АК-47 е легендарно оръжие, доказало се със своите качества и дори успяло да влезе в герба на една държава - Мозамбик. Обикновените хора обаче не могат да разполагат с АК-47 или различните му модификации и подобрения, като АК-74 и АКМ. Въпреки това на пазара законно се предлагат ловни карабини, които са създадени на базата на руския автомат.

Вижте АК-47 и М-16, смесени в едно >> >> >>

Сайга-12 е пушка, която използва класическата схема на "Калашников" и се произвежда от същите оръжейници в Ижевск, които правят и АК-47. Вместо да стреля със съветския 7.62×39 мм или 5.45×39 мм калибър, Сайга-12 използва патрони от "убийствения" и разпространен по цял свят 12-ти калибър (12х76 мм).

Пушката е полу-автоматична, а пълнителят поема 4, 8 или 12 патрона, като съществува дори и кръгъл пълнител тип "барабан" с капацитет от 30 патрона.

Сачмите от изстреляния патрон имат много по-добра групираност и точност, а за разлика от останалите полу-автоматични ловни карабини Сайга-12 е много по-компактна и мобилна, като прикладът може да се сгъва.

Вижте как изглежда Сайга-12 >> >> >>

Опитни ловци признават, че пушката не ръждясва и е крайно непретенциозна. Все пак те препоръчват газовата камера и цевта да се чистят на всеки 100 изстрела. Редовната смазка пък прави засичането напълно невъзможно.

Точността на оръжието е гарантирана до 50, а ефективността му до 100 метра. Стрелянето на големи разстояния става по-лесно с оптика, като повечето ловци решават да заложат на тъй наречените бързомери, които нямат оптично приближение, но позволяват бърза и динамична стралба. 

Критиката на ловджиите е насочена предимно към мерните прибори на по-старите бройки, произведени през 90-те, като те не са особено добре настроени и точни.

Новите варианти са изработени от модерни полимери и метал, като включват и модерната в последно време релса за закачане на оптики Пикатини. Все още са налични обаче и вариантите, залагащи на класическата комбинация от лакирано дърво и метал.

Копие ли е съветския автомат "Калашников" на нацистката карабина Sturmgewehr 44 >> >> >>

Сайга-12 се използва основно за лов на едър дивеч като глигани, елени, мечки и лосове. Заради своите способности обаче "цивилната" карабина намира мястото си и в специални военни и полицейски подразделения. Тя е приета на въоръжение в спецчастите в Русия, Украйна, Индонезия, Киргизстан и дори САЩ.

Преди Америка да наложи санкции над Русия, елитното полицейско подразделение SWAT закупува голяма партида от Сайга-12, а до 2016 г. пушката се превръща в най-търсената от вида си в САЩ, след това обаче продажбата и е забранена.

В Русия карабината има култов статус не само заради своите възможности, а и заради факта, че с нея лесно и легално може да се сдобие почти всеки. В България Сайга-12 не е толкова широкоразпространена, но намирането й и закупуването й от цивилни е възможно.