Ловният вариант на автомат "Калашников" - Сайга-12

Култовото руско оръжие има и доста опасна "цивилна" версия

Обратно в новината

Коментари - Ловният вариант на автомат "Калашников" - Сайга-12 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сашо Свинята от СДС-то нито Чума го лови, нито Закон,нито куршум.Иначе ,на драго сърце бих купил тази пушка ,за да го пробвам. Майтап бре,хора !

Пушката е идеална за самоотбрана (в България е забранена с дълго оръжие), за полицейски нужди (за щастие тук още не се налага нищо повече от ПМ и в редки случаи РПГ-7) и за IPSC (изкараха я в отделна дивизия, за да имат шанс и другите производители). Като ловно оръжие, за България, не е удачна, защото: 1. Малка дължина на цевта - трябват специално снарядявани патрони с бързо горящ барут. 2. Неудобно прицелване - докато съвместиш мерник-мушка и пъдпъдъкът е отлетял на юг. 3. Пълнителят има наднормен капацитет (разрешено е 2 патрона в пълнителя и един в цевта). Трябва му ограничител. 4. Фабричният компенсатор ограничава използването на различни шокови втулки. 5. Карабината е яко "сделана". По брой на остри ръбове, на които можеш да се одереш или порежеш, гони славата на пищовите, правени в завод Арсенал. 6. Заради митата на ЕС, цената й, в България, е завишена. 7. Няма толкова дивеч в страната ни, че да е необходима подобна пушка.

Идеална е за самоотбрана, лов на бежанци и зомбита! С ловните патрони отнася тиквите на нашествениците ;)

Да, ама НЕ. ВлИзало е в герба на 4 държави - Мозамбик, Зимбабве, Източен Тимор, Буркина Фасо. Сега е останало САМО на герба на Мозамбик. И това не е повод за гордост...

Аз имам Туловка 16 калибър и не я заменям за нищо.

... както и пойнтерката Сара на 6 години.

ловджия= индивид без мозък. за такива газовите камери ще бъдат лукс

Твоя род събирачи на корени ли сте само? Да ловуваш за да ядеш е напълно нормално в природата ... Да ловуваш за спорт и трофеи вече е друга бира ...

Брей, опасен бил цивилният Калашников. Все едно ако те застрелят с Браунинг, Зауер или Ремингтън на жетрвите ще им стане по-хубаво .... Пълни просотии

Пак си превеждал без да се огледаш. В България се произвежда и използва ловна полуавтматична карабина Арсенал SLR 95 7.62 с патрони 7.62X39 mm, 415 mm цев и пълнител за 5 патрона. Тя е направена на базата на Калашников в същия завод, в който се произвежда автомата. Базовата и цена е 700 лева. Прикладът е много по-удобен от руската патерица. Вариантът SLR лукс е с 510 mm цев.

Нещо бъркаш вида оръжие - ASLR95 е нарезно оръжие за патрон 7.62х39. Сайга-та е гладкостволно, за ловен патрон 12-ти калибър (калибър на дулото - 18.5мм).

Баш прикладът на SLR е голям майтап. А сгъваемият е направо комедия.

Не чакахме дълго за следващата статия за руско оръжие...

какво ще ловуваме?!

Чебурашки на стада

И микимауси като тебе !

Хахахахахаха, кви са тея тъпотии дето сте ги драскали бе???12х76 калибър....това гладкоцевна карабина ли е бе, смешници???? Тази Сайга е пълен ШИТ, пълно дърво- с нея можешда убиеш глиган ако го удариш последователно 12х76 пъти в зурлата!! Палячовци!

То с толкова удари можеш и с шамари да го убиеш.

Да, това е гладкоцевна пушка. И да, с нея можеш да гътнеш глиган. Нещо повече - глоган можеш да гътнеш дори с по-слабия 12/70, стига да го улучиш. Щото като не можеш да стреляш, после тръгват едни истории за "слабия" 12/89 и глиганите с кевларена четина... И още нещо - с барабанен корейски пълнител (40 патрона), можеш да натръшкаш цяло стадо глигани, със все ловната дружинка и горския. И за това, законът не дава повече от два патрона в пълнителя и един в цевта, на полуавтоматичните карабини. А наредбата на министъра Миро, не дава да се ползват съчми за групов лов (диви свине), което прави стрелбата по глиган по-ефективна, заради гладкоцевните ловните куршуми.

Браво, Сайга-12 се произвежда от 1997 година, новината е с 21 годишна давност :)

Никой от ловджиите не купува руски боклуци. Всички предпочитат италиански автоматични пушки или на други западни държави. Дори самите руснаци си купуват вносни пушки за лов.

Не си прав.

Никаква разлика дали стреляш с Берета, Браунинг или ИЖ27ЕМ 12кал. Всичко зависи от задбутонното устройство. За тази карабина, че не става за лов на глигани съм съгласен. Всичко по-малко от .308 Winchester или .30-06 Springfield е загуба на муниции.

Както си подкарал, пробвай с12,7×108 мм. Поне ще осигуриш и каймата. А иначе, за задспусъчното устройство си много прав...