Почти всеки е срещал или чел статии, че руснаците са изкопирали немската автоматична карабина Sturmgewehr 44, превръщайки я в известния АК-47. Но такава ли е истината?

За да сравним АК-47 на Sturmgewehr 44 първо трябва да разгледаме концепциите на Червената армия и Вермахта за ново стрелково оръжие.

В началото на 40-те един един немски взвод обикновено е бил въоръжен предимно със самозарядни винтовки Gewehr 41, които имали пълнител с 10 патрона, а само двама от членовете му разполагали с картечни пистолети или картечници. Това означавало, че при настъпление или отстъпление те трябва да се правят паузи за презареждане. Тестовете показали, че ако всички се въоръжат с карабини, можещи да стрелят и автоматично, и с пълнител с 30 патрона, то тези паузи могат да стават много по нарядко, а шансът за оцеляване на войниците - да бъде повишен.

Руснаците от своя страна смятат в края на Втората световна война, че им е необходим нов изключително мощен и точен картечен пистолет. По това време е планирано пушката Мосин-Наган да бъде заменена от самозарядната винтовка СКС. Червената армия все още е в ход на избор на заместник на ППШ-41. Оказва се, че за да бъде един картечен пистолет по-мощен и по-далекобоен, той трябва да заприлича на пушка. Именно в такава ситуация се ражда АК-47, който трябва да замени ППШ-41, а след тестове се оказва, че е способен да замени и самозарядната винтовка СКС.

Зад АК-47 и Sturmgewehr 44 стоят две коренно противоположни концепции, чийто краен резултат се е срещнал някъде по средата.

Вижте как изглеждат АК-47 на Sturmgewehr 44 >> >> >>

Когато немците започват производството на Sturmgewehr 44 те знаят, че това оръжие няма да се ползва вечно. В следствие на това автоматът позволява само базова поддръжка, а благодарение на използваните корозиони муниции, животът на цевта е не повече от 5 години. Макар и предназначен за почти еднократна употреба, автоматът се произвежда значително по-трудно от АК-47 и поради конструктивните си особености е способен да даде засечки при автоматична стрелба в лоши атмосферни условия.

Руснаците от своя страна целят производството на едно евтино и изключително кораво оръжие, което да работи еднакво добре в сняг, пясък и кал - без да дава засечки при автоматична стрелба, защото именно тя щяла да е основната за него.

Тук експертите обаче забелязват парадокс - заради по-голямото тегло на Sturmgewehr 44 и по-малко мощният му патрон, автоматичната стрелба с него е по-удобна и подлежаща на по-прецизен контрол.

Така стигаме и до най-голямата и съществена разлика между АК-47 и Sturmgewehr 44, а тя е свързана с конструкцията на двете карабини. Подредбата на компонентите, газовият механизъм, цевната кутия и стрелящият механизъм са различни и това се вижда, когато двете оръжия са в разглобено състояние.

И двата автомата използват газово бутало - нещо характерно за огромна част от създадените до сега автомати, но при разглобяването на StG 44 има шарнир, а при АК-47 капакът на цевната кутия се маха отделно.

Sturmgewehr 44 използва заключване на затвора чрез пропадащо коляно, а АК-47 чрез завъртаща се глава.

Заради конструкцията на Sturmgewehr 44, неговото разглобяване и дори зареждане става по-бавно.

Заради опростения си дизайн и нарочно оставеното миниатюрно разстояние между някои от елементите АК-47 има много по-голям толеранс към замърсяване от StG 44 и М-16.

Всъщност вътрешните прилики между Sturmgewehr 44 и М-16 са много повече, заради което двете оръжия споделят един сходен проблем - засичат лесно при по-лоши атмосферни условия.

И за завършек - нека разгледаме техническите характеристики на Sturmgewehr 44 и АК-47.

Sturmgewehr 44 тежи 4.6 килограма с празен пълнител, използваният калибър е 7.92×33 мм, скорострелността е 550 изстрела в минута, скоростта на куршума е 685 метра в секунда, а ефективният боен обсег - 300 метра в автоматичен и 600 метра в полуавтоматичен режим.

АК-47 тежи 3.9 килограма с празен пълнител, използваният калибър е 7.62×39 мм, скорострелността е 600 изстрела в минута, скоростта на куршума е 715 метра в секунда, а ефективният боен обсег - до 350 метра. По-късните модификации на АК-47, като АКМ и АК-74 обаче подобряват значително бойният обсег, точността и отката.

Истината е, че АК-47 не е копие на Sturmgewehr 44, а двете оръжия са много по-различни, отколкото подобни. Михаил Калашников признава, че преди да създаде АК-47 е изучавал много различни карабини - и руски, и немски, и американски, и чешки. На практика той не е измисля нови революционни механизми, но е първият, който комбинира толкова различни елементи в едно цяло - създавайки по-този начин най-надеждния за времето си автомат.