, че нещо подобно на Андроида може да измести Виндолса от лаптопите и настолните, но нз точно кога и как, а може и Били да вземе да се съживи, все пак има огромен ресурс и потенциал - пъти по-голям от това, което е линукс в момента. Аз работя с Убунту, удобно е, че не пипаш нищо по ОС с години, ако не ползваш графичната среда не забива, не гася с години компа, и такива неща, ама ей на, прибера се вкъщи и съм си свикнал с иконките ли, картинките ли по уиндолса нз, може и носталгия да е, иначе почти не се сещам вече да има нещо ежедневно, което да не може да се случи на линукс. От др. страна 64 уиндоус стана много бърз, изненадан съм от софтуера, който ползвам, че почти се изравниха като перформанс. Графиката на линукса издъхва на моменти, много може да се изпише за линукс и уин, но е малко некоректно да се сравняват. Имат различен произход, маркетинг, философия и хардуер двете.

Може ли да ми кажеш какво точно прави домашния потребител, което не може да направи с Линукс ОС?

фотообработка с photoshop, видео обработка с... АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. игри - абсолютно всички - само не ми говори за stream :D

Да играе игри (колкото и да се подценява, процента е над 70!!!) Както и юзабилити - просто още не достатъчно опростен за обикновения потребител...

Вземи излез изпод камъка, под който си живял в последните 20 години.

линукс е номер 1 в ембедедн устройствата, дори в климатиците ти...

Честито, дори на убунтаджиите. Най-вече, честито на всички slackers:)

Филантроп който притежава компания, чиято основна дейност е разработка на ваксини за редуциране на световното население. Всички известни хуманисти филантропи са поклоници на луцифер по дела и вяра. За неизвестните мога само да прогнозирам. Матей 19:16-23 "16 И ето един момък дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот? 17 А той му каза: Защо питаш Мене за доброто? Един [Бог] има, който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота пази заповедите. 18 Казва Му: Кои? Исус рече: Тия: Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; 19 Почитай баща си и майка си; и Обичай ближния си както себе си. 20 Момъкът Му казва: Всичко това съм пазил [от младостта си]; какво ми още не достига? 21 Исус му рече: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата; дойди и Ме следвай. 22 Но момъкът, като чу тая дума, отиде си наскърбен, защото беше човек с много имот. 23 А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство. 24 При това ви казвам: По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство."

сега разбрали колко са много? виж си минусчетата:) знаеш за кои много става дума:) не можем ги победи:( но те са изгубени душички малки...

Теб ако не те бяха ваксинирали веднага след раждането и като малък, отдавна да си умрял...

Баце, населението е пренаселение вече.. под 3 милярда трябва да паднем иначе ще превърнем планентата в пустиня

Ами падайте! Какво чакаш?

Да де, ама чак месец по-късно пуска първата версия. Като е публикувал поста в minix, кернелът е бил още в разработка. Просто тогава му дава гласност и започват да се събират други ентусиасти да му помагат.

В лека грешка си, пуснал е абсолютно работещо ядро, просто за демоснтрация и е казал, че всеки е свободен да модифицира според нуждите си. Естествено, било е доста простичко, сравнено с днес!

Всмисъл, бил е отворен за идеи, и как може дасе направи и по-добре! Как може да се развие! Разликата между него и ония двамцата печалбари е, че човека разчита на обществото. Били "джамджийски" крадва от BSD, "леко" префасонира, и пуска джфамовете. Тия от бълката са по-нагли. И до днес тяхното си е BSD от долу. Модифицирано, но BSD. То и за това е толкова стабилно! Но иначе се хвалим - ние пишем софтварето спешъл за наще щайги. Open source обществото не можеш го сравни с нищо друго! И нахапаната ябълка, и миниатюрно-меките юе го издухат един ден!

Един велик и гениален човек! За разлика от смешния счетоводител уилям ГЕЙтс!

"Смешният счетоводител" е най-богатият човек в света. Един от най-големите филантропи. Човек с огромен принос в развитието на компютрите и компютърния софтуер. Човек, променил съдбите на милиони хора - директно и индиректно. Линус е типичен geek. Тиквеник, с който се работи ужасно трудно. Безспорно основите, които той полага за също допринася страшно много за развитието на операционните системи. Но Линукс винаги е била (и винаги ще бъде, по мое мнение - занимавам се с Линукс от 95') догонваща Десктоп операционна система. Дори в наши дни работата с графична среда и наличния за линукс софтуер са много далеч от нужното, особено на корпоративно ниво.. Само който не познава продуктите на Майкрософт (офис, exchange, outlook, etc) може да твърди, че "не стават". Прочетете малко повече за всеки по-голям опит да се мине на "безплатно", "open source" desktop решение и да видите какъв е всъщност TCO (Total Cost of Ownership). Почти всички по-големи проекти (миграция от windows -> linux) завършват с неуспех. Един типичен пример - Германската администрация ;-)

Донякъде си прав, но не напълно. Гейтс, Джобс, Торвалд и много други са хората които са поставили основите на това, компютъра да стане домашен продукт като телевизора и радиото. За което заслужават нужното уважение, независимо дали са темерути, бият хората с камшик или се ебт в гза. Изобщо не си мисли, че ако работиш за Гейтс и/или МС, няма да бъдеш мачкан по 15 часа на ден. Като си си дал г*за под наем за добри пари, ще бачкаш и ще траеш. Колкото до миграцията windows -> linux, проблема е по-скоро в това, че една система няма как да плаща за патенти и лицензи на големите играчи и в същото време да бъде безплатна, а не в превъзходните продукти на майкрософт.

Ми нека попитаме дир-а, че и всички други, на ква ОС им се хостват sites?:) Може би на джамове с aspx? Мухахаха:)

имаш - от мен, Отдавна ползвам само Slackware за десктоп! Да ти кажа ли от кога компота не е бутан? 3,5 години до следваща версия:) И то пак не е бутано, щото като си на current - става си перфектно. Но не си слакър! Личи си:)

"Линус е типичен geek. Тиквеник, с който се работи ужасно трудно. " Тида не си слънчаъл? Ако беше така, Linux като понтие, нямаше да съществува:) Естествено е, че идиотите ще се държат надалеко! Баш такива!

Наговорил си ги едни... големи глупости. Линукс движи 90% от интернет. 99% от суперкомпютрите са на Линукс. Германската администрация, разбирачо, я умножи по 16, щото всяка република си има своя собствена. Администрацията в Мюнхен, която е най-голямата в сред германските републики, премина успешно на Линукс преди почти 4 г. и разходите им са 35% от времето, когато бяха под MS. Френският парламент е изцяло под Линукс. Френската жандармерия ("скромните" 22 000 работни станции) мина на Линукс. US Navy са ИЗЦЯЛО под Линукс повече от 15 г. Бакендите на лондонската и нюйоркската борси са под Линукс. НАСА е под Линукс. Всичките тия (плюс много други, да не ги изброявам). И ако това не е корпоративна употреба на Линукс, здраве му кажи! Офис, ексчейндж и аутлуук ли ми даваш за пример, при положение, че това са версии на софтуер за housekeeping, санитарен минимум в ИТ. Бил се занимавал с Линукс от 95 г., глупости. Нито си виждал Линукс, чел-недочел, за германската администрация ще ми приказва. Мухльо нещастен!