Коментари - StotinkaOS - Българската операционна система | IT.dir.bg
назад

StotinkaOS - Българската операционна система

Излезе нова версия на разработената от българи операционната система StotinkaOS.

Обратно в новината

Коментари - StotinkaOS - Българската операционна система | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Еййййй големи разбирачи. хем нищо не правт хем критикуват че другите нещо правят или поне се опитват. оставете хората да се пробват. какво ви пречи и дразни - това че те могат а вие освен да си бъркате в задника и после да си облизвате големия пръст друго не можете.

дкми

Тотална безсмислица! Взели CentOS, сменили му името и айде- нова дистрибуция, че и "българска операционна система". Дали "разработчиците" са написали и един ред код? И какво ще се случи с потребителите на "стотинка ОС" утре, ако "разработчиците" решат, че повече не им се занимава?

Но по-хубава операционна система от windows 95 -98 не съм виждал. Най-смешно ми беше, когато умните телефони бяха на хардуерно ниво като за 98, какви операционни системи им качкваха. Става въпрос, че доста раздуват софтуера, докато те принудят да купиш "нов" компютър. Мое мнение.

Victoria

Да де. И аз това питах по-надолу и ми насвяткаха минусите, явно не е патрЕотично да се задават въпроси за смисъла на "нови", "български" продукти. ;-)

Не мога да рАзбера, защо е необходимо съществуването на тази дистрибуция. То даже не е и дистрибуция, а некакво пакетиране на N-ти дериват на друга дистрибуция

Чета и направо се чудя на акъла на някои пишещи. Аз не мога да разбера какво лошо има в съществуването на подобен проект? С какво той пречи или ощетява потребителите!? Даже напротив. Защо трябва да се издребнява, злобее и задълбава в негативна посока. Айде ако бяха тръгнали да го продават или да претендират разбирам да отнесят критика, но при това положение... Приемете просто, че е една възможност да разширите познанията си, да пробвате нещо ново, да получите помощ на собствения си език и още куп положителни неща виждам. Стига сте лягали като подлоги на корпоративните гиганти като M$ и т.н. Ей диво племе е това българина....

Как да ти го обясня по друг начин? Може би "Кипи безсмислен труд!"? И какво би научил потенциално нов потребител на Линукс? Че има някаква си силно кастомизирана компилация, базирана на друга дистрибуция, и ралична дотолкова, че се различава драстично от всеизвестния оригинал на който е базирана? Аре, нема нужда. Съветвам новите потребители в света на Линукс да си ползват оригинала- CentOS

"най-голямата помощ, която може да им бъде Указана"... Царят на правописа пак се е проявил...

Идеята не е лоша, но начина и на представяне от Дир настройва всеки който разбира поне малко, с/у нея. Едное да направиш някакъв шел, в/у операционна система, друго е да направиш самата операционна система. Очевидно е че, на пазара няма много операционни системи, да не говорим, че съществуващите са имат долу/горе еднаква структура и като цяло общ родител.

Копирали са името на CentOS на български. Изглежда все едно взимат от някъде суров Линукс, модифицират нещо и хайде имаме си нова НякойОС. ;)

Каквато ОС - такава и статията.

За кудкудякащите по-долу - севернокорейската ОС също е линукс базирана, само дето не е с отворен код, щото там авторските права много много не ги уважават. И е бъкана с правителствни спайуери и снифери. Нещо да кажете?

Муахахахха.... Утре ставам по-рано, влизам в някой от билд сайтовете, и ще имате "Кенефче ОС". Пак базирана на центос, пак безплатна и с поддръжка до 2032-ра или докато не се разпадне екипа, билдващ центоса...

Ми давай, направи го кво чакаш. Билдни образ с Линукс ядро, направи свое репо, компилирай приложения в него и дай да те видим. Или като мишка знаеш само да се криеш зад клавиатурата и да обвиняваш всичко за жалкия си живот

От какво точно печелят?

Макар, че дистрибуцията е безплатна, след време поддръжката може да стане платена. Добавянето на някаква функционалност - също. Представете си, че имате малка фирма с 5-6 работни станции, повечето от които се позват като "пишещи машини", свързани към Интернет :). Защо да плащате лиценз за Windows и за Office, като има безплатен софтуер. Но не можете да си го конфигурирате - ето тук идва платената поддръжка.

Доказано е, че цените на Уиндоус и Линукс са еднакви, понякога даже Линукс излиза в пъти по-скъпо. При Уиндоус плащаш и получаваш поддръжка (затова са и високи цените, нали пампайците работещи в съпорта трябва да им се плащат заплати) При Линукса, безплатно е, обаче съпорта и персонала който да ти поддъжа системите взима по-скъпо. Същото е и с Джава например и Оракъл сървърите.

От нищо, няма и да спечелят. Абсолютно безсмислен труд, все едно да почнеме самолетостроене в България. Няма предпоставки да стане, въпреки , че теоритично е възможно.

Много зле бяха предишните версии.Даже си я бях свалил и инсталирал.Никаква функционалност.Към работещата операционна система ( не тяхно производство ) бяха сложили един скриптов файл с множество програми.Все едно windows 10 с програми на български,да се брои за българска разработка.

Похвално начинание. Но без подкрепа от държавата няма да успее. Трябва подобни дистрибуции да се налагат в държавната администрация, училищата ...Само тогава Linux ще става популярен. За Desktop Distro аз бих избрал нещо, базирано на Debian. Но най-хубавият софтуер е този, който най-добре познаваме :)

само дето от тук пишещите никой не я използва тази ОС. Това за да стане за реално използване ще трябват още много години работа ...

CentOS е добра платформа и няма нищо лошо че са я избрали за база. Успехът им ще зависи от това какви приложения ще дойдат с поддръжката. Както безплатни така и платени разбира се. И какви гаранции ще имат потребителите срещу шпионаж, щото на всички им писна от това МайкроСофт да им "надничат" в работата.

И коя е тая линукс версия дето може да даде каквато и да е гаранция срещу шпионаж. Целият тоя култ към FOSS е толкова самозаблуден, че няма накъде. Нито е отворено всичко - т.е. системата е затворена - нито има човек който да знае какво събира и компилира в целия куп бози.

Твърдиш ли че при отворен сорс код никой няма представа какво прави той? Нали това смисъла на тази инициатива. Всеки да има достъп до него и при желание да даде своят принос за неговото подобряване и развитие. И това е бъдещето за не консуматорски настроените хора. Вместо комерсиалните продукти, които дават малко за да вземат много, чиито създатели са водени от принципите на хаосът. Има и нещо друго. Повечето бедни хора , които не могат да си позволят комерсиален софтуер имат алтернативата да ползват безплатен без да се налага да вършат беззаконие като ползват краден комерсиален софтуер, защото това е класическа кражба, което ги прави толерантни към беззаконието на по-големите.

Напротив. Именно факта, че сорс кода е отворен спомага за самоконтрола му. Тоест аз, ти, ние, вие .... могат да прегледат сорс-кода, за да видят какво прави. И това важи за още хиляди хора.

Аз предлагам дружно да обвиним дир-а и този път :) В технюз статията си е написано, че е дистрибуция на линукс. Естествено, както всички други дистрибуции и тази се нарича операционна система, а тук всички ги хейтят! Аз съм убеден, че реалните разработчици: 1. не са искали статия за тях в дир-а, 2. много добре са описали какво са направили, кой кърнъл са ползвали и т.н. 3. Са група ентусиасти, които искат да помогнат с нещо, най-малкото на себе си. Евала на момчетата! На харизания код зъбите не се гледат!

Victoria

Добре, а какъв е смисълът от тази дистрибуция ? Или просто да сме нещо първи ? Като първия български спътник от онзи ден, дето бил направен от кутия кока-кола и се издигал на хиляда метра височина.. :)))

Смисълът е, че е безплатна, а в същото време може да върши работа в администрацията. Така може да спестят едни $80 млн. и да не се дават на М$, а например да се построят детски градини с тях, а не да се редят хората на опашка пред тях, както по комонистическо време се редяхме за банани.

Victoria

Хубуу де, аз не съм казал да се дават 80 мил на М$, нито съм казал че няма смисъл от всевъзможните съществуващи Линукси. Само питам какъв е смисълът да се прави "нов" ?

Тези ако бяха си смъкнали Debian 8 щяха да получат по-завършена и по-стабилна операционна система. Копнали оттук-оттам по някоя иконка, прекомпилирали вече стар кернел и ей ви я... А който му трябва такава визия и да му е всичко готово - да ползва Ubuntu - 1000 пъти ще му е по-добре от това. И на български си пише - ако си го изберете.

Явно е, че нямаш никаква представа за какво говориш, още по-малко пък разбираш какво си казал. Типично по български...

Аз от години ползвам УСУ и съм много доволен, супер е!

На колко волта работи?

Работи с динамо с педали. Колкото волта навъртиш - толкова. По- бързо въртене - по-бърз даунлоуд... по каналния ред...

На 279 волта асиметричен ток!

Половината икони на български, другата - на английски

поредния пекидж на линукс. браво!

Защо си мисля, че повечето от коментиращите тук са комплексирани човечета, които нямат уважение към труда на другите и особено когато същия е абсолютно безплатен. Изобщо някой от вас написал ли е и един програмен ред, при това без да очаква възнаграждение за това? Превел ли е на български някое приложение безплатно или дори да е направил една графична "икона"? За мен отговорите са ясни. По отношение на самата ОС не съм фен на CentOS и това прави "българската" ОС недобър избор за мен, но това си е лично мой избор. Иначе поздравления за положените усилия. Между другото Ubuntu Desktop е на 90% преведен на български.

Може да не ти се вярва но тук четат и пишат и хора написали несравнимо повече от това, което тези са направили - поомазали нещо FOSS, нарисували му нови картинки и понеже им било много трудно да го направят айде и те "направили" били ОС. Да кажат, че са направили поредната доистрибуция на линукс би било ОК, изглежда нещо такова са направили, това изисква известна доза компетентност - но дозата е несравнимо по-малка от тази нужна да напише човек цяла ОС от нула.

Напълно съм съгласен с теб, колега. И аз използвам само Убунту, щото ми е най-лесно. Но колкото повече дистрота, толкова по-добре и се надявам, на някой най-накрая да му уври главата и да спре да дава безсмислено пари на М$

В предната статия "български" телефон, сега "българска" операционна система. Аз пък мисля да изобретя българска топла вода - ще затотпля с китайска електрическа кана вода и ще я налея в китайска чаша с щампа на български език "Топла вода". Даже мисля да изобретя и български автомобил - ще внасям немски бараки втора ръка и ще им слагам българско лого отпред. Може даже да ги боядисвам с бяло зелено червено за да хваща декиш.

Е така е, ще има поколения да се сменят докато се изчисти селяшкия манталитет позовляващ на агит-машината да лови риба сред публиката на база раззвети бяйряци/ключови думи. В днешно време реалността е, че новостите нямат националност - ако конструираш апаратура, която да е уникална и продаваема на световния пазар нямаш избор освен да слагаш в нея неща правени - и измислени - по много точки от планетата.

Положителна новина!!! Браво, момчета и момичета... Успех Ви, желая! Дерзайте... и да не Ви пука. Поставили сте началото и след пет години ще ви купуват и в Америка. Така де, нали Джон Атанасов е изибретил компютъра.

...изобретил...

Не го е изобретил Джон Атанасов.

Абе, то и Джон не е Иван, ама хайде, на глупаци всичко можеш да пробуташ! Едва ли е знаел къде се намира България.

...и кой го е изобретил... всезнайко??? Има решение на ВС на САЩ по въпроса и в него пише, че КОМПЮТЪРЪТ Е ИЗОБРЕТЕН ОТ ПРОФ. ДЖОН АТАНАСОВ!!! Не се излагай /освен ако не си от длуга нация/.

Не е ли по-правилно да кажем че е българска МОДИФИКАЦИЯ на настояща операционна система? Иначе, подкрепям. Вече от 3-4 години ползвам линукс и съм много доволен.

Мислиш ли че на журналистите нещо му говори "линукс дистрибуция"? А и въпроса е да звучи гръмко заглавието.

Не знам дали някой забелязва изобщо, но дорив в логото им е вградено CentOS "remix".

Без да омаловажавам труда на хората зад проекта но пак виждаме смесица от икони на български и английски.

2 ГБ памет ?? Че тя е в пъти по-зле от Windows и гони рекордите на Android ! И кое и е българското, моля ?

Ти пък намери какво да питаш! Щом е написано, че е българска, значи е така! На мен лично Правец OS по ми допада за име ...

евала за операционната система, много готина новина. само към тези, които пускат статията - помощ се "Оказва"; ако информация е "Указана", то тя е сложена на определено място като "Указател"

Хайде, хора! До 3 минути да сме изброили всички кусури и да сме я обявили за пълна нула ;)) Все пак от българи е правена - не може да става!

1. Тя и не става 2. Правена е от българи, колкото новите Правец са правени от българи ...

То... и ти не си правен от българин......

ей сега коментиращите ще я направят на 2 стотинки ..

Релийзът е бил на 15-ти февруари, днес сме 19-ти. Да ви имам скоростта на обявяване на новините! Да очакваме ли скорошен анонс за битката край Ахелой?!?